You are here

JVC TH-A30R házimozi (már nem csak) szalagkábel

25 posts / 0 new
Last post
Szveti
Szveti picture

Üdv Mesterek!
Nemrég vásároltam (használtan, hibásan)a fenti típusú házimozit.Több hibája közül, most a DVD lejátszónak azzal a hibájával foglalkozok, hogy a tálca nem nyílik ki. Volt tulajdonosa szerint e miatt már javították, de hamarosan ismét jelentkezett a hiba.Nos a javítás nem lehetett túl szakszerű, mert a mellékelt képen látható szalagkábel csatlakozását alaposan meggyötörték, valamint összeszereléskor több csavart sem tettek vissza, az egyik panel rögzítetlenül lógott, stb! (Az ilyen "szakikról" meg van a saját véleményem...!)
Kérdésem: egy ilyen kábelt csak cserélni, vagy újra blankolni is lehet? Ha lehet blankolni, akkor annak mi a szakszerű menete? Ha a kábel kuka, akkor hol lehet beszerezni ilyen 23 eres (kívül alu. fóliával, gyárilag árnyékolt) kb. 25 cm-es kábelt. Bár ennek cseréje, bizonyára nem az eredeti problémát fogja megoldani, mert ez a vezeték csak a DVD-MPEG szekcióért felelős, a tálca nyitás vezérlése egy másik csatlakozáson keresztül történik.
Segítő válaszaitokat előre is köszönöm! Üdv.:
Szveti

File attachment: 
Comments
atis76
atis76 picture

szia!
a szalagkábel menthetö!

vágd le a sérülésig,és késsel huzd le a müanyag szigetelést érintkezö hosszan,persze nagyon ovatosan.

én auto cdvel jártam igy,és második nekifutásra sikerült!
hozzáteszem szakszervizben volt ráadásul jvc!!!,és mondták hogy vez.proci,olvasofej...stb csere.

nekem 30percembe került és jo lett!

üdv:atis

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
Köszönöm a tanácsot, de a szalagkábel javításon már túl vagyok, amint azt fentebb írtam.
egyébként a szakszervízek ilyenek, nekik semmi sem drága...!
Üdv:
Szveti

0

bencsi01
bencsi01 picture

Sziasztok!
Talán ostoba felvetés, de a nyitás/zárás dolgot nem lehet egy másik ideiglenesen belógatott olvasóval vizsgálni?

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
Sajnos nem, mert a csatlakozások egészen másak, másrészt a nyitást/csukást (valamint sok minden mást) vezérlő proci is DVD lejátszóba van építve. Ráadásul ha lemezt teszek a lejátszóba (és szimulálom a tálca bezárását) azt sem játssza le, bár felpörög a lemez. A kijelzőn továbbra is az "open" olvasható! Igazából nem tudom, hogy a proci milyen feltételeket ellenőriz ahhoz, hogy a lejátszás elinduljon? Ezért feltételezem, hogy a procival, vagy valamelyik feltétellel van a baj!
Üdv:
Szveti

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Nem írtad meg, hogy milyen széles a kábel!! :-)
Meg vannak olyanok is, amelyek fordítósak.
Tehát, mikor kiteríted a kábelt, akkor egy oldalon vannak-e az érintkezők a két végen?
Van néhány fólia kábelem, megnézném neked.

Üdv!

0

Szveti
Szveti picture

Szia syscon service!

A kábel szélessége 26 mm (vonalzóval mérve, de ha tizedre kell, akkor megmérem tolómérővel is). Az érintkezők ugyanazon oldalon vannak és 23 eres, ill. 25 cm hosszú. Külsején gyárilag alufóliás árnyékolás van. Ez utóbbi miatt kissé elbizonytalanodtam...! Ha megnézed a fényképet a kábelen több fólia is sérült, de pont a 7. lábon fel van válva a fólia. Ez egy GND pont, (de van még további 5 db ér is GND). Lehet, hogy ez vissza volt hajtva és az árnyékolással érintkezve biztosította az árnyékolás földelését? Ha így is van, akkor ez egy igen bizonytalan kontaktus volt! Erről van-e valakinek véleménye?
Egyébként a visszahajló (vagy hajtott) fólia alatt van még egy réteg fólia is, ami a fényképen is jól látszik.
Üdv:
Szveti

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Ha van manuélád, akkor told már át lécci.

papmiki01@gmail.com

Kábelt holnap megnézem a turkálómban, meg a SINI-nél is.

Üdv!

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
A kért dokut átküldtem a címedre.
Köszönöm a segítséged!
Üdv:
Szveti

0

syscon service
syscon service picture

Szia István!

Megnéztem a manuélát, hát nem bőbeszédű.
Ez a kábel a DVD loader board-ot kötné össze az MPEG board-al?
Mert közbe benéztem a SINI-hez is és van ott egy szintén szegényes pdf robbantott ábrával alkatrészlistával és ebből nekem az jön le hogy az MPEG panel függőlegesen áll a lader mellett balra.
Letölteni valamiért nem tudtam, viszont találtam egy kábelt az alkatrészfelsorolásban, amit a következő rendelési számon lehet vásárolni: 6749706.
Ez viszont csak 75mm es, 24 eres (tied is annyi, átszámoltam).Ára sem sok. 373+ áfa
Itthon sajnos nem találtam, de itt láttam sokat egy dobozba ömlesztve.

http://mikrovillkft.hu/elerheto.php

Üdv!

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
A jelzett kábel sajnos csak 75 mm hosszú, nekem 250 mm-es kellene! Köszönöm a segítséged. Egyelőre úgy oldottam meg a hibát, hogy a a kábel végéből levágtam 2 mm-t (city217 javaslatára), s még újra blankolni sem kellett! Most minden ér vége ép és érintkezik, kivéve a külső árnyékolás földelését (ahogyan arra már utaltam az ID:102154 sz hozzászólásomban). Mivel az eredeti hibának nem ez volt az oka, ezért a kábel javításának eredményességéről még nem tudtam meggyőződni! Az eredeti hiba (a DVD tálca nyitása/csukása nem működik) oka úgy néz ki a tálca nyitó IC (FAN8082) hibája, vagy annak a vezérlésében (AliM5057) lesz. Remélem, hogy nem az utóbbi...!
Üdv:
Szveti

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Eddig jutottam.
A betöltő moci ellenállását azért ellenőrizd még az ic csere előtt, mert a kommutátor kopása miatt lehet olyan pozíció, hogy nagy lesz az ellenállása a mocinak és emiatt nem indul.
Kézzel forgasd és úgy mérd!
12-20 ohm között jó az eredmény.

Üdv!

File csatolás: 

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
Ha manuálisan kinyitom a tálcát, akkor áram alá helyezve "eject" utasításra azt behúzza, bár a display-n "open" jelenik meg és a bezáródás befejezése után is ez a felirat látszik folyamatosan a következő kikapcsolásig! A FAN8082 4 és 5 lábán az "eject" utasítás előtt 0V és 0V van. A tálca mozgása közben ez 1,4/1,4V lesz. A teljes bezáródás után: a 4 láb=1,4V, az 5 láb=2,5V és ez így is marad, bármit csinálok. Úgy látom a nyitás/zárás vezérlése a proci felől jön a 4-5 lábra, azt megpróbálom ideiglenesen leválasztani és közvetlenül vezérelni, csak még nem látom, hogy milyen logikai szintet igényel...?
Üdv:
Szveti

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

A felpakolt IC adatlap nem segít?

Üdv!

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
Nos kimértem az összes nyomtatott fóliát a motor/motorvezérlő, ill. a motorvezérlő IC és a processzor között. Mindent rendben találtam. A végállás kapcsolók jelei is eljutnak a procihoz. A motorvezérlő (FAN8082) 4 és 5 bemenetét manuálisan vezérelve a DVD tálcája simán mozgatható ki/be. A prociról vezérelve (az eject gombbal) viszont csak záródni hajlandó a tálca, miközben a kijelzőn az "open " felirat jelenik meg a záródás alatt és után is folyamatosan! Aggódok, hogy a proci szállt el...! Kérem, ha valakinek van ötlete, azt ossza meg velem! Köszönöm!
Üdv:
Szveti

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Kicsikét átgondolva, arra jutottam, hogy eme szerkezet már a JVC azon korszakában látta meg a napvilágot, mikor a barátságot igen szorosra fűzte a samuval.
Nos innentől fogva nagy a rizikó:
mit mond az ügyfél, szakszerű service, kitűnő háttéripar. .-(

0

Szveti
Szveti picture

Helló!
Többször is végigolvastam a hozzászólásod (valószínűleg az én felfogásommal van a baj), de nem értem az összefüggéseket a JVC, a Samsung és a "nagy rizikó" között...?
Ja , egyébként MADE IN CHINA..., de a tervezés biztosan nem az, mert elég kulturált a belseje!
Üdv:
Szveti

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Csak arra próbáltam utalni, hogy a gép mire hozzád került viszontagságos utakon járt.
Más:
Ez már nem a megszokott JVC minőség (felhasznált alkatrészek, gyártási technológia, globalizáció stb..).
Nem minden az aminek látszik. :-(

Volt ismerős aki mindenből ezt a márkát választotta, aztán mikor a tv ledobta a láncot, nehezen értettem meg, hogy egy Vestel 11AK19 pro "boldog tulajdonosa".

Üdv!

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
De igen, tanulmányozom és köszönöm!
Üdv:
Szveti

0

city217
city217 picture

Szia.
Nézd meg hogy a nyitás-zárás kacsoló kapcsol-e. Ez a mechanikán található.
Üdv.

0

Szveti
Szveti picture

Szia!
Köszönöm, azzal kezdtem, de azok kifogástalanul működnek és a kábel másik végén is megjelennek. Most azt próbálom kiohmozni, hogy ez az információ eljut e prociig is, nem szakadt -e valahol a fólia?
Üdv:
Szveti

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

És még a közeledben is lakom! :-)

Üdv!

0

city217
city217 picture

Szia.
Két millimétert az elejéből ügyesen vágjál le, azt az egyet ami nagyon felvált, azt pedig egy madzaggal hidald ár kösd össze. Persze ha csak annyi a hibája, mint ami a képen látható. Már rengeteg szalagkábelt rövidítettem meg és jók lettek. Ez ajánlott akkor is ha már ahol érintkezett nagyon benyomódott, ilyenkor új helyen érintkezik.
Üdv.

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Kuka. Többe kerül a leves mint a hús.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

megbízhatóan csak cserével lehet javítani! A kábelen van típus jelölés az alapján érdemes keresni, de van itt néhány lehetőség

http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=PLASTIC%20FLEXIBLE%20CABLE&sm=2&ls=20...

Üdv,
Oszi

0

Sponsored links