You are here

Kábel vízmentes kötés, földben...

19 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

5*2,5-es, réz, sodrott földkábelt kellene kötnöm, teljesen vízmentesen, földben. Nehezítés, hogy ártér, és / vagy belvíz lehet ott... és néha víz alatt van, akár hónapokig is.. Van erre valami engedélyezett, nem fusi megoldás? Vagy IP68 doboz, kössem meg, majd öntsem nyakon műgyantával?

Köszi!

Comments
Molnitron
Molnitron picture

Szia! 
Egy régen kitalált ötlet,amit az oroszok (szovjetek ) már évtizedek ót használnak,hogy egy jól elkészített kötést egy neked tetsző kis dobozba elkészíted,és kiöntöd parafinnal (álltalános gyertya)! olyan meleget sose fog kapni,hogy megolvadjon,viszont bármikor bontható!!! Ja,és szinte ingyen van!
Remélem valamennyit segítettem.
Üdvözlettel 
Molnitron

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, ezt én is ismertem, otthon, a kerti lámpához nem is rossz, olcsó megoldás. Itt viszont az ár nem számít, cserébe van "némi" felelősség, azért kérdeztem a gyári megoldást, amire van pöcsétes papírusz... és tartja a gyártó a hátát...

 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

A földkábelek, kábelek szakszerű kötésére minden variációra van szakszerű kötőelem , kábelösszekötő szett! Több gyártótól is. Melegzsugor, hidegzsugor, kiöntős, géles, stb technológiákkal. Csak meg kell keresni a kábel tipusához megfelelő szettet.
Viszont a gyártó nem tartja a hátát semmiért. Előírás a feszültségszinthez elvégzett,  bejegyzett kábelszerelő végzettség. A technológia bevizsgált ellenőrzött minden esetben. Ha bedurran egy kötés a kábelszerelő a felelős. Főleg ha papírja sincs. 
Egy egyszerű kisfeszültsègű gyantás kábel végelzáró gatya fel szerelése is végzettvéghez kötött. Bár azt felzsugorítja boldog boldogtalan.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért ezt ebben az esetben talán túlmisztifikálni nem kell. Nem szolgáltatói oldal, még csak nem is megy rajta teljesítmény. Azért ekkora kábel, mert ez volt bundban annó.

Nyilván a gyártó rendelkezik az adott termékére egy bevizsgálással, és egy technológiai leírással. Azt betartva, azért abban egyet tudunk érteni, hogy némileg megbízhatóbb kötés az eredmény, akárki köti meg, és nyomja bele a trutyit, mint ha zsírkrétával, gyertyával, butumennel, disznózsírral, meg 4 tekercs szigetelőszalaggal lenne a tuja alá bekaparva.

Ami ezen megy nem más, mint 1db 3f szivattyú, ami vész esetén tolja ki a vizet az alépítményből. És pont azért jön messziről is a power, hogy 2 helyről legyen betáp.

Szóval itt nem egy falu, vagy kisváros él róla, nem a helyi galvanizálónüzem, hanem magánterületen egy nyamvadt szivattyú.

Nem kell mindenkit azért tök hülyének nézni.

 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Elnézést kérek , ha úgy jött le! Nem nézlek hülyének! Sőt az írásaidból arra következtetek, hogy széleskörű tapasztalattal rendelkezel! Minden tisztelet a tájékozottságod iránt. Arra reagáltam, hogy ha felelősségről van szó, mint ahogy írtad annak vannak felhasználói vetületei is. Pl képzettség. Mert nem lehet szétválasztani, hogy ha Mindigéhes kolléga köti az jó de ha Feri, vagy Pista akkor annak utánna kell nézni. A kisfeszültségű összekötök megszerelése egyszerünek tünhet. Amugy az is. De pl a melegzsugor gatyánál 10 ből 9 nem használ tisztító folyadékot és nem smirglizi meg a köpenyt mert nem tanulta és nem is gondol rá, hogy ez kellene ahoz, hogy 100% os legyen a kötés.Ezután jön a középfeszültségű összekötő, netán vegyes összekötő megszerelése ami szintén egyszerűnek tünhet de ha nem tanultad akkor borítékolható, hogy be fog durranni előbb utóbb! Mert a lényeges technológiai trükkök a képzéskor adódnak át. Szóval a KIF összekötök egyszerübbek és bárki megcsinálhatja majdnem 100%-osan de csak majdnem. Mégegyszer elnézést, nem néztelek hülyének! Nagyon nem! Csak írtad, hogy pöcsétes, meg számonkérhetően kell ezt elvégezni. Aztán, hogy nem egy falu függ tőle. Okés. Erre mondom, hogy ha bármi felelősségi rendszer kerül képbe annak egyik feltétele a végzettség. Vagy nem kell/ lehet számonkérni senkit. Kivétel ha balesetet okoz. De ennyire magam sem gondoltam túl. Szóval jó munkát és elnézést ha megsértettelek! 

0

kferi
kferi picture

haha, tartja a hátát....

0

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusz!
Keresgélnék a mélykúti szivattyú kábelének toldási lehetősége körül is.  A belső felszínén kezelt zsugorcső  jó lehet.

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Ha valamilyen géppel marklóval neki esnek annak nem igazán van védelme 
ki kell önteni valamivel
régebben ipari tanuló koromban az elmű-nél a kábelkötéseket  ( malac ) valamilyen forró szurok szerű anyaggal öntöttük ki ezt a helyszínen melegítettük olvasztottuk fel lezárás előtt de kisebb kötéseknél használtunk 2 komponensű műgyantát is hogy a víz ne tudjon a kötésekhez bejutni 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!Van. A Wago forgalmaz IP68-as zselés kötődobozt. Én is ilyet használok.box

1

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, ezt ismerem, használom is, de itt nehezítő tényező, hogy Symalen csőben megy a spárga, kell a mechanikai védelem is, mert megtalálják mindig munkagéppel. Ilyen telepen ez a 4. tépés, 3 megyében :) Ez meg oda nem fér be... Tehát valami "cső" végződésű cucc kell...

 

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

kell a mechanikai védelem is, mert megtalálják mindig munkagéppel

Közműtérkép, védőborítás (tégla, betonlap stb.), sárga jelzőszalag a mélység (50...70 cm) kb. felénél.

0

Kalex
Kalex picture
*****

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Na, ez látszólag tökéletes. 

Kipróbálom!

Köszi!

 

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

https://elektrikstore.hu/Tracon-KET-15-10-Ontogyantas-egyenes-kabelosszekot

https://www.hellermanntyton.com/hu/kompetenciak/kabelosszekotok-szett
https://www.hellermanntyton.com/hu/termekek/gel-technology/reliseal-v56/...
https://www.youtube.com/watch?v=PKYRDDISvbc

Persze az is jó, amit te írtál (doboz + tömszelencék + kötőelemek + műgyanta), csak arra kell gondolni, hogy a kötések "örökösek" legyenek, megfelelő minőségű kötőelemeket használj.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez jó lehet, megkuglizom, van -e olyan átmérőbe, ami a symalen végére cuppanna... azt meg eltömítem, hogy a gyanta ne csurdogáljon bele :)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Régen voltak a Raychemnek is mindenfele (vastagabb) zsugorcsö szerü ilyen földkabel - kötesvedö elemei is amit éppen keresel_gondolom manapsag csak többfele lett naluk is belöle, raadasul profi ceg UL stb listazott termekei...
Kari

0

kferi
kferi picture

De leírtad. Műgyanta.

Zsugorcső, leszűkíted az alját és teleöntöd és a szépség kedvéért a tetejét is megmelegíted.

0

Sponsored links