You are here

Kanadában is fontolgatják már a szabad szereléshez való jogot (right to repair)

rohs

Észak-Amerikában az újonnan javasolt törvényjavaslat lehet az első olyan jogszabály, amely biztosítja, hogy az egyének és a független szervizek megjavíthassák a közismert gyártók elektronikai eszközeit.

Kanada is ringbe szállt a „javításhoz való jogért”, miután egy Ontario tartományi politikus februárban bejelentett egy törvényjavaslatot, amely biztosítja, hogy az egyének és a független szakemberek is olcsón, könnyen javíthassák a közismert gyártók számítógépeit és telefonjait.

A gyártók hihetetlenül megnehezítik a törött készülékeink javítását. Ahelyett, hogy pl. egy meghibásodott telefont egy független helyi szakember megfizethető áron megjavíthatna, az üzleti titkok és a kormányzati szabályozások összetett rendszere miatt a fogyasztóknak gyakran távoli Zsenipultokba (Genius Bar) kell elvinniük vagy eljuttatniuk az elromlott eszközeiket. 
Ha ezt nem tudják megfizetni, akkor egy teljesen új eszközt kell vásárolniuk.
Ez rossz a pénztárcánknak, de rossz a bolygónk számára is.

 

Michael Coteau az Ontario-i Liberális Párt tagja akkor szembesült ezzel a jelenséggel, miután a lánya elejtette a Samsung okos telefonját. A gyártó hivatalos javítási munkája drágább volt, mint egy új telefon beszerzése.

- Szégyen - mondta Coteau -, mert ezt a Samsung S8-at nagyon szerettem. Minden tökéletes volt, még szívesen használtam volna. De most ezért inkább lecseréltem.

Csütörtökön Coteau bemutatta a törvényjavaslatát a tartományi parlamentben, amelyet ha elfogadnak, ez lenne az első „szabad szerelés joga” (right to repair) törvény az elektronikus eszközöket illetően Észak-Amerikában. Több mint egy tucat amerikai állam már jelenleg is hasonló törvénymódosításokat fontolgat.

A jogszabály azt javasolja, hogy a technológiai vállalatok diagnosztikai eszközöket, javítási kézikönyveket és hivatalos alkatrészeket biztosítsanak a fogyasztók részére. A jogszabály azt is előírná, hogy minden új termék javítási kézikönyvvel is el legyen látva. A fogyasztóknak rendelkezésre bocsátott dokumentumoknak ingyenesnek kell lenniük, kivéve ha azt nyomtatva papíron kérik, továbbá az alkatrészeket, eszközöket és szoftvert korrekt áron kell biztosítaniuk.
 

„A jogszabály célja, hogy kényszerítse az Apple-t és hasonló cégeket, hogy biztosítsa, hogy a telefonjaikhoz és táblagépeikhez készített alkatrészeik megvásárolhatók legyenek” - mondta Coteau, hozzátéve, hogy a jogalkotási folyamatban a vállalatok szerzői és szellemi tulajdonjogait tiszteletben tartják.

Ha a törvényjavaslatból törvény lesz, az amerikai cégek, mint pl. az Apple, arra kényszerülnek, hogy változtassanak a termékeik értékesítési szokásain Kanadában. Ez nem csak Kanadában, hanem az Egyesült Államokban és potenciálisan a világban is ripple-effektust (hatás más eseményekre) eredményezhet.

Az Ontario-i Liberális Párt az utolsó tartományi választásokon megtizedelődött, így annyi helyet vesztett el, hogy már nincs pártállása. Ez valószínűleg megnehezíti majd a törvényjavaslat elfogadását, különösen a hatalmas konzervatív kormányzattal szemben. De Coteau azt mondta, hogy úgy véli, hogy a javítási jogért való harc túlmutat a pártvonalakon, és a törvényjavaslat „rugalmas” és módosítható.

„Ez arról szól, hogy a technológia az emberek kezében maradjon, és gondoskodjon arról, hogy az emberek tisztességes és méltányos lehetőséget kapjanak termékeik javítása során” - mondta.

Forrás: https://motherboard.vice.com/en_...
 

Comments
Julian

Ez egy nagyon jó ötlet, kérdés, hogy mennyire sikerül kivitelezni.
A törvénytervezet szerint az alkatrész áraknak is normálisaknak kell lennie, hogy megérje megjavítani a készüléket.
A másik kérdés, ami engem jobban érdekel, hogy, ha sikerrel járnak Amerikában, akkor mit fog erre lépni az EU. És mikor.
Azt se felejtsük el, hogy a törvényjavaslat "rugalmas", ami bármit jelenthet.

Egy kis gyakorlattal mindent meg lehet javítani, főleg, ha elérhető a szükséges dokumentáció is. Bár a ragasztott alkatrészek mindig is kérdésesek voltak és azok is maradnak. Vagy sikerül, vagy nem. De nem lehetetlen.

Én azt is megértem, hogy a gyártók különböző módszerekkel eszközölik ki, hogy a termékeik lehetőleg mihamarabb, de garancia időn túl menjenek tönkre. Ha olyat gyártanának ami évtizedekig jó, akkor előbb-utóbb meghalna a piac és rengeteg ember kerülne utcára. Szóval a munkásoknak sem olyan rossz. Azt már kevésbé tartom etikusnak, hogy egyesek ebből csak és kizárólag a nagy hasznot látják és a vagyonuk gyarapítását, míg a munkások azért többnyire nem keresnek olyan jól és örülnek, ha megélhetésükhöz nincs szükség még hitelre is.
A környezetvédelemmel viszont szöges ellentétben áll.

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Ez egy nagyon jó törvény, csak kérdés mire. A legtöbb szerkezetbe beletesznek egy processzort / ismeretlen alkatrészt esetleg apró cseppentett mütyűrt. Ezek után ha valaki megjavítja, gratula....Ha esetleg még némi gyantával le is öntik, hogy ellenálljon a környezeti hatásoknak.... Talán a mosógépeken is látszik, elég egy pontosan tervezett szimering/csapágy, önpusztító elektronika  hogy bárkinek elmenjen a kedve a javítástól. Lehet javítani, de a gyári alkatrész, kb mosógép ára, utángyártani meg annyi féle van, hogy nem éri meg. 

1

Vote up!

You voted ‘up’

kisrokalyuk

A legtöbb esetben nem a processzor megy tönkre, hanem olyan alkatrész, ami simán javítható lenne, ha lenne dokumentáció és pótalkatrész. Az alkatrésznek pedig korrekt áron kell lenni a javaslat szerint. Ez megoldható is lenne, ha a gyártóknak ez kötelező lenne. Az ugyanis nem normális, hogy egy 70ezerbe kerülő hűtőszekrénybe 7-12ezerbe kerüljön a lámpát kapcsoló "elektronika", ami tartalmaz egy Reed relét, egy triakot és  3-4 passzív alkatrészt. Ez a pofátlanság teteje. Természetesen az ilyen javításnak többnyire nem mindenki magának fog nekiállni (noha ez sem kizárt), hanem lesznek akik ráállnak, és nekik már nem fog két óráig tartani a készülék szétszedése összerakása, mert már szinte fejből tudják a dolgot. Javítottam én is vállalkozásban sokféle dolgot, és csak az elsővel ment el több időm, a többi már  gyorsan  ment. Sajnos a cégek üzletpolitikája miatt (nincs doku, és a legpitibb alkatrész is arany áron van) egyre több eszköznél már nem volt érdemes nekiállni sem a javításnak. Nagyon örülnék egy ilyen törvénynek, drukkolok, hogy minél hamarabb elterjedjen az egész világon.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Ezekre 455% -os környezetvédelmi adó kéne, amin osztozkodhat a gyártó-forgalmazó-vevő.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Atis57

Szia!
 
A jelenlegi gyakorlatt szerint --CSAK A VEVŐ  fizetné meg !

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Vagy szó szerint vett garancia. Ami nem húzza ki a garanciaidőt rendeltetés szerint használva, a gyártó, forgalmazó, bárki aki a termékkel kapcsolatba került, dupla árú kártérítésre kötelezve ( fele a vevőé, fele meg ki tudja ). Meggondolnák mit adnak el, mit gyártanak.  

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content