You are here

Kazán automatikus újraindítása relével (Megoldva)

7 posts / 0 new
Last post
gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne. A linken látható kapcsolás egy kazánt kapcsol be. A nyomógomb megnyomásával öntartásba kerül a relé és a többi érintkezőjével indítja a kazánt, amikor a sorban lévő vízhőfok érzékelő eléri a 90 fokot leállítja a ventillátorokat (faelgázosító kazánról van szó), majd ha visszahűl a víz újra kapcsolja be őket de mivel elejt a relé, már csak a nyomógomb újbóli megnyomásával indul be. Ezt kellene egyszerűen, akár egy plusz relé bekötésével megoldani, hogy magától újraindítsa azokat a víz és így a hőrelé visszahűlésével.

Sajnálatos módon rossz a link, de ha a megnyitott linken a jobb felső sarokban lévő letöltés ikonra kattintotok (szivecske mellett), akkor bejön a kép.
Köszi.

Megjavítva (a link)!

Comments
kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Azért a biztonság mindenek előtt, úgy gondolom.
Tessék egy kapcsolás. A ventilátor helyett tehetsz relét, ha a kontaktusok nem bírnák a ventilátor áramfelvételét.
A védelem is adott, meg az adott hőfokon történő automatikus indulás-leállás.
Annyit rontottam el (már nem rajzolom újra), hogy a termosztáthoz nem rajzoltam váltó kontaktust. Tessék odagondolni.:)

Üdv,

KN

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem véletlen a kapcsolás. Így elkerülhető, a nemkívánatos indulás. Amennyiben mégis módosítani akarsz, akkor a nyomógombbal párhuzamosan tegyél egy kapcsolót, ami egyik állásában rövidre zárja a nyomógombot. A kapcsolóra írd fel "Kézi-Automatikus". Ez ugyan barkács, de ha ezt szeretnéd....!

Üdv! Kalex

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia Kalex!
Köszi szépen a link javítását!
Azt hiszem az a legegyszerűbb megoldás amit javasoltál, plusz relé sem kell, csak egy kapcsoló, sőt lehet, hogy csak az marad a nyomógombot pedig kikötöm.
A többi hozzászólónak is köszönöm a segítséget!
Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szokták még gyufaszállal kipöckölni a nyomógombot. Biztosan így kell működnie annak a kazánnak? Valahogy semmi logika nincs benne.

Üdv: Jácint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Csak akkor indul be a relé, ha a víz elérte a 90 fokot, és akkor be kell, kellene kapcsolódnia magától is. Ebben a kapcsolásban nem látom, mitől lesz a relé öntartó? Amikor a víz hőfoka valamennyivel is lejjebb megy, akkor a hőfokszabályozó, /ha így van bekötve, mint a rajzon!/ kikapcsolja a relét! Esetleg a hőrelének nagy hiszterézise van? Mi szükség van ebben a kapcsolásban a nyomógombra? Simán elhagyható, vagy más a kapcsolás!

Üdv: formasu

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Egyszerűen kösd sorba a relé tekercsét a hőfokérzékelővel (ha nem szükséges a nyomógombos indítás).

Üdv: Emil

0