You are here

Kenwood KDC-BT45U autórádió JCV8034 4x50W végfok IC miért mehetett tönkre? MEGOLDVA!

12 posts / 0 new
Last post
csolo2

Sziasztok,

Egy 2016-ban vásárolt Kenwood autórádióban van ez az IC. A rádiónak minden része működik, csak hang nem jön ki belőle. Megbontást követően készítettem a csatolt képeket.
Nincs túl sok autórádiójavítási gyakorlatom, de azért láttam már pár esetet, ilyet még nem, hogy csak ennek az IC-nek a lábait elkorrodálta valami az alkatrész oldalon (forrasztási oldalon
semmi nyoma) letisztítva a korróziós lerakódásokat látható egy láb teljesen eltűnt egy másik jelentősen elvékonyodott az erről szóló képen sárgával bekarikáztam őket.(Ezen a két lábon kapja az IC a tápfeszültséget). A leírtakról csatoltam 4 képet. Két kérdésben számítok szíves, tapasztalataitokon alapuló segítségetekre:
1.) Nem tudom mi okozta a korróziót, de valószínűsíthetően a tápfesz láb elfogyása miatt nem működik a végfok. Van ötletetek, hogy mi okoz ilyen jellegű korróziót autórádióban és miért csak ennek az IC-nek az alkatrész oldalán?
2.) Beszereztek nekem valahonnan távolkeletről helyettesítő TDA7850A IC-t, mennyi az esélye, hogy azzal működni fog? Utóbbi időben itt is olvastam ezek megbízhatatlanságáról (ehhez annyit, hogy az eredeti címben szereplő IC gyakorlatilag beszerezhetetlen, illetve egy 40 ezres rádióra nyilván nem költ tízezreket az ember hogy hátha megtudja javítani.
Különösen, hogy ingyen segítségképpen foglalkozom vele, a rádió egy kollégámé).

Szíves segítségeteket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Csolo2 (alias Laci)

Comments
csolo2

Sziasztok, nagyon köszönöm a visszajelzéseket megpróbálom a hiányzó lábat visszanöveszteni (hátha nem kell a távolkeletivel cserélni).
A lábakat le fogom fedni. (Egyedül ezek az IC lábak  vannak nagyon közel a kasztnihoz és fedetlenek)
Az eredményről be fogok számolni, de lehet egy hétbe is belekerül :-).

Üdv. és köszi még egyszer mindenkinek. Csolo2 (Laci)

0

Vote up!

You voted ‘up’

csolo2

Sziasztok, időközben az eredeti IC elfogyott lábát pótoltam, viszont kipróbálva semmi változás (minden működik, csak néma). Jön az IC csere, de mostanában költözöm, majd csak azután, lehet csak augusztusban. Jelzem majd az eredményt. Üdv.:Csolo2 (Laci)

0

Vote up!

You voted ‘up’

csolo2

Sziasztok,

Hogy a végén kezdjem tegnap kicseréltem a már korábban beszerzett helyettesítő végfok IC-t és láss csodát: MŰKÖDIK!!!
Nagyon köszönöm a segítségeteket.

Üdvözlettel: Csolo2 (Laci)

0

Vote up!

You voted ‘up’

lapatnet
lapatnet's picture

Üdvözlet !

Ennek a típusnak a végfok felett van egy süllyesztés a fedőlapon, pont belevezeti a végfokra a vizet. Ahogy előttem is írták, lehet, hogy klímatisztítás áldozata, vagy a szélvédő ragasztása nem megfelelő.  Esetleg a klíma kondenzvíz elvezetése hibás és amiatt ázott le.

1

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Öreg Tom

Üdv!
 Klíma tisztítása után gyakori eset.
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse

Szia!

Kis kapirgálással, felületkezeléssel és pótlással akár vissza is hozhatod az életbe. A mai lakatrészek közül soknak ónozott vas lába van. Nekem egy páramentesítőben enyészett el egy NTC egyik lába, de az vékony volt. Ez az IC-s elég horror, főleg úgy, hogy a környékén minden szép tiszta.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Szia!
Hosszan:
Azt az IC-t nem a hullámgép forrasztotta be, hanem kézzel egy operátor. Folyasztószert használt a forrasztáshoz, hisz ólom mentes trutyival forrasztotta. 
A kutya ott van elásva, hogy a gyantás folyasztószert valami szabvány miatt nem használják. Helyette savas folyasztószert használnak (lásd forrasztóvíz...). Elvileg le kéne mosni... Persze nem.

Röviden: Elmarta a sav.

Tehát forraszd ki az IC-t, mosd le, pótold a lábakat, forraszd be és működhet is még.

Jó! Ólmos ónt használj, gyantásat!

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

A bádogosok használnak forrasztóvizet. A hullámforrasztásnál folyósítószert (flux) használnak, ami 180 fok felett maradéktalanul eltűnik. Ez elsősorban izopropil alkoholból áll. 
A gyantás folyasztószer már benne van a forrasztóónban, nem láttam még, hogy ilyen alkatrészeket kéziforrasztás előtt bármivel megkennék. Kenwoodék meg már a 90-es években is géppel forrasztották a végfokot.  

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

A folyatószer így biztos nem marja el a lábakat, pláne , hogy a forrasztási oldalon semmi sem látszik belőle. Ez egyszerűen beázott, majd rövidzáras lett, ami miatt elégtek a táplábak. Kicsit gyanús, hogy épp a táplábak égtek el, míg többi csak oxidálódott a víztől. :)

És biztos, hogy nem sósavas házibarkács oldatot használnak a gyárban, ha használnak folyatószert, hanem normális forrasztópasztát, amit használok én is már vagy egy évtizede és 10 év után sem szokása megennie semmit. Amúgy a kézi forrasztáshoz semmi szükség külön folyatószerre, ugyanúgy gyantás ónt használnak, csak lemossák, ezért nem látni a nyomait.

Amúgy nem hinném, hogy kézi forrasztás lenne, mert túl szép és szabályos, a furatszerelt alkatrészeket is simán beforrasztják hullámforrasztóval.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!
A 25 lábú TDA is belerakható, az utolsó két lábat kell "formázni". Vagy nedvességet kapott, vagy a folyósítószer marta szét ennyire.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content