You are here

Kenwood KDC-BT45U autórádió JCV8034 4x50W végfok IC miért mehetett tönkre? MEGOLDVA!

20 posts / 0 new
Last post
csolo2
csolo2 picture

Sziasztok,

Egy 2016-ban vásárolt Kenwood autórádióban van ez az IC. A rádiónak minden része működik, csak hang nem jön ki belőle. Megbontást követően készítettem a csatolt képeket.
Nincs túl sok autórádiójavítási gyakorlatom, de azért láttam már pár esetet, ilyet még nem, hogy csak ennek az IC-nek a lábait elkorrodálta valami az alkatrész oldalon (forrasztási oldalon
semmi nyoma) letisztítva a korróziós lerakódásokat látható egy láb teljesen eltűnt egy másik jelentősen elvékonyodott az erről szóló képen sárgával bekarikáztam őket.(Ezen a két lábon kapja az IC a tápfeszültséget). A leírtakról csatoltam 4 képet. Két kérdésben számítok szíves, tapasztalataitokon alapuló segítségetekre:
1.) Nem tudom mi okozta a korróziót, de valószínűsíthetően a tápfesz láb elfogyása miatt nem működik a végfok. Van ötletetek, hogy mi okoz ilyen jellegű korróziót autórádióban és miért csak ennek az IC-nek az alkatrész oldalán?
2.) Beszereztek nekem valahonnan távolkeletről helyettesítő TDA7850A IC-t, mennyi az esélye, hogy azzal működni fog? Utóbbi időben itt is olvastam ezek megbízhatatlanságáról (ehhez annyit, hogy az eredeti címben szereplő IC gyakorlatilag beszerezhetetlen, illetve egy 40 ezres rádióra nyilván nem költ tízezreket az ember hogy hátha megtudja javítani.
Különösen, hogy ingyen segítségképpen foglalkozom vele, a rádió egy kollégámé).

Szíves segítségeteket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Csolo2 (alias Laci)

Comments
Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv !
Csatlakozom a klíma tisztítás utáni meghibásodásra.
Vagy bármihez ami miatt folyadék került a gépbe.
Többen be is vallották az előzményt.

0

atis76
atis76 picture

Sziasztok!
Ha folyadék került bele, akkor miért csak az ic lâbait marta meg???
Körülötte érintetlen a panel.
Folyadék lett volna akkor nagyobb felületen mar szét mindent,beleértve a készülék házat is.

0

agressiv
agressiv picture
*

Mert éppen az IC-nél folyt be, az van a szélén hűtőbordán.

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv !
Mivel feszültség alatt van a végfok,( Nagy áram) galvanizálási folyamat megy végbe.
7" kijelzők tisztításánál ugyan ez játszódik le.
Nem a rongyra , hanem a LCD-re fújják a tisztítószert és az beszivárog a mikrokapcsolók és a csatlakozók közzé és ugyan ezt okozza.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

AZ IC lábainak elhelyezkedése, meg a viszkozitás miatt ott jobban megállt. 

0

atis76
atis76 picture

Sziasztok!
Ezt lehetne vitatni , akkor miért nem marta meg a hátfalat.
Ha vakahol befolyik vmi akkor ott nyoma lesz.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Lehet tul sok colat vagy energia löttyöt "töltöttek bele"? :-(
Kari

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

A TDA7850A egy az egyben jó volt bele, vagy kellett variálni a lábakon?

Üdv.

0

csolo2
csolo2 picture

Sziasztok, nagyon köszönöm a visszajelzéseket megpróbálom a hiányzó lábat visszanöveszteni (hátha nem kell a távolkeletivel cserélni).
A lábakat le fogom fedni. (Egyedül ezek az IC lábak  vannak nagyon közel a kasztnihoz és fedetlenek)
Az eredményről be fogok számolni, de lehet egy hétbe is belekerül :-).

Üdv. és köszi még egyszer mindenkinek. Csolo2 (Laci)

0

csolo2
csolo2 picture

Sziasztok, időközben az eredeti IC elfogyott lábát pótoltam, viszont kipróbálva semmi változás (minden működik, csak néma). Jön az IC csere, de mostanában költözöm, majd csak azután, lehet csak augusztusban. Jelzem majd az eredményt. Üdv.:Csolo2 (Laci)

0

csolo2
csolo2 picture

Sziasztok,

Hogy a végén kezdjem tegnap kicseréltem a már korábban beszerzett helyettesítő végfok IC-t és láss csodát: MŰKÖDIK!!!
Nagyon köszönöm a segítségeteket.

Üdvözlettel: Csolo2 (Laci)

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ennek a típusnak a végfok felett van egy süllyesztés a fedőlapon, pont belevezeti a végfokra a vizet. Ahogy előttem is írták, lehet, hogy klímatisztítás áldozata, vagy a szélvédő ragasztása nem megfelelő.  Esetleg a klíma kondenzvíz elvezetése hibás és amiatt ázott le.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv!
 Klíma tisztítása után gyakori eset.
 

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Kis kapirgálással, felületkezeléssel és pótlással akár vissza is hozhatod az életbe. A mai lakatrészek közül soknak ónozott vas lába van. Nekem egy páramentesítőben enyészett el egy NTC egyik lába, de az vékony volt. Ez az IC-s elég horror, főleg úgy, hogy a környékén minden szép tiszta.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Hosszan:
Azt az IC-t nem a hullámgép forrasztotta be, hanem kézzel egy operátor. Folyasztószert használt a forrasztáshoz, hisz ólom mentes trutyival forrasztotta. 
A kutya ott van elásva, hogy a gyantás folyasztószert valami szabvány miatt nem használják. Helyette savas folyasztószert használnak (lásd forrasztóvíz...). Elvileg le kéne mosni... Persze nem.

Röviden: Elmarta a sav.

Tehát forraszd ki az IC-t, mosd le, pótold a lábakat, forraszd be és működhet is még.

Jó! Ólmos ónt használj, gyantásat!

1

Jaca
Jaca picture
****

A bádogosok használnak forrasztóvizet. A hullámforrasztásnál folyósítószert (flux) használnak, ami 180 fok felett maradéktalanul eltűnik. Ez elsősorban izopropil alkoholból áll. 
A gyantás folyasztószer már benne van a forrasztóónban, nem láttam még, hogy ilyen alkatrészeket kéziforrasztás előtt bármivel megkennék. Kenwoodék meg már a 90-es években is géppel forrasztották a végfokot.  

0

agressiv
agressiv picture
*

A folyatószer így biztos nem marja el a lábakat, pláne , hogy a forrasztási oldalon semmi sem látszik belőle. Ez egyszerűen beázott, majd rövidzáras lett, ami miatt elégtek a táplábak. Kicsit gyanús, hogy épp a táplábak égtek el, míg többi csak oxidálódott a víztől. :)

És biztos, hogy nem sósavas házibarkács oldatot használnak a gyárban, ha használnak folyatószert, hanem normális forrasztópasztát, amit használok én is már vagy egy évtizede és 10 év után sem szokása megennie semmit. Amúgy a kézi forrasztáshoz semmi szükség külön folyatószerre, ugyanúgy gyantás ónt használnak, csak lemossák, ezért nem látni a nyomait.

Amúgy nem hinném, hogy kézi forrasztás lenne, mert túl szép és szabályos, a furatszerelt alkatrészeket is simán beforrasztják hullámforrasztóval.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
A 25 lábú TDA is belerakható, az utolsó két lábat kell "formázni". Vagy nedvességet kapott, vagy a folyósítószer marta szét ennyire.

0

Sponsored links