You are here

Kenwood TM-241E 144MHz mobilrádió javítása (nem lehet bekapcsolni)

Sziasztok!
A következőkben a címben jelzett készülék javításáról írok.  A tulajdonos elmondása szerint kölcsönadta, majd működésképtelenül kapta vissza. A készüléket nem lehet bekapcsolni.

 

A kidobozolás után szemrevételezésnél feltűnt egy panelcsatlakozóból kiszakadt vezeték, valamint kémiai korrózió nyomai a készülék előlapi paneljén lévő 9 pólusú SMD csatlakozónál, ami a kijelzőpanel csatlakozását biztosítja az előlapi panelhez.

A kiszakadt vezeték vissza lett forrasztva a helyére, majd a készüléket tápegységre kapcsolva (DC 12V, 1A-es áramkorláttal) megpróbáltam bekapcsolni.
Az áramfelvétel normálisnak tűnt, 180-200 mA körüli értékkel, zajzár nyitható volt, FM zaj volt, de a kijelzés nem működött.
Alaposabb vizsgálat után látszott hogy az előlapi panelen lévő CN205, és a kijelzőpanelen lévő CN1 konnektoron javítási kísérletek nyomai találhatók, illetve a CN1 konnektor korrodált, mechanikailag is sérült volt.

Az előlapi panelen lévő forrfüles CR2032 méretű háttértelep szivárgott, teljesen lemerült állapotú volt. A kémiai korróziót a telep szivárgásának, kipárolgásának tulajdonítom.

A háttértelepet, -mivel nem volt készleten forrfüles CR-2032 elemem- „unortodox” módon egy CR2032 foglalattal, és vezetékes bekötéssel oldottam meg. Az elemfoglalat a benne lévő elemmel együtt kapott egy kapton borítást, melyet a rádió alumínium házára ragasztottam egy 3M kétoldalas ragasztócsíkkal. Ez stabilan tartja az elemet, nem tud elmozdulni.

A kijelzőpanelen lévő csatlakozót egy donor készülékből bontva cseréltem, a CN205 esetében elég volt a tisztítás, és a pinek átforrasztása.

A készülék előlapi paneljét, és a kijelzőpanelt visszaépítve a kijelzés helyreállt.

A rádió érzékenységét a 144.000-146.000 frekvencián tesztelve megfelelő értéket kaptam, a frekvenciapontosság is rendben volt. A fokozatoknak megfelelő kimenőteljesítmény a megfelelő értékeket adta, igy a készüléket visszadobozoltam, és megy vissza a tulajdonosának.

Remélem segít ez a rövid leírás, ha valaki efféle hibával találkozik, és a rádióamatőröknek is támpontot adhat.
A készülék SM-ja az oldalon megtalálható.
 
 Tóni

 

Comments
lizakl
lizakl picture
*****

Szia!

Király! Sőt, Főkirály! Nagyon ügyes vagy!

0

kferi
kferi picture

Ügyes vagy és szépen dokumentáltad a javítást.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönjük ezt a leírást!

Az a CN1 nagyon csúnya volt... Lehetséges, hogy a kölcsönvevő turizott bele ilyen csúnyán?

Még jó, hogy tudtad pótolni a csatit...

Gábor

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Igen, úgy van ahogy írod.
A rádióamatőrök elég "bátrak", nem mindig látják át mi az amit biztosan meg tudnak javítani.
Elég sok donor rádióm van, ezt a csatlakozót egy Alinco készülékben találtam, pont stimmelt.
Az alkatrészek a sarokpont ezeknél a készülékeknél, egyébként nagyon jól javíthatók.

Tóni

 

2