You are here

Kérdés az indukciós főzőlapokról

8 posts / 0 new
Last post
isoram
isoram picture

Sziasztok!
Egy kialakult vitában kellene segítség! Érdekelne gyakorlott szakik véleménye, tapasztalata: Milyen frekvencián mennek és főleg mekkora mértékben függ a frekiváltozástól az indukciós sütők hatásfoka? ( A gyakorlati eltérés érdekelne!)
Tapasztalatok alapján milyen összefüggés van az edények minősége (ára) a hatásfokkal? Egyáltalán tényleg annyival jobb a hatásfoka?
Van-e valamilyen extrém tapasztalat is?
Tisztelettel köszönöm tájékoztatást, segítséget! Üdv.mindenkinek! isoram

Ui: Az elméletet ismerem!!! Arra ne pocsékoljuk az időt.

Comments
Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Az indukciós főzőlapok minden jó tulajdonsága mellett van a sötét oldal is.
Hatalmas nagyfrekvenciás zavart produkál, négyszögimpulzusokkal melegít kW-os tartományban, ezért széles spektrumban szórja a teret. Árnyékolni, szűrni nem lehet, hiszen felül nyitott a mágnestere.
Ha bekapcsolom a mi példányunkat, az egész házban tönkre teszi a vételt a hosszú, közép és rövidhullámú sávokban.
Érdekes, hogy sokan rettegnek a mobiltelefonok elektroszmog hatásától, a mikrótól, a felettük elmenő távvezetékektől, de a szerintem nagyságrenddel nagyobb térerőt gerjesztő indukciós főzőlaptól meg nem.
Csaba

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Mert nem tudnak róla..

https://www.youtube.com/watch?v=ylZESzWJjUI

(Diamágneses levitáció, 16 tesla erősségű mágneses térben.)

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!

Javítsad légyszíves "indukcios főzőlap" ra mert sütő van a címben.
Olyan meg azt hiszem még nincsen bár lehetne..
Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

TAKLACO
TAKLACO picture

Hello !
Miutan megnyilt az indukcios fozolap javittasa c. topik en is utannaneztem a dolognak tegnap , tobbek kozott ezt talaltam:

http://fozolap.blogspot.sk/2008/07/az-indukcis-fzlap-mkdsi-elve.html

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9214552

UDV.:Laci

0

isoram
isoram picture

Szia!Köszönöm a segítséget mindazoknak, akik ténylegesen segítettek!

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hello!
Hát nem tudom miért érdekel a frekvencia/hatásfok összefüggés, mert nem igazán jellemző e két paraméter kapcsolata. Esete válogatja azt is, hogy milyen a leadott teljesítmény/hatásfok összefüggése. El lehet azonban mondani, hogy a klasszikus hevítőlapokkal összehasonlítva mindíg igen jó. Minden normális vasfazék jól működik ezeken a rezsókon, nem kell bedőlni a fogyasztói kultúrának - nem kell spéci optimalizált cuccos.

:idea: Alapvetően 2 kapcsolási rendszerű géppel lehet találkozni:

1. Félhidas meghajtás rezonancia feletti üzemmódban. Minden szempontból ez a legkifinomultabb.

2. "E" osztályú (single IGBT) meghajtás. Ez utóbbi kapcsolástechnikai különlegesség. (Kihasználja az IGBT-k igen nagy feszültség és áramtűrését egyszerre.) Nem annyira jól szabályozható mint az előbbi rendszer, de azért jó a hatásfoka ennek a megoldásnak is. Kis teljesítménynél ki/be kapcsolgat, ezzel csúnyán rángatva a hálózatot.

Amúgy meg kell hagyni, igencsak zseniális, hogy mindkét kapcsolás ohmikus karakterisztikával terheli a hálózatot, nem úgy mint a pufferelt cuccok. Ez a megoldás kell is, mert a lágykapcsolású áramkör (az IGBT nem zárható le akárhogy - ugyebár) csak nullátmenettől gerjeszthető fel.

Mindegyik kapcsolást igyekeznek 25-50kHz környékére méretezni, ugyanis a nagy frekvenciákkal csak probléma van. (Komoly gondokat okoz a "skin" hatás.) A frekvencia a teljesítményalkatrészek értékeivel és az átvitt teljesítménnyel adott, értelemszerűen tágabb határok között mozog az 1.-es rendszernél.

PS:
Akit extrémség érdekel, az nézzen bele egy 40 eurós rezsóba. 10A-t vezetnek 5mm-es fóliacsíkon, de a nagyfrekvenciás részen még úgy 3x nagyobb terhelésű részeket is találni. Ha nincs feljavítva újonnan az ilyen cucc, akkor nem lehet igazán hosszú élettartamot várni tőle. Érdemes ónszippantózni a teljesítménykört, és ólmos cinnel átforrasztani rendesen. Megéri a fáradságot! :yes:

0

isoram
isoram picture

Szia! Sok mindenben megerősítettél és sok gondolatot gerjesztettél.
Köszönöm a segítséget!

0