You are here

Kéretlen scriptek fagyasztják a böngészőmet!

42 posts / 0 new
Last post
peterpan
peterpan picture

Szia!
Szegény öreg  felhasználó vagyok, aki makacsul ragaszkodom a megszokotthoz: XP SP3, tehát minden megengedett?!
 mindegy, hogy a nem frissített Firefoxot, vagy az itt javasolt Palemoont használom, egy ideje a mellékelt üzenet akasztja meg kedvenc időtöltésemet egy időre. Hogy ne legyen egyszerű az élet még egy (pár napja nem jelentkező) üzenet is volt, egyes (Pesti Srácok stb.) oldalaknál: kb.(sajnos nem mentettem le) "ellenőrizzük böngészőjét... 5 mp  stb mindez angolul (nem tudok) aztán semmi! Mi történt? tudok tenni valamit? vagy így jártam? DIGI 1000MB csomagom van.
Ne pánikoljak, majd elmúlik?
Üdv.: PP

File attachment: 
Comments
gbenyov
gbenyov picture

Szia peterpan!
(Én is "öreg" vagyok.)
Az egyik gépemen XP fut. (Örülök, hogy nincsenek Billy frissítések!)
A@st is fut rajta, ingyenes.
Vannak G@le oldalak, amiket nem lát, mondván: "Az óra beállítás helytelen...". Persze az órának SEMMI baja.
Ekkor átmegyek Fi@ox-ra, és minden megy tovább.
 

0

pihe
pihe picture
*****

Szia,
Ahogyan már mások is leírták: egy régi böngészőt használsz, ami már nem mindig képes megbirkózni a mai netes technológiákkal. 
Ha nem lehet/akarod/tudod az operációs rendszert frissíteni (legalább win7-re), akkor van egy olyan "gyomros ütés", amitől ez a problémád megszűnik és a weboldalak is pattogósabban és reklámok nélkül fognak megjelenni
-> Le kell tiltani a javascript futását a böngészőben.

!!Viszont!! ettől sajnos nem fognak a weboldalak teljes funkcionalitással működni, ami olykor csak vizuális hiányosság lesz, máskor viszont működésbeli hiányosságot is okozni fog (pl. nem tudsz webáruházban vásárolni, regisztrálni egy-egy weboldalra, stb).
De ha csak többnyire szörfölsz a neten, ezzel talán még együtt tudsz élni. Ha nem, akkor vissza kell kapcsolni a javascriptet.

A javascript letiltásához léteznek bővítmények (pl. Disable javascript), amit egyszerű feltelepíteni a böngésződbe és kényelmes a használata is, ráadásul weboldalanként ki-be lehet kapcsolni (úgy emlékszem).
De attól tartok erre a régi böngészőre ez sem lehetséges már (Eszközök -> Kiegészítők menüpont alatt nézd meg).

Amennyiben nem találsz ilyen kiegészítőt, manuálias kell megcsinálnod:
Bőngésző címsorába írd be: about:config
Majd a figyelmeztetést tudomásul véve, írd be a Keresés dobozba: javascript.enabled
Majd a megjelenő hasonnevű sorra dupla kattintás (ezzel false értékre vált ez a paraméter)
Értelemszerűen a visszakapcsolása ugyanígy dupla kattintással érhető el.

File csatolás: 

3

gbenyov
gbenyov picture

A JAVA kilövése?
Ez nekem  is tetszik:

0

AzzA
AzzA picture
*

Ha egy embert keresel a tömegben, azért nem kell mindenkit lemészárolni.
Elég az ad.adverticum oldalát. wink

0

pihe
pihe picture
*****

A poszt megírása előtt megnéztem egy XP-s gépen firefox-szon a lehetőségeket.
Nálam pl. az 52.9.0 (32bit) verzión a kiegészítők (about:addons) listája üres, és nem lehet kiegészítőt sem telepíteni. Nem tudom ez miért van, nem  sűrűn használom ezt a (virtuális)gépet. Annak tudtam be, hogy az elavult böngészőkön ezt a featurát letiltották.
Ezért nem javasoltam a szimpla reklámblokkoló telepítését.
Helyette egy biztosan megvalósítható kényszermegoldást dobtam be.
Van úgy, hogy a szofisztikált megoldások elfogynak. :)
 

0

AzzA
AzzA picture
*

Szimpla blokkolóban is tiltható, de ha magyon szofisztikált megoldás az elvárt, akkor a hostfile- ban is tiltható.
De nekem egyébként.....nem fog hiányozni egy kinyirt funkció sem. yes

0

peterpan
peterpan picture

Szia Pihe!
Ütős! Köszönöm!
Üdv.: PP
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Megcsináltad azt amit Pihe javasolt?
Igy . Müködik?
 

0

peterpan
peterpan picture

Óvatos duhaj vagyok.

0

AzzA
AzzA picture
*

Két lehetőséged van.
Telepítesz egy adblock -ot  Ezt vagy hasonlót
Beírod a host-ba (csatolva a hogyan)
Harmadik lehetőség, hogy nem csinálsz semmit, csak posztolgatunk róla, hogy mi lenne ha akkor és amúgy meg és mégis.

File csatolás: 

1

peterpan
peterpan picture

Hey!
Egyenlőre örül! (még nincs éles akció)
Köszönöm a munkádat! +a többiekét is!
             Üdv.: PP
 

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ugyanez a céges gépemnél, sp3 és mypal böngésző (tiszta firefox, csak egy fokkal azért jobb, xp-re optimalizált). Más weboldalaknál is előjön a hiba, várakozik egy scriot-re, felajánlja, hogy bezárja, vagy várjak tovább. Néha youtube-nál is. Szóval engem is érdekel.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Kedves Peterpan!
Mit szólnál egy szoftver újra telepitéshez ?
Formattáld meg a hd-t . És hajrá!

0

peterpan
peterpan picture

Kedves Janó!
Azért kapaszkodok az öreg szoftverbe mert 74évesen túl sok mindent el kéne vetnem, ill. újratanulnom. Ha lehet, kihagynám. Ez a kéretlen szkript remélem nem nevelési eszköz lenne.

1

Onionshed
Onionshed picture

97 éves Normandiai veteránnak telepítettem fel pár éve a win10-et, megtanulta. 

0

peterpan
peterpan picture

Én még nem mentem annyi mindenen keresztül...

2

Mr._V.
Mr._V. picture

Egy XP-t futtató gép már a korából is adódóan általában 0,5-1GB RAM-al van felszerelve, ritka, ha már 2GB került bele (magyar nyelvű csak 3GB-ig dolgozott, angol X64-es változatot itthon kevesen használtak).
Ha az ember nem akarja, hogy a HDD dolgozzon folyamatosan a RAM helyett (lapozófájl), akkor 4GB RAM alatt 10-est nem használ.
Aztán jöhet a BIOS probléma, mert az XP korában az UEFI még nem volt ismert.
Majd jön a HDD probléma, ami XP esetében telepített rendszert nézve 1GB+pagefile, Win 10 esetében 15-20GB+pagefile.
A CPU sebességéről már nem is beszélve.
És nem áll meg a sor, mert régi webkamerához, alaplaphoz, stb. nem adtak ki 10-es drivert, tehát ilyen alapon csak egy "univerzális", azaz butított drivert telepít a 10-es, így a Sound Blaster (esetemben Creative Labs Sound Blaster Live! 64bit External) hangkártya 5.1-es 96kHz hangzása helyett max sztereóban üzemel 44,1kHz-en, a mikrofon előerősítése sem működik, távirányító nem használható, keverőpulton nem választható a bemenet (mic/line)), VGA esetében kevesebb felbontással és rosszabb színekkel dolgozik, a CPU sebességét nem tudja szabályozni a rendszer (APM), stb.

Igen, magánember aki rendszert telepít, lesz...rja, hogy nincs megfelelő driver, neki a lényeg, hogy megy a gép. De aki tényleg ért a gépekhez és tudja mennyit jelent egy gyártói driver egy MS (update) féle butított driverhez képest, az szán időt az összes beszerzésére.

Tehát így látatlanba azt merem állítani, hogy a meglévő HW nem kompatibilis a 10-essel, de még ha az említett "butított" formában használja, akkor is lassú, akadozó rendszere lenne csak.

Ja igen, és a felület, használat. Az XP alatt a C:\-re bármit tudott írni, 8-astól felfelé csak mókolással oldható meg, ami egy hosszadalmas folyamat (régi gépen 2 óra, modern gépen kb 1 óra). Máshol van minden (Documents and Settings helyett Users, Program Files helyett a legtöbb program már az User alá települ), a felülete túlcsicsázott, igaz létezik Classic Shell, azzal akár W9x formát is lehet adni a rendszernek (nálam is ez van W7 rendszeren), minden sz...rért nyafog (vírusvédelem, tűzfal, ajánlatok, stb.), emellett tele van kémmel (telemetry, stb. kb. 15-20 kémkedés van a 10-esben, ami programmal kikapcsolható, de alapból fut a háttérben feleslegesen).

És még apróságokat tudnék sorolni, ami miatt a 10-est nem ajánlom senkinek... pl. csak 1: ha egyszer valamiért elszáll és nem tud betölteni, az upgrade-telepítéses javítás nála nem használható, a saját javítója pedig az esetek 10%-ában hatásos csupán, tehát adatmentés és tiszta rendszer, amit megint be kell lakni. Ezzel szemben a meghalt XP egy eredeti CD-s újratelepítéssel (upgrade) helyrehozható és ennek ideje max 20 perc, míg a 10-es esetében az adott gépen csak a helyreállítási próbálkozás közel 40 perc, az újratelepítés pedig 1 óránál több.

Tehát aki ajánlgatja az XP lecserélését, az számoljon azzal is, hogy a gép maga kevés és egy régi de még futó rendszer helyett egy modern döcögőset kapna az illető, ami szerintem neki nem lenne megoldás.

Régen még több "unofficial" SP is készült az XP-hez, sőt a Win2000-hez is (már a hivatalos támogatás lejárta után évekkel), hogy még évekig tovább futhasson és bizonyos szinten az új rendszerre írt programokkal is tudjon dolgozni. Már rég nem nézegettem ilyen oldalakat, de elképzelhető, hogy még mindig léteznek ilyen "foltozgató" szervizcsomagok, amitől a régi rendszerek is működhetnek a mai világban hibátlanul.

4

varga jano
varga jano picture
*****

Bocs!
Nem vagyok.szoftveres , nem értek hozzá .
Hagy kérdezzem meg .Ha itt vagy .
Az XP(SP3) újra telepitése . Megoldás ?
Már mint a kolléga problémájára .

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem. Egy másik hosszú leírásomban taglaltam, hogy neki mi lenne a megoldás:
-hosts fájl (+szolgáltatások leállítása)
-Ghostery
-Ublock origin (ha meg tudja szerezni a régi verziót belőle)
-élő (aránylag friss) rendszerből kimentett, vagy netről letöltött hitelesítési kulcsok importálása https oldalak látogatásához
-keresni egy visszafelé még mindig kompatibilis nem IE alapú böngészőt (Opera 36-ig fut rajta, én 52-eset használok, 81 a friss)

Próbálható böngészők:
Opera 36
Firefox 52.9
K-Meleon (Firefox alapú)
Pale Moon
Sea Monkey
UR Browser (chroimum alapú) Win7-esen még 1-2 dologra használom, de zavaró a kezdőlapja, ami nem törölhető/cserélhető
Maxthon
Otter
Slimjet (chrome alapú)
MyPal

Az újratelepítés nem segít. Egy rendszert (ha nem mászkálnak vírusos oldalakon) akár egy évtizedig nem kell újratelepíteni, ha időnként karban van tartva. Újratelepítést kizárólag akkor hajt végre az ember, ha pl. a regisztrációs adatbázis a sok telepített/eltávolított program miatt már XP esetében 20-25MB felett van és ezt a méretet már regisztráció-takarító után lehet látni. Ha sok program van telepítve (pl. start menü 2 sorban helyezkedik el nagy felbontású kijelzőn), akkor ez 35-40MB is lehet, ami ebben az esetben még normális.
Viszont kisebb rendszerhibákat (nem említette, hogy vannak, csak példaként írom) a service pack újratelepítésével is helyre lehet hozni, nem kell a teljes rendszert újrapakolni.

Szóval a fenti listából válogasson és pl. az UR Browserrel próbálja megnyitni az oldalait. Ha azzal megy, akkor már csak a https lesz a gondja, amihez egy CRT/PEM fájlt kell készítenie egy 7-8-10-11 rendszerből és azt kell importálnia, hogy a kulcsok érvényessége ne lejárt legyen, mint jelenleg. (Régi WM5-WM6 PDA-kon sem lehet már szinte semmit böngészni https alapon, de ha megkapja a kulcsokat, akkor megy rajta minden oldal.)

De van egy alternatíva!
BootCD/DVD
Bár nem jegyzi meg a kedvenc oldalait, nem magyar, minden indításnál be kell állítani a hálózatot, de abból van XP és 7 alapú is (Ezek CD-n.). Tehát egy lebutított rendszer, kiszedve minden felesleges cucc, főleg rendszerek javítására használatos (Hiren's BootCD és Rebuild (Win7-es) változata), de csak böngészésre akár 1GB RAM-al is könnyedén használható. 7-esen még az új böngészők nagy része is fut.

2

varga jano
varga jano picture
*****

Nagyon köszönöm a válaszod .

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ahogy parancsolod! smiley

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Tényleg nem okoskodásnak szánom, remélhetőleg nem is annak veszed. Nekem sem mindig tetszik a "változás", anno épp a win7/10 esetében vonakodtam az "újtól". De belegondoltam, ha most nem váltok, mi lesz mondjuk öt év múlva, mikor már teljesen használhatatlanná válik... talán érdemes ilyen szemszögből is átgondolni, bár ez a jelenlegi, konkrét kérdésre nem válasz.
Üdv, Z.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Egyetértek, ezeket a dolgokat nem lehet megúszni.
Minél inkább elodázza az ember, annál jobban fog fájni.

 

0

peterpan
peterpan picture

Nem vagyok a haladás ellensége, tudom váltani muszáj lesz, de számomra túl sok megoldatlan: fájlrenszer, pilótavizsgás szoftver, frissítési anomáliák, driverek uzw. Nekem már a tartós tej is ellenjavallt!devil Nem vagyok mazohista!

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Nem mondj ilyet!
Az a gond hogy olyan gyorsan változnak a dolgok az informatikában, hogy lehetelten lekövetni!
Én is szeretem a jól bevált dolgokat (lásd előző bejegyzésem) de azt mindenképp úgy kell megoldani, hogy a webes, vagy hálózati alkalmazásokhoz köze se legyen a gépnek. Ezeket hívom "műhelygépeknek", amik melóhoz vannak, nem szórakozásra, vagy időtöltésre.
Biztos vagyok benne hogy lesz megoldás a problémádra, hiszen vannak itt sw-es szakik, de azért gondolt át az előzőleg elmondottakat, hidd el a vicceskedés ellenére nem akarom elpoénkodni a dolgot, tudom hogy ez számodra valós probléma, és ilyenek egyre többször lesznek majd sajnos.
Remélem tud segíteni egy tapasztaltabb kolléga.

 Üdv!  Tóni

0

peterpan
peterpan picture

Ugye, hogy jó ember vagy!
Üdv.: PP

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Remélem smiley
De ahogy látom, "Azza" kolléga már kinyomozott valamit, ami hasznodra lehetyes

0

AzzA
AzzA picture
*

Mi történt? tudok tenni valamit?

Ez a xp-soros script lesz. Adj hangerőt, ha nem zay-talan, akkor tutti az. cheeky

2

peterpan
peterpan picture

Annyira kifinomult vagy......hogyhogy mégis érteni vélem? De te sem válaszolsz a felvetett kérdésre...

0

AzzA
AzzA picture
*

Nyomj rá a debugra és azt a képet is mutasd meg.
Java probléma lesz szerintem, de mutasd azt a képet először

1

peterpan
peterpan picture

Kösz, ahogy jelentkezik küldöm. Milyen érdekes hiába igyekszem nem jön!

0

AzzA
AzzA picture
*

Na.. megnéztem mi ez és az a helyzet, hogy nem fogod máshogy kikerülni, mint bekapcsolod a reklám blokkot a böngészőben, vagy felteszel egy adblocker-t.
Sajnos, bár érthető módon a régi böngésződ nem támogat egy funkció hívást ami az ad.adverticum.net reklámokat hozza.
Szóval igy keress a guglin firefox - adblock

1

peterpan
peterpan picture

Post festam:

File csatolás: 

0

peterpan
peterpan picture

O.K. Köszönöm

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

A Digi 1GB csomag hibátlan.
Az XP SP3 az már elavult,és gáz.
A Pesti Srácok az meg a leggázabb.no
Gondolom tudod mi a hiba.

Üdv!  Tóni

1

peterpan
peterpan picture

Aranyos vagy!
Csak nem AZT akarod mondani?....Ember, ne politizálj!
Üdv.: PP

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Szerintem Te kezdted, szóval a "ne politizálj" duma kicsit kontraproduktív sad

Visszatérve a felvetésedre:
-Szeretnél Forma1-ben Trabanttal versenyezni, de sajnos sikertelenül.
A probléma szerinted az, hogy már nem lehet ólmos benzint venni, nem maga a Trabi.
Pedzegeted?
 

1

peterpan
peterpan picture

Próbáltam korrektül leírást adni a körülményekről. Szerintem szakmai kérdést tettem fel. Egyebekben pedig nem hiszem,hogy egy böngésző iénybevételét " Szeretnél Forma1-ben Trabanttal versenyezni," jelenséghez hasonlíthatod. Végöl is ez egy kiszolgáló szoftver.
 

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Valóban.
Véleményem szerint elavult SW-t,és böngészőt használsz.
A mai elvárásoknak ezek már nem felelnek meg, főleg web-es alkalmazásoknál.
Nekem is van műhely gép XP-vel, KIZÁRÓLAG teszt, és diag SW-ek miatt, a gép 
nincs hálózaton, 10+éve nem volt frissítve a SW. De eszembe nem jutna pl: internet elérésre használni.

Szerintem válts WIN7-re , stabil, jól megy vele minden alkalmazás.
El kell fogadni, hogy egyszer minden elavul, a számítópek HW-e, és SW-e is.
Semmi sem tart örökké, ahogy a fák sem nőnek az égig.
Persze lehet kínlódni a régi dolgokkal, ha kellően mazochista az ember, de minek?

3

Sovány malac
Sovány malac picture

Üdv,
Nekem is van egy XP SP3 műhely gépem amit rég nem kapcsoltam be.
Kíváncsiságból egyszer bekapcsoltam és felengedtem a netre.
Persze semmit nem tudott megnyitni,mindenre kiabált hogy elavult.
Aztán persze kiderült hogy az alaplap eleme lemerült,régi évszámot mutat a BIOS óra.
Kicseréltem az elemet,beállítottam az órát,dátumot,frissítettem egy foxot és működik.
Csodálkoztam nagyon.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Felesleges telepítgetni és rendszert frissíteni!
Meg kell nézni a böngésző oldalán a verziólistát, ami egyértelműen megmutatja, hogy mely verzió milyen rendszert igényel.

Firefox version 52.9. 0esr was the last supported release for Windows XP and Windows Vista. Ma 94.0.1-nél tartanak.

Scriptek letiltásához a NoScript nevű bővítményt javaslom, de a Ghostery is segít a kémkedők ellen, így pl. az adverticum, googletagmanager és még megannyi felesleges kémkedő és reklám általa letitható.
A HOSTS fájl piszkálását azért nem javaslom elsőre, mert a Szolgáltatások részen ki kéne kapcsolni dolgokat (DNS), hogy ne csináljon időnként 100%-os procihasználatot, tehát kis hozzáértés szükséges és akkor nem csak ezt az 1-2 címet érdemes beleírni. Nekem jelenleg 25MB-os a fájl, de a routerben is van egy 5MB-os, ami így a többi eszköz elől is rejti a nem kívánt oldalakat (reklám, átverés, stb.).

Ami még probléma lehet a javascript letiltásával, az az, hogy sok oldalon emiatt nem lehet majd belépni.

Ha pedig HTTPS (azaz biztonságos) oldalakra nem akar beengedni, akkor csak egy aránylag modern gépről le kell menteni a biztonsági kulcsokat (pár mega) és importálni... így a már lejárt kulcsok mellé bekerül a még érvényes kulcs és az oldal a böngésző korától függetlenül továbbra is használható.

A böngésző ellenőrzése felirat csak egyes oldalaknál jellemző, amik védik magukat, ám elképzelhető az is, hogy egy vírusos plugin piszkál bele a kapcsolatba és túl sokszor csatlakozik, míg te csak 1x akartad megnyitni. Ehhez 3 program lefuttatása javasolt (egyik sem telepítős, mind 1x futtatós és ingyenes: Combofix, AdwCleaner, ZHPCleaner), ám fontos, ha feltört a rendszer (vagy pl. az office), akkor ezek eltávolíthatják a feltörést!
Nekem ez a böngésző ellenőrzés felirat 99%-ban Tor böngészővel jönnek elő, azaz VPN kapcsolat mögül, ahol egy külföldi IP címet lát a valós helyett.

Igazából a scripteket kéne megvizsgálni, hogy mit csinálnának, merre mennének a neten és szükség van-e rá, hogy arra menjen, mert ha nincs, akkor simán le kell tiltani router vagy HOSTS szinten és az oldal a "cím nem elérhető" üzenetet kapja és folytatja a betöltést várakozás nélkül.

2

Sponsored links