You are here

Készítettem egy savas akkumulátor kisütésvezérlőt 12-36-48V-ra.

17 posts / 0 new
Last post
Pista47
Pista47 picture

Szevasztok Kollégák!
Tudom, nem egy nagydolog, de ha már kész van a rajz róla, gondoltam, hogy megosztom Veletek.
Akinek nem érdekes a téma, attól elnézést kérek!
Az volt a célom, hogy legyen egy olyan áramkör, amin keresztül az akkura lehet csatlakoztatni egy kisütő ellenállást. Rá lehessen csatlakoztatni egy elektromechanikus órát. Egy gombbal indítani a kisütést. Amikor lecsökkent a feszültség a határértékre, akkor kapcsoljon ki, és maradjon is kikapcsolva.
Az óráról le lehet olvasni a kisütés idejét.
Mindehhez ne kelljen egy saját hálózati tápegység.
Először a J10-et csatlakoztatni kell a J7-J8-J9 valamelyikéhez az akku feszültségének megfelelően.
A panelre kell csatlakoztatni egy megfelelő kisütő ellenállást, egy 12 órára állított elektromechanikus órát, és a kisütendő akkumulátort.
Egy nyomógombbal lehet elindítani a kisütést.
Ha csak egyszerű komparátor figyelné a csökkenő feszültséget, akkor nem indulna be az áramkör, mert a relé a kimenetén érzékeli a feszültséget, ahol éppen 0V van.
Hogy beinduljon az áramkör, ahhoz kellett az R5, R6, C4, D4 elemekből egy indító áramkör. Amikor az indítógomb meg van nyomva, egy rövid időre mindenképpen beindul az áramkör, a relé az ideig meghúz. Ha a feszültség a komparációs szint felett van, akkor behúzva is marad, ameddig a feszültség a szint alá nem esik.
A tápegység.
A 12V-os tápegység esetében lett egy bizalmatlanságom a szeleptranzisztorral kapcsolatban. Már máskor is pórul jártam amikor egy tranzisztornak csak töredékéig használtam ki folyamatos DC-ben az áramát, vagy feszültségét, vagy a disszipációját.
Pl: úgy bezárlatosodott a BU508A cirka 130V-tal, és 142mA-rel, mint a kisangyal, pedig rajta volt egy bazi nagy hűtőn. Ez mindössze 18.5W. Pedig biztos, hogy nem gerjedt, volt rajta miller kapacitás, és meg is szkópoltam. Katalógus szerint 1500V 8A 125W-ot kéne tudnia.
Emiatt tettem be a mostani tápegységbe a Z2 zenert, és az F1 biztosítékot. Ha netán meggondolná magát a Q2 szeleptranzisztor, és bezárlatosodna, akkor a zener várhatóan bezárlatosodik, a biztosítékot kiveri, és legalább megmenti a relét, és esetleg a Q3-at, és az IC1-et is.
Az alkatrészek a meglévő készletből származnak, költeni nem akartam rá, és ezek az alkatrészek tűntek a legalkalmasabbaknak az áramkörhöz.
Néhány mérési érték.
A stabilizátor alsó értékén, 12V bemenő feszültség esetén esetében még 9.9V-ot képes adni, ezen az értéken még bőven behúzva tud maradni a relé.
A felső értéken viszont a szeleptranzisztor disszipációja lehet a veszélyes, ha a bemenetre 4x14.4=57.6V van odaadva.
Most éppen 57.4V-ot sikerült beállítanom, és 82.3mA folyik át a szeleptranzisztoron, ez 4.72W. Szóval, lehet hűteni!
(2SB546A: 200V 2A 20W)
Az áramkör még egy próbapanelen van, amikor lesz rá lehetőségem, majd elkészítem hozzá a NYÁK-ot is.
Eredetileg csak 12V-os akkumulátorokkal volt dolgom, kisütésükhöz készítettem egy egyszerű vezérlőáramkört. Két tranzisztor, egy relé, egy mikrokapcsoló, és pár egyéb alkatrész van rajta. De most meg itt vannak a 36, illetve a 48V-os villanybringák, télen használaton kívül, és ezeknek kell időnként korrektül kisütni, és feltölteni az akkumulátorait.
Üdv.: Pista.

Szevasztok!
Közben elkövettem egy NYÁK tervezést is.
A NYÁK, és a beültetési tervet mellékelem.
Üdv.: Pista.

Korrigálás.
Elnézéseteket kérem, de a rajzon az R4 értékét elírtam, a helyes érték 820R.

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia Pista ! Terveztem-készitettem egy már emlitett konsztans áramú akku kimeritött.Ezt még a 2N3055-ös és BD-virágkorában , ugy a 80-as évek elején , az akkori hiradástechnikában használatós kissebb akkukhóz.Emlékezettböl összeraktam egy rajzott amely egy át számolással az álltalad használt akkukhóz is használható.A cél az volt hogy a soros tranzisztoron minél kevesebb hö diszipálodjon . 5 darab két amperes cellákra osztottam igy a tranzisztorokon csak max. kb.23,2W höt kellet elvezetni (48v/2A-nél) a többi hö a terhelö ellenálásokra került (ez sem kevés).Akkoriban ezek a félvezetök voltak elérhetöek ,ma a választék sokkal nagyobb.A bázisok polarizálását is áramgenerátorral oldottam meg ,igy azt nem kellet váltogatnom és az egész terhelés ki-be kapcsolása is egyszerüen megoldodott. A bekapcsolt cellák számával az áramot is megváltoztatthatod.A cella áramát az R ellenálásból álitottam be(2A) a rajta esö fesz.kb.1,4-1,8v .A pontos áramtartás miatt a 2N3055-ra esö feszültséget legalább 3,5v-ra kellet választjam ,igy a feltötött akkunál még hozzájött 2-4-vagy 8V.Remélem sikerült egy pár ötletett adnom.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Josef.48!
Köszi szépen a reagálást, és a rajzot!
Jónak látom azt a megoldást, hogy a félvezetőn csak a kiegészítő feszültség esik.
Nekem sem ismeretlenek ezek az áramgenerátorok, a dolgozó éveim utolsó 15 évében műszerfejlesztő voltam.
Ma már inkább csak emlékezetből mennek valamennyire a dolgok.
Üdv.: Pista.

P.S.: Na, ezzel meg csak az a bajom, hogy ezzel az összeállítással csak egy adott áramerősséggel működik rendeltetés szerűen. Ha változtatni kell az áramerősségen, akkor változtatni kell az ellenálláson is.

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Köszönöm a reagálásokat, és a tanácsokat.
Elhangzott itt az áramgenerátoros kisütés fogalma is.
Pusztán csak szakmai kíváncsiságból érdeklődök, hogy volt már valakinek ilyennel dolga?
Mondjuk egy olyan áramkörre lennék kíváncsi, amelyik 10, és 60V között tudna terhelni 10A-rel, és persze, emberi áron beszerezhető alkatrészekkel.
Ha van valakinek ez ügyben tapasztalata, kérem, hogy ne kíméljen.
Üdv.: Pista.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

A 60V/10A az már 600W, igen komoly disszipáció, gyakorlatilag egy kisebb olajradiátor teljesítménye.
A fixen tartott áramhoz szabályozni kell, nem elég a terhelőellenállás. Simán eldisszipálni egy félvezetőn ezt nem kifizetődő. Marad a PWM és egy (vagy több) jól megválasztott terhelőellenállás. De szerintem kár túlbonyolítani. A mérés eredményének úgysem kell annyira pontosnak lennie. Az általam linkelt kapcsolásban van egy kompenzáció erre, véleményem szerint ez bőven elegendő házi körülmények között. Persze a terhelést igyekezni kell C/20 közelében tartani. Gyakorlatilag ideálishoz közeli eset, ha az elején kicsit többel, a végén pedig kicsit kevesebbel merít...az izzós terhelés nem véletlen, beszerezthető, olcsó, és nem lineáris az ellenállása, épp az áramgenerátorost közelíti...

Üdv
Inhouse

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Nem akarom elvenni a kedved...de nézd meg ezt:
Akku kapacitásmérő kapcsolás, 5 évvel ezelőttről Proli007-től

Üdv
Inhouse

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Inhouse!
Nem tudtad elvenni a kedvemet.
Azt a bizonyos kéttranzisztoros kisütőt cirka 20 évvel ezelőtt készítettem, és időnként elég jó szolgálatot tesz. Igaz, az órát működtető áramköri részt utólag bütyköltem rá.
Mint írtam, nem szerettem volna, ha külön hálózati tápegységet igényelt volna. Persze, ha végigolvastad, amit írtam.
Nem akku kapacitás meghatározónak terveztem, bár, ha készítenék hozzá egy egyszerű áramgenerátoros terhelést, jó közelítéssel a kapacitást is meg lehetne határozni.
Itt most az óra csak arra jó, hogy viszonyíthassak az egymás utáni ciklusokban, hogy növekszik-e a kisütési idő, és, ha igen, akkor hányadik ciklus az, amikor megáll egy valamekkora értéken.
Mint írtam, a télen tárolt villanybringa akkuk közelítőleges C/20-as kisütéséhez készült az áramkör, illetve, ha valaki új akkumulátor készletet vásárol, annak a formázásához.
Szóval, ha az általad közeadott rajzot megtaláltam volna a neten, akkor is ezt, a saját az áramkört készítettem volna el.
Üdv.: Pista.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

"Nem tudtad elvenni a kedvemet.
Azt a bizonyos kéttranzisztoros kisütőt cirka 20 évvel ezelőtt készítettem, és időnként elég jó szolgálatot tesz."

Ha a saját kapcsolás lényeges, akkor persze ez kell neked, de legyen szabad megjegyeznem, hogy:

"Mint írtam, nem szerettem volna, ha külön hálózati tápegységet igényelt volna. Persze, ha végigolvastad, amit írtam."
Az általam linkelt kapcsolás sem igényel, az akku feszültségéből dolgozik. A dugasztápos táplálás lehetőség, hogy még kisebb legyen a mérési hiba. Most ha én is azt írom, hogy ha végigolvastad volna azt a linket, amit megadtam, akkor láthattad volna..., akkor nem vagyok sértő?

"Nem akku kapacitás meghatározónak terveztem, bár, ha készítenék hozzá egy egyszerű áramgenerátoros terhelést, jó közelítéssel a kapacitást is meg lehetne határozni.
Itt most az óra csak arra jó, hogy viszonyíthassak az egymás utáni ciklusokban, hogy növekszik-e a kisütési idő, és, ha igen, akkor hányadik ciklus az, amikor megáll egy valamekkora értéken."

Akkor végülis, majdnem ugyanaz...

"Mint írtam, a télen tárolt villanybringa akkuk közelítőleges C/20-as kisütéséhez készült az áramkör, illetve, ha valaki új akkumulátor készletet vásárol, annak a formázásához."
Ez a kapcsolás is épp ezt teszi, pont a C/20-at közelítve.

Üdv
Inhouse

0

josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók ! A kisütö és kapacitásmérö között külömbség van.A kisütés az egyszerü terheléssel oldható meg ügyelve hogy ne lépjük túl a megengedet áramot és a minimális akku feszültséget.A (pl.egy fajta) kapacitásmérö a már emlitetteken kivül igényel egy pontos idöméröt és egy olyan terhelést, amelyen nem csöken az áram, az akumulátor csökenö feszültségével egyidöben(konsztans áram).Egyszoval, a terhelés az tartalmaz aktiv alkatrészeket is, az áram egy adott értéken való tartásához. A pontos kapacitás kiértékeléséhez ez szükséges. Az itt bemutatott mindkét kapcsoláson ilyen nincs,sacolható kapacitás megállapitásra viszont megfelelnek.A kapcsolásokról;érdekes megoldások ,szerintem egy egy ötletett egész jónak találok.Csak igy tovább! Üdv.Jóska

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Valóban nem épített hozzá egy pontos áramgenerátort, de az izzóval megoldott terhelés így is igen jól közelíti a kívánt értéket. Az eltérést pedig egy ügyes megoldással kompenzálja. Mezei környezetben igen korrekt megoldás, a szerző igen komoly szakértelemmel bír.

Üdv
Inhouse

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez nem kisütő, hanem kapacitásmérő, ezzel nem lehet formázáshoz kisütni.

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

"ez nem kisütő, hanem kapacitásmérő, ezzel nem lehet formázáshoz kisütni."
Mivel a kapacitást úgy lehet mérni, hogy a teljesen feltöltött akkut 10,5V-ra sütjük C/20 kisütőárammal, ezért ez is így működik.
Ha ez nem lenne elég, akkor az első mondat így kezdődik a leírásban:
Kis egyszerű készülék, mely alkalmas 12V-os ólom akkumulátorok kisütésére, és kapacitásának mérésére.

Üdv
Inhouse

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:én nem használnám gk. akkura, mert egy-két nap, mire kisüti.
Esetleg 7 Ah-s akkuhoz.

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

A gk akkuk kapacitását (szinte mindig) C/20-as értéken adják meg. Ez a névleges kapacitás 20-adával történő terhelést jelent, és 20 óra múlva kell elérnie a 10,5V-os határt. Tehát természetesen sokáig tart. Igazából hosszú időn keresztül, rendszeresen nem illik C/20, vagy esetleg C/10-nél nagyobb terheléssel kisütni.
A kérdező is írta, hogy órát szerel rá, hogy le tudja olvasni a kisütés idejét. Tehát mérni is akar, vagyis kapacitásmérőként is használná. Azt pedig illik a gyártó ajánlása alapján tenni, mivel nagyobb terhelés esetén nem egyenes arányban csökken a kisütés ideje...magyarán nem lesz épkézláb mérési eredmény.
Szoktak még 25A-es terhelést is megadni, de nem minden gyártó, és nem valószínű, hogy rendszeresen ekkora terheléssel kellene az akkukat "kezelni".
Regenerálásnál is inkább a kis áramú hosszú idejű, vagy a nagy energiájú, de rövid impulzusokkal való töltést szokták alkalmazni, ez utóbbi átlagban így sem szokta meghaladni a C/20-at.

Üdv
Inhouse

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ügyes!
Arra vigyázz, hogy 10,5-11 V alá ne menjen kisütéskor a feszültség.

Bálint

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Bálint!
Köszi az értéket!
12V-ra állítottam be akkumulátoronként, de ezek szerint mehetek lentebb is.
Üdv.: Pista.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó lesz a 12 V, az említett feszültség (10,5V)a tönkremenetel határa, onnan csak az újszerű 1-2 éves ólomakkukat lehet visszahozni.
A zselés akkuknál nem tudom, mekkora az alsó feszültség.

Bálint

0

Sponsored links