You are here

Készítsünk egyedi mérővezetéket!

Üdvözlöm a kollégákat!
Már régebben is sokszor jött szembe velem a „mérővezetékek” problémája: sok topicban, elektronikai fórumokon volt tárgyalva a nem megfelelő minőségű merővezetékek, és ezek hibái.

A márkás mérővezetékek (Hirschmann, MultiContact, Pomona, Fluke) nem olcsók, de itt kapunk valamit a pénzünkért: minőséget, szemben a gyenge minőségű-nagyrészt kínai- mérővezetékekkel, ahol -bár nem került sokba-inkább csak problémát és bosszúságot vásároltunk.

Az alaphibák ez esetben:

  • nem megfelelő minőségű vezeték (érkeresztmetszet/anyag, szigetelés minősége, vastagsága.)
  • nem megfelelő minőségű dugók (nagyrészt 4mm-es laborcsatlakozókról beszélünk, köznyelven „banándugó”) nem passzol, lötyög, KH-t okoz
  • nem megfelelő minőségű mérőszurony, vagy hegykiképzés

Ezenkívül a vezetékhossz, ami még megemlíthető, a gyártók pl: a standard 1m-es mérővezetékeket adják multiméterekhez, banándugó/2mm-es mérőszurony összeállításban.

A Fluke már 1,5m-es mérővezetékeket is árusít, de 50cm-től 2m-ig minden megtalálható a gyártók skáláin.
Ezek a mérővezetékek az esetek 95%-ban a vezetékre öntött műanyag szigetelésű végekkel kerülnek gyártásra, a vezeték megtörése, szakadása esetén javításuk nem lehetséges, illetve nem kivitelezhető korrekt módon.

Sajnos a 2mm-es mérőszuronyra kevés „adapter” kapható: a hegyes mérőszurony, és a 2mm-es szigetelt krokodil csipesz.

A Fluke már szintet lépett pl: a TL-221 vezetékével, ami kapható egyik végén „könyök” csatlakozóval, de erre csak a 4mm-es adapterek csatlakoztathatók.

Ezen hiányosságok miatt már régóta magamnak gyártom a mérővezetékeket, a számomra megfelelő hosszban, minőségben, és kiépítésben.
Mérővezetéknek PVC, illetve szilikon szigetelésű litze felépítésű vezetékeket vásároltam, 0,75-1,5-2,5-4mm2-es keresztmetszettel, többféle színben.

Ezeket a felhasználási területnek megfelelően szereltem 4, és 2mm-es laborcsatlakozókkal, mivel leggyakrabban ezt a két típust használom.
Külön készültek vezetékek kisfeszültségre: itt szigeteletlen krokodilcsipeszeket is használtam.
 

Illetve nagyfeszültségre, ezeket próbáltam megfeleltetni a CAT-II, CAT-III besorolásnak.
Ennek megfelelően a banándugók kivitele is sima, illetve burkolt/biztonsági.
 

Az általam használt banándugók nagyrészt forrasztható kivitelek (MultiContact pl.) de létezik csavaros rögzítésű kivitel is.(pl a Hirschmann).
A vezetékekhez gyári tartozékokat használok, Pl:  mérőszurony, különböző méretű csipeszek.

Valamit készítettem 4mm/2mm dugókkal szerelt kábeleket, átalakítókat.
Gyakran probléma volt, hogy a 2mm-es mérőszurony már nagynak bizonyult, ezért egy gyári mérőszurony „beáldozásával” készítettem egy mérőtűs egyedi szuronyt.

A gyári acél mérőtüskék eltávolítása után a belső fém alaptestet 2,5mm-es fúróval kifúrtam, és INGUN gyártmányú mérőtűhüvelyt forrasztottam a furatba.
A tűhüvelybe többféle hegykiképzésű mérőtű dugaszolható, ezáltal a TQFP/QFN/fine pitch tokok lábai is mérhetők, zárlat, és a többi láb sérülése nélkül.

A vezetékeket „lógatva” tárolom, így könnyen áttekinthetők, és használhatók.
Nagyon sokféle kábel tartó kapható, az Én választásom a Pomona termékeire esett. Több méretben, kivitelben kapható.

A tartozékokat praktikusan egy műanyag tárolódobozban tartom, a már említett okokból. 

A saját készítésű vezetékek előnye a gyáriakkal szemben:

  • Teljesen „személyre” szabhatók
  • Hiba esetén (vezetéktörés, csatlakozó sérülés) könnyen javítható (Szerelhető csatlakozók)
  • Kedvezőbb áron elkészíthető, mint a vele azonos minőségű gyári mérővezeték.
  • Bármikor átalakíthatók, módosíthatók a feladatnak megfelelően

Remélem meghoztam a kedvetek, hogy Ti is belevágjatok egyedi mérővezetékek gyártásába, hiszen ez a szakmánk egyik legfontosabb alapműveletét, a méréseket teszi könnyebbé, biztosabbá.

Üdvözlettel: Tóni

Comments
stevepapa
stevepapa picture

Hali!  Korrekt, hasznos cikk. Állandó gond egyébként, vagy rövid, merev, nehéz, a kh-ről nem is szólva. Minap vettem egy occó holminak számító zsínórt. Tetszett, hogy nagyon hajlékony és szilikonnak tűnt nem volt drága. Toltható banándugóval , aztán beüzemeltem. Boldogan beledugtam, márkás DT-9205 multimba. Reggel mikor ismét mérést kezdeményeztem, a vezeték felborította a műszert. Mi történhetett vele egy éjszaka, olyan rideglett, hogy elérte a töréspontot a  szigetelése. Szóval normálisat nehéz beszerezni készen az biztos........

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: sok éve vettem a Conrad-nál  127x0,07 szerkezetű PVC és szilikon vezetéket több színben, méterre   
A szilikon nem vált be, egymáshoz tapad.

Bálint

0

kralg
kralg picture

Nagyon jó cikk, ezen a területen nekem is van fejlődnivalóm.

Annyit szeretnék hozzátenni, hogy úgy gondolom annak az ideje lejárt már, hogy minden ami kínai, szükségszerűen rossz. Én jellemzően kínai dolgokkal vettem körül magam (nyilván a jó árak miatt) és alapvetően meg vagyok elégedve, sőt van olyan eszközöm is (konkrétan a mikroszkópom), amiről tudom, hogy jobb, mint a több ezer eurós nyugati termékek, nekem pedig fél ezerbe került.

Talán az a titka, hogy a kínaiban is éppúgy van jobb és gyengébb minőség, mint a "menőbb" márkák között. Ezekkel érdemes próbálkozni, lehet, hogy belefutunk silányabb minőségbe, de könnyen lehet, hogy jóval olcsóbban szerezhetünk be igenis jó minőséget.

De egyértelműen cáfolom azt, hogy "inkább bosszúságot és problémát vásárolunk", ha kínai terméket veszünk.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Köszönöm hogy reagáltál a cikkre, remélem találtál benne hasznosítható információt.
Pár dologra reagálnék.

Annyit szeretnék hozzátenni, hogy úgy gondolom annak az ideje lejárt már, hogy minden ami kínai, szükségszerűen rossz. 
 

Természetesen nem. Gyártanak Kínában high-tech-et is, ami ugyanúgy nehezen elérhető/megfizethető, mint  ugyanaz nyugati technológiában.
És nyugodtan kijelentem, a nyugati technológiák jobbak.Akkor inkább azt veszem.

Én jellemzően kínai dolgokkal vettem körül magam (nyilván a jó árak miatt) és alapvetően meg vagyok elégedve, sőt van olyan eszközöm is (konkrétan a mikroszkópom), amiről tudom, hogy jobb, mint a több ezer eurós nyugati termékek, nekem pedig fél ezerbe került.

Leírtad a lényeget. A "jó árak miatt" vettél kínai terméket. Ennek az az oka, hogy a nyugati gyártók Kínába vitték a gyártásukat.Hiba volt.
Ha kicsit visszanézel, Pl. a kínai szkópok (Owon, Siglent, Hantek, Micsig stb.) érdekes módon azután törtek be a piacra, miután a Tektronix,és egyéb nyugati cégek Kínába tették át a gyártást. Gondolom Te is tudod, hogy simán ellopták a designt,és a know-how-t a kínaiak.
Megspórolták a legdrágább lépcsőfokot, a tervezést, és fejlesztést. Ezért tudsz olcsó kínai szkópot venni, vagy olcsó kínai mikroszkópot.
Vagy forrasztóállomást, bármit. Ellopták a dolgokat, sima "Reverse Engineering."
Ez, úgy gondolod hogy jó dolog, hiszen így "jó árak" vannak. Ez sajnos nem jó. egyrészt egy kínai Owon sosem lesz Tektronix minőség, egy kínai mikroszkóp sosem lesz Nikon minőség, mert valamit mégsem tudnak. Standard jó minőséget gyártani a másoldában. Terméktámogatás,szerviz, garanciák.Ezt nem is magyarázom.smiley
A legnagyobb gond mégis az szerintem, hogy nem is vagy tudatában, hogy egy rezsimet támogatsz, pénzelsz a vásárlásaiddal.

 Tóni
 

3

Kari
Kari picture
*****

Szia Tony!
Abban egyet ertek, hogy ez a halom occo termek beszerzes nem elönyös a "nyugati gazdasagok/ipar"  szàmàra, viszont ez a "visszanyalos fagyi" törtenet nem mas mint a szuper nagy-nyugatiak -kereskedök s gyartok együtt- öngolja- mi pedig szivhatjuk a hatalmas halom kacat ide szallitasa miatt! Minden fogyasztoi agazatban... crying
Mellesleg pont a Tek volt az elsö ceg aki-ha nem tévedek- mintegy 40 éve elvitte a sajàt nyàk gyartàsàt-"Tech-transzfert" emlegettek sokaig a vele feszitö szaksajtokban, majd sorban mentek a chip-fabrikok stb is tavol keletre _mai napig...
Jobbat, Kari

1

gabel
gabel picture

Nagyon jó leírás, köszi szépen! Minden leírt dologgal egyetértek! smiley

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a vezetékeket hol vásároltad?
Sok éve a Conradtól vásároltam  méterre,  most nem találom náluk

Közben megtaláltam pl:
https://www.conrad.hu/p/pvc-litze-vezetek-1-x-1-mm-kek-meteraru-multicon...

259x0,07mm

Azóta háromszoros ára lett
.
Bálint

0

miklós
miklós picture

én a világitáscenter-től kaptam puha kh.vezetékek-et nekem bejött , hanem 100...200 m.-t kellett  átvennem , nem panaszkodom

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Elnézést! https://elektrotanya.com/comment/494022#comment-494022
P.P.

Látom nem nyugszol!
30 nap!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A hajdani CCCP-ben mar feltalaltak a merocsucsra huzott krokodil csipeszt.
Fotot mellekelek . Udv

File csatolás: 

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Én már régebben feltaláltam a mérőcsúcsra húzható krokodíl csipeszt. Egy közönséges krokodil csipesz nyakát össze nyomtam egy fogóval, kisebb átmérőre. Kiválóan bevált.

1

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ezert irta volt P.P. is, hogy nem ujdonsag ez-veled együtt egyeb cegektöl is letezett az man hosszu evek ota...
Kari

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Tisztelt Fórumtársak!

Elnézést kérek ha valakit megtévesztettem.smiley
Ez a cikk arról szól, hogyan lehet korrekt áron, minőségi tartozékokkal egyedi mérőzsinórokat, zsinórkészletet készíteni.
Nem találtan fel Én semmit,és nem is arról szól a cikk, hogy létezik krokodilcsipesz.(Ezt meghagyom a nálam nagyobb szaktudással rendelkezőknek.)
Viszont még véletlenül sem szerepel a cikkben az 50Ft-os kínai csupasz 4mm-es, vagy a hasonlóan "profi" szigeteltnek csúfolt társa.
A nem szigetelt kiviteleknél a Mueller 34C, és 30 tipusjelű csipeszeket használom.
Elég sokatmondó, hogy a 34C csipeszeket a HP is használja Pl. a Curve Tracer-ek tesztvezetékeihez.
A 30-as kivitelt pedig a Tektronix a mérőfejeinek testvezetékeihez.
Szigetelt kivitelek esetén a MC Delphin csipesze CATIII, 1000V/32A-ig használható, vagy a sima mini krokodil csipesze CATII,300V/15A-ig.
A 2 mm-es Hirschmann 60V/5A-es kis csipeszét gondolom mind ismeritek.Én ezekről írtam.
Azért szántam időt erre a cikkre, hogy egy alapot, vagy kiindulást adjak ha valaki ilyet szeretne kivitelezni, például kezdő kis kollégák.
Hogy mi az, amiért érdemes pénzt kiadni, beszerezni.
Amennyiben számodra/számotokra nem ad semmilyen használható infót,és nem tartjátok érdekesnek, nyugodtan lapozzatok tovább.
Természetesen bármilyen kritikát meghallgatok,és elfogadok, ha azt építő jelleggel írjátok, teszitek.De úgy gondolom, ezek a hozzászólások másról szóltak. Ennek ellenére ezekből is sokat tanultam,és levontan a szükséges konzekvenciát.
További legjobbakat kívánok mindannyiótoknak.

 Tóni

 

13

lovikiraly
lovikiraly picture

Helló!

Nekem tetszett, jó kis leírás volt.
Nem tudom mennyire használsz 0,64-es rendszert, esetleg arról is irhatnál.
Ha van időd.

Üdv!  Lovikiraly

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Profi!yes

1

varga jano
varga jano picture
*****

("Nil novum sub sole"-mondja a latin. Annyit tesz hogy.
Nincs uj  a Nap alatt)
yes

1

Sponsored links