You are here

kínai "kotyogó" kávéfőző működése

4 posts / 0 new
Last post
aztazeget
aztazeget picture

Sziasztok Kollégák!

Remélem a Borozóban lehet ilyet kérdezni...
Bedöglött az összes kávéfőzőnk, így ideiglenes kávéellátásra vettem egy kínai kotyogó jellegű kávéfőzőt.
Ma próbáltam főzni vele, de csak elgőzöli a vizet és nagyjából két evőkanálnyi kávét köpköd ki a felső részbe. 
Szétszedtem. Alul van egy normál víztartály. Abba megy a szűrő aminek az alján van az alsó szűrő és a víztartályba lenyúló cső. Eddig minden stimmel. Beleraktam a vizet és a darált kávét, ahova kell. A felső rész aljában is van egy szűrő és egy tömítés. Onnan pedig a felszálló cső, amin a kész kávénak kellene felmásznia...
Felraktam a gázra és legalább 15 percig reménykedtem, hogy lesz belőle kávé. Felmelegedett a víz. elkezdett forrni. Hallhatóan rotyogott. A felszálló csövön viszont csak a gőz távozott egy minimális kávét köpködve. Ha tovább hagyom, akkor szépen elfőzte volna a vizet.
Mielőtt visszaviszem a kínai boltba, adok neki egy esélyt, hátha valahogyan normális működésre lehetne bírni. Nem vagyok túlzottan járatos a hidrosztatikában, hogy ez az alumínium darab miért nem nyomja fel a vizet a felső tartályba...
Valakinek van ötlete?

Köszönettel:
NA

Comments
zsugori
zsugori picture
***

nem is kell ellapogatni tele tömni stb...betonon nem megy át a víz még ha túl finom kávé akkor sem, hely kell neki

0

Vote up!

You voted ‘up’

voci666
voci666 picture

Szia!

A dolognak úgy kellene működnie, hogy az alsó részben lévő víz melegedése növeli a nyomást az alsó részben. Amikor felmelegszik a megfelelő hőmérsékletre, akkor a nyomás átnyomja a vizet a fölötte lévő kávén át a felső tárolóba. Érzésem szerint 3 hibalehetőség van.
1. Lehetséges, hogy kevés vizet töltöttél bele (a tölcsér csövének bele kell érnie a vízbe, mert egyébként a gőz megy át a kávén.
2. Hibás a tölcsér és a nyakánál nem zár vagy lyukas.
3. Nem jó a tömítés a felső és alsó rész között, elmegy a nyomás.

Mellékelek egy ábrát a működésről...

File csatolás: 

1

Vote up!

You voted ‘up’

aztazeget
aztazeget picture

Szia!

Köszi. A vízmennyiséggel nincs baj, mert majdnem a szűrő aljáig ér. A felső és alsó rész között nem sziszeg, a tömítés vadi új..
Így akkor az alsó víztartály tömítettségét kell meglesnem, hogy miért nem alakul ki nyomás, ami feltolná a vizet. Eredetileg úgy gondoltam, hogy a felső felszálló csőben kellene lennie egy visszacsapó szelepnek, golyónak, de semmi nyoma. Ezek szerint nincs is.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’