You are here

Klímagáz lefejtő készülék felépítése,vázlata

27 posts / 0 new
Last post
Barnapili
Barnapili picture

Sziasztok!
Nem tudom ,hogy jó helyre tettem-e fel a kérdésemet,légyszíves javítsátok ki,ha nem megfelelő!
Építeni akarok egy klímagáz lefejtő gépet itthoni munkára,gyakorlásra...
Amim van: Egy páramentesítő berendezés,kompresszor megy benne,de nem hűl igazán. A két hűtő ép benne,ventilátor forog..
Van továbbá egy régi hűtőkompresszor,R12-es hűtőközeghez. Csövek,idomok beszerezhetőek.Keményforrasztás megoldható.
A hűtőközeggel együtt járó,és a magas nyomású gázok,folyadékok veszélyeit ismerem,nem vagyok szuicid hajlamú egyén. :)
Ha van valakinek ezirányú tapasztalata,esetleg lefotózna egy ilyen berendezést belülről, azt szívesen venném.
Köszönöm előre is!
István

Comments
Barnapili
Barnapili picture

Sziasztok!
Ismét tovább léptem eggyel. Sikerült vennem bontott mágnesszelepeket.A kibontásuk miatt új csöveket kell majd beléforrasztanom,de így meg tudom csinálni peremes bekötésűre is.
István

0

Barnapili
Barnapili picture

Sziasztok!
Kis szünet után folytatom az anyaggyűjtést.(a nagyobbik lányom 3 éves lett a hétvégén,ezt ünnepeltük,nem volt idő foglalkozni a hobbimmal is :) ).
Szóval,elhoztam a kiszemelt hűtőkompresszort édesanyámtól.Találtam még pár rézcsövet is.A kompresszor egy FK 0,6 K 6 típusú gép.
120 Watt a teljesítménye,és ha jól tudom 0,6 m3/óra a szállítása. Érdemes ezzel nekiállnom megépíteni,vagy szerezzek egy bikább kompresszort.
Ha vennék egy ablakklímát,abban nagyobb teljesítményű aggregát van...?
Teszek fel egy képet is.Vagy kettőt..
Szerk: Most próbáltam ki a kompresszort. 11 Barig mér a biciklipumpa nyomásmérője,visszfele megnyomattam a csövét,simán felnyomta addig. Ment volna tovább is.de nem akartam tönkretenni.
István

File csatolás: 

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
A nyomással nincs ott baj, hiszen képes az 40-45 Bar-ra is(rövid ideig). A szállított mennyiség az ami kevés kehet, meg az, hogy a mostani hűtőközegek jóval magasabb nyomáson kondenzálódnak, mint az R12. Főleg, az R410A.
Na ezt a magasabb nyomást, viszont üzemszerűen nem bírná.
Üdv Tibi.

0

Barnapili
Barnapili picture

Szia!
Az R12 nem biztos,azt lehet,hogy elnéztem. Van egy f12 a matricán,azt nézhettem R12-nek.
István

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Ez marha régi.. R12 az...

0

Barnapili
Barnapili picture

Akkor jól tévedtem.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A dehidrátor, amit kibeleztél milyen közeggel ment? R134A, jól tévedek?

Hátha R410A :) bár pici az esélye. Az legalább nyomásban jó lenne, ha keveset szállít, akkor is.

Múlt héten javítottam egy ALDI-s dehidrátort, abban scroll kompresszor volt, picit nagyobb, mint az öklöm.. Nagyon cuki volt :)

0

Barnapili
Barnapili picture

Hello!
Abban egy qx42h tipusjelű kompresszor voltR134-s gázzal. Most azt is lepróbáltam,de úgy láttam a nyomásmérőn,hogy nincs a helyzet magaslatán.
Ez kb akkora mint egy 7decis befőttes üveg.
Megpróbálok rászerkeszteni egy rendes csatlakozást,és megnézem,mit tud végnyomásra.
István

0

Barnapili
Barnapili picture

Sziasztok!
Elbontottam a párátlanítót.Ezek az alkatrészek lehetnek használhatóak a lefejtő készülékhez.A kompresszort kicsinek találom.A két radiátor 180x220 mm ,a szimpla volt a meleg oldal,a vastagabb a hideg.
Tegnapelőtt megnéztem egy gyári gépet,de nem vettem meg(túl sokat akartam belőle alkudni... :) ).Abban volt két állítható nyomáskapcsoló is,Bedugtam,de csak egy szelep kattant benne,semmi más életjelet nem produkált.A kondenzátor abban sem volt nagyobb mint az enyémek.A kompresszor meg sem nyikkant.
István

0

Barnapili
Barnapili picture

Közben rájöttem,a telefon csak az első képet nyitja meg rendesen.
Két kérdés merült fel bennem: Mika "purge" és " clean" funkciók,illetve hogyan valósulnak meg?
István

0

feretech
feretech picture

A purge/ clean kifejezéseket a gyári készülékről koppintottam le, a "clean" tisztítás üzemmód de inkább vákuumólas,hogy minden részből eltávolítja a levegőt a lefejtés előtt a "purge" az a kondenzátor ürítése.Full automata lefejtőt szerettem volna készíteni, egy nyomástávadó lett volna a lelke a készüléknek de sajnos nem készült el( nem értek a programozáshoz),közben szükségem volt a készülékre így végül ilyen kapcsolgatós kivitelezésben készült el.
Van egy blokkvázlat a készülékről csatolva küldöm.
MFeri

File csatolás: 

0

Barnapili
Barnapili picture

Sziasztok!
Szedem össze a cuccokat a géphez. A kapilláris milyen hosszú kell legyen,illetve milyen átmérőjű?
A csőkígyó az olajleválasztóban kb hány menet?
Köszönöm a válaszokat!

István

0

feretech
feretech picture

Az nem olajelválasztó hanem egy szívóoldali tartály amelyek az a funkciója ,hogy meggátolja a folyékony hűtőközeget szívjon a kompresszor illetve az ebből a folyamatból létrejött hőelvonást hasznosítja (rásegít) a kondenzációnál.A tartály egy régi kiselejtezett ipari szűrő amelyet középén kettévágtam és bele illesztettem 6 mm csőből készített spirált (néhány menet ami kényelmes összeszerelést biztosít) és végül leszigeteltem az egész tartályt "Armaflexel".A kapilláris cső kiválasztása a kompresszor teljesítményétől függ kb. 1 m hosszút használtam 400 W/1 mm vagy 800 W/1.5-2 mm Időközben a tartályból el kell távolítani a felgyülemlett olajat, ezert van a leürítő szervizcsap.
Lefotóztam a régi "ketyerét" amely kb. 10 evet szolgált hűségesen, szerintem neked is egy ilyen elsőre megfelel majd később megépítheted ezt a bonyolultabb változatot.
MFeri

0

Barnapili
Barnapili picture

Szervusz Ferenc!
Köszönöm a választ,és hogy segítesz!
Jól sejtem,hogy az öreg ketyere még nem tudta leüríteni a kondenzátort?
Kb mennyi gáz maradhat benne,ami veszendőbe megy?
Mi az ökölszabály? A lefejtett gáz használható még,vagy érdemes újjal feltölteni a rendszert?
István

0

feretech
feretech picture

Igen, jól sejtetted nem üríti ki a kondenzátort a gáz mennyisége amely veszendőbe megy a kondi nagysága határozza meg, ilyenkor cseppfolyósított gazról beszélünk.
En mindig elhasználom a lefejtett gazt a 1340a es a 404 nem olyan kényes mint a 407 vagy 410 ,habar 410 meg nem szívattam le vele.407 és 410 gáznál ajánlott ujjal feltölteni a rendszert ha az szivárgott!
MFeri

0

Barnapili
Barnapili picture

A gyári gépek hogyan oldják meg a folyadék halmazállapotú leszívást? Néztem képeket a neten a belső felépítésükről,nem tűntek bonyolultnak.Eszembe is jutott a kabarétréfa,mikor a fotelt boncolgatja az ember,hogy mi került rajta annyiba.
István

0

feretech
feretech picture

A folyamat hasonló mint az általam bemutatott készülék ide szpecialis kompresszor szükséges.Gyorsabb a leszívatás folyamata ha folyékony gazt fejtünk le.
MFeri

0

Barnapili
Barnapili picture

Köszi!
Így már tisztul a kép. MV=Magnet valve?
István

0

karaj01
karaj01 picture

Üdv

A purge - ha jól tudom a lefejtés a kondiból a clean pedig amikor a gépből is visszanyeri a maradék közeget. De ha badarságot írtam akkor majd kijavítanak.
Krisztián

0

feretech
feretech picture

Nem bonyolult a rendszer, itt az volt a fontos, hogy lefejtés után ne maradjon gaz a kondenzátorban.Ha esetleg nem érdekes számodra ez a veszteség akkor megteszi egy szimpla aggregát, (kompresszor,ventilátor,kondenzátor) szívó-nyomó csőre egy szervizszelep és kész!Ilyenkor a csapteleppel szabályozni kell a szívóoldali gaz beáramlását, hogy ne alakuljon ki 2 barnál nagyobb nyomás és lehetőleg ne kapjon folyékony freont a lefejtő kompresszor.Ebben az esetben a lefejtés befejezésekor sajnos nem kevés gaz megy veszendőbe ami az ózonréteget is károsítja.Kompresszor min. 400 W legyen lehetőleg kondenzátoros indítással a PTC indítás nem jó!

0

feretech
feretech picture

Építettem magamnak egyet mert a vásárolt gyári egy fel ev után elromlott.Igaz ez nem tud folyadékot egyben lefejteni de teszi a dolgát.MFeri

0

karaj01
karaj01 picture

Üdv.
Igazán szép munka gratula hozzá. Nincs túlbonyolítva áttekinthető bár a súja miatt nem irigyellek. A kondenzàtorból sajnos így nem tudod visszafejteni a gázt ha jól látom. (De elsőre nem vettem észre a mágnesszelepeket) Én is úgy jártam mint te, de ezek után nem merem az én kókányolt masinámat befotózni mert az egy délelött alatt összefabrikált tákolmány. Sajnos se a szelep se a kondenzátor nem került vissza hozzám így 5 db szimpla golyós szeleppel oldottam meg hogy a gép gáz tartalmának nagy része megmenthető legyen.

Krisztián

0

Barnapili
Barnapili picture

Jó reggelt!
Azért megnézném azt is.
István

0

karaj01
karaj01 picture

Üdv
Ma este ha hazaérek megpróbálok képet dobni róla
Krisztián

0

Barnapili
Barnapili picture

Köszönöm szépen!
Kicsit nagyobb képeket tudnál róla feltenni?
Egyébként a HE-n is kerestelek.
István
Szerk: Közben a képeket nézegetve kezdek rájönni,hogy saját kútfőből nem fog ez menni :/
Erre mondják,hogy sokat kell tanulnom,hogy rájöjjek,nem tudok semmit... :)

0

karaj01
karaj01 picture

Üdv.
Azért ne add ennyire könnyen fel. Indulj ki abból hogy építeni kell egy hűtő aggregátot, kompresszor, kondenzátor, ami után itt nincs szűrő és nem kell addagoló se elpárologtató hozzá. Utánna szépen ki kell alakítani a szelepeket (nekem 5 db van benne) amivel tudod vezényelni hogy mikor honnan szív hova nyom. Mamométerek a szívó és nyomó oldalra 1/4-es csonkok tömlők. Nem lessz annyira gyors mint a gyári de tudod hogy te építetted, ami azért némi kis örömöt és nem utolsó sorban gyakorlatot is tud biztosítani míg elkészül.
Krisztián

0

Sponsored links