You are here

Közvilágítás ledekkel

18 posts / 0 new
Last post
toelro
toelro picture

Szép napot, hetet Kollégák!
Szükségem lenne lehetőleg minél több infóra véleményre, tapasztalatra a ledes közvilágítással kapcsolatban.
Olvastam ezzel kapcsolatban leginkább rossz tapasztalatokat de jókat is.Úgy látom, hogy mintha az uniós projektekkel lenne a nagyobb gond. (gondolom a pénz lenyúlás végett).A mi kis városunkban nem így terveznénk a kivitelezését a közel jövőben.Sok féle ajánlatokat lehet találni ezzel kapcsolatban.
Köszönettel:Tóth János

Comments
toelro
toelro picture

Lehet félreérthető voltam. Tehát, ledesítési ajánlatokat kaptunk de nem uniós pénzből kiviteleznénk.
Amennyiben érdemes korszerűsíteni a közvilágítást. Én is úgy gondolom, hogy lesz ez még jobb is. Műszakilag és árban is.
Várom a további észrevételeket.
Üdv: Jani

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ez a fő probléma!:

http://m.cdn.blog.hu/gr/greencorner/image/K%C3%B6zvil.png
Ezenkívül egyes lakosoknak tetszeni fog a LED, mások meg dünnyögni fognak majd, hogy jobb volt a régi. :D
Ezenkívül, ha jól "látom" településeden rengeteg "kandeláber" világít..azokat bizonyára kár lenne kidobni....
Üdv.:Uniman

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
Zalaegerszegen pár éve cserélték a jól működő közvilágítási világító testeket LED-esre.
Hogy mérni tudjak beszereztem még a beruházás előtt egy PU150 típusú LUX mérőt, valamint letöltöttem a vonatkozó szabványt.
Mértem egy a lakásomhoz közeli főúton a megvilágítás erősségét a régi és az új világítótestekkel.
A mérést két ponton végeztem:
1. Közvetlenül a világítótest alatt.
2. A két világítótest között félúton.
A szabvány megadja az adott út típusától függően a megvilágítás minimális erősségét és annak megengedett ingadozását az út hosszában mérve.
Ami tapasztaltam a méréseim során:
Közvetlenül a világítótestek alatt megvilágítás erőssége nem változott.
A két világítótest között viszont a fényerő lényegesen kisebb lett az új LED világítótestekkel, mint a régi közvilágítással.
A régi közvilágítás teljesítette a szabvány előírásait és az út hosszában mérve a megvilágítás erősségének ingadozása szabványos volt.
Az új LED világítással a két világítótest között lényegesen csökkent a fényerő, a szabvány vonatkozó előírásait nem teljesíti.
Meg kellene kétszerezni a közvilágítási oszlopok számát a LED-es közvilágítás alkalmazása esetében, így lehetne elérni a szabványos megvilágítást, de akkor hol marad a beígért energiamegtakarítás?
Uniman rajza jól szemlélteti a helyzetet.
Üdv.: Kumi

0

DINO54
DINO54 picture

Sziasztok !
Sokan, otthoni alkalmazásnál is bedőlnek a 20W kompaktfénycső megfelel 100W izzólámpának vagy a 2W LED 20W izzónak marketing szövegnek. Ez sajnos csak az esetek nagyon kis százalékában igaz.
Ami alapján összehasonlíthatóak az a kibocsájtott fényáram (Lumen) érték. Ha ez a jellemző azonos két eltérő technológiájú fényforrásnál, még mindig ott van (és itt utalok az ábrádra) a frényforrás kibocsájtási szöge, tértartománya. Ez utóbbi alapvetően meghatározza egy adott sűrűséggel telepített világítótestek által létrehozott tényleges és szubjektív világosság érzetet. A hosszú élettartamú és megfelelő fényforrások drágák és sajnos koránt sem biztos hogy hozzák a gyártók által beígért adatokat.
A lecserélésnél ha az eltérő sugárzási szöget nem veszik figyelembe, biztos a kudarc, teljesen jogos az elítélő vélemény. Az sugárzási szög, távolság egymástól, telepítési magasság, fényáram, ezek mind összefüggnek.
Üdv. Laci
.
OFF: Valaki elárulná ez a topik miért jelenik meg "szélesvásznu" formátumban? Laptopot használok, tehát széles a kijelző, de ennek ellenére nagyon zavaró hogy tologatni kell vízszintesen a képét a lapnak.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nálam rendben. Nyomj egy ctrl F5 kombinációt. Lehet, a képet szélesebbnek találta, vagy nem tudja formázni valamiért.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A többi topiknál jó. A CTRL és egér görgövel tudom álítani mindenhol. Érzésem szerint a topik nyitó eszköze lehet a "ludas". De az ilyesmihez igazából nem értek.
Laci

0

toelro
toelro picture

Sziasztok!
A tervezést nem a ledesítésre értettem, hanem az uniós pénzre. Meglévő szerződése az önkormányzatnak lefog járni és azért kértem a véleményeteket, tapasztalatokat.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ugye csak viccelsz! Most állítjuk meg Brüsszelt és te kunyerálsz. :)
Rossz helyen kopogtatsz. Állíts fel három oszlopot alá cserebogarakat és vedd fel a pénzt. :)
Üdv

0

Jaca
Jaca picture
****
File csatolás: 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ha nem így tervezed a városodban a világítást, akkor miért érdekel? Magánvéleményem, hogy talán a LED-é a jövő, de nem a jelen. Meg lehet mellette vakulni. Bizonyos lobbik nyomatják. Menj el egy olyan településre, ahol mind a két fajta van, és hasonlítsd össze. Azt hiszem, Tatán láttam.

Üdv, lcsaszar

0

feco99
feco99 picture

Szia !

A fényerő megfelelő értékének elérése még nem elég a led konstrukciónál. Köztudomású hogy hűtés az élettartam garanciája.
Zárt műanyag dobozos lámpatestek tutira rövid élettartamúak bármit is állítanak róluk.
https://www.google.hu/search?q=ledes+k%C3%B6zvil%C3%A1g%C3%ADt%C3%A1si+l%C3%A1mpatest&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNgZacp4PUAhWL6xQKHdz2A9EQ_AUIBigB&biw=1280&bih=866#imgrc=XuizrpgKyWu9JM:

Üdv :
Feri

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Székesfehérváron nátriumosra cserélték a higanygőzösöket. Bár LED-esíteni is akarnak.

Üdv: Jácint

0

Tivi
Tivi picture

Szia Jaca!
A Fő utca aszfalt ledesítése már megtörtént. Azóta térdelő embereket látni folyamatosan,akik javítják ezt az el...ott konstrukciót.... :)
Üdv: Tivi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Na igen, azt nem értem, hogy sikerült annyira el.szni. Viszont a 8-as főúton a Csórt elkerülő szakaszon Veszprém felé ki van világítva az úttest íve, mint egy repülőgép-leszállópálya. Ha este járok ara, mindig lekapcsolom a világítást :) Az viszont állja a sarat rendesen.

Üdv: Jácint

0

Tivi
Tivi picture

Szia!
Azt imádjuk családostul mi is! Az tényleg remek munka! Pláne mikor nem jár arra autó és csak akkor kapcsol be,mikor odaérünk! Tényleg mint egy repülőgép-leszállópálya! :)
Üdv: Tivi

0

city217
city217 picture

Szia.
Na igen, van ahol nem volt elég a rezsicsökkentés, fényt kell vinni a .......
Mert ugye ahol sötét van ott az is marad, nincs az a fény. :D
Üdv.
ui: Hétfő van nézzétek el nekem. :)

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Mint mindent, meg lehet ezt is jól csinálni, és meg lehet szarul is.

Én még azért nem siratom el a jó öreg fémgőzlámpákat, hiszen sok előnyük van, a normál izzónál jóval gazdaságosabbak és hosszabb élettartamúak...de hosszabb távon a LED-é a jövő...legfalábbis most úgy tűnik.

0

Sponsored links