You are here

Kommunikációs protokoll azonosítása - MEGOLDVA

13 posts / 0 new
Last post
yohnsee
yohnsee picture

Sziasztok,
egy Money controls USB Hopper érmekiadó átalakítását végzem. Ehhez a kiadó nyílásba épített érzékelőket szeretném életre kelteni külön, ha lehetséges. Ebben kérnék segítséget. A mellékelt képen látható kommunikációt nem tudom beazonosítani, milyen protokoll lehet. Ha valaki látott már hasonlót, kérem írja le, mi lehet.
Amit eddig meg tudtam állapítani: az első két csatorna ugyanazt az adatot továbbítja, csak az egyik invertált jelszinttel. A 3. és 4. ugyanígy. Az 5. csatorna számomra kakukktojás, elsőre órajelnek gondoltam, de nekem nem logikus, hogy az órajel szélesebb legyen, mint egy bit az adatfolyamból.
Ugyanitt beazonosításban kérnék segítséget a másik képen látható, HC4060 feliratú IC-re. (Szerk.: közben megtaláltam, HC4060, csak ilyen tokban még nem láttam)
Köszönöm.

File attachment: 
Comments
yohnsee
yohnsee picture

Sziasztok,
megtaláltam a részemre megfelelő megoldást. Az érzékelő panelt az alaplappal egy 10 eres FFC szalagkábel köti össze. Ha úgy helyezem feszültség alá az érzékelő panelt, hogy hozzá van kapcsolva az alaplap (amin egy Atmega vezérlő van, ismeretlen programmal), akkor láthatóak az FFC kábel lábain a felvett jelalakok. Ha csak önmagában az érzékelős panelt helyezem feszültség alá, akkor az azon lévő HC4060 a csatlakozó 4-es lábán négyszögjelet ad ki, 210/210uS ütemben. Ilyenkor, ha fém tárgyat (50Ft-os érme) teszek az induktív érzékelő elé, akkor ez az ütem 175/175uS-re változik. Viszont így még az optokapuk nem kelnek életre, azokat ki kellett mérjem, miért nem aktívak a tápfeszültség meglétekor. A 10 eres kábel 3. és 5. lábára tápfeszültséget adva, a két fototranzisztor kollektorán mérhető feszültség kikerül a 9-es és 10-es lábra. Ennél mélyebben nem akarom megérteni a működést, ez pont elég lesz egy saját vezérlés fabrikálásához.
Köszönöm a segítséget mindenkinek.

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Próbáld meg a lehető legnagyobb mintavételezési frekvenciával. Csinálj egy save capture-t, és tedd fel rar-ban vagy zip-ben. 

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia,
hétvégén jobban kivesézem az ügyet, teszek fel jó minőségű felvételeket.

0

zsugori
zsugori picture
***

.

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

Amit eddig meg tudtam állapítani: az első két csatorna ugyanazt az adatot továbbítja, csak az egyik invertált jelszinttel. A 3. és 4. ugyanígy. 

Nem teljesen ez látszik a mellékelt képen. Az "invertált" jelek keskenyebbek.

Elvileg ezek a gépek ccTalk protokollt használnak.
https://cctalktutorial.wordpress.com/usefull-cctalk-links/
 

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia,
a vending gépekben használatos protokollokkal szerencsére tisztában vagyok. Ez nem ccTalk, de még abban sem vagyok biztos már, hogy egyáltalán valamilyen magasabb szintű kommunikáció. Még vizsgálom az ügyet, érzésem szerint a HC4060 környékén lesz a megoldás.

0

proba
proba picture

Ha nincs a környékén processzor, akkor olyan nagyon magas szintű kódolást ne várj. Lehet hamarabb van a kapcsolási rajzot visszafejteni. A cd 4060 órajelét egységnek tekintve kellene vizsgálni a többi jelet ( esetleg azt a legalacsonyabb osztású kimenetet, amire van kötve valami.)  Aztán azt végig gondolni, az érme miféle tulajdonságait képes egyáltalán fizikailag vizsgálni a berendezés. ( sebeség fényvisszaverődés, méret, súly...) ha tudod hogy minek kell szerepelnie a kódban, akár egy két célzott vizsgálattal előrébb vagy, mint az adatfolyam önmagában nézegetésével. Lehet olyan mint az enkóderek, csak az egymáshoz való viszonyuk fontos, az hogy milyen a jel szünet lényegtelen ( esetleg esés sebességfüggő) . Az alap órajel fontos lenne, mert ha nem szigorúan nézzük csak három jel van. Az elején csak két egymás invertáltja ( szimmetrikus adatátvitel) , meg egy sehova nem illő. Ha az alap órajel kicsi, akkor a középső kettőben az impulzus hosszok eltérése is lehet adat, ( ha nem akkor a második, egyszerűen picit rövidebb, nincs jelentősége...)

0

yohnsee
yohnsee picture

Nem fogom tudni elkerülni a kapcsolási rajz (legalább részleges) visszarajzolását. A nehezítés, hogy legalább 4 rétegű a panel, nem minden vezetősávot tudok követni.
A kiadónyíláson 2db optokapu van és 1db nagyfrekis tekercs, ami azt tudja eldönteni, hogy fém vagy nemfém haladt el előtte. Amit tanácsoltál, azt hétvégén megnézem, és visszajelzek.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

...1db nagyfrekis tekercs, ami azt tudja eldönteni, hogy fém vagy nemfém haladt el előtte.

Nem csak azt...

0

yohnsee
yohnsee picture

Igen, igazad van. Annyit azért hozzáteszek, hogy a jelenlegi konkrét esetben "csak" egyszerű induktív szenzorként működik, anyagösszetételt nem vizsgál. A jobb fajta érmevizsgálók valóban anyagösszetételt néznek, de azokban legalább 2 tekercs dolgozik (de inkább még több).

0

proba
proba picture

Ami még kérdéses lehet, van ugyan 5 csatornád, de azt kellene tisztázni, ezek a jelek honnét jönnek és hova mennek. Lehet egyik adatpár a szerkezet felől kérés, a másik meg a rá adott válasz....Az is kérdéses, a tekercsbe pumpált frekvencia miből származik, ill ott már olyan válaszidők is lehetnek, ami a kisfrekvenciás szkóp képességeit meghaladja. Először az érzékelőket csesztetném, figyelve a kimenőjelben hol látszik a válasz, aztán ennek függvényében lehetne dekódolni.

0

yohnsee
yohnsee picture

Én is először az érzékelőket piszkáltam, a nagyfrekis tekercs előtt fém tárgyakat mozgatva nagyon minimálisan elhangolódott a 2.5kHz-es órajel (néhány tíz Hz-el), ez lehet szabályos reakció, vagy véletlen áthallás a jelek között szerintem. Az optokapuk jeleit nem találtam meg a kimeneti csatlakozón, ezért gondoltam, hogy azok előbb átalakulnak valamiféle digitális üzenetté. Holnap szeretném, ha több időt tudnék fordítani a mérésekre, és utána megírom, mire jutottam.

0

Sponsored links