You are here

Kommutátorok felszabályozása

47 posts / 0 new
Last post
demi0515
demi0515 picture

Sziasztok!

Egy mosógépmotor forgórészét szeretném felszabályozni.
Van egy barkácsesztergám és van pár darab kés is de nem ismerem a fortélyokat. Rossz forgórészekkel már próbálkoztam de a siker elmaradt...
Ehhez a művelethez kérnék segítséget, mekkora fordulaton, milyen késsel, stb. tudnám ezt elvégezni.?
Tudom nem tartozik az elektronikához de sok kiváló szakember van itt és tudnak némi támpontot adni.

Előre is köszönöm!

Üdv.

Comments
isti03
isti03 picture

Szia. Tegyél fel képet a forgórészről. Van ithhon két forgórészem, lehet hogy valameik jó lenne neked.

0

demi0515
demi0515 picture

Szia!

A motor még nincs szétszedve, egy Fagor elöltöltős gépé. SELNI Francia gyártmány, a tacho mágnes a forgórész végén ragasztott, mintha egy nagy torx kulcsnyílás lenne rajta.

Üdv.

0

villkarcsi
villkarcsi picture

Sziasztok Szakik.
Ha sikerült (felszabályozni a kommutátort ),a kollektor szeletek közt lévő szigetelőket ne felejtsétek el (ki mikázni) azaz kikaparni.Ehhez én vas fűrész lapot használok, utána finom polír papír,ha minden jó még működik a motor nyertem.
Üdv villkarcsi.

0

birs
birs picture

Szia!

Az igazi az volna ha két csúcs között tudnád felhúzni,persze ez csak akkor lehetséges ha van rajta mindkét oldalon központfurat.
Én sima gyorsacél késsel szoktam csinálni, hegyesre köszörülve a hegyét kicsit lerádiuszolva , olyan 8-900 fordulaton kis előtolással
kis fogásonként (érintő fogás)amíg ki nem tisztul a felület.
Azután polírpapírral megcsiszolni kitisztítani a közöket,(én szikével szoktam lehúzni a sarkait a rézlapkáknak persze ésszel, éppen hogy lejöjjön a sorja)végül még egy finomító polírozás és a végén sűrített levegővel kifúvatom a port és mehet vissza a helyére.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nem feltétlenül kell két csúcs közé fogni. Igaz ugyan, hogy minden amerikáner üt 1-2 tizedmillimétert, de ne felejtsd el, hogy a forgórész hosszú, és a másik végén dolgozol! Mondjuk ha van egy 12 centis forgórészed, és az amerikánertől 10 centire esik a kommutátora, akkor az a bizonyos 1-2 tizednyi ütés máris ötödrészére csökkent a munkaterületeden, vagyis 2-4 századmilliméternyire, az pedig bőven elfogadható, ennyi egy használt csúcsfuratban is van.

0

hwjveress
hwjveress picture

HWJ
Sziasztok !
Én a GANZ-ban láttam hogyan csinálják és mi ellenőriztük. Központosan befogva lassú fordulaton gyors köszörűvel kicsi fogásokkal kell leszabályozni. Ezután kihúzni a szigetelő anyagot a szegmensek közül, majd 45 fokban leszedni a kom.szelet éleit. 1,2 névleges fordulatú megpörgetés után mérőórával ellenőriztük, ha nagyobb volt az eltérés 0,03mm -nél ment vissza a köszörűre. ennél nagyobb eltérésnél töri a kefe élét.
V.J.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Na ja. A Ganzban könnyű volt.. Feltudnád sorolni a ottani gépeket egy olyan körbenézés szerűen?
Aztán meg azt ami neked otthon van.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Gépklínika!
Azért ahol egy eszterga pad fellelhető, ott nem olyan nagy kaland egy support köszörűt sem elképzelni...
Üdv Tibi.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tibi!

Jóvanna! Van akinek csak bontókalapácsra fussa... :)

Üdv: Laci

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Laci!
Bocs, erről meg is feledkeztem -fene nagy jómódomban... :o :D
Üdv Tibi.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Lehet bakrácsnak tűnik, de ez fogyasztói társadalom:
Én kiszedem először a szénkeféket, majd befogom satuba a motort. Mellé rögzítek egy fúrógépet, amibe bele van fogva egy kb 10 cm átmérőjű tengelyes keménygumi karika. Azzal meghajtom a motort. A szénkefék helyén be tudok nyúlni egy keményfa léccel, amire csiszoló vásznat erősítek.
A motor pörög, a léc támaszkodik a motor testen a csiszoló vászon meg szépen felszabályozza a kommutátort.
A munka végén kifújom a szemetet a motorból. Ha kell csapágyazom. A kommutátorhézagokat kitisztítom, sorját letöröm és kész is!
Ui.: A derékszögek meg adódnak a kézügyességem végett! De ütni nem fog az biztos!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia gk!
"..De ütni nem fog az biztos!" Vagy nem (biztos), ugyanis hotbiztos, hogy ha ütött tuti nem szabalyzod ki a smirglis rud ranyomassal, de akar "ütösse is teheted" ha ügyetlenül nyomkodod ra, de ez mindössze az en velemenyem...Csinaltam mar parszor en is igy, de az igazi az azert a keses leszuras lenne.
Kari

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Az lenne persze..
No akkor pénzügyi közvélemény kutatás:
Multi Multiplikátó! Kedvezményesen tanyasi tagnak mennyiért szabályoznál fel egy forgórészt?
A forgórészt postán kapnád és úgy is kellene vissza juttatni!
Posta 2x1200 + a munkadíj =?
Számold ki kérlek!

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Megcsinálom én neked pacsira is, egy tíz perces munkára jó vagy nálam, csak az a kérdés, hogy fölfér-e a gépemre? Nekem itthon csak egy egészen pici Universal-3-as esztergám van, ez erre a célra nem nagyon alkalmas. Régebben mindig bevittem a forgórészeket a munkahelyemre, ott volt egy full felszerelt E3N, ami teljes mértékben az én gyámságom alá tartozott, és azon csináltam... de onnan három éve kirúgtak, mert a viktátor parancsba adta, hogy a közalkalmazottak 10%-át el kell küldeni, a többiek meg védett korban voltak. Most ha nagyon akarnám, besírhatnám magam egy tíz perces munkára, de 20km oda, 20km vissza, plusz még akkor jópofizni is kell a volt kollégákkal, egy fél napom meg vagy ezer forintnyi benzinem rámenne, na ahhoz már nincs kedvem.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Köszi a választ!
De sajnos ebből nem derült ki, hogy mennyi is lenne ez a munka "baráti áron"

A többieknek:
Nem baráti, hanem piaci áron nekem egy gépműhely 2000 + áfás (2540 ft.)árat mondott. Ez 30 km messze van, tehát 60 km benzin (4-5 liter. 1600-2000 ft.). Postával nem foglalkoznak. Vagyis szállítással kb 4500 ft darabja. És ez még csak a natúr bekerülési költség. Még nincs benne a szétszedés, tisztítás költsége.
A kuncsaft meg csak a végösszeget látja.
Tehát ez az egész felszabályozgatás nem rentábilis. No persze, akinek van otthon eléggé nagy esztergapadja, annk ingyé van!
Nos az megcsinálja nekem is csak postaköltségért???

Érti már a sok akadékoskodó az egész faramuciságot?

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Mondtam: neked! egyet! megcsinálok neked pacsira, vagyis ingyen, feltéve, hogy felfér az itthoni padomra, mert most éppen nem férek hozzá nagy géphez.
A bevarrt zsebű kuncsaftjaid vacakjaival meg nem foglalkozom, mert van más, jobban fizető munkám, amit bent a fűtött szobában is tudok csinálni. :-p
Véleményem szerint a 2000+áfa egy teljesen korrekt ár, ha ebből akarnék megélni, én sem kérnék ezért kevesebbet. Ha sokallod a szállítást, vidd el biciglivel, 30km-et simán le lehet tekerni másfél óra alatt.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

ui: ugyan ne kezdjünk már el itt megtérülési időt számolgatni... nyilvánvaló, hogy egy esztergapad, egy poliszkóp vagy egy BGA rework a büdös életben nem hozza be az árát... ezt nem így kell nézni, hanem úgy, hogy ha neked van, akkor el tudsz vállalni olyan munkákat, amelyeket ezek nélkül nem tudnál, ha meg nyugdíjba mész majd, eladod ugyanannyiért, amennyiért vetted, és a pénzednél vagy.
Én pl. magnó idlergumikat csinálok a kisesztergámon VHS nyomógörgőkből. Piti szar hülyeség, de már nem kapható sehol, szenvednek a magnósok... én meg megoldom a problémájukat, és boldogan fizetnek érte. 65.000 Ft-ért vettem az esztergát, nem mondhatnám, hogy megérte... de ha nem volna esztergám, akkor nem tudnék megcsinálni egy vacak idlerhibás magnót, és nem keresnék pénzt.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Köszi!
És köszi még egyszer!

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Szia!

"No persze, akinek van otthon eléggé nagy esztergapadja, annk ingyé van!
Nos az megcsinálja nekem is csak postaköltségért???"

Ha elküldöd megcsinálom, úgy is jövök egyel.:-D

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Köszi, de nem kell. Nem ez volt a hozzászólásom lényege!
Hanem az, hogy vagy meg kell, hogy oldjuk szinte ingyen egy marék homokból a kacsalábon forgó vár főforgató kacsalábcseréjét az óratorony bim-bamjával együtt, vagy mehetünk a sóhivatalba sót nyalni víz nélkül...

0

Kari
Kari picture
*****

Te megint keversz szezont faxommal, itt senki sem beszelt "bermunkarol"...
K.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Könnyű annak, akinek van eszterga padja. Ott nincs kérdés! Fel kell, mert lehet szabályozni. De, akinek nincs, annak már nem éri meg.
No meg a felszabályozás igénye szinte csak a motor tekercselésnél jön elő! Az olyan tekercselő meg, aki nem tudja a kommutátort felszabályozni, nem is jó szakember! Oda nem kell vinni a motort tekercseltetni.
Vagy tekercselni is önmagunknak kellene? Ha már, akkor ha már?

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Hát nem éppen! Már nagyon-nagyon sok kommutátort láttam, amelyik több mint 0,1mm-t ütött, de a tekercselésnek nem volt semmi baja. Minden szénkefe cserekor illő felszabályozni a kommutátort. Más kérdés, hogy az embernek nem mindig van kedve és lehetősége erre.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Annyit hozzátennék az előttem szólóhoz, hogy a központos felfogás baromi fontos. Csúcsfurat a legritkább esetben van ezeken, tehát lünettára (állóbábra) feltétlenül szükséged lesz, a nélkül bele se kezdj!
Az amerikánerbe éppen csak a tengely legeslegvégét fogd be 1-2mm hosszon, úgy, hogy a kommutátor a lünetta felé essen, és azzal támaszd meg a tengely másik végét a csapágyfelületen! Csak így nem fog ütni a kommutátorod.
Ha csak úgy durr-bele-bumm belebököd az amerikánerbe, csak adsz a szarnak egy pofont. :-(

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: magas fordulatszámon, nagyon kis fogásokkal(0,05mm), lekerekített élű(kb.0,5-1mm sugarú)késsel, 5-10 fokos homlokszöggel szoktam,
utána 600-800-as smirglivel letisztázom.
Ezután a szegmensek közül kitakarítom a forgácsot fogkefével, szükség esetén a horonynál kisebb méretű csavarhúzóval, majd újra smirglivel áthúzom.

Bálint

0

demi0515
demi0515 picture

Sziasztok!

Köszönöm, gyűjtöm az információkat!
Egy-két dolgot még be kell szereznem hozzá. Állóbáb sajnos nincs hozzá, de még forgócsúcs sem, pedig csúcsfurat van a tengelyvégben.

Üdv.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ne bízz abban a csúcsfuratban nagyon... sokszor megesik, hogy csapágycsere közben szétcseszik a lehúzóval.
Persze lehet, hogy szerencsés leszel... Ha lünetta helyett csúcsfuratnál támasztod meg, mindig ellenőrizni kell mérőórával a tengely csapágyhelyén, hogy nem üt-e.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: báb helyett inkább forgócsúcsot szerezz be.
Én winchester csapágyból is csináltam

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szevasz Demi!
Akkor ezt (Lünetta készítése házilag)esetleg hasznosithatod.
Kari

0

demi0515
demi0515 picture

Sziasztok!

Ismét köszönöm a jó tanácsokat, és az ötleteket!
Valószínű így lünettát nem fogok venni, inkább majd összeütök egyet.
Ma sikerült egy forgócsúcsot is beszereznem, kissé megviselt de az eladó újra csapágyazza és holnapra meg lesz.
A késsel lehet bajba leszek mert nem hiszem hogy normálisan meg tudom köszörülni, gyári forrasztott lapkás késsel neki mehetek?

Üdv.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Én még sosem láttam vidiás késből olyat, amelyik megfelelő élszögű lett volna. A legtöbb gyalázatosan elkeni a rezet, aztán lehet szopni a lamellahézagok kikapirgálásával. :-( Ettől még létezhet olyan, ami jó erre... de szerintem itt az ideje megtanulnod kést köszörülni!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

http://www.bgk.uni-obuda.hu/ggyt/targyak/seged/bagkt17nlb/02ea_kt_lev.pdf

A 6.oldalon látható a kés alakja, én a TPGN profilt használom kommutátor esztergálásra.

Bálint

0

demi0515
demi0515 picture

Szia!

Köszönöm!

Üdv.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Demi!
"A késsel lehet bajba leszek mert nem hiszem hogy normálisan meg tudom köszörülni, gyári forrasztott lapkás késsel neki mehetek?"
Természetesen neki mehetsz a gyári forrasztású késsel. Ezzel önmagában nincs is probléma, de a köszörüléssel, és a kés fajtájával igen. Nem mindegy, hogy oldalazó, leszúró, stb...
Bár megfelelő gyakorlattal, ez utóbbiakkal is lehet kicsit zsiványkodni. :)
A csúcs magasságra is figyelj!
És természetesen, míg nem tudsz egy köracélon (de inkább alu hengeren) megfelelő felületet elérni, addig ne próbáld élesben.
Sok sikert, menni fog az.
Üdv Tibi.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Azért a helyedben először megmérném mérőórával mennyit is üt a kommutátor.

Üdv! Kalex

0

demi0515
demi0515 picture

Szia!

Na igen a mérőóra, tudtam hogy valahol az is van, csak ehhez is állványt kell szerkeszteni...

Üdv.

File csatolás: 

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Nos. Nekem van egy mérőórás állványom. Eladó.

0

demi0515
demi0515 picture

Szia!

Hmmmmmm! Szép darab.....
Irányár?

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

demi0515
demi0515 picture

Szia!

Ez jó! Csak messze van...
Gondolom nem akarsz a csomagolással, postával bajlódni.?
.

Üdv.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Demi!

Nem értelek... Mint írtad, van esztergád (feltételezem nem lóg keze-lába) van mérőórád és holnap lesz forgócsúcsod is. Akkor már csak egy masszív állványt kell összeütnöd hozzá és mérheted a körfutást.
De Te tudod, megér-e Neked ennyi pénzt belefektetni 1-2 forgórész felszabályozásába.
(Bocs Bálint, hogy rontom az üzletet.)

Üdv: Laci

0

demi0515
demi0515 picture

Szia Laci!

Egyrészt igazad van, bár nem 1-2 forgórészről van szó. Elég sok mosógép motorban cseréltem már kefét ahol elkelt volna a szabályzás is, de esztergályoshoz kellett volna vinni aki megcsinálja ha van ideje. A mosógépnek meg menni kell...
Nem beszélve 1-2 autó indítómotor és generátor forgórészéről.

Üdv.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Demi!

Az már más. Csak az eddigieket olvasva nekem úgy tűnt, hogy ez az egy forgórész okoz gondot...

Üdv: Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem az én üzletem, egy barátom feladta az ipart, ő kért meg, ne rozsdásodjon nála a még használható eszköz és mérőeszközök.
A gépeit eladta.
Tényleg nem szívesen postáznám, mert megfelelő méretű fadoboz kellene hozzá, az meg nincs.

Bálint

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Jó kérdés. Az ilyenek drágák. Fogalmam sincs.
Tudod mit!?! Kiteszem a piactérre és lássuk, mit is ér!

0

Sponsored links