You are here

kompakt fénycső

27 posts / 0 new
Last post
Jeno123
Jeno123 picture

Sziasztok Mesterek!

Van egypár GROUND fénycsövem,mindegyik csak izzít de nem akar begyújtani.
Más gyártmányú elektronikával jók a csövek. Mi lehet a hibája?
Valakinek van ötlete?

Üdv: Jenő

Comments
perlaci
perlaci picture

Üdv!
Nem akartam új cikket nyitni mert a kérdésem ide pont belefér. Viszont itt ezt a problémát nem tárgyaltuk.
Elég sok hibás kompakt lámpám van amit szétszedtem és a legtöbbnek aza gondja mint lentebb írjátok, hogy elég a fűtőszála. Egy laptop inverteres fénycsőgyújtóval viszont kipróbáltam és mennek. Van valakinek olyan rajza ahol a fűtőszál nélküli csöveket lehetne újra hasznosítani. Hab a tortán ha kültéri kivitel lehetne.
Köszi Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Laci,

Itt ez a Skori-féle oldal! Ezen találsz rajzot hozzá!

Üdv,
Oszi

0

szoke
szoke picture

Sziasztok!
Itt van egy pár kapcsolás.
Szerintem érdemes megnézni.
Elektronikus Fénycsőelőtét

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Jenő!

Bocsánat, hogy így elvittem a témát az eredeti kérdésedtől, de talán így is megkaptad közben a javítási ötleteket.
(Szerintem a problémád megoldása a csővel párhuzamos kondi vagy a PTC csere lesz, ahogy Oszi írta, de ha mind ilyen, akkor lehet jobb az egész elektronikákat áttenni egy kiégett fénycsövűből Én is "házasítottam" már így!)
Remélem közben megoldottad? :?

Üdv: Laci

0

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Sziasztok!

Jó, hogy indult ez a téma, mert nekem is lenne egy kérdésem. :)
Egy ismerős szólt, hogy van neki egy kompakt fénycsöve, ami állítólag ha lekapcsolja még legalább egy óráig villog? Szerintetek ez előfordulhat? Nem sül ki valamelyik kondi?
Még nem nem láttam, de jó ha előre érdeklődök.

üdv, Zsolti

0

Tranzix
Tranzix picture

Sziasztok!

Érdemes megnézni, hogy tényleg a fázist szakitja -e a kapcsoló, ugyanis akkor is villoghat, ha a fázis rajtamarad.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok

így van, ha a fénycsövön rajta marad, a fázis villoghat, ha az ember megérinti az üveget elkezd pislákolni, főleg ha hidegpadló van a helyiségben.

Üdv,
Oszi

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Ilyen villogás nálam is volt, de nekem a fényerőszabályzós érintőkapcsoló okozta! Űgy villogott, mint egy discosztroboszkóp! :D
Nem lehet, hogy ott is valami plusz elektronika okozza?

Üdv: Laci

0

Zsooti79
Zsooti79 picture
*****

Köszönöm a válaszokat. :)
Utána járok ill. érdeklődök nem e ilyen probléma okozza a villogást őnála is.
Megmondom neki, próbálja ki a fénycsövet egy másik aljzatban, már mint mondjuk egy másik szobában.

üdv, Zsolti

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasztok, szia Laci.

Nekem 2x36W-os hagyományos armatúrával történt, hogy kikapcsolás után még néhány percig halványan, de jól láthatóan világított, ráadásul ütemesen (pár másodperces periódussal) változó intenzitással.
A kapcsolóban, a kontaktusokkal párhuzamosan, egy 10mA áramra beállított LED volt, és ez az áram okozta.
5mA-re csökkentve megszűnt a jelenség.

Dávid.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Dávid!

Köszi, hogy ezt megírtad! Most jutott eszembe, hogy ilyen LED-es gondom is volt, de ezen akkor én nem agyaltam. Egyszerűen kikötöttem őket a rendszerből.
Most majd legalább visszakötöm ha ráérek! :)
Az a legnagyobb gondom a kompakt csövekkel, hogy hidegen gyengén világítanak és sok esetben nincs idő kivárni, hogy bemelegedjenek! Tudom van olyan is ami "kültéri", na de annak az ára 2 ezer fölött van! (Az árammal lehet, hogy takarékoskodsz, de a zsebed attól még kiürülne velük!) :weep:
Nincs erre a problémára valami "barkács" megoldása valakinek? :?

Üdv: Laci

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szetszeded es kiszeded belolle az NTC-t a csovel sorbakotve. De az is lehet, hogy a cso ilyen... egyesek lassabban ionizalodnak. Ez ellen nem sokat tehetsz...

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Istvan-lab,

Nem igazán találkoztam olyan kompaktfénycsővel, amiben NTC lenne! PTC-t szoktak a cső fűtőszálával sorba, a csővel párhuzamosan kapcsolni. Ennek az lenne a feladata, hogy bekapcsoláskor jól felizzítsa a szálat a könnyebb begyújtás végett, majd a fűtőszál áramát korlátozza, ezzel növelve a cső élettartamát.
A fénycsövek egyébként hidegben, egyszerű ok miatt nem akarnak világítani. A fény kibocsátásához higanygőz kell, a góz állapotú higany atomokat gerjeszti az áram, amik UV fény bocsátanak ki a gerjesztet állapotból visszakerülve normál állapotba, az UV fényt pedig az üvegen lévő fénypor alakítja látható fénnyé. Hidegben a gőz lecsapódik, ritkul a gáztér, ezért gyújtási nehézségek lépnek fel ill. csökken a kibocsátott UV fény és ennek köszönhetően a látható fény. A csövön átfolyó áram felmelegíti a csövet, így ismét gőzzé alakul a higany és így nő a fénykibocsátás.
Ez ellen a fényerőcsökkenés ellen 80 éve nem sikerült megoldást találni, talán nem is lesz. Érdemes LED-es fényforrásban gondolkodni. Lehet, hogy drágább, de örökös darab, sokkal jobban bírja a ki- bekapcsolást mint akár az izzó, vagy a fénycső. Érdekességként olvastam valahol, hogy a fénycső élettartama akkor a legnagyobb ha egy bekapcsolás 3 óránál tovább tart. Azért ez elég kevés helyen van így!

Üdv,
Oszi

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Jo... :P akkor nem NTC hanem PTC...
lenyeg hogy egyre gondoltunk. :D
Adodik is, hogy gyujtas utan a ket futoszal kozott
csokkenteni kell az ellenallast az aramkorlat miatt.
Ezt a higanygozos dolgot en sem tudtam, koszi a felvilagositast :)

Fel szeretnem dobni a labdat azzal, hogy megemlitem, hogy letezik egyfajta diodas kondis modszer a gyujto kivaltasara, ami nem futi egyaltalan a szalat, futoszalhibas csovel is mukodik, Felnyomja a gyujtofeszultseget 1500V korulire es hidegen gyujtja be a csovet, nallam ez a kapcsolas 2 evig ment hibatlanul, de a vegen leszedtem mert egy ido utan elkezdett hallhatoan zummogni :P es zavart. Valoszinu a kondik "zajongtak".

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

eszembe jutott hol olvastam a fénycsövekről. Az 1977-es Rádiótechnika évkönyvében volt egy cikk a tirisztorok alkalmazásáról és abban a cikkben volt egy jó leírás.

Üdv,
Oszi

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia István!

Ha már "feldobtad" ezt a kondis, diódás témát, akkor egy kapcsolást is feldobhatnál!
(Hátha hidegen is jobban világít?)

Üdv: Laci

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Oszi!

Lehet, hogy akkor István javaslata mégsem olyan jó! Pedig már örültem.

A legalább 3 órás bekapcsolásban lehet valami, mert nálam évek óta az udvaron és a tyúkólban egész éjjel ég 1-1 9-11 W-os, (alkonykapcsoló kapcsolgatja) és kb másfél évig bírják az átlagos napi 10-12 óra üzemidővel! A lakásban lévő ugyanolyan, amit csak napi kb 1-2 órát használok, (azt is néha több bekapcsolással) az is kb másfél év után cserére szorul.
Az összes üzemórát tekintve viszont sokkal jobban bírják azok, amik egész éjjel üzemelnek. Ez a tapasztalatom!

Üdv: Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Laci,

szétnéztem egy kicsit a dologban és ezen a linken találtam egy érdekes megoldást. A vége felé található, mi szerint a fénycső fényárama 10 C fok alatt, csővel lefelé 10%-ra, vízszintes csővel 20%-ra, csővel felfelé 85%-ra csökken! Ezek szerint csak a csövet függőlegesen csővel felfelé kell felszerelni. Nem próbáltam, de ebben lehet valami. Így a higany a fűtőszálnál gyűlik össze, ami már bekapcsoláskor elpárologtatja. Ezt érdemes megpróbálni.

Üdv,
Oszi

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Oszi!

Most, hogy írod megfigyeltem, és tényleg van benne valami! Eddig fel sem tűnt, de a fali lámpa (felfelé áll a cső) jobban világít bekapcsoláskor, mint a ház végén (majdnem vízszintes). A tyúkokhoz belógatott (lefelé áll) meg a bekapcsolásnál csak alig világít, és kell vagy 20 perc a teljes fényerőhöz neki, pedig az zárt helyen van, és pár fokkal melegebb is. (Szerencsére ott ez inkább előnyös!) A csövek teljesen egyformák (gyártó, teljesítmény, de még az életkoruk is majdnem!)
Köszi, megint tanultam, tanultunk valamit! :king:

Üdv: Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

én azt vettem észre, hogy azok a csövek amik ma kerülnek piacra, valahogy elég gyenge fűtőszálat tesznek a csövekbe. És ezek magyar Tungsram csövek voltak (bár ez nem zárja ki azt, hogy maguk a csövek esetleg nem magyarok). Van egy lengyel kompakt fénycsövem, amit már 10-11 éve vettem, ez volt az első. Még ma is működik. Igaz a fényereje már rendesen megcsappant, de csillárba jó. Van mellette még kettő gyengébb. Igaz elég ritkán használom a csillárt, ezért végezték itt a csövek.
Úgy látszik ma már bele van építve a 1,5 év élettartam.

Üdv,
Oszi

0

AC-DC
AC-DC picture

Szia Oszi11 !
A műhelyembe vettem az első kompakt csövet .Tungsram gyártmány 23W .Még akkor ,mikor megjelentek a kompakt csövek itthon 8-10 éve .
4 éve annyi gond volt vele ,hogy a fénycsövet rögzítő ragasztó elengedte a csövet .
Az FBS megoldotta a problémát . Pár hónapja időnként kialszik ,gyenge koccra ismét viágít rendesen . Egy kis forrasztási gond lehet vele ,de még nem volt kedvem szétszedni .
Pedig elég gyakran van kapcsolgatva .Persze akkor ez elég drága volt ~ 2800-3000 Ft. De az üzem óra meg van benne rendesen .
Ezt nem lehet elmondani a 400-500 Ft-os csövekről .

Üdv .: Zoli

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia István!

Köszi az ötletet. Megnézem, és kipróbálom.
Engem bosszant, hogy a mai modern korban ha pl fel kell szaladnom a padlásra egy bontott panelért, akkor zseblámpát kell vinni, mert a fénycső felfűtése kb negyed óra, viszont a panelkeresés csak 2 perc!
(Jelenleg még hagyományos izzó van ilyen helyeken nálam, de hamarosan nem lesz mivel pótolni!)
Majd beszámolok az eredményről.

Üdv: Laci

0

d1arion
d1arion picture

Sziasztok!

Én a csővel párhuzamos kondenzátort változtatom (rezonáns kör), általában sikeresen.
A feszültségére figyelemmel, nem baj, ha 600V feletti.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:a csővel párhuzamos kondi értékét próbáld változtatni.
2,2-10 nF között, de láttam olyat is, ahol 33nF volt.
A rajzhoz: a tranyókat MJE 13003 típussal szoktam helyettesíteni,még bevált mindíg.Jó drágák, darabja van még 60.-Ft is.

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Ellenőrizd le a kondenzátorokat benne. Elég komoly igénybevételt kap némelyik (főleg a fénycsővel párhuzamosan kötött szokott zárlatos lenni). Érdemes lerajzolni, elég egyszerűek, így látszik melyik alkatrésznek mi a szerepe.
Itt egy az olcsóbbak közül.

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

kjani66
kjani66 picture

A két katód (fűtőszál) közti kondit cseréld kisebbre, hátha az segít. Esetleg ha zárlatos a kondi, akkor cserére tuti gyógyul. Használtak amúgy a csövek? Ha igen, kb mennyit mentek?

0

Sponsored links