You are here

Kontakt spray-t,de milyet???

74 posts / 0 new
Last post
Mitu
Mitu picture

Üdvözlet mindenkinek!
A piacot elárasztották a mindenféle neves és névtelen kontakt spray-k,választék van bőven.
Lehet kapni kontakt spray-t 5406Ft-ért http://www.hqelektronik.hu/info/hu/2000_200.html és lehet kapni egész olcsón pár száz forintért http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_gep/egyeb/crc_kontakt...
Azt szeretném megtudni ki mit használ mi a tuti befutó?
Természetesen elektronikai áramkörök tisztítására,kapcsolok,potméterek javítására csatlakozókhoz ti mit használtok?
Esetleg melyik mire jó,mire használható és mire nem?Mik a különbségek?
Előre is köszönöm
Üdv:Mitu

Comments
kontur
kontur picture

Sziasztok!
Feléleszteném a témát. Egy másik fórumtopikban szóba került, hogy recsegő potikat mivel érdemes kezelni. Többek között Pista47 fórumtárs ajánlotta a "Electrolube Contact Grease No 2G" terméket. Utánanéztem, hol lehetne beszerezni.
Megtaláltam a gyártó oldalát, szerintem ez lesz az: https://www.electrolube.com/products/contact-lubricants/sga/contact_lubricants/
Az oldalon magyarországi disztribútorként két cég van: 
1. http://https://www.ulbrich.hu/electrolube-sga-2g-special-contact-grease ez 2 kg, kicsit sok (meg gondolom drága is, ár nincs, ajánlatot lehet kérni, én nem kértem)
2. http://hu.farnell.com/c/chemicals-adhesives/lubricants-greases-cutting-fluids?brand=electrolube - itt konkrétan ez a termék nincs, ami gyanúsan hasonló az az SGB20S, használja valaki?

A másik ajánlott termékcsalád a Kontakt Chemie gyártmányai.
Most nemrég szereztem be egy flakon Kontakt 60-at, de az itt olvasottak alapján elbizonytalanodtam, hogy hosszútávon is jók lesznek-e az ezzel kezelt potik. Most utánaolvasva arra jutottam, hogy több terméket kellene használni, az ajánlás szerint a megfelelő sorrend: Kontakt 60-nal tisztítani, Kontakt WL-lel leöblíteni, és Kontakt 61-gyel kenni. (Mondjuk az is kérdés, hogy egy (majdnem) zárt potinál hogy lehet ezeket korrekten alkalmazni?)

Ezek fényében az Electrolube termékeivel szemben a könnyebben beszerezhető Kontakt család látszik jó megoldásnak, a kérdésem, hogy konkrétan a Kontakt 61-et szoktátok-e használni potikhoz, és hosszútávon jó eredményt ad? Vagy elég csak a Kontakt 60?

A másik kérdésem (talán elfér itt), hogy a tengelyek (potik tengelyei, rádiók hangológombjai) kiszárad-eltűnt kenéséhez mit érdemes használni? Gyárilag sok helyen látok fehér színű kenőanyagot, állagra mintha gépzsír lenne :)  (főleg műanyag alkatrészeknél). Aki tudja (főleg aki a gyártásban dolgozik, és a gyártósoron találkozott vele), árulja már el, hogy ez pontosan micsoda és hol lehet beszerezni?
Egyszer egy elektronikai boltban kértem ilyet, adtak is valami fehér anyagot, de ez nem az (nem hővezető pasztát kaptam).

Például most került hozzám egy RA6363s (tuner+erősítő), a hangoló mechanikára (tengelyek) részekre ráférne egy kenés - mozognak, de érezni, hogy nem az a könnyed szaladás -, mit érdemes használni? Ahol fém a fémen csúszik, oda talán jó a sima gépzsír, de ahol műanyag csúszik fémen, ott nem tudom mi lenne a jó anyag (ami hosszútávon nem bántja a műanyagot), talán ez a fehér zsír?
Érzésem szerint ezekre a helyekre a Kontakt 61 nem jó, de lehet, hogy tévedek.

Köszi - Kontur

 

0

Micek
Micek picture

Szia!

Találtam kisebb kiszerelést az általad belinkelt anyagból (20 ml). persze a Kontakt 60, 61 áraival így sem kelhet versenyre.
https://www.ebay.com/itm/Electrolube-SGA20S-Contact-Treatment-Grease-2G-...

Üdv: Micek

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

A gyógyszertárban kaptam 20 ml-es fecskendőt, tehát a postai szállítás ajánlva megoldható. Ha valakit még érdekel ez, " Elektrolube Specialised Contact Grease 2G"  amiből még többem van, mint amennyire szükségem lehet, keressen magánban!

File csatolás: 

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!

Tegnap kerestelek magánban, de nem válaszoltál!surprise
Üdv Tibi.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ma sikerült megtalálnom a megoldást, hogyan lehet elküldeni postán. Már válaszoltam!

Üdv: formasu

0

kontur
kontur picture

Szia Micek!
Köszi! Nem is gondoltam az eBay-re, pedig ott szinte minden van.
Ha 1 ml elég mondjuk 20 potiba, akkor ez 400 poti, darabja 17 Ft :)
Így nem is olyan drága. Akkor drága, ha a polcon áll...

Találtam egy másik eladónál is, nagyobb is, olcsóbb is, de sajnos nem szállít Magyarországra:
https://www.ebay.com/itm/Electrolube-2GX-Contact-Treatment-Grease-200ml/163050067268

Lehet mégis megkérdezem holnap az említett disztribútort.

Üdv: Kontur

0

kontur
kontur picture

Közben kicsit utánajártam, az SGA típust ajánlják többek között potikhoz:
https://www.ulbrich.hu/chemical-technical-products/TDS_ELECTROLUBE_SGA_2G_Special_Contact_Grease_eng.pdf

Typical Product Applications
SGA is suitable for use on all types of electrical contacts including those in corrosive industrial environments and in heavy arcing conditions e.g. large connections, battery terminals, contactors, busbars, knife switches, rheostats, large voltage regulators etc.

SGA may also be used on fixed or moving contacts, edge connectors, turret tuners, plug sockets, switching devices, potentiometers, fuses, small regulators, slip rings, slider/rotary controls, rocker/push-pull edge connectors, valve pins, switchgear and butting contacts.

Az SGB típust pedig kapcsolókhoz, kontaktusokhoz:
https://www.ulbrich.hu/chemical-technical-products/TDS_ELECTROLUBE_SGB_2GX_Contact_Treatment_Grease_eng.pdf

Typical Product Applications
SGB can be used on all types of electrical contacts and with most types of thermoplastics. A small area should be tested first to ensure compatibility.
SGB is a non-melting product that will not migrate from vertical surfaces and will provide greater environmental protection than the oil. Thus the grease is preferable in industrial applications where heavy arcing is common. For example: battery terminals, knife switches, rheostats etc. The grease is also preferable in switches with a very long lifetime and high cycle rate, for example, the automotive switching industry.

A Farnellnél csak SGB van...

Kontur

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Nekem ez van, és csak ez volt. Én ezt használtam a potikhoz, a kapcsolókhoz, a kültéri kapucsengő érintkezőjéhez, gyakorlatilag mindenhez, ami jó kontaktust kívánt. Nekem mindenhol jól teljesített, kivéve olyan potiknál, ahol a szénpálya el volt törve. A törést nem ívelte át.

formasu

0

kontur
kontur picture

Sziasztok!
Nehogy félreértés essen, a hozzászólásommal nem formasu kolléga termékének minőségét vagy jóságát szerettem volna csökkenteni, egyszerűen a most kapható vagy legalábbis a gyártó honlapján létező termékekről írtam le, amit találtam. Szerintem az övé nagy valószínűséggel az SGA típus (vagy annak egy korábbi változata) lehet. Erre utal, hogy a formasu tulajdonában levő dobozon látható névvel ("specialized contact grease 2G") majdnem megegyezik a gyártó honlapján levő név ("SGA 2G Special Contact Grease"): https://www.electrolube.com/products/contact-lubricants/sga/contact_lubricants/

Üdv: kontur
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ez már más, nem az a jó kontakt zsír! Azt az eredetit, ami Pista47 forumtársunknak is van, már nem találom sehol az eladandó zsírok között. Az újabbakról nem tudok semmit, hogy hasonlóan jók-e, mint ez a régebbi volt. Ez egy világosbarna színű puha állagú zsír, fecskendővel, és a tűvel  könnyen benyomható bárhová. Van 1 Kg eredeti Elektrolube Specialised Contact Grease 2G-m, ami itt talán látható is. Így néz ki az eredeti!    https://elektrotanya.com/content/electrolube

A nagyobbik doboz még eredeti állapotban van, nincs felbontva sem.

Esetleg megválnék valamennyitől, ha van rá igény...

File csatolás: 

0

kontur
kontur picture

Szia!
Az, hogy megegyezik-e a birtokodban levő a frissen kaphatóval, talán egyedül a gyártó tudna rá választ adni.
Érdekelne egy kisebb mennyiség, írok üzenetet.
Üdv: Kontur

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Remélem, a hét végén, a jövő hét elején tudok vele foglalkozni./Többen is jelezték Pü-ben, hogy érdekelné őket is. / Meg kell tudnom, hogy a 10-20 ml hány gramm, és hogyan lehet, ill. miben lehet odaadni. Injekciós fecskendőre gondolok elsősorban, vagy kis gyógyszeres dobozkára, megkérdezem egy patikában, hogy kapok-e? Ha ezeket is megtudtam, jelzem!

Üdv:formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: patikában sokszor vettem  5-10  cm3 fecskendőt, olajnak, zsírnak, 

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszönöm. Ma nem értem rá /unokákkal voltunk fürdeni/, de nagy valószínűséggel holnap megyek patikába, és megkérdezem, hogy mit javasolnak...

Úgy tűnik, hogy inkább a 20 ml-es lenne  célszerűbb, /Én is inkább a 10 ml-es fecskendőkkel találkoztam/  esetleg kis műanyag orvosságos dobozka is jó lenne. / Most  kellenének a kis dobozok, amiket az utóbbi években kidobtunk/

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Mechanika, tengely, stb tisztítására a WD40 is jó. Sok benne a petróleum. Persze natúr petróleum jobb.
Kenésre az a fehér zsír a szilikon zsír. Amit álltalában kapni az áttetsző. A fehérben van valamijen por elnyeletve.
A Kontakt 61 viszonylag jó, de nem örök élet.

0

Joy
Joy picture

Szerbusztok!
Magam részéről kopó alkatrlszeket, ha lehetséges inkább csere, mint fújkálni, de ha muszály, potméterek, trimmerek kontakt 60, érinkezők (relék, mágneskapcsolók, stb.)tisztítására Berner féktisztító.
Egyébként általános tisztításra /pl. nyákot, előlapot/ 70% alkohol.

0

Bluesman
Bluesman picture

Üdv.
Volt régebben Philips spray.Fekete-narancssárga flakonban.Még a rádiók forgókondijába is jó volt ha recsegett.Sajnos rég nem látom üzletben.

0

gyulends1
gyulends1 picture

Sziasztok!
Ahogy olvasgatom a hsz-t, úgy látom még nem írt senki a Chip nevű kontakt tisztító és kenő, ill. kontakt tisztítóról.
Kb.15éve vagy több, hogy használom, a tisztító és kenővel nagyon sok potmétert, kapcsolót sercegés mentesítettem már, és sokáig hibamentesek maradnak. A mai napig kapható, medikémiás magyar termék. Szerintem jó minőség és nem is drága, kb. 1500Ft.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én még nem láttam, hol kapható?

Bálint

0

gyulends1
gyulends1 picture

Szia!
Árgéptől kezdve nagyon sok helyen, itt vidéken ahol lakom két háztartási bolt is forgalmazza.
Hivatalos oldala: http://www.medikemia.hu/index.php?mid=47&prod=23

0

LACI058
LACI058 picture

Sziasztok.
A 80-as években egy ideig rákaptam a WD40-re, jó néhány potmétert befújtam vele. Kb 3 hét múlva mindenhova mehettem cserélni a befújt potmétereket, tehát a WD40 nem bizonyult jónak.
Laci

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Az ElektroLube-t, ami nekem van, nem lehet fújni, de injekciós tűvel bárhová el lehet juttatni. ez nem hetekig jó, hanem évek múlva is. Kültéri csengő nyomógombot is megkezeltem vele, és több évig megint nem kellett hozzá nyúlni.

Üdv: formasu

0

Krisztián
Krisztián picture

Sziasztok!
Nekem ami bevált az a kontakt60, illetve 61.

Üdv.Krisz

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
A húgom mesélte, hogy polgári alkalmazottként a Kievi műszergyár oktatóközpontjában 1986-ban 2 hetes kiképzést kaptak, a Varsói szerződés katonai műszereiből. Szkópok, csővoltmérők, generátorok javítása, hitelesítése.
Mikor a kontaktusok tisztításáról esett sző, az orosz(ukrán) inzsinyér a szeszt és a nullássmirglit javasolta.
Megkérdezték, hogy miért nem az erre kifejlesztett kontaktspréjeket használják?
Szegény előadó mérnök közölte, náluk ilyen nincs, nem is kapható. Ami érdekes, hogy már a hetvenes években hoztam Szlovákiából igen olcsón beszerezhető sprayeket. T5, és T10 volt talán a nevük. Iszonyú büdösek, de nagyon hatásosak voltak. Úgy látszik ez még '86-ba sem jutott el Kievbe, a műszergyárba. :(
Csaba

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
A szesz az teljesen megfelel a potméterekre. Én mindig 100%-os és tartós javulást értem el vele. Az az orosz mérnök értette a szakmáját.

Tisztítóbenzin is használható, főleg ha nagyon zsíros a potméter. Legtöbbször a tengely mellől kiszivárgó zsír okozza a bajt. A rovar-ürülékre meg az egyéb dzsuvákra mindenképp részben poláros oldószer kell, ezért jó az alkohol. Az aceton károkat okozhat.

WD40-et zsírfilm kialakítására találták ki az olyanoknak akiknek sok a pénze, szeretik a polcon a színes palackok látványát és lusták benzinnel hígított olajat vagy gépzsírt keverni. Aki ilyesmit fúj egy potméterre az nem tudja, hogy mit csinál. Az olajfilm ken és természetesen szigetel. A potmétert a grafit tartalmú csúszka vagy ellenálláspálya keni, tehát önkenő anyagok kombinációját használják.

A nullás-smirgli csak nagyon durva régiségekhez vagy fém-ellenállásokhoz való.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

A szesz gondolom mindenkinél alap volt :beer:

0

tibor555
tibor555 picture

Üdvözlet mindenkinek,
Én korábban a Prevent precíziós kontakt tisztító és kenőt használtam.Potméterekhez recsegés ellen és csatlakozók oxid eltávolítására is kiváló volt. Most a WD61-et használom ugyanerre.
Nem szaporítom a sorokat feleslegesen de megerősítem a korábbi hozzászólókat a WD60,61-elkapcsolatban. 60 száraz oxid oldó, a 61 ken is. Mindkettő nagyon jó elektronikai alkalmazásra. A WD 40 finommechanikai alkalmazásra tökéletes,de elektronikai használata nem igazán javasolt.
Üdv.
Tibor

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Végre valaki felhozta! Igen, a Prevent cég által egykor gyártott Preciziós Kontakt Tisztító és Kenő spray volt a világcsúcs! Kár, hogy már nem lehet kapni.

Szeretnék egy gyakori tévhitet eloszlatni a különböző KONTAKT termékekkel kapcsolatban:

- A Kontakt 60 erős oxidoldó, maró hatású. Nem szabad rajta hagyni a kezelt felületen, mert folyamatosan kifejti a maró hatását, aminek katasztrofális következményei lesznek
- A Kontakt 60 lemosására a Kontakt WL-t kell használni (Wasch-Lösung rövidítése talán?)
- Mivel a WL teljesen száraz felületet hagy, ezután kenni kell Kontakt 61-gyel

Ahol számít a jó szigetelés és a kis kapacitás (pl. oszcilloszkóp időalap-kapcsolója, bemeneti osztója), ott ezeket nem lehet alkalmazni. Mi szakszervizben erre a célra valami fehér zsírt használtunk, a neve Wahlerfett. Régen a rotary telefonközpontok tárcsáinak a kenésére használták. A kenés lényege az érintkező elzárása az oxigéntől, és a súrlódás csökkentése. Mindez vegyileg és elektromosan semleges anyaggal. Nem tudom, hogy létezik-e helyettesítője a Wahlerfettnek. Potméterek, Isostat kapcsolók, Yaxleyk kezelésére bármelyik mások által ajánlott spray megfelelő. A WD40-et azonban felejtsük el.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A Kontakt 60-at ha rajtahagyom valamin, mennyi idő alatt eszi meg? Az 5 éve befújt potmétereim még mindig kifogástalanok.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az ajánlás szerint a K60 csak tisztít, utána kell a K61, felületvédő és kenőanyag.

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
A 80-as években én már az ElektroLube /angol/ zsírt használtam, és a mai napig is használom. Potméterekhez, kapcsolókhoz, nyomógombokhoz, szinte mindenhez, ahol a jó kontaktus szükséges. Nem hozzáférhető helyeken injekciós fecskendővel, és tűvel juttatom a kívánt helyre.

Üdv: formasu

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Csatlakozom Formasu kollégához, ami nekem van Electrolube Contact Grease No2G, az gépzsír állagú, benzinnel szoktam hígítani, és injekciós fecskendővel bejuttatni a célterületre.
Alapban régen volt nekem egy orosz N313 kis szkópom, annak az izosztát kapcsolóit nem győztem a boltban kapható kontakt szprékkel kezelni. Nem tudom, hogy milyen borzalmas fémet tettek bele, de azok mindig kontakthibásak voltak. Más, izosztát kapcsolós készülékemnél nem tapasztaltam a kapcsolók hasonló jellegű meghibásodásait.
Amikor rájöttem a kontaktzsír benzinnel való felhordhatóságára, megkezeltem a szkópom kapcsolóit, és láss csodát, tartósan jók lettek. Egy idő után, amikor használaton kívül volt a szkóp ismét jelentkeztek a kontakthibák, de pár ciklus kapcsolgatás hatására megszűntek.
Azóta ezt a kontaktzsírt használom mindenhova, ez vált be a legjobban, minden, általam eddig kipróbált kontaktszernél jobb.
Még a cégünk herdálásakor szereztem be meglehetősen olcsón.

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia Pista 47!
Az eredeti lengyel Isostat kapcsolók, igen jó minőségűek, gyárilag valami vazelin szerű anyaggal vannak kezelve. Évtizedekig mennek, hacsak nincsenek túlterhelve, megégetve, vagy agresszív környezetben.
Rengeteget használtunk a Beag-ban.
Az oroszoknál találkoztam utángyártott példányokkal, messze igénytelenebb anyagból, feketére szulfátosodott ezüst réteggel.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Pista 47:
" Más, izosztát kapcsolós készülékemnél nem tapasztaltam a kapcsolók hasonló jellegű meghibásodásait."
úgy látom, kevés Videoton készülékkel találkoztál.
Épp tegnap találkoztam egy RM4652-vel,csupa zöld volt a kapcsolósor, bizonytaéan kapcsolással.

Bálint

0

Pista47
Pista47 picture

Szia SzBálint!
"úgy látom, kevés Videoton készülékkel találkoztál."
Ha számba veszem úgy '68 óta láttam néhányat. Hetente.
Bevallom, hogy leginkább a tévék érdekeltek.
Mostanában sajnos szünetet kell tartanom, de hátha rendbe fognak jönni a dolgok.
A izosztát kapcsolóról meg annyit, hogy ilyen sz@.t még nem láttam eddig, mint amilyen a saját szkópomban lakozik.
Ott figyel az ártatlan most is a polcon, valami be van dögölve benne, majd megjavítom.
Sajnálnám kidobni, de ez már csak nosztalgia menet lesz.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Egy 1966-os anyag:

Üdv.: Uniman

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Az enyém nem ilyen kiszerelésben van, hanem kerek fém dobozban, mint a festékes dobozok, tetővel.
A zsír benne világos barna, amely hosszabban tartó fény hatására sötétedik.
Minimum 30 éves, de most is kifogástalan.

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:hol lehet kapni?

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Sajnos, nem tudom, talán Angliában! Amit én használok, az a doboz még a 80-as évekből van.

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kösz.
A Distrelecnél vannak spray kiszerelésben, irtó drágán
Maradok a vazelinnél

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: gyógyszertári fehér vazelin

Bálint

0

mounty
mounty picture

Üdv.Urak.
És a WD40????
NASA által kikisérletezett világszínvonalú termék.
Én használom.
KONTOX 10-el jól lehetett lángszórósat játszani.
Majdnem felgyújtottam az osztálytársam hosszú szőke haját.
Üdv. mounty

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: AZ NEM KONTAKT SPRAY!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Elektronikához nem használható!

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"Elektronikához nem használható!"
Dehogy nem! Programozott hiba-előállításra. Aztán csak a zsét kell felvenni a "javításért".

Üdv! Kalex

0

mounty
mounty picture

Neked ez csak jó. Legközelebb hozzád viszik a készülékeket,mert tudják, hogy Te nem csak a zs-re mész, hiszen KONTAKT 60-61-et használsz.
Üdv.
mounty.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Ahogyan a többiek csak megerősíteni tudom a Kontakta termékek megbízhatóak és jók. Egy érdekesség a múltból amikor kokom listás volt szinte minden nyugati technikai cucc. Magyarországon valakit a hatalom kötelezett ezeknek a termékeknek is a kiváltására. Gyártottak is valami szörnyűséget spirituszos alaphordozóval. A gelka ebből rendelhetett. Ekkor dolgozták ki kollégák a házi kontaktsprét pótlót. Injekciózás sebbenzinnel és jól megmozgatás után kis finom műszerolaj. Még ez is többet használt a szocialista lötyinél. Egy másik kis észrevétel ami a barkács tulajdonosok révén tapasztaltam. Valamivel befújta az eszközt a tulaj de nem használt, vagy még kárt is tett. Sokszor Kontakt gyártású alkoholal ki kellett mosnom az eszközt és ezek után javítom. Persze ha szétmarta a műanyagot akkor már késő bánat. Régi lengyel isostat kapcsolót sok gagyi kontaktspré megette.
Laci

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Ha valaki még emléxik, Csehszlovákiából lehetett hozni fillérekért, a '70-es években Kontakt 5, és Kontakt 10 nevű sprayt.
Az volt az igazi, rengeteg magnó kontaktust javítottam meg velük, nagyon vitték az oxidot.
Iszonyúan büdösek voltak, így a kedves magnótulajdonos érezhette, hogy a gépe valóban javítva volt.:-)
Csaba

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

..édeskés bűzét még ma is érzem...
KONTOX volt a neve először, aztán KONTAKT. Állítólag:
KONTOX 5 = KONTAKT 60
KONTOX 10 = KONTAKT 61
http://www.sos.sk/?str=384

..és a Diava bútorpucoló folyadék a potikra...de csak a régi gyártású, a ma kaphatónak más az összetétele, semmit se ér :
http://www.google.sk/imgres?q=Kontox10+spray&hl=sk&sa=X&biw=1920&bih=924...

Üdv.: uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha jól emlékszem az egyik piros, a másik kék feliratú volt

Bálint

0

Mitu
Mitu picture

Üdvözlet mindenkinek!

Köszönöm a hozzászólásokat.Nagy többségben a Kontakt chemie termékeit favorizáltátok ezért én is emellett döntök.
Köszönöm a segítséget.Szerintem itt korrekt áron hozzá lehet jutni:
http://www.grundig-online.hu/webshop/vegyiaru/kontakt_spray_media/kontak...
http://www.grundig-online.hu/webshop/vegyiaru/kontakt_spray_media/kontak...
http://www.grundig-online.hu/webshop/vegyiaru/kontakt_spray_media/kontak...

Üdv:Mitu

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Eddig ez a Kontakt60 volt, ami leginkább tetszett nekem, potirecsegés ellen kiváló. Van egy kis kenő tulajdonsága is, ami szoruló potikkal csodát tud tenni.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kijavítalak, a Kontakt 61 ken,a 60-as "száraz".

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Nekem a 60-as is hagy valami olajos szerű maradványt. Videofejet nem pucolnék vele, arra ott a Kontakt IPA tiszta izopropil.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:videofejre Video 90 ,
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/90_200.html
Ezen kívül használható a gumigörgő tisztításra is,

Bálint

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Valahol van nekem egy leírás melyik lötyi mire való és mit tartalmaz. Érdemes átolvasni. De talán Pityesznek lehetne írni hátha a HQ-nál megvan elektronikus formában, és feltenné ide. Hasznos dolog mielőtt valaki kevésbé rutinos kárt tesz a nem odaillő anyag felhasználásával. Nekem van 8-10 féle amit használok mind kontakta gyártmány. Persze van wd40 mechanikus bajokra háztartási gépek szétszedéséhez sokat segít.
Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:a HQ lapján is fent van a Kontaktok pontos leírása.

bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Már fent van a Tanyán mind a két katalógus. Keress rá a crc és a kontakt szavakra. Itt olvashatsz róla

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ügyes vagy, mindenhol jóval drágább.
Holnap megnézem,hogy igaz-e az ára.

Bálint

0

Mitu
Mitu picture

Szia!Bálint

Kíváncsi vagyok,légyszíves majd értesíts hogy az ár tényleg annyi?Ennyiért nagyon megéri.

Előre is kösz
Üdv:Mitu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tényleg annyi, 60+61=2000 egyszerűsítve.

Bálint

0

Mitu
Mitu picture

Szia!
Kösz az infót megyek és veszek én is.
Üdv:Mitu

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Bálint!
Csak az a baj, hogy a posta is elkér még legalább egy ezrest... :(
Üdv: Laci

0

Szveti
Szveti picture

Szia Mitu!
A Híradástechnika Szövetkezetnél mi már kb. a 70-es évek közepétől használtuk a Kontakt Chemie termék-családját, pedig akkor még eléggé különlegességnek számított. Én még ma is a legjobbnak tartom ezeket. A Kontakt 60 oxid oldó, a Kontakt 61 kontaktus tartósító, és a Kontakt WL a zsíroldó volt.
Üdv:
Szveti

0

deneskar
deneskar picture

Szia Mitu!

Én ezeket használom már nagyon régen.
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/390_200.html
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/wl_400.html
A WL egy erős oldószer tisztításra, nem hagy olajat, jó lemosó. Forrasztás után fogkefével a gyantát is ezzel mosom/kenem szét. A másik a bevonatot hagyó kontakt spray.
Üdv.:Dénes Károly

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Tettem fel két katalógust, amiből ki lehet választani a legmegfelelőbbet. CRC_katalog és Kontakt_Chemie_catalog néven.
Üdv! Kalex

0

davyrex
davyrex picture

0

mzsolt04
mzsolt04 picture

Szia!

Igazából van univerzális spray, de ami univerzális az általában nem kimondottan jó minőségű, ill. nem biztos, hogy arra, amire éppen használod a legmegfelelőbb lenne!
Ilyen pl.: a WD 40 nevezetű spray, amit láttam már úgy is feltüntetve, hogy kontakt spray!
Ez a legolcsóbb verzió, kb: 1000Ft, kiszereléstől függően, de amit én favorizálok, az a
Kontakt 60 : kimondottan kontakt tisztító spray, potméterekhez, kapcsolókhoz! stb.... ill:
Kontakt 61 :ami pedig a tisztítás után(kontakt 60) a kenést, ill. a korrózióvédelmet biztosítja! A Kontakt 60-at én kb:10-12 éve használom, és nagyon meg vagyok vele elégedve, szívesen ajánlom bárkinek. Az ára: 1500-2000Ft körül van.

Üdv: Zsolti

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a WD 40 nem elektronikához való!

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Bálint!
"A WD 40 nem elektronikához való"...már nem csak ahhoz jó! :D

Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: hol lehet kapni?
A Fabulonom már fogytán van.

Bálint

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Nemrég vettem a HQelektronikánál Kontakt 60 (200ml) sprayt.
Az ára bruttó 2.058-Ft volt.
Kumi

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Ha jól tudom nincs univerzális kontakt spray, külön van, ami kapcsolókhoz, érintkezőkhöz jó és külön van, ami a potméterekhez használható jó eredménnyel. Én személy szerint kontakt 60(potméterekhez) és 61-et (fémes dolgokhoz) használok, régi jól bevált cucc és az ára is tűrhető.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Mitu!
Mindket ceg profi-ellatonak szamit, s ha eredeti aru a CRC is; nem lehet vele gondod...
A regebbi flakonjaikat ismertem-egesz mas kivitelben- s talan 5 dl-esek is voltak, mar nem emlekszem, de lenyegesen nagyobbak mint a KontaktChemie termekei, s annal többe is kerültek.
http://www.crcindustries.com/ei/content/prod_detail.aspx?PN=03070
Ugy tünik, hogy a 2 cegnek ujabban köze lenne egymashoz?:
http://www.funk-shop.de/70_kontaktchemie/70_kontakt-chemie_uebersicht1.htm
Kari

0

Sponsored links