You are here

Kyocera fs 1116mfp -t nem erzekeli a szamitogep

3 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Van egy Kyocera fs1116 multifunkcios gep, aminek halott az usb portja. Egy kis kinlodas utan vegre a kezemben tartottam a logikai modult (main board), abban remenykedve, hogy csak a forrasztasok vannak megrepedve, de sajnos nem igy volt. Amikor szakadasvizsgalatot akartam vegezni, veletlenul az egyik teszter hozzaert az usb csati kulso hazahoz, es a multimeter visitott, igy lett aaztan rovidzar-vizsgalat. a kovetkeztetes az, hogy az adatforgalmat ellato 2 lab le van testelve. Az usb csati eme 2 labarol a nyak egyenesen bemegy a bga csip ala. Furcsmod a gep tobbi funkcioja tokeletesen mukodik, ugy mint jelentesek nyomtatasa, masolas, fax. Sajnos a rovidzar nem az usb csatiban van, hanem valszeg a bga csipben. Ha valakinek lenne valami otlete, tapasztalata, esetleg mar talalkozott ilyen helyzettel, es megosztana velem, megkoszonnem.

Comments
thanatos
thanatos picture

Szevasz,pika75!
Lehet, hogy tévedek, de úgy tudom, az USB-ben van táp, GND - és 2 db. soros adatvonal. Ha ezek közül az egyik nem muzsikál, talán mégsem a chipben van a baj, nem?
A legjobbakat: Thanatos

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Szokott lenni a 2db soros adatvonalon (USB D+ és D-) egy-egy ESD szuppresszor dióda (kb. mint a zéner). Az USB vonal egyébként 3.3V-os feszültségen muzsikál, kivéve a táp, mely 5V. Ha szerencséd van, csak a védődiódák lettek zárlatosak (pl. villámcsapás következtében). Ideiglenesen szedj ki minden alkatrészt, mely az USB vonalon van, csak a BGA chip és a csatlakozó közötti esetleges 22-47 ohhm körüli ellenállásokat hagyd meg, de ellenőrizd ezeket is szakadásra. Ha így beindul a kommunikáció, akkor szerezz 3.3V-os USB portra való szuppresszor diódákat, és helyettesítsd vele a védelem "eldurrant" elemeit. Ha nincs szerencséd, a BGA chip adatvonalai haltak meg.

0