You are here

Laptoban lehet procit cserélni nagyobra?Dell Inspiron T4200

7 posts / 0 new
Last post
Mitu
Mitu picture

Üdvözlet mindenkinek!

Adott egy Dell Inspiron laptop amiben egy T4200-as proci lapul és 3gb ram,a felhasználó olyan progit szeretne használni aminek a minimum config meghatározásában 2mb L2 cache-t igényel de a proci csak 1mb-ot tud.Kérdés hogy a proci bővíthető?Ha igen akkor mire lenne érdemes vagy egyáltalán mi mehet bele?A hiba,hogy akad a hang és mivel ez egy DJ program így sajnos nem tudja használni.
Ez lenne a progi:http://serato.com/itch/support/8037/what-are-the-minimum-system-requirem...

Előre is köszönöm

Üdv:M

Comments
ebenedekfi
ebenedekfi picture

Szia!

Az Intel weboldalan nezd meg, hogy a jelenlegi processzor milyen processzorcsaladba tartozik. Az ugyanabba a processzorcsaladba tartozo processzorok altalaban helyettesithetok egymassal. vegezz BIOS frissitest a legfrissebb verziora a csere elott.

Udv,
Endre

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Jó, hogy ismerjük a notebook konkrét típusát...ezért NEMtudunk segíteni...
A T4xxx series procikban csak 1Mb cache van...a többi meg...
64 bites a mostani T4200-as Dual Core proci ...és nagyon messze van még egy 64 bites ajánlott konfitól...: 2.4GHz Core 2 Duo; 3MB L2 cache; 4GB RAM

Üdv.: uniman

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Pár kuncsaftomnak az elmúlt év alatt különböző laptopjában upgradeltem processzort.
A te készüléked konkrétan nem ismerem nem találkoztam vele.
De valószínű a te készülékednek is vannak testvértípusai, az árkategória emelkedésével, ami ugyanígy néz ki mint a tiéd, ugyanazzal az alaplappal szerelve, csak nagyobb proci több memória, esetleg nagyobb háttértár.
Sok Google kereséssel talán annyi infót ki tudsz deríteni, hogy milyen nagyobb procival van szerelve ez a készülékcsalád.
Nem tudom mekkora ugrással növekszenek a procik órajelei, a melegedés miatt fontos!

Viszont azt nem szabad elfelejteni, ha nagyobb procit teszel az alaplapba amit támogat és le is kezel, annak már nem lesz elég a laptopban lévő eredeti hűtés!
A nagyobb procival szerelt laptopban bizonyos, hogy nem ugyanaz a hűtés van!
Mert vagy több rézlamella, vastagabb HEAT PIPE cső van rajta, vastagabb réz hűtőlappal, és esetleg a hűtő ventilátor is nagyobb teljesítményű!

Több laptopot hoztak hozzám az idei nagy melegben is, hogy túlmelegedett és újraindulgat, lefagy stb. hasonló problémák.
És majd mindegyiknél kiderült, procit upgradeltek benne, de a hűtés maradt az eredeti(azzal már nem foglalkozott senki!!)!
Hiába tisztítottam ki, és pasztáztam újra, nem tudta a hűtője a nagy melegben tökéletesen biztosítani a megfelelő hűtést!
Pár szerencsés még a fiók mélyéről elő tudta kaparni az eredeti "kisebb " procit, azt beépítve megszűnt a túlmelegedés, és normál üzemi hőfokon működött újra a laptop.

Aki nem, az még most is vadássza a vaterán, a vagy nagyobb gyári hűtést, vagy a kisebb eredeti procit.(nem jeleztek vissza hogy sikerült beszerezniük és építsem be, vagy mégis, csak maguk beépítették, miután tőlem megtudták a problémát)

Így csak akkor javaslom a proci fejlesztést, ha megvan a megfelelő hűtés, és még akkor is érdemes tesztelni, mert lehet hogy a belső szerelés eltérő lehet a másik laptophoz képest(máshol elhelyezett hűtő nyílások, kisebb furatokkal, stb), és a végeredmény nagyobb hűtővel is túlmelegedés.

Sajnos ilyen a laptopok hordozható világa.
Jó, praktikus, kicsi, könnyen magunkkal vihető, de mindig lesznek szűk keresztmetszetek és valamilyen szoftver nem fog elfutni rajtuk, az asztali gépeknél is így van, de azon bizonyos hogy nagyobb eséllyel elfut.

Én mk.informatikusként dolgozom, de kénytelen vagyok többször asztali PC-ét használni, mert abban megfizethetőbb az olyan vas ami tud is.

A 90-es években én is DJ-skedtem még kazis deck-el, de örültem volna egy ilyen hang progi szoftvernek.....
Hát még egy hordozható laptopnak...

Így a megoldás, jobban jársz ha hagyod a laptopot úgy ahogy van, és másik erősebb laptop használata, vagy asztali gép alkalmazása, vagy egy másik szoftver keresése, ami elfut ezen a laptopon.

Ha szereted a kihívást, és a proci fejlesztés mellett döntesz, sok sikert a beszerzéshez és a hűtésről amit fent leírtam ne feledkezz meg!
Így ha találsz bontásra ítélt gépet, a proci saját hűtésével legyen a biznisz.

Remélem tudtam segíteni!
Ha van kérdésed, szívesen válaszolok!

Üdv!

Norbi

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Nekem egy Samsung R580 laptopom van. Nem hinném, hogy a proci a laptop előre látható életében szűk keresztmetszet lesz. A memória már inkább.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ilyen melegben én külső ventillátoros hűtést használok, alá lehet tenni,meg is emeli, USBről megy 3 db kis ventillátor.
A saját venillátor csak néha indul negyed fordulaton.

Bálint

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Igen ez a megoldás is jó.
Csak sokan az eredeti megoldást szeretik és mikor ezt a lehetőséget ajánlottam, elzárkóztak tőle.
Így a kérdezőnek sem ajánlottam.
De műszakilag egy laptopnak a melegben is tudnia kell megfelelően üzemelni, segéd hűtés nélkül is.
Ha ez megvan, akkor nem árt a plusz hűtés, alacsonyabb üzemi hőfokot biztosít és meghosszabbodik a laptop élettartama, nem öregszik el a BGA, chipset, memóriák és egyéb alkatrészek "ball" forrasztása.

Üdv!

Norbert

0