You are here

LCD TV-k T-CON paneljeinek meghibásodási okai.

9 posts / 0 new
Last post
varadi
varadi picture

Sziasztok.
Arra gondoltam, hogy nyitok egy véleményeket kútató topic-ot, még pedig az LCD TV-k T-CON paneljeinek meghibásodási okai kapcsán.
Arra lennék kiváncsi, hogy miért a táp panel és a CFL inverter meghibásodásai útán következik a T_CON panelek meghibásodási gyakorisága?
De megmerem kockáztatni, hogy nem is harmadikdik helyre kerűl ez a hibajelenség, hanem a másodikra.
Véleményeiteket szivesen olvasnám. Annál is inkább, mert három LCD TV, T-CON hibával itt parkol nálam,....s szedjem szét, vagy donor TV paneljére várjak, ez a kérdés szinte mindennap felmerűl, mikor itt kerűlgetem őket helyhiány miatt.
Véleményeiteket előre megköszönöm.
Űdv varadi

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A meghibásodások fő okát a nagy adatsebesség miatti erőteljes disszipációban és az alacsony színvonalú (olcsóbban beszerezhető) IC-k alkalmazásában látom, ami még párosul a gyártók (készülék összerakók) által gyengére kivitelezett hőelvezetéssel is. A szabad légáramlás biztosítására a tulajdonosok sem fordítanak kellő figyelmet.

A panelok javítása, vagy cseréje után minden esetben módosítom a hőelvezetést is, és akkor nem hozzák vissza évekig evvel a hibával.
Megoldási lehetőségek:
-a fedőlemez perforálása (A hőátadó gumilapoknál nem!)
-a hőátadó felület növelése (Járulékos hűtőlap felszerelése)
-a légáramlás intenzitásának növelése ventilátor beépítésével (keretes ventilátor a névlegesnél alacsonyabb tápról járatva)

Üdv:
Fülesmester

0

varadi
varadi picture

Szia.
A hőelvezetés remek ötlet, láttam kis hajlékony "U" alulapkát ráragasztva a procikra. Pl. a Panasonic TX-P46GW30 tv-be már szereltek két ventilátort is, ami kavargatja a levegőt a tv-n belűl, na meg kivűl is :) .
A vicc kedvéért! Zúg a számitógép ventilátor, a videókártya ventilátorát is jól hallani, zúgnak a tv ventilátorjai és nyáron zúg a légkondi is, aztán igy valóban a lakásba a por sem tud nyúgodtan leszállni! :lol: :lol: :lol:

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A ventilátornak nem kell okvetlenül zúgni!
Csak akkor zúg, ha nagy teljesítménnyel, erőteljesen áramoltatja a levegőt.
Itt azonban elegendő a "lájtos" üzem is, ha például a 12V-os ventilátort csak 8V-ról járatjuk, akkor nincs hangja.

Ha beszerezhetők a T-con alkatrészei, akkor sokkal olcsóbb javítani (vagy javíttatni: pl. a BGA IC-ket újragolyóztatni, vagy cseréltetni), mint új panelt beszerezni.

Több alkalommal találkoztam már olyan javítással (garanciális szakszervizben végzett munkával is), amikor nem tették vissza az IC-kre a hővezető gumilapokat, pedig anélkül a javítás erősen provizórikus, ugyanis nem biztosított a hőátadás a burkolat lemezére.

Üdv:
Fülesmester

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Azért nem mindegy hogy rögzítjük a ventilátort, ha közvetlenül rácsavarozzuk valamire akkor a ventilátor morgását felerősíti a felület, ha a burkolat az, akkor pláne, alacsony fordulaton nem is a szálzaj a legrosszabb ugye. Amúgy engem halálra idegesítene bármilyen ventlátorhang a Tv-ben, volt már nálam gyárilag ventilátorral szerelt TV, hát nem használnám. Ami a meghibásodások okát illeti, maximálisan egyetértek.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem az elégtelen hűtés az oka. Irtó lapos, irtó kis helyre pakolnak fel nagy teljesítményű IC-ket. Határon vannak járatva. Elbír a tok 4 Wattot, akkor járjon 3,75-ön.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Az efféléken kár "agyalni"...meg kell venni a 3 darab működő TCon-t...és lesz 3 tévéd !
Persze, lehetséges, hogy azokat a TCon-kat is meg lehetne javítani, ha megnevezed a típusaikat, talán kaphatsz még segítséget is a megjavításukhoz/beszerzésükhöz...
...vagy ajándékozd el valakiknek, akiknek megéri az új TCon ára, hogy legyen egy LCD TV-je.
Üdv.:Uniman

0

varadi
varadi picture

Szia.
Ezekről a tipúsokról van szó:
Toshiba: 47ZV635DG
Lg: 42LF2500
Hitachi: 26LD6200
és még pihen pár darab egyébb hibával:
Funai LCD A-3207
Panasonic: TX-P46GW30
Videoseven: LTV30C
TCM:S306C113S
Toshiba: 32C3005P
Hát igen ezen agyalok én is, hogy megkéne venni a három működő T-Con panelt és jó napot.
Itt is akkor felvetődik a kérdés,....szakszerviztől? Kinából postán? Apróhirdetésen keresztűl donor tv-kből?
Az első forrás....iszonyú drága, a harmadik bizonytalan, hacsak nem ismered az illetőt akitől veszed, maradna a lehetőség, Kinából rendelni.
Aztán másik kérdés....minek egy tehenet venni hacsak egy pohár tejre van szűkséged.(Hi!) Láttam a youtube-n hogyan cserélnek procikat sima mezei pákával T-con paneleken, de mi van akkor ha rosz procira tippelek a meghibásodást illetően?
Űdv varadi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A negyedik "forrás"-t se hagyd ki: https://elektrotanya.com/?q=hu/forums/piacter
Persze a TCon típusszámok ismeretében kellene kutakodnod...(amiket továbbra sem adtál meg) :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

Sponsored links