You are here

LCR TC1 mérőműszer nem kapcsol be

27 posts / 0 new
Last post
Qoln
Qoln picture

A történet ott kezdődik, hogy nemrég kölcsönadtam a cimben emlitett mérőműszert egy ismerősnek, ő rárakott egy kondit (paramétereit nemtudom) kisütés nélkül. Majd gondolta hogy "megjavitja" hogy én ne vegyek észre semmit; hát működni még mindig nem működik, a csatolt kép az állapot ahogy visszakerült hozzám. Az eszköz teljesen halott, ha az USB kábelt bedugom, akkor a töltő áramkör működik, feltölti az aksit, a LED szint vállt, de az eszköz meg se mukkan. A probléma ott kezdődik hogy úgylátszik ez egy elég egyedi p*csagyümölcs teszter mert az összes neten lévő kapcsolásirajzból amit találtam egyik se passzol hozzá. Egyes helyeken olvastam hogy kuka az ATMega, itt is van egy kis hiba, ezen az IC-n nincs megjelölés, kutakodva és csipogtatva kb 80%os bizalommal mondom hogy szerintem ez egy ATMega8 és nem egy 324p amit az összes kapcsolási rajz ir. Segitséget szeretnék kérni, tény, ezután lett egy új mérőm, de ha lehet akkor ezt is fel szeretném támasztani.

Comments
zsugori
zsugori picture
***

ez sem ? +
srv05-4 ne adj kölcsön semmit xc6206p... esetleg

1

Qoln
Qoln picture

Köszi! Igen, ez az a tipus, nem csoda hogy nem találtam róla semmit se ha egy klón... A kérdés már csak az hogy honnan tudok cserét találni hozzá? Eredeti 328-am van itthon, de azt ahogy nézem nem lesz jó

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Itt nem ismered föl a klonok közt?
Kari

0

Qoln
Qoln picture

Szia! Zsugori által küldött kinai fórumon megtaláltam a klón listából, de egyelőre azt se tudom hogy mit csináljak vele, ha a bekapcsológombot nyomom melegszik egy tranzisztor, de nincs átégve; a mosfet amibe belemegy a kimenete az is hibátlanul működik, de onnan nemtudom hogy hova mehet a feszültség még nem tudtam rájönni. Viszont ha nyomom a gombot az áramfelvétel elég magas (~130mA)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a  kvarc rezeg?

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Pont így jártam én is. Feltöltött kondi. Ki lehet dobni.

Üdv, lcsaszar

0

torokj
torokj picture

Üdv,
Az esetek többségében elszáll az Atmega 324.
Éppen ki lehet forrasztani,és egy megfelelő FLASH tartalommal feltöltött mikrokontrollerrel életre lehet kelteni (Az eszköz olcsósága miatt kérdéses a ráfordított idő).
Ezért jobbak a DIL tokos Atmegával szerelt eszközök,legalább foglalat beépíthető.
Komplett leírás itt
Érdemes utólagosan beépíteni a  relés vagy schottky diódás védelmet az analog bemeneti lábakra (a cikkben a leírás).
tj

0

SzBálint
SzBálint picture
****

1

Qoln
Qoln picture

 Köszi a válaszokat! A probléma mint ahogy leirtam az eredeti posztomban hogy a neten lévő kapcsolásirajzok nem jók ehhez a laphoz. Én már kifogytam az ötletekből hogy hogyan tudnám beazonositani, mert akárhogy irom be Googleba csak a 324es rajzokat találom; ezen egy ATMega8 van és nem egy 324, ezen nincs kis trafó, teljesen más az alkatrészek jelölése. Az ATMega-t hirtelen csak egy 88-ra tudnám cserélni.

0

torokj
torokj picture

https://www.eevblog.com/forum/testgear/tc1-lcr-meter-transistor-tester-fix/

Itt vannak egyedi "esetleírások" de egyik sem említ más uC-t ,mint az atmega 324.
Persze kitelik a kínaiaktól,hogy valami tucat olcsó processzorra átírták Markus Frejek által írt eredeti kódot.Visszarajzoltad?Mi nem stimmel? D2 jelzésű 6 lábú védődióda  nem ment zárlatba? Azt kiforrasztva mi a jelenség?
 

 

0

Qoln
Qoln picture

A D2 jelzésű védődióda el volt szállva, leforrasztottam, jelenleg annyival vagyok előrébb hogyha nyomom a gombot akkor elkezd felmelegedni az U13as IC (Y1 felirat;SS8050 tranzisztor), a kimenete belemegy az U6-os ICbe (A1SHB felirat és tipusú mosfet), de onnan nemtudom hogy hova megy, még nemtudtam rájönni

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Mint írtam, nem javítható, hacsak nem tudod kicserélni az Atmegát a beleírt tartalommal együtt.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: még mindig nem árultad el, hogy a kvarc rezeg-e?

Bálint

0

Qoln
Qoln picture

Szia! Bocsi, tegnap már nem vállalkoztam arra hogy kideritsem, ma reggel korán keltem; A kristály nem rezeg, de feszültséget se kap (~0.14V). Szerintem valami még mindig zárlatos, mert a mosfet előtti tranzisztor felmelegszik ha nyomom a gombot.

0

torokj
torokj picture

Szia,
Tápláld meg csak a processzort (3.3 V)leírás itt 
Az áramfelvétel és melegedés el fogja árulni ,hogy jó e.Ha szerencséd van (bár inkább ez csak játékszer) akkor "csak" a step up konverter +stab szállt el.
A cikkből kiderül,hogy watchdog és sleep funciók kivételével kompatibilis az Atmega 328 típussal.A GND láb bekötésre figyelj,van némi eltérés 
tj
 

File csatolás: 

0

Qoln
Qoln picture

Szia! Szerintem azt ATmega teljessen halott, amint kap feszültséget átmegy a tápegységem áramlimit módba, amikor diódatesztben meg akartam nézni akkor is rövidzárat mutatott; ez akkor csere, ugye?

0

torokj
torokj picture

Igen,halott,de nem atmega van benne,mivel hamisított panel, egy klón LGT8F328.
A kínai fórumon van szó róla,hogy nem teljesen sikerült erre a processzorra a program implementáció,sok hülyeséget mér,és pontatlan.
""A hamisított chip az eredeti AVR Transistor Tester program átültetésére szolgál egy másik chip platformra.
A chip hardveres feltételei eltérőek,  A mért érték eltér az eredeti AVR Testertől.
Talált problémák:
1. Pontatlan ESR
2. Néhány rossz kondenzátor diódaként mérve
3. Néhány tranzisztor (2N5089, MPSA12, MPSA13) ellenállásként vagy TRIAC 4. Néhány JFET (J112, J113, 2N5457) BJT
-ként mérve 5457.
típusú diódák nem pontosak.A
hamis chipek nem egyformák, így a firmware-t nem lehet frissíteni és a hibákat kijavítani.
""
Az egyik kommentelő szerint belefaragható az Atmega328

""Cserélje ki az LGT8F328P-t ATmega328P-re. A 3. és 21. érintkezőt GND-re, a 6. és 18. érintkezőt +5 V-ra."" 
Ha már ennyit foglalkoztál vele ,érdemes lenne megpróbálni.Tudsz TQFP tokozást FLASH-elni?
UI:találtam egy klón táblázatot,ott van a Tiéd is...
Github  hasznos link

File csatolás: 

0

Qoln
Qoln picture

Köszi az infót, hogyan lenne ajánlott TQFP tokozásút flashelni? Ha lehet ISP-n keresztül flashelni a lapon akkor azt tudok USBASP-vel; de magába még nem próbáltam flashelni

0

zsugori
zsugori picture
***
File csatolás: 

0

Qoln
Qoln picture

A küldött rajzon a D1-es dióda a P6KE, ezt gányolta meg ismerős, mikor mérem akkor működik, nincs megszakadva, az hogy passzoló karakterisztikájú -e, az már egy másik kérdés...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nekem is van két ilyen halott műszerem. Az egyikben halott az Atmel chip. Ezt onnan lehet tudni, hogy az ember kiszedi a bemeneti védelmet (DZ1 és DZ2). Ekkor a ZIF foglalaton az A és az 1, 2, 3 pontok között 0 ohmot lehet mérni, ha elszállt az Atmega.
A másiknál elvileg van remény, ott az 5V stabilizátor kimenetén van zárlat. Lehet egy SMD kondi, vagy bármi más, ezt még keresem.

0

Qoln
Qoln picture

Kiszedtem a 2 diódát, jelenleg A és 1 között 142 Ohm, A és 2 illetve A és 3 között rövidzár. Ez akkor halott, ugye?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Igen. Nekem is van egy ilyenem, amit donornak használnék. Csak még nem döntöttem el, hogy a másikból tegyem át ebbe az Atmegát, vagy ebből a tápkonverter részt a másikba, amiben csak pillanatokra van tápfeszültség.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Na sikerült megjavítani azt, amelyik nem kapcsolt be, de a bemenete nem volt zárlatos. A hiba a 36V-os áramkörben a C11, C12 kondenzátorok (2 x 4.7uF) valamelyike volt, habár kiszedve és mérve nem voltak rosszak. Betettem egy 10uF/63V hagyományos elkót, bőven elfér fektetve. Most működik.

4

zsugori
zsugori picture
***

lehet kapni darabszám mező kitöltése, enter

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a P6KE van 6V-tól 500 V-ig, nem mindegy, lásd az adatlapot
Azonkívül nem mindegy, hogy a végén A vagy CA van
Eredetileg a rajz szerint milyen volt?
Bemeneti határolásra a bidirectional való

Bálint

File csatolás: 

0

Sponsored links