You are here

Led driver túl sok feszültséget ad?/Megoldva/válasz:nem

35 posts / 0 new
Last post
Chrysler 300M
Chrysler 300M picture

Üdvözletem.
Adott egy ledes villanykörte.
Bosszantó hogy nem kis pénzért fél évet sem bírt.
Kíváncsiságból szétszedtem,mi romolhat el benne.
A led panelen az smd ledek fele kiégett.
Miután megszabadítottam az elektronikát a beöntött gumitól,semmilyen hiba nem látszik.
Mint a fotón is látszik,az égő 15 Watt és 120 mA.
Akárhogy is számolom,15 osztva 0,12-vel az 125 Volt.
Létezhet az,hogy a led panelt 125 Volt hajtja?
Kimértem a leadott feszültséget és az 121 Volt.
A kapcsolás egy BP9833D IC-re épül,aminek minden adata megvan csak az nincs,hogy mennyi feszültséget ad le 220 Volt bemenő esetén és az sincs megadva,hogy a kapcsolásban szereplő alkatrészek adatai mik.
Valami itt nem stimmel..
Akinek van ötlete,az kérem segítsen.
Üdv:Tom

Comments
Chrysler 300M
Chrysler 300M picture

Sziasztok.
Köszönöm a sok hozzászólást.
Mindig tanul az ember valamit.
Már ezért is érdemes volt elromlania...
Üdv:Tom.

0

Chrysler 300M
Chrysler 300M picture

Sziasztok.
Lesz ami lesz alapon kipróbáltam a drivert egy 30W-os power led panellal.
Láss csodát,működik!
Az átfolyó áram 230mA,a feszültség 28V.
Kb. egy percig járattam.
A driver bírja,a led enyhén melegszik.
Ha minden igaz,ez így 6,44 Watt.
Tehát a driver a régi ledektől nem nyiffant ki.
Rendeltem 10W-os power ledeket,majd azzal összerakom.
A cél az,hogy plafonon lévő ufo lámpába legyen világosság..
Van még egy ugyanilyen égőm.Ki fogom furkálni a műanyag buborékot a tetején,mert ott fönn amúgy is melege van.
Valóban nem számít a feszültség.
Köszönöm mindenkinek a segítséget és a türelmet és azt is hogy az idejükből ennyit fordítottak rám és a problémámra.
Üdv:Tom

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Akkor mennyi is a driverről lejövő feszültség? Ha nem az eredeti ledeket akarod működtetni vele, akkor még jó is lehet módosítás nélkül.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Yoci!A kapcsolás az egy impulzus szélesség szabályozó áramkör PWR.A kapcsoló impulzus szélessge (ahogy lejebb a megrajzolt rajzon) optimális tehelés esetén közepes értékü(széles)és a kapcsoló (benne lévö) FET S ellenálásán esö feszültség az( pl. tobb ic-nél) pl.0,25v.Ez a feszültség vissza van csatolva az ic-be és szabályozza az imp.szélességét.Eltérö terhelésnél korigálja az imp.szélességét addig amig beáll ujjól a 0.25v ,vagyis igy a terhlésn az áramot tartja konsztansan.De csak ha a szabályozó imp.szélesség a szabályozási határokon bellül van.Az áramot ezért az ellenálás értéke határozza meg( a rajta esö fesz.)természetesen az induktivitás is a terheléshez van méretezve és a terhelésn esö feszültséget is megszabja.A konsztans áramot csere alkatrészek nélkül csak egy adott határon belül tudja tartani.üdv.Jóska

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Köszi a kimerítő választ, ezeket én is kb tudom. Itt a költői kérdés a topicnyitóhoz szólt, mert Ő 121...125V-hoz ragaszkodott, amit hibásan számolt, és ráadásul DMM-el mért terheletlenül a PWM meghajtó kimenetén. Erre lejjebb egy kiindulópontként átlag feszültségértéket próbáltam neki számolni, rávezetni, hogy rossz a logikája a 125V-tal, és a ledek kapcsolásából, kb 28,8V jött ki a LED adatlapok feszültséggrafikonja alapján. Csak ezt Ő nem akarta elhinni... Aztán tett a kimenetre LED terhelést, és megmérte, hogy 28V jön le a DMM-mel mérve...

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Yoci !Szivesen.Megprobáltam a müködést rajzon fokozatonként ábrázolni igy áttekinthetöb.A tekercsen is sok mulik .üdv.Jóska

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Az a "műanyag buborék" nem üvegből van?
A belseje meg aluból készült, apró külső szellőző nyílások is vannak rajta...
Üdv.:Uniman

File csatolás: 

0

Chrysler 300M
Chrysler 300M picture

Szia.
Nem,az műanyag.
Az azért van,hogy olyan kinézete legyen mint egy hagyományos villanykörtének,meg gondolom azért is,hogy szórja a fényt.
Na meg azért,hogy ne kapjon levegőt a led és megsüljön.
Először én is azt gondoltam hogy üveg.
Üdv:Tom.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Én összetörtem...üveg volt. De legfőbb funkciója talán inkább az érintésvédelem...ha galvanikusan nincs leválasztva a táp kimenete a hálózattól.
Persze a szennyeződést is távol tartja a forró LED chipektől...
A LED-eket hátulról hűti az alu "tönk"...amíg a hővezető paszta ki nem szárad (már amennyiben van).
Üdv.:Uniman

0

huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !
Uniman !
Nem mindegyikben van alu hűtő, lásd a mellékelt fotót ! (Jól látod: A led alaplemezre ráépítve az elektronika, oszt' jó napot ! Az érintésvédelemről meg annyit, hogy a ledeket fedő "tejplexit" körömmel simán le lehet venni és így könnyen megtapogatni a forró és hálózati potenciálon lévő ledeket.)
Tom !
Azért a led panelt nem kell eldobni. Láthatóan a kép tetején lévő ötös csoport szakadt meg, jó eséllyel a többi 40 led megúszta. Ha nincs kis áramgenerátorod, egy lapos-elemből meg egy 100 ohmos ellenállásból csinálhatsz. Rákötöd egy ledre. Ha jó, az csoportnak mind az 5 ledje gyengén világít. Így végig tudod próbálni az összes ledet. A szakadt led-csoportot egy vezeték-darabbal áthidalod, így meg lesz a soros köröd, visszateheted az izzóba. Mondjuk a történtekből okulva nem ártana csökkenteni az áramot. A panelon egymás mellett lévő 1R80 és 1R50-el figyeli az IC az áramot. Ez utóbbit kicseréled egy 2R20-ra. Még egy furatszerelt ellenállás is odafér, ha nincs smd. A növekvő ellenállás-értékkel arányosan csökken a led-áram.
Az egyik kollégám a "községi vegyesboltban" bevásárolt ilyen gagyi izzó-pótlókat, volt, amelyik már egy nap után meghalt, egy hónap alatt mind a 7 megadta magát. Miután a fentiek szerint javítottam-átalakítottam őket, azóta frankón működnek.
üdv.
Tibi

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Látom...csak a teljesítmény sem mindegy. Talán 1,2-2,5W-os lehet a tiéd?
Az én üvegbúrám szilikonnal rá volt ragasztva az alu-tönkre, annyira vékonyan, hogy az aládugott penge miatt a rendkívül vékony anyagú üvegbúra azonnal megrepedt.
Csak azért kételkedem, mert ezeket a tejfehér gömböcskéket én is műanyagnak véltem, amíg össze nem tört...
De pl. a régebbi csöves mini energiatakarékos azonos típusú lámpáim egy része üveg, míg más példányok pedig műa. búrával voltak szerelve.

Üdv.:Uniman

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Tényleg nem mindegy a teljesítmény, de ők 9 W-ként árulják. Csatolom a szemből fotót, rajta a feliratokkal. A javításom már látszik rajta: az egyik szakadt ledet (jobb oldalt) simán rövidre zártam, a másik helyére meg egy 10 ohmos ellenállást forrasztottam.
Mellékelem az eredeti kapcs. rajzot is. Az 1,7 uF nem elírás, ez van feliratozva a kondira is és ennyit is mértem. Az már más kérdés, hogy a hálózati fesz.en időnként áthúz, vagyis átmegy rövidzárba, azért is robbant fel az eredeti puffer elko, miután megszakadt a ledsor.
A tegnap említett, kollégám által vásárolt ledeknél a hűtőtönk egy, a tranzisztorok hűtőcsillagára emlékeztető, de nem lemezből készült, hanem sajtolt alu darab volt, persze hővezető paszta nélkül.
üdv.
Tibi

0

morgo
morgo picture

Szia!
Nem biztos, hogy áthúz a kondid. Az elkó attól robbanhatott fel, mert megszakadt a led, így nem korlátozta semmi a feszültséget. A rajzodon ugyanis csak a ledek össz-nyitófeszültsége korlátozza a feszültséget. Ha az megszűnik, az elkó megkapja a bemeneti feszültséget, és durran ha az sok neki.
Üdv: morgo

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ha a végéből indulunk ki, 18db 0,5W-os 5730-as LED van benne, namost az matematikailag 9W. De mivel a hűtése a ledeknek nulla, ezért tönkre is megy iszonyat gyorsan. Szerintem Ők nem akartak a hagyományos "izzó" elvén változtatni, ezért izzásig hajtják a LED-eket, hogy a megszokott hőtermelés is meglegyen :D

0

morgo
morgo picture

Szia!
Szerintem az egyedüli probléma, hogy a ledek túlmelegszenek. Abban a szűk burkolatban nem tudják leadni a hőt, és szép lassan megfőzik magukat, akármilyen korrekt az áramgenerátor, és lehetnek akármilyen jó minőségűek a ledek. Ez egyértelműen tervezési hiba, mert hasonló alkalmazásokban a ledeket nem lenne szabad határérték közelében járatni, akkor nem termelnének annyi hőt. Csak hát akkor több led kéne azonos fényerőhöz, úgy meg drágább lenne az előállítás. Üdvözöllek a fogyasztói társadalomban...
Van egy noname lámpám, ami kb. két hetes korában elkezdett pislogni. A műanyag burkolatot kifurkáltam körbe a menetes rész és a ledek között, azóta semmi baja. Már megy úgy két éve. :D

Üdv: morgo

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A fotón jól látszik, a LED-ek több csoportban vannak, tehát az áram több felé oszlik. Az, hogy üresen mit mérsz, nem lényeges, a feszültséget a LED-ek nyitófeszültsége határozza meg, az elektronika annyiért felelős, hogy a két kimenete közt adott áram folyjon. A 120mA a hálózatból felvett csúcsáram, elvileg azt kell, hogy ráírják. Hogy ezt folyamatosan, vagy csak a működés 20-30 %-ában, az más kérdés.

Üdv: Jácint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Tom!Nem is olyan régen (06-02-17)irtam az ilyen (hasonló)áramkörröl itt is.A mérésed az ugy téves.Le kell terheld a kimenetett és azután mérhetsz.Mivel a led-ken egy irányban (dioda)töltödik a soros induktivitás ugy a terhlés is kell egy s0ros diodát(gyors kapcsoló) tartalmazzon,mint ahogy a rajzon berajzoltam.A feltöltött induktivitás ellentétes irányú induktiv feszültsége a már meglévö diodán fog kisülni ugyancsak a led-eken keresztül vezetö irányban .A led-eken fellépö egyenáramú impulzusok nincsenek minden esetben nagyon megszürve(rontaná az áram korlátozó gyors szabályozását),csak ép hogy a zavarszürés hatékony legyen.Mérésnél erre is kell ügyelni(müszer) ha kevés a szürés. A led-eken fellépö feszültséget nem csak az imp.szélesség de az induktivitás értéke is meghatározza.Az áramot az Rs (pin7-8)értékén esö fesz.(impulzus)határozza meg.A hasonló ic-ken ez 0,25v és igy számitható Rs=0,25/1,15 szer Imax. viel Glück!üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Írod: "Bosszantó hogy nem kis pénzért fél évet sem bírt."
Hát az a nagy helyzet, hogy jól átb@xtak! :( Ha az égő konstrukciójára nézünk akkor világos, hogy az egy max. 7,5W-os égőre elég, persze igencsak szellős lámpatestet feltételezve a használatához.
:idea:
Egyszerűen a konstrukció alapján kell megítélni, hogy az égő korrekt-e, vagy pedig üzleti csalás. Ja, és persze tényleg csak a drágább "invesztíciós" kategóriából érdemes vásárolni - ha nem a "budiba" kell. Engem például meglep, hogy már milyen jó színvisszaadású ledeket használnak áruházak világítására.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Alapvető dolog ezeknél, hogy a tervező határértékre (vagy azon túl) beállítva hajtja a ledeket (akár a LED-es TV-kben), hogy minél nagyobb fényerőt tudjon elérni, minél kevesebb leddel. És van pofájuk 50.000 üzemórákat ráírni, holott ilyen meghajtással a ledek üzemideje rohamosan lecsökken, fél...1 évet jó ha kibírnak, tisztelet a kivételnek. Rengeteg ledes égőben cseréltem már ledeket. Gagyi kínaiban, de drágább Osramban is "égtek már ki" nálam ledek fél éven belül. Az autós szoffita, T10, stb foglalatú ledeknél ugyanez a helyzet. Mostanában mindig megmérem, ha veszek, áramot, LED hőmérsékletet. Legtöbbet módosítani kell, és visszavenni az áramot. Volt olyan, amiben 150mA max áramú LED volt, és ezt a LED-et minimális nyák hűtéssel 180mA áramra állították be, 5 perc után 143 fokosak voltak a ledek. Feszültséget sosem szabad mérni, és azt alapul venni a meghajtáshoz, mert nem igazán mérvadó, a ledek eltérő nyitófeszültsége miatt (max összehasonlításként célszerű figyelembe venni). A LED (dióda) az átfolyó áram hatására működik. Jelen esetben a táp IC Current Sense visszacsatoló lábán levő alkatrészek módosításával csökkenthető a ledekre jutó áram, és növelhető meg jócskán az élettartam. Sőt nem árt az elkók jó minőségű 105..130 fokosra cserélése sem. Ez az égő 45db 2835-ös 0,2W-os ledet tartalmaz, ha jól látom 5-ös párhuzamos csoportokban. Ha a ráírt 1521Lument elosztjuk a ledek számával, az ledenként 33,8Lumen, ami az adatlapját megnézve (max 28...30 Lumen) ugyancsak túl van hajtva. A mért feszültség 121V meg nagyon nem stimmel, ha az 9x5 csoport ledet nézzük 3,2V-os kb feszültséggel 9x3,2=28,8V jön ki kiindulásnak. Bár nem túl korrekt megoldás ledeket párhuzamosan kapcsolni. Ez egy átgondolatlanul megtervezett égő.

0

Chrysler 300M
Chrysler 300M picture

Üdv.
Ha elméletileg 28,8V feszültség kellene,akkor a teljesítményből és áramból hogyan jön ki 125V?
Ha az elektronikában nincs trafó,akkor mitől lesz sokkal kisebb a feszültség?
Gondolom az IC csak szabályozza az áramot.
Hogyan lehetne nagyobb teljesítményűre átalakítani ezt az áramkört?
Biztosan meg lehet oldani,mert ilyeneket találtam:
http://www.ebay.de/itm/Non-waterproof-LED-Chip-Driver-Power-Supply-Drive...
Üdv:Tom.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A 125V-odat nem értem. Én a Ledekből indultam ki, ami a fotódon van, mert az a mérvadó, ahhoz kell méretezni a meghajtót. Amit mértél a meghajtón feszültség érték, milyen terheléssel mérted? Miért kéne trafó a feszültség csökkentéséhez? Ott van a kimenetén egy induktivítás, és kiindulásnak egy step-down (buck) konverter működését kéne áttanulmányozni.

0

Chrysler 300M
Chrysler 300M picture

Szia.
A 125V csak elméleti számítás.
Mint ahogy ahogy a bevezetőben is írtam:az égő 15W,az áramfelvétel 0,12mA,akkor 125V jön ki.
Ezt nem értem én sem...
Üdv:Tom.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Az biztos, hogy a ráírt adatoknak köze sincs a valósághoz, ezt jól látod. De a számításod hibás, mivel pont a feszültséget számoltad ki, ami adott, ismert, mert normál 230V-os hálózatról van szó, a többi viszont nem ismert adat, csak ráírt. Egyenletet jól számolni mindíg ismert adattal lehet.

0

agressiv
agressiv picture
*

A ledek nem 230V-ról mennek, pláne, hogy az egyenirányítva inkább 300V.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Ezt most nem igazán értem, Hogy kerül ide az egyenirányított 300V? Hiszen a ráírt váltóáramú (mint kiderült nem valós) adatokat vette figyelembe a számításkor, amiről maga az égő működik, bár az tény, hogy több helyen sántít a számítása.

0

agressiv
agressiv picture
*

Csak arra próbáltam célózni, hogy igazából a franc tudja, hogy a ráírt áram mire értendő, de rendesen mellément ja.. :)

0

agressiv
agressiv picture
*

Egyrészt mint minden ilyennek, ennek is vannak veszteségei. Ha 5 led van párhuzamosan kötve, akkor ledenként 25mA árammal számolva jön ki 125mA. Vagy az áram nem stimmel, vagy a ráírt tlejesítméynfelvétel, tehát egyszerűen gagyi a cucc és baormság ami rá van írva, nem kell ezt túlgondolkodni. :)

0

agressiv
agressiv picture
*

Sehogy sem jön ki 125V, azért ekkora a feszültség, mert nincs rajta terhelés, ez áramgenerátor. Amúgy az IC tulajdonképpen egy kapcsolóüzemű tápvezérlő, ami áramra van szabályozva.

0

Chrysler 300M
Chrysler 300M picture

Sziasztok.
Köszönöm a hozzászólásokat.
Ezek szerint a led driver jó és a led panel égett ki.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Itt egy hasonló 10W-os LED...ha 1 LED zárlatos lesz, akkor nagyobb feszültség jut a maradékra, és a "leggyengébb" megint zárlatossá válik...és így tovább, amíg valamelyik LED nem hibásodik úgy meg, hogy szakadásba meg át..
Pl. a "kukorica" LED-emben csak egyetlen LED szakadt meg.

De terhelés nélkül (LED-ek nélkül) én méricskélem a kimenő feszültségüket...

Üdv.:Uniman

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

ÜDv

Miért ne lehetne? 45db LED van rajta, ha mind sorba van kötve, akkor ledenként 2.66V feszültség jut rájuk ami nem sok. Nagyobb baj, hogy nem áramgenerátor ezekszerint és, ha egy led rövidre záródik, akkor megnő az áram, amitől mégtöbb led megy tönkre és mégjobban megnő az áram és így tovább... Vagy, ha áramgenerátor és nem sorba vannak kötve, akkor azért ekkora a feszültség, mert nincs rajta terhelés.

Amúgy az én 50" LED monitorom háttérvilágításában több mint 200v-ról mennek a ledek.

0

zoli710802
zoli710802 picture

Hello!

Nem lehet, ugyanis 5-ös párhuzamos csoportokból van 9 sorosítva, így adódik a 45 LED.
Minden esetre, ha áramgenerátoros, rendesen hagytak feszültség tartalékot a tervezők.

Üdv: Zoli

0

agressiv
agressiv picture
*

Ó tényleg, látszik a nyák rajzolata. :) Hát így nem csoda hogy megdöglött, a legkissebb feszen nyitó lednek biztos habzot a pi@&°ja.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Valóban a LED-ek silány minősége okozza a galibát, bár az IC áramgenerátoros.
http://www.cnledw.com/inter/upload/2014121623364630244.pdf
Ha az összes led sorba van kötve, akkor a ledek zárlata nyírja ki a többit, ha vannak párhuzamosan is, akkor a ledek megszakadása okoz hibát. Ha jól látom, itt vegyes, vannak sorban és párhuzamosan is.

Üdv: Jácint

0

Sponsored links