You are here

LeD (kék!) veszélyes tudtátok?

3 posts / 0 new
Last post
Raaf
Raaf picture

Sziasztok!,
Alábbiról tudtatok, én csak most olvastam, még a végin irány a CCFL, vagy Wolfram szálas izzó vissza!?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/egeszsegugy/cikkek/riadot_fujtak_a_led-feny_miatt/20190918160421
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ki mit tapasztalt, olvasott?!
Hát a jó kis izzó?!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Izz%C3%B3l%C3%A1mpa
Jó olvasgatást!
üdv: Raaf

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Szerény véleményem szerint a cikk felkapott egy létező és többszörösen lekommunikált problémát. Hatásvadász, tele van pontatlan kifejezésekkel és valószínűleg fordítási hibákkal is.
Pl:
A fehér ledekben nincs hozzáadott kék led. A fehér led ugyanúgy működik, mint a higanygőz lámpa, csak félvezetővel állítják elő a nagy intenzitású UV fényt, amivel a foszforbevonatot gerjesztik, és bocsájtja ki a fehér fényt. Nyilvánvalóan a háttérből kijut az UV egy része, ez okozza a retina károsodását. A színhőmérsékletet a foszfor összetevői határozzák meg, emiatt lesz kékes tartományban több kibocsátása (hideg fehér). Ezért ajánlatos a melegfehér használata.
Nem keverendő az UV és a kék látható fény élettani hatása. A kék fénynek valóban van az alvási funkciót megzavaró hatása, mert aktiválja az ébrentartásért felelős működésünket. Pongyolán megfogalmazva. Ezért nem ajánlatos LED fényforrás mellett olvasni lefekvés előtt, vagy telefon/tablet/laptop képernyőt bámulni, mert ezeknek a hideg fehér színhőmérséklet miatt (nagyobb hatásfok) nagyobb a kék összetevőjű kibocsátása.
Ráadásul körbe vagyonk véve olyan kütyükkel, amiknek a visszajelző fényei kék színűek, mert ez a divat. 
Igazság szerint engem kifejezetten felidegesít a kék fény, úgyhogy garanciaidő lejárta után mindenben cserélem a kék LED-eket más színre.

Gábor

Ui.: Létezik olyan fehér LED fényforrás, ami kevert színekből állítja elő (RGB) a fehéret. De ez nem fényforrás, és nem háttérvilágítás, inkább óriás megjelenítőkben, OLED kijelzőkben fordul elő. Nem hétköznapi kategória...

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A CCFL-ben keletkező UV sugárzás is károsíthatja a szemet, ezért van a fehér fénypor réteg, ami látható fénnyé alakítja az UV-t. Konkrétan kék led világítással még nem találkoztam, főként fehérrel, és a ledeknél is van egy sárga színszűrő a led chip előtt, ami valószínűleg hasonló elven működik, mint a CCFL-nél.

0