You are here

LED monitor plexi alatt mi van?

12 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Szétszedtem egy LED panelt. Sok minden lejött róla wink Mindenféle matt és áttetsző fóliák, csak el ne rontsam a sorrendet az összerakásnál indecision
Van az a plexilap, aminek a hátulja olyan pöttyös, aminek az élét megvilágítják a LED-ek. (Apropó, hol lehet kapni 6.5 mm hosszú SMD LED-et?). Ez alatt a plexi alatt van egy zsírpapír, ami be volt festve valami sárgásfehér festékkel, de a legkisebb érintésre is lepereg róla. Amikor szétszedtem, már akkor össze-vissza volt repedezve. Már nem lehet visszatenni.
Az a kérdésem, hogy ez valami speciális festék? Netán fluoreszkál, vagy valahogy felerősíti a visszaverődő fényt? Mivel tudnám helyettesíteni ezt a plexi mögötti réteget? Fehér kartonpapírra gondoltam cool

Előre is köszönöm a tanácsokat.

Üdv, lcsaszar

Comments
zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igaz nem tudni milyen "led panel" amiről értekezünk, (talán LCD-hez) de "sárgás" izével találkoztam párszor. Bár azok sosem a plexi mögött, hanem előtte voltak, hiszen az szűri a ledek fényét, ha olyan a kialakításuk. Hátsó részen mindig (eddig) csak fehér, fényvisszaverő műanyaggal találkoztam.
Üdv, Z.
Most látom, monitorról van szó, bocsi...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ez amiről beszélek, átlátszatlan, és a plexi mögött van. Lehet, hogy a színkorrekció miatt enyhén sárgás, olyan törtfehérnek mondanám. Igen, fehér műanyaglappal már én is találkoztam. AU Optronics gyártmányú LCD panelről van szó LED háttérvilágítással:
https://www.panelook.com/M240HTN01.2_AUO_24.0_LCM_parameter_20529.html

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, csak a dohányfüst pereg le róla laugh Rakd össze nélküle, hogy látszik-e valami.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Az lesz. Berakok a plexi mögé egy fehér papírt. Az egyik LED zárlatos, de a 6.5 mm nem szabványos méret. Betehetek mást is a helyére? 120mA a névleges árama, 3.3V a névleges feszültsége. Gondolom ha egy LED-et más színhőmérsékletűre cserélek, azt nem fogom észrevenni a többi között, összesen 36 db van.

Üdv, lcsaszar

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

A hátsó műanyag fényes fehér (törtfehér) lap csak azért van, hogy a fémről helyett az verje vissza a fényt, nincs túl nagy jelentősége szvsz. (az Alma meg a HP üzleti notin a logó épp amiatt világít, mert ott hiányzik a hátsó fém lemez).  A LED ügyében nem tudok nyilatkozni, de mivel sorban vannak, gondolom nagyon nem térhetsz el a többiektől.

A.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Utánaolvastam a Wikipédián. Ezt az anyagot Advanced Remote Phosphor-nak nevezik. Itt van a gyártó leírása:

https://ndf.eu/arphos/

Mivel ilyenem nincs, megpróbálom fehér kartonpapírral helyettesíteni, de lehet, hogy kipróbálom a konyhai alufóliát is.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A háttérledek milyen színnel világítanak? Mert ha ez az, amire gondolok, akkor kékes hátteret fogsz látni, mert ez a lap csinálna az UV fényből fehéret.

1

josef.48
josef.48 picture
*

   Szia  Jaca ! A Q -LED-re gondoltál ,akkor az ilyen(foto). Nem olyan egyszerü mint az itt emlitett  egyszerü háttér  folia.üdv.Jóska

File csatolás: 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hidegfehér

0

proba
proba picture

A képen ott folt lesz. Vagy zavarja a tulajt vagy nem. Én próbáltam, igaz háttér világításos volt, nem él, de számomra erősen  foltos lett. Egyik tulajt zavarja, a másik észre sem vette ( pedig nagyon látszik) 

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Szia!

Van egy "plexi" amit oldalról világítasz meg, és ami a lapján továbbítja a fényt. Van egy sima fehér műanyag lap leghátul, aztán van egy Fresnel lencse- szerű fólia, ami a fényt "szétdobja" majd a pausz. A sárgásfehér valamit nem tudom, azt már megette a fény és vagy az uv, mert defaultban ilyen nincs egyik fajta LCD-nél sem, a CCFL-es világításnál szokott besárgulni leginkább.
Én Aliról rendeltem komplett átalakító szettet, abban volt 2 sor led meg hozzá a CCFL-LED konverter, de ez monitorhoz volt.

A

0

Sponsored links