You are here

Légtelenítés, de hogyan?(keddig felfüggesztve)

14 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: barátomnál van egy kisméretű padlófűtés, (fürdőszoba és konyha egy részén) ami a cirkóról egy hőcserélővel üzemel, egy Grundfos UPS 23-60 keringtetővel.
Hogyan kell légteleníteni?
Hidegen vagy melegen?
Néha szörcsögést lehet hallani

Bálint

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a kérdés megoldva, fűt a rendszer
Az elektronikában (FÉGTHERM PF-3)levő GPM-4 RE-CO relé (4xMorse, 230V)hibás volt, nem húzott be , hasonlóra cserélve működik a rendszer(HQ-ban találtak hozzá)
A  dobozhoz nagyon nehéz volt hozzáférni, a kiszedés után derült ki , hogy másik két motort is mozgathatna, de azok nincsenek a rendszerben

Bálint

File csatolás: 

1

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Sziasztok.

Bálint, mint írtad le van választva egy hőcserélővel a rendszerről, így akár mehet is a fűtés... Valószínű, hogy termosztát kapcsolja a szivattyúját, viszont a hőfokot szerintem egy keverőszelep állítja. Ekkora fűtéshez elég lett volna egy 25-40-es szivattyú is. 
A lényeg, nem számít jelen esetben, hogy hideg vagy meleg a vízhőmérséklet (20-40C) Azért, érdemes ellenőrizni a hőfokot, nem e túl magas 45-50C! Légtelenítéskor, lejjebb kell venni a szivattyúteljesítményt, és persze azt is légteleníteni kell, akár többször is, ezt csak működő szivattyúnál lehet... Gyakran előfordul, hogy épp a szivattyú a bűnös a rendszerben. Én, automata légtelenítőt használok (Flexvent), ajánlok, (Azt megjegyezném, hogy légtelenítés után le kell zárni, mert akár ott is szívhat be némi levegőt egy idő múltán) azért egy jó pár évig végzi a dolgát rendesen. A fűtésrendszerekben mindig is probléma lesz a levegő, úgyhogy nem árt automatizálni... A padlónál, ha le volt engedve a víz, akkor napokig is tarthat a légtelenítő folyamat! Egy másik dolog is eszembe jutott. Ha nem oldódik meg a probléma, ellenőrizni kellene a hőcserélőt, nem e lyukadt át, és tud keveredni a kör! (Ezt nyomáspróbával lehet elvégezni).

Üdv.
PZ

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kösz, megmondom neki

A kazán működik, fejmagasságban van, a padlófűtésé lent, fél méter magasan
Pillanatnyilag a padlófűtés szivattyúja nem megy az elektronikájával, egyébként jó, lekötve külső hálózatról forog , onnan hallottam szörcsögő hangot
A dobozában van egy potméterszerű, tekerve kattan-s hallatszik,   meg  egy relé
Az érintkezőit  ma megnézik

Bálint

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia,

A szörcsögő hang, nagy valószínűséggel, levegő... Azt a légtelenítése megszünteti. Ha nem, akkor előfordulhat, hogy átenged, de ne fessük az ördögöt a falra! Szóval. szivattyú légtelenítés.  Csak addig kell a csavart kitekerni (1/4, 1/3 fordulat kb.), amig hallani a szisszenést, ahogy megjelenik a víz, ez pár másodperc, újra be kell tekerni a csavart, mielőtt károsodna a szivattyú. Ajánlatos utána felitatni a nedvességet a csavar körül, hogy biztosan jól tömít e. Ha többször is hallani rövid időn belül, érdemes leállítani, és várni vele egy kis időt, hátha távozik magától is. Ha nem, meg lehet ismételni. A poti az elektronikán a teljesítményszabályzó, ami most nélkülözve van, így full teljesítményen jár a szivattyú. Ha lehet, nem kellene így üzemeltetni huzamosabban, míg ki nem derül az elektronika hibája, amit remélhetően nem víz okozott! Sikeres javítás után, már összeszerelt állapotban, hibakizárással látja el a feladatát...

Remélem, sikerrel jártok, ehhez kívánok sok szerencsét!
Üdv.
PZ

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:kösz,

továbbítom

Bálint

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Melegen, mivel a rendszerben akkor van a legnagyobb hőtágulás.
A keringető szivattyúnál is illik lelégteleníteni max. fordulaton.
Az  elő felén van egy csavar, ahol ezt meg kell tenni menet közben.
Hasonlóan ehhez a nem Grundfos, de működésében azonos szivattyúhoz és csend kell, hogy legyen.
https://www.youtube.com/watch?v=EqnhIB64XQ8

üdv
RTZ

Javítottam a linket!

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia ," Melegen, mivel a rendszerben akkor van a legnagyobb hőtágulás " ez tapasztalat , vagy valaki mondta , hogy így kell ? Ha nem 30-40éves a építmény akkor valószínű zárt rendszerről beszélünk és ajánlot1,6-1,8 bár , 20 és 60C közt kevesebb mint 10% nyomás különbség lesz , ha még nagyobb hőfokra felnyomod a vizet , akkor meg pont jó lesz , hogy le forrázd magad .
Légtelenítést kikapcsolt keringgetésnél kellene csinálni , vagyis leállított kazánnal ,azért  hogy a szivattyú ne keringgesse a légbuborékokat , sőt ajánlott lenne várni 1/2-1 órát kikapcsolás után .
A kazánok már elev beépített szivattyúval kerülnek felszerelésre és nem kellene a burkolatát levenni , hogy a szivattyút légtelenítsük . Különben meg a modern kazán elektronika mindent figyeli , ha keringgető nem termel nyomást (pedig levegősen nem fog) , be sem indul a láng .
De szerintem nagyon el kanyarodtunk , a kérdés légtelenítés padlófűtésnél és a rendszer ismerete nélkül nehéz bármit okoskodni .

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Régi rendszerfüggetlen szabály:

Minden melegvízfűtésű rendszerben két lépcsőben kell elvégezni a légtelenítést: először amikor a rendszer elkészült, megtörtént a sikeres nyomáspróba, a rendszer mosatása, és a rendszer feltöltése a megfelelő minőségű fűtőközeggel. Másodszor akkor kerül sor légtelenítésre, amikor a rendszert felfűtik.

padlófűtésnél és a rendszer ismerete nélkül nehéz bármit okoskodni 

Ebben tökéletesen egyetértek veled!

üdv
RTZ

0

ityvity
ityvity picture
*

Hidegen vagy melegen , mindegy mert úgy is kell hogy legyen valamilyen nyomás kiegyenlítés , és ha helyesen van kiépítve a rendszer , automata légteleintőnél nincs szükség kézi beavatkozásra , csak a nyomást kell figyelni .

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ahogy előttem írták, meg kell nézni hogy van-e a rendszerben automata légtelenítő.
Ilyesmi már bőven jó:

https://netkazan.hu/termek/5117/flamco-flexvent-automata-uszos-legteleni...

Ha nincs érdemes felszerelni egyet.
Manuális légtelenítést én "meleg rendszeren" szoktam elvégezni, ha nagyritkán kell.(De szakik szerint mindegy hogy hideg/vagy meleg.)

Tóni

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Ha megfelelően lett kiépítve, magától légtelenedik hidegen és melegen is(főleg, ha van bent légleválasztó: https://www.gepeszshop.hu/flamco-flexvent-super-12-28520-t515465 ).

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: azt nem tudom, de 20 éve lett felszerelve, megkérdezem

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nálam korábban manuális légtelenítő volt az egyik szinten, a másikon automata, de fél év után nem működött, de osztógyűjtő cserekor javasolták, hogy legyen automata mindenhol, így az lett.
Nem igazán működik egyik sem (2 szint van), kopogtatni-, vagy amikor még nem volt fixálva a gyűjtő, akkor rázni kellett, hogy sziszegjen (tehát már benne volt a levegő, csak nem jött ki).
2 BAR nyomás volt a rendszerben, ennek ellenére az a nyomás nem volt neki elég, illetve a kitekerhető kis csapot kellett mozgatni teljesen kitekert állapotban és akkor engedett ki némi levegőt, mozgatás nélkül a nyomás ellenére sem.

A hideg-meleg ebből a szempontból mindegy, de mindenképp meg kell ismételni akár 1-2 nap, akár 1-2 hét után.
Nálunk pl. valami van a vízben, mert a nemrég felújított bojlerből (de előtte is) a melegített víz fehérré (buborékossá) válik, ami áttetsző zuhanyrózsán jól látszik, ahogy megtelik levegővel a zuhanyzás végére. Szóval ha ilyen vízzel töltöm fel a rendszert, akkor nálam melegített vízzel 2 hétig kell az automata légtelenítő kis pöckét mozgatni, mert addig még levegős. A gázkazánnál is ha légtelenítem, fehér víz folyik eleinte, pedig felújításkor az egész rendszer át lett mosva (inkább csak rozsdás volt, ami kijött). 3-4 éve ilyen a víz nálunk. Tehát vízminőségtől is függ a dolog. Ha nem habosodik, egyszerűbb és ritkább dolgod van, de hiába automata, azért én fél évente mindenképp megnézném, hogy működik-e rendesen.

0

Sponsored links