You are here

Lehel hűtőgép kompresszor hiba

33 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Köszöntök minden Tanyakedvelőt !
 Hálózatra kapcsolásakor a fagyasztórész kompresszor-motor pár másodpercig forog (áramfelvétel 10A) majd leáll. A klisztron kihűlését követően újra ismét néhány másodpercig megy a motor.
( kétkompresszoros Lehel hűtőgép)
Mi hibásodhatott meg ?
A segítő hozzászólásokat előre is megköszönöm !

Comments
Attee
Attee picture
*

Üdv!

Vagy nem forog, mert megszorult. Csak búg. Ezért nagy az áramfelvétele is. Esetleg még az indítórelé (vagy esetleg PTC) lehet hibás...Ezt azért ellenőrizhetnéd, mielőtt elsiratod.

1

af2023
af2023 picture

The inverter is damaged

0

vacisa
vacisa picture

Van egy motor aminek az áramfelvétele normál esetben 500mA, ez a motor felvesz menet közben 10A-t, messze nem kell menni a hiba okát tekintve,
A klisztront meg a szekrényt megtartod, még részecskegyorsítónak jó lehet laugh

1

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Ami nincs a hűtőben, az pont a klisztron..
Nem tudom hol találtad benne...

3

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Nem klisztron, mert a klisztron egy mikrohullámú nagy teljesítményű oszcillátor tulajdonképpen.
Az az eszköz a hűtőgépben klixon.

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Elnézést kérek..elírtam..KLIXON a helyes megnevezés.

0

vision61
vision61 picture

Szia!

Már miért ne lehetne? Mielőtt beépíti a mikróba, lehűti. :)
Alighanem klixon lesz az, lehet ő is ezt akart írni, csak a mást gondolt.

0

ityvity
ityvity picture
*

"Mi habosodhatott meg ?" Kompresszoron kívül nem sok minden , úgy tudom motor kondi nincs . Zárt rendszer bármi is történt a kompresszorba (menetzárlat , megszorult , leszakadt a rúgókról) nem javítható , csere.

0

megujulo
megujulo picture

Szia!

azért nem ilyen forrón azt a kását!

sokszor és sok esetben hangzott már el a hütőmotor beszart.

Tudjátok mennyi de mennyi hálás ügyfelem volt anno, mikor kiderült mégsem amotor ahibás?

Idézném a hozzászólót:

"Mi habosodhatott meg ?" Kompresszoron kívül nem sok minden , úgy tudom motor kondi nincs

Nos az eset nem ennyire egyszerű. 

Alapesetben, egyszerű a rendszer.

Adott egy zárt kör.  A motor a gázt összenyomja, az felmelegszik. A gázt lehütve (kondenzátorban, ami lehet hátul fekete rácson, de lehet már akár az oldalfalban behabozva is) cseppfolyósodik, folyadékká válik. azt a folyadékot egy nagyon vékony kapillárcsövön átpréselve átküldik az elpárologtatóba, ahol egy alacsonyabb nyomáson lefagyasztja a környezetet, majd ez a jéghideg gáz halmazállapot visszakerül a kompresszorba, mely eleve a hütést is adja neki.

A kondenzátor (ami nem egy elektromos alkatrész) lehet vasból rézből de aluminiumból is. a kapillár viszont mindig réz. az elpárologtató pdig lehet réz vagy aluminium is. A sokféle anyag miatt ragasztással rögzitik az egyes elemeket (réz alu egyben ragasztva)

Nos több oka is lehet a problémának, de alapesetben ez lehet hütőköri környezet meghibásodás végeredménye vagy elektromos hiba.

Induljunk ki abból, hogy ha a hütőkör megsérül értelmetlen a javítás, mert nem lehetséges agyári viszonyokat tiszta környezetet belülről biztositani. Igy az ebben az esetben kidobható elektromos hulladékká válik.

Ha megszökött a gáz, azaz a hütőkör zártsága megszünt. (lehet részleges és tljes a szökés) akkor az kihatással van akompresszorra is, miveéa hütést minden esetben ahideg visszaszivott gáz adja. tehát ha egy ragasztás elenged és elkezd a gáz meglógni (itt csak adott esetben grammokról beszélünk) akkor ha igy járt a hütő bizony akompreszsor tulhevülhet és leéghet megszorulhat . ilyen esetben belső szigtelés darabkák is leválhatnak , pl egy darabka a zománchuzal zománcrétegéből vagy szigetelő papir, motor tekercs összekötö madzag.

Az pedig ha bekerül a kondenzáorba idő kérdée a kapillár dugulása.

Ha a kapillár eldugul szintén megszünik a hütőgáz szállitás mely ugyancsak tulhevülést okoz, ez melett a gáz kiegyenlitődése sem lehetséges. egyes tipusok esetében olyan a kompresszor membránrendszer kialakitása, hogy agáz képtelen kiegyenlitődni akár napokig ha dugulás van.

Nos hütőköri esetekben tehát mindengy hogy a kompresszor lett hibás vagy a hütőkör hiba miatt lett hibás a kompresszor értelmetlenné válik a rendbetétel. Ha a motor leégett szennyeződések kerültek a hütőkör rendszerbe amit tisztitani kellene, de ezt kellő képpen háztartási hütők fagyasztók esetében nem lehet tisztességesen elvégezni. sem akapillárt kicserélni (a kapillárt kb fél egy méter hosszban belevezetik a hideg oldali elpárologtató csövek belsejébe, és onnan kihuzni azt visszatenni nem lehet. ezen felül nem megoldható a ujraragsztása a hütőkörnek sem házilag. 

Ha elektromos hiba van, akkor az lehet javitható, deitt is sok esetben zsákra futnak az elektromos szakik.

Ugyanis akor fejlödésével mára a segédtekercs belső ellenállása jellemzően kisebb mint a főtekercs ellenállása.
Régebben megszoktuk, hogy a főtekercs erősebb vastagabb és annak kisebb a munkaellenállása, mig a segédtekercs vezetéke vékonyadd és nagyobb belső ellenállásal rendelkezik.

ezt mindenféle képen megfelelően kell ellenörizni a rácsatlakoztatott fejegység lebontásával, mert soka futottak lékre ezen okból. kimértéka tekercseket, testzérlatot , vagy átütési körülményt nem tapasztaltak, de mégsem indult el amotor.

A klixon célja és feladat, hogy ha a motor nem pörög fel, akkor annak áramellátását elvegye átmenetileg.

Miért került be klixon a háztartási hütőkbe?

ez tulajdonképpen nem üzemi védelem, hanem müköési védelem.

Az első motork régen csak relékkel indultak.

De mára 4 féle alaptipust különbztethetün meg:

a tipus
fő tekercs a munkatekercs, a segédtekercs terhelési relével csatlakozik párhuzamosan inditáskor a fő tekercsel párhuzamosan.
ez ugy funkcionált, hogy induláskor a sokszoros áramfelvétel miatt a relé tekercselése meghuzott, és összekapcsolta a segédtekercsel a fő tekercset egy rövid időre. a motor felpörögve visszaesett üzemi áramszintre, és a relé ereje a kis áramfelvétel miatt elveszett, és szétkapcsolta a segédtekercset a fő tekercsről. ez után csaka fő tekercs maradt áramellátás alatt. Ne felejtsük el ez ainditó relé tekercse sorba volt kötve a fő munkatekerccsel.

B tipus
A fő tekercs mellett kondenzátort is alkalmaztak induláshoz mint a a gyományos sdzinkron motorok esetében. Azaz a segédtekerccsel sorbakötöttek egy kondit is. ez melett hasnálhatták inditáshoz a inditó relét is.

C tipus
Varisztoros (PTC elenállásos) inditás esetén a segédtekerccsel sorba kötött PTC hidegen rövidzárat képvisel. Amikor amotor áramot kap a hirtelen áramfelvételre egyre melegebb, ezzel egy időben egyre nagyobb nelső ellenállásal fog rendelkezni.

Ha ez az alkatrész felforrósodik képtelen az azonnali ujrainditásra! Azaz ha nem sikerül elindulnia motornak, (pl egy rövid áramszünet miatti leállás okán, vagy mert egymás után többször probáljuk elinditani. Mivel és mert forró marad a PTC, akkor az szakadt állapota miatt nem tud motort inditani.

Ilyenkor fellép a szokásos körülmény, nagy áramfelvétel, és motor hiba gyanu. ekkor az állandó tulterhelés miatt letiltogat maga a klixon is!

jelenleg ez a tünek!

d tipus
ritbábban de a PTC-vel  párhuzamosan is kötnek üzemi kondikat. az ilyen motorokban egy kondi elgyengülése is okozhat inditási és müködési gondokat. elindul néhány fordulatra felpörög, aztán letilt. Mivel a kondi lehet zárlatos de szakadt is.
Maga aPTC is hajlamos a meghibásodásra, a házában megrepedhet, eltörhet, sérülhet. egy ilyen kis korong felületo sérülése is eég ahhoz hogy inditásképtelenné váljon. Én találkoztam megnyult PTC-vel is ami azt jelentette hogy már nem volt meg az üzemi hideg pár ohmos állapota, és képtelen volt motort inditani.

A hiba pontos felderitése és annak menete:

Szét kell szedni a motor tápellátó fej résznek a burkolatát és el kell távolitani a házra csatlakozó alkatrészeket és a 3 éábu csatlakozófejet.

Meg kell keresni müszeresen melyik pontja a motornak aközös csatlakozási pontja
meg kell keresni melyik pontja a motornak a fő tekercs bemenete
és meg kell keresni pontosan hogy amotornak melyik a segéd tekercs bemenete

Hangsulyozom nem szaban elmenni a megszokott ellenállásos módszerrel, mert becsaphatja a szakembert és előfordulhat, hogy a segédtekercset akarja használni a fő tekercs helyett! azzal pedig nem fog amotor elindilni legfeljebb leégni!

 

Ha megvan a 3 pont, akkor aközös és a fő tekercs ágra kell kötni amotor tápellátást értelem szerüen
a segédtekecs bemenetelét pedig a fő tekercs mbemenetével, akár kapcsolóval akárnyomógombbal megoldva kell bekötni!

A próbához kell egy árammérő a fő tekercs bemeneti ágán (nem aközös tekercs ponton)

Vagy sorbakötve egy müszerrel, vagy behurkolva egy lakatfogós müszerrel.

Inditáskor nem kell szervizcélból sem a klixont használni mivel az maga is egy hibaforrás lehet.

a klixon arra kell, hogy amotor ne kapjon folyamatosan áramot ha az nem pörögne fel.

Szerviz módban ha ráadod az áramot a motor fő tekercsére, és a segédtekercset is azonnal hozzákapcsolod egy két másodpercre csak benyomva a nyomógombot vagy rugós kapcsolót. akkor ha a motor jó, és abekötés is helyes amotor el fog indulni.

Ha ezt követöen elindult, rövig időn belül el kell kezdeni a fagyasztótérben a hütőfelület jegesedésének ha a gázkör rendben van.

Az árammérővel kontrollálható a folyamatos áramfelvétel:

Egy sima háztartási hütő 130 - 150 wattos motorja kb fél Amper áramot vesz fel üzemközben, de induláskor akár 10-12 ig is elmehetnek!!!

Ha amotor nem pörög fel ekkor, és nagy az áramfelvétel másodperceken keresztül akkor a hütő menthetetlen.

Ha felpörög látszólag rendben van minden de továbbra sincs hütés (gáz hiánya) akkor is menthetetleln.

Ha viszont felpörög, az áramfelvétel rndben van, és a hütütér is szépen fagyaszt. Akkor a motor é hütőkör rendben van.

Az utóbbi esetben a inditó PTcC ha van kondi az is, a klixon vagy

 inditó relé érinthezője is lehet hibás!

Ismét hangsuloznám azt akörülményt, hogy sok villamos szakember esik bele abba a csapdába, hogy a segédtekercset akarja fő tekercsnek használni az ellenállásos módszer kimérése alapján.

Mindig a hütőgép eredeti elektromos csatlakozóiból kell megkeresni, A FŐ ÉS SEGÉD MUNKATEKERCS PONTOS KIVEZETÉSEIT!

Számos gyártó az elmúlt két évtized során fejlesztette a különböző gáztipusok,  az uj EU szabályozások miatt a motorok enditó nyomatékát, amit sok esetben a segédtekercs erős telitettségével és alacsonyabb feszültségre törénő tekercselésével kivitelezhető! Azaz hiába tekerik a paramétereket kisebb feszültségre, az csak inditáskor van szerepe. elindulást követöen a segédtekercs nem kap áramot, mert a PTC ellenállása felmegy végtelen magassságba.

!Egyes gázok üzemi nyomásai ugyanis jenetősen megemelkedtek,(ilyen z R410A vagy R32 illetve kisebb mértékben az R1234Y mig más gázok éghetősége okán a hideg oldalt vákuumban járatják (ilyen pl az R600a) Szóval egy probát mindeféle képpen megér, de lehet hogy kell egy kis szakértelem is mellé.

Remélem ha bárkinek hütőgép motor elindulási problémái adódnak viszsa visszatérő lehet ez az utbagazitás!

Üdvözlettel Attila
 

10

Pista47
Pista47 picture

Kedves Attila!
Köszönöm ezt a szakszerű leírást.
Valamikor csak tévét javítottam, de a rokonnak nevezhető szakmák is mindig érdekeltek. Már vagy 10 éve nem dolgozom, mert 5-6 év óta reszketnek a kezeim. Nem panasz, elmúltam 77 éves.
Az ehhez hasonó leírást mindig élvezettel olvasom
Üdv.: Pista.

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Köszönöm megtisztelő, tanulási célra is kimerítő, rendkívül hasznos hozzászólásod. Ez egy Lehel kétkompresszoros hűtő. Az általad javasoltak alapján vizsgálva  FŐTEKERCS hibás. HARMINCKÉT ÉVIG működött, úgy, hogy két alkalommal kellett cserélni az ételhűtő hőfok-termosztátját. Vajon az új - Hausmeister -  hány évi fog üzemelni ?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

3-4 év.

0

ityvity
ityvity picture
*

Köszi szépen , ez tankönyvbe illő információt .Ilyen hiba esetén egy user , vagy alkalmi hűtő szerelő , nem tud mitt kezdeni megfelelő eszköz   meg általad leírt kézikönyv segítségével sem , mikor megfelelő tapasztalat híján még diagnózist sem tud megállapítani , ha meg fel van készülve , nem fog itt ilyen kérdést félteni .  
Ha figyelmesen olvastad a kérdést , az van hogy a komp. elindúl , és védelem tilt , pedig segéd fázis nélkül egy másodpercig sem fog indulni . Elhiszem a nagy tapasztalatod meg tudásod a kalorikus gépek javításában , de hid el én is  napi szinten "hűtőzők"  járom az üzletekét , nagy áruházakat , meg kocsmákat és egy multinak   reklám hűtőket javítok , meg karban tartok , láttam már egy pár kompresszor hibát .

2

Pityesz
Pityesz picture

Sziasztok!
 Egy kérdésem volna hozzátok, hogy miért nem érdemes a kompresszor csere? Mert ezeknél a modern fos például samsung hűtőknél nagyon sokan cserélnek kompresszort.

Köszi. Egyébként még ez a fagyasztó is megvan, egy valaki elvállalná, de állítólag meg kéne néznem, hogy ha bedugom, akkor valahol a polcokon átereszt-e, valami ilyesmi :):)  -->

https://elektrotanya.com/content/lehel-hb230etf-fagyaszto-nem-hut

0

ityvity
ityvity picture
*

"miért nem érdemes a kompresszor csere" Kinek aki fizet , vagy aki csinálja ? HB230 ?  Hozódott érték többszörösé , mind amennyit ér egy ilyen rozsdakupac . 

1

Pityesz
Pityesz picture

Én a kétkompresszorosra gondoltam, az enyémnél persze valószínű nem lenne érdemes, de ott nem is a kompresszorral van gond. :) A gáz ment el valahol.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Üdv!

Nem nagyon értem a problémádat.
Nagy fiú vagy, elmész egy szakihoz, kérsz egy árajánlatot, és eldöntöd, neked megéri- e?

1

Pityesz
Pityesz picture

Szia! 

Ugyan így sokszor nem tudod eldönteni mi legyen :D

Írtam, hogy nem vállalja senki, azt mondják még kijönni se érdemes. Egy valaki ugye mondta a lyukakat nézzem meg, de én egyelőre nem találok.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Ember, ott a válasz: nem vallja senki, még kijönni se érdemes...
Mit kell ezen dilemmázni??
Zödkonténer aztán jóccakát...

1

Pityesz
Pityesz picture

Vad!

Igen, de akkor közelítsük onnan, hogy sok mindent nem akarnak elvállalni a szakik, amiben nem látnak akkora pénzt. Más meg elvállalja... nos akkor..

0

megujulo
megujulo picture

Mint lejjebb irtam! De hütős szemszögből nem ok nélkül!

Ha a kompresszor gurul megy szépen de nem hüt, ha a hütő purhabbal ki van nyomva a szivárgás felderitése tényleg felejstős.

lehet vele játszani de sok értelme tényéeg nincs. nem az az érték amit ne lehetne másikkal potolni, legfőlképp ha figyelembe veszsük ezernyi masina van jófogáson facebookon 10-15 ezrekért hasonló kategóriában. De egy ujat is el leeht érni már pártizezertől!

Én tényleg annak vagyok a hive hogy ha valamit meg lehet reparálni, akkor nincs értelme kidobni és nem vásároluunkf feleslegesen, akkorsem ha megtehetjük.
azonban a háztartái hütőszekrény kategóriára ez a felállás nagyon nem érvényes!

Virágos szép estét! Attila

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Ezt megint nem értem..... :(
Ha más elvállalja, és neked jó az ár, és megbízol benne, akkor csináltasd meg vele.....

0

megujulo
megujulo picture

Ez sajnos nem megbizol kategória! A hűtős szaki se nem Harry Potter, se nem Merlin!

Ha tényleg sérült a hütőkör és a motor is megégett, akkor olyan szennyeződés kerül belülre, amit nincs szakember , aki ezt tisztességesen gényolás nélkül meg tudná javitani!

egyszerű kérdésem lenne:

hogyan lehet kiszerelni egy kapillárcsövet egy háztartási hütőszekrényből?

a tiszteséges tisztitáshoz el kellene ezt távolitani az öblitéses tisztitáshoz az elpárologtató és a kondenzátor átmosásáshoz!

Ez pedig be van ragasztva mélyen egy purhabágyba. a réz kapillár rá van forrasztva egy nedvességszürő patronra, annak vége pedig rá van ragasztással ragasztva egy aluminium csőre! Az üzemi nyomás R600a (tüzveszélyes) esetében 6-7 Bar, R134a esetében (nem gyulékony, de keményforrasztáskor mérgező foszgén keletkezhet) 18 Bar
R1234y esetében is 16 Bar körül alakul de ez is részben tüzveszélyes!

Nem vághatod szét a külső házat, és nem darabolhatod fel abelső plasztik boritást sem. enélkül pedig nem férsz hozzáa purhabhoz és az alkatrészekhez sem.

1

Pityesz
Pityesz picture

Azt kell megtalálni, hogy értsd, aki nem csak azt látja benne hogy mekkorát kaszálhat, hanem keressen is rajta és meg is akarja csinálni. Persze ha egyáltalán megéri ténylegesen.

0

ityvity
ityvity picture
*

Figyú! Egy komp 30 e kezdődik , gáz segédanyag 6-10, kiszálás ,    cuccolás forrasztó palackok , vákuum szivattyú komp. számolj , 6-10e , min 2 részi őrá , ez már fölözi a 70e . Neked megéri , szólj . Ki sem akar menni ? Kimegy a szerelő   és ezt neked személyesen elmondja 10e forintért , akkor fel vagy háborodva .

3

Pityesz
Pityesz picture

Dehogy vagyok, kiszállás hozzá tartozik.
De ezek szerint kompresszort is kéne az enyémben is cserélni, na mindegy azt hiszem tényleg elengedem.

0

ityvity
ityvity picture
*

Ha nem komp. hiba , annyival kevesebb , de ha lyukas azt is meg kellen keresni .

0

megujulo
megujulo picture

Kedves Ityvity és Pityesz!

Azt hiszem azért egy két részlet is tisztázásra kellene hogy kerüjön.

Kezdjük ott hogy ha a kompresszor elromlott. ez lehet mechanikus de elektromos hiba is.

mechnikus alatt membrán törést dugulást letapadást értek., csapágy megszorulást, csuszópersely megkopást, jellemzően kenési hiányosság adja ezen hibák zömét!
Kenési hiba akkor van, amikor szökik a gáz, mivel az olaj oldódik a gázban, és elszökéskor a zárt rendszerből a szivárgásnál elhordja az olajat is. persze ez szemmel nem vagy alig látható.

elektromos hiba esetén lehet tekercszárlat, lehet testzárlat, lehet akár szakadás, de még belső klixon hiba is. Egy két esetben még hővédelmi mgzakitót is tesznek a tekercsbe, az is elromolhat.

de nézzük a tényeket és  kedves ityvity kollega kérlek halgasd végig mondanivalóm. Tisztelem a munkám ahogy a tied is. a mi szakmánk éppugy mint más szakma rendkivül nagyfokú felkészültséget igényel, és gondolom abban egyet értünk, hogyha a zárt rendszerben történik hibásodás, akkor felmerül a belső rendszer tisztasága, illetve annak üzemszerű tisztitása.

Pityesznek jelezném, illetve elmagyarázom miért is nem akarnak tisztességes hütős kollegák kimenni javítani!

Itt adott esetben nem a pénz a motiváció! Pont forditva, ha elvállaja egy egy szerelő avjavitást, alegtöbbször boritékolt akésöbbi ujrameghibásodás!

Nos azt tudni kell mindenkinek, ha egy gépesitett hütés hütőkörében gond van akkor felmerül annak a belső elszennyeződése.

csak néhányat sorolnék:

Gázszökés esetén a gázzal eltávolzik az olaj egy része is, ez szorulást és mechanikus károsodást okoz idővel. (a helyzet nehezebb ha közben közben javithgatták is esetleg a hütőgépet, és töltogettek gázt is a rendszerbe.

A motor meghibásodása:
leégés: Adja magát, a leégés során egyértelmüen a tekercs szigetelése megég károsodik arról leválnak darabok elszenesedett részek, de még ez is csak egy tényező!

Ugyanis az elszökő gáz magas hömérsékletet eredményezhet, ami idővel az észterolajakat elsavasitja (gondolom nem a 80 as években betiltott ásványi olajjal müködö R12 vagy R22 gázzal müködö hütőgépről beszélgetünk?)

Ha egy esetleges javitás során nem megfelelő a vákuumolás tisztitás, a bennrekedt levegő, az azzal együtt járó vizgős is a müködés során az olaj esavasodását okozhatja és adott esetben okozza!

Tehát ha a hütőrendszerben a kompresszor odalesz, ahogy ityvity is jelezte, olyan magasak lenének a javitási költségek, hogy lényegében egy uj hütőgép árát bőven meghaladná a tétel, és a szerelő még csak nem is keresett rajta.

A másik része a történetnek, hogy egy elsavasodott belső rendszer kitakaritása bonyolult folyamat, A tisztitás, mosás, gépesitett megoldásokkal müködik de ilyenkor pár alkatrész ki kell vennia rendszerből, ez pedig a háztartási hütők esetében sajnos nem járható út!

10 évig javitottam a gépjármüvek és szállitmányhütés valamint buszok klimarendszereit!

függetleül attól hogy akompresszor tisztán zárt rendszer és elektromos, avgy félig zárt rendszerben mechanikus hajtással rendelkezik (gépjármüszektor) Ha pedig egy leégett kompresszor helyére ujat teszünk be mindenféle tisztitási folyamat nélkül az ujabb leégés , a szennyeződés ujabb elkopást, időhatáron belül a tönkremenetele tehát garantált!

Azt is ildomos tudni, ha egy sima nagy split klimát nem rendesen vákuumolnak le, ibverz (légköri levegő) marad a csőhálózatban , akkor egy két éven belül garantált a rendszer olaj elsavasodása és a motor leégése,

A motor nemcsak savasodástól tud leégni. Hanem gázhiány miatti hütéshiány okán is.

a harmadik irány hogy elszökik a gáz.
Felmerüla kérdés hogy hol. Nos erre lenne a szakember, de szerintem nem kér magyarázatot.

egy belső aluminium rendszerpanel egy ragasztott csőhálózat réz aluminium keveréke, egy telkesen kitöltött purhabrendszerben és belső plasztikház boritásban mig kivül fstett acélburkolattal, hozzáférhetetlenné teszi a javitáshoz szükséges beavatkozási pontokat is.

Azaz Gányolás nélkül nem lehet hozzáférni, igy pedig el kell fogadni, hogy ezeket a készülékeket gázhiba dugulás és motor hiba esetén el kell felejteni javitás irányában.

Visszatérve a motor meghibásodáshoz magas áramfelvételhez:

A szerző leirta bekapcsoláskor a gép pár másodpercig forog 10A az ármfelvétel majd leáll! Igen a klixon állitja le!

Nos ezt a hibát okozhatja a PTC elrepedése során a zárlatosodása is! Ilyenkor a kis korong megég, elszenesedik és vezetővé válik.

Persze a menetzárlat a testzárlat vagy a két tekercs közötti zárlat épúgy okozhatja. de mint feljebb vázoltam egy zárlat már önmagában kérdésessé tszi a javitást!

De nem egy esetben találkoztam olyan esetekkel is hogy a bakelit házban belül egy egy kábel érintkezési hiba miatt felforrósodott összeégett és ezen okból mind a fő tekercs mind a segédtekercs folyamatosan összeért.

Ez mellett találkoztam olyan esettel is amikor az inditó relé érintkezője sült össze. persze ekkor is folyamatosan nagy az áramfelvétel.

Az uj tipusok esetében mint irtam pedig a gyártó növelte a inditási nyomatékot a segédtekercs alulméretezett menetszámával (kisebb feszültség nagyobb áram nagyobb mágneses eltolási erő!

Ha az uj tipus esetén a fő és segédtekercs folyamatosan összeér természetes a 10-12 a folyamatos áramfelvétel akkor is ha a motor felpörög, mivel az nem kapcsol széjjel!

Gyakorlatilag a kábelcsatlakozás megbontás nélkül nem lehet eldönteni, hogy a motor ép vagy sem.

a sok sok hibalehetőség révén, egyszerüen adott esetben nem foglalkoznak a hütős szakemberek , mivel az esetek egy részében a gép alapből javithatatlan.

Nos ha a szerző gépe is ilyen vagy pityesz gépe is ilyen, akkor felesleges a javitásnak neki is állni.

Azonban ha csupán elektromos a gond, az egy kis szakértelemmel azonositható, és az eredeti alkatrészeket lebontva amatör módszerekkel (ahogy leirtam) is levizsgálható a motor éppsége.

Ha nem jó a próba során azaz amotor nem ép kuka, ha pedig szépen müködik a motor, meg kell keresni a fejegységben a hiba okát!

Nincs ezen sok mindent rágódni!

azt érdemes tudni hogy én nem kisgép szervizes voltam, a régi rendszerben 3 kg töltethatárig, majd az uj rendszerben 5 Tonna Co2 egyenérték határig, hanem nagygépes rendszereket javitottam, tejüzemekben, húsüzemekben. Az engeélyeim korlátlan közegtöltet rendszere vonatkoznak.

A páyafutásom során én is tapasztaltam alomániákat.

egyik esetben Gicen a tejüzemben hivtak be mint vállakozót kontrollra, és ki is akadtam, amikor egy sima villanyszerelő egy lakatfogóval egy fogóval és egy csavarhuzóval akarta megvizsgálni, a 385 Kwattos hütésteljesitményü tejhütő rendszerben leállt kompresszort,

A hütőkör géztöltet térfogata 1200 KG mára betiltott R404a gáz volt.(3922 Kg co2/ 1kg hütőközeg töltet! azaz közel 4700 tonna CO2 egenértékű hütőgép rendszer!  A müködtető kompresszor csoporaggregát 4 x 64 Kwatt 3 x 600V os csilalg delta kapcsolású kompresszorral felszerelve!

szivárgásvizsgáló állomással, automatizált lezáró szelepekkel. stb. de ezzel nem is fárasztanák most senkit.

A legmagasabb végzettség és szivárgásvizsgálati engedéllyel. tapasztalattal és 30 év gyakorlattal rendelkezem én is e téren!

Szóval  a hozzászólásom azért volt alapos, hogy egy esetleges motorhiba esetén teljesen kizárható legyen akülső elektromos csatlakozás hiba lehetősége!

Senki nem mondta hogy egy avatatlan hozzá nem értő személy nyuljon bele a hütőkörbe. Pont az ellenkező volt a célom vele. annak bonyolultsága és javitási nehézségei miatt, pont eltanácsolok mindenkit attól hogy nekiálljanak egy elromlott háztartási hütőnek javitani.

azért egy kocsmában vagy boltban egy hütőpult, egy fagyasztókamra vagy egy italhütő ipari mérete és hozzáférhetősége hatványokkal könnyebb mint egy gyakorlatilag purhabban kiöntött javithatatlan gép hozzáférhetősége.

Üdvözlet mindenkinek és szép tavaszi napsugaras déltánt!
Attila
 

 

 

 

 

 

 

 

4

Pityesz
Pityesz picture

Kedves Attila!

Nagyon szépen köszönöm a sok információt. Ez a fagyasztó amit én említek, ez a Lehel, úgy tudom r12 gázzal, azaz freonnal működik, vagy működött. Bekapcsolásnál ugye nem hűt, csak hátul melegszik azt hiszem a kompresszor is meg ez a rácsos kondenzátor része is. Két-három éve már nem nyúltam hozzá, remélem jól emlékszem, de az r12 az biztos.

Az Úr esetleg nem tag itt? 

http://www.hutogepszerelo.hu/
 

0

megujulo
megujulo picture

Szia! Az illetőt nem ismerem.

Ha r 12 vel mükszik de nem hüt mára sajnos felejtős. h rám halgatsz elengededed.
Üdv Attila

0

Pityesz
Pityesz picture

Szió!

Köszi :(

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Jaaaa, ok.

0

Sponsored links