You are here

LENOVO A3500-FL tablet akku management hiba (Megoldva)

13 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Tiszteletem!

Van a feleségemnek egy tárgybéli tablete. Többszörösen túlélte már az idejét. Az USB csatlakozója is le van cserélve teljesen más csatira, mert nem bírta a feszegetést/újraforrasztást, stb.
Mint eszköz, még kiválóan teszi a dolgát (esti internetezés elalvás előtt), de baj van az akku menedzsmentjével.
Jelenség: Általában állandóan töltőn van. Általában 100%-on a töltöttség. Aztán egyszer csak be sem lehet kapcsolni. Ha megpróbáljuk, akkor a kijelző 2 másodpercenként felvillan egy töredék másodpercre, aztán sötét.
Ilyenkor az akku már 3.85V alatt van jóval (2,8-3,3V között szoktam fellelni). Ha leválasztom az akkut, és labortáppal felhozom 3,85V-ig, majd összerakom és töltőre dugom, bekapcsol a töltés jelző ábra, általában 0-2%-os töltöttséget mutat, majd elkezdi feltölteni, és fel is tölti, kb egy fél nap alatt.
Ezek után pár napig/hétig rendben teszi a dolgát, majd ismét előfordul ez a jelenség. Úgy, hogy közben folyamatosan töltőn van.
Azt gondoltam, akku hiba, rendeltem belevalót, kicseréltem. De sajnos a hiba megmaradt. Az akku kijelzés 100%-ot mutat, közben pedig mélykisülésig merül.
Kérdés: Szoftver hiba okozhat-e ilyet, van-e értelme gyáribeállítások visszaállítása funkciót futtatnom?
Másodsorban: Ha beleépítenék egy plusz töltő áramkört (TP4056), nem túl nagy töltőáram beállítással (pl. 100-300mA), párhuzamosan kapcsolva az akkura, okozhatok-e valami bajt?
Ezzel az a szándékom, hogyha az alaplapi áramkör nem is tölti, de a másodlagos töltené akkor is annyira, hogy ne menjen mélykisülésbe. A TP4056 amúgy is kisebb feszültségre van tervezve, nem tudná túltölteni az akkut (4.25 vs 4.35V).

Lehet hülyézni, de csak úgy, ha mellé kapok előrevivő útmutatásokat is.

Köszönöm!

Gábor

Tartós tesztelés után elmondható, hogy a TP4056-os töltőáramkör megoldotta a problémát. Köszönöm!

Comments
Reuter
Reuter picture

Szia!
Átéreztem a problémádat, mert bizony ez egy elég gyakori hiba, de nem csak ennél a típusnál. Az ötleted teljesen megfelelő a 4056 -ot illetően.Helyet alig foglal, a kapacitást méri a benne lévő áramkör, ráadásul alig foglal valamicske helyet. Itt megjegyezném, hogy én már nem egyet így "csináltam" meg és mind tökéletesen működött. A "managementben" csak azt állítsd be majd, hogy 10-15 % - jelezzen. Manapság ki szeret ezekkel az apró smd-kel kínlódni. Ha lehet akkor oldjuk meg egyszerűbben, úgyhogy jó az elgondolásod!!
Üdv R.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm!
Mit javasolsz, mekkora töltő áramot állítsak be?
Ha jól értem a szavaidat, nem kell felkutatnom az alaplapi töltő áramkört, nem kell leválasztanom valahogy (igazából nem is tudnám megoldani szerintem...).

Gábor

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Hát, részemről én 1 A-en hagytam, mivel használat közben is érdemleges árammal tölteni. De nagyon jók lettek mind, amit javítottam, mert a gazdáikat ismerem. Van amiben benne hagytam az eredeti aljzatot (micro usb), van hogy beépítettem egy telefon töltő alzatot. Az egyiknél kénytelen voltam, mert az eredeti áramkör valami egzotikus időnkénti zárlatba ment át. De végül ezt is sikerült megoldani. Egy darabig én is kísérleteztem az eredeti javításával, de annyira miniatűrök vannak benne, hogy képtelenség erre időt szakítani. Meg még annyi fajta is, amire kisilabizálod a nem létező rajzból, mit, hogyan, miért, addig a "gyártó" (szarkasztikusan értem) kitalál ezer másikat és akkor megint lehet találgatni. A mai készülékeket nagyon túlvariálják, nem érdemes sok időt rászánni, mert jön a következő, ami még gyötrelmesebb lesz. ja kérem, ez a feladatuk némely embereknek....sajnos. Annyit még, hogyha olyan kis gyári kínai modult használsz, akkor a soros bemeneti ellenállást nagyobb teljesítményűre vedd( Tégy be kettőt, két smd-t) Így már nevetve bírja az 1 A-t. Nekem egy elégett egy hét alatt, de a 2 db bírja a képzést :)
Üdv R.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm!

Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a régebbi konstrukció  max.4,1 V, az újabbak 4,2 V töltőfeszültséget igényelnek, az akku kapcsain, ha nincs az akkun töltésszabályzó. Töltéskor nem illik a40 C fok fölé engedni az akku hőmérsékletét.
Ha csak 3,85 V.ig töltöd, nem egészséges

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Lehet félreérthető voltam...
Az akku típusa: L13D1P31
Belső elektronika van.
Töltési feszültség limit: 4,35V (ráírva)
3,8V/3550mAh (ráírva)

A TP4056 IC 4,2V-tal tölt. Egy 1,2kOhmos ellenállással a megfelelő bemenetén lehet max 1A-s töltőáramot beállítani. Ahányad részét szeretném az 1A-nek, annyival kell osztanom az 1,2kOhmot, és azt berakni a megfelelő pozícióba.

Egy ilyen modult alkarok betenni a tablet testébe, melyet az akkura kapcsolnék. Nyilván párhuzamosan a meglévő elektronikával, ami hol elvégzi a feladatát, hol nem. Mivel a TP4056 max 4,2V-tal tölt, az eredeti, ha működik 4,35-tel. Így azt gondolom, az általam beépített soha nem fogja túltölteni az akkut, csak megakadályozza a mélykisülést.

Az a kérdés, hogy ezt jól gondolom-e?

Gábor

0

uniman
uniman picture
***

Belső elektronika

Ez még mindig nem tiszta! A tabletben is bent van a managment áramkör, meg az akkuban is be van építve valami...
Párezerért kapható új akku...lehet "csak" az akku "romlott" el, egy új akkuval akár helyre is állhatna a rend.
Az akkuban található elektronika megvédi az akkucellát - (ha jó az elektronika)  - azt nem lehet túltölteni. 
Ha megcsináltod az átalakítást a tablet managment áramkör meg talán majd "kiakad", hogy mitől lett tele az akku, amely az ő "megfigyelései" alapján egyszer már kiürült...töltést meg nem regisztrált. Már a labortápos töltés is megzavarhatta...
Lehetséges, hogy csak én gondolom, hogy ezek az IC-k ennyire "figyelmesek"?
Megnevezhetnéd a tablet ezen IC-jét is...
Meg aztán az sem egéssszéges, ha a meleg, pihe-puha dunyha tetején kigyullad egy "beteg" akku...házilagosan mókolva. 
Spórolni nem ezen kellene...

 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Mint  nyitó szövegben írtam, az akku cserén túl vagyok. Azt is írtam, hogy bele való akkut vettem. Ez annyira belevaló, hogy a gyári tápcsatlakozóval van szerelve, és nem univerzális. Nem mókoltam, vagy forrasztgattam. Teljesen gyári. Lithium akkuval nem kívánok játszadozni.
Az elektronika gondolom a védő funkciókat látja el, mint minden akkuba csomagolt szokott. Túltöltés védelem, zárlat védelem, hőmérséklet védelem.
Nem tudom a tablet töltő áramkörét azonosítani. Egy 2mm-es BGA IC, mindenféle azonosító nélkül.
Itt a kérdés az, hogy van egy akku, belső védőelektronikával. 2db töltő áramkör fog rácsatlakozni ugyanarról az 5V-os tápról (mikroUSB). Az egyik a tablet saját alaplapi áramköre. A másik egy külső, TP4056-ttal megvalósított.
Ez okozhat problémát, vagy nem?

Az a meglátásom, hogy a labortápos kondicionálás után az akku valós feszültségének megfelelő százalékos kapacitást mutatja. A mélykisülésbe nem értem mi viszi, de onnan nem képes kijönni, mert a töltéshez el kell indulnia az oprendszernek, de erre a túl alacsony akku feszültség miatt (>3,3V) nem képes.
Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezek szerint az akku előtt két töltésvezérlő van?

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!
Nem, csak ha beleteszem a TP4056 modult, akkor lesz.

Gábor

0

uniman
uniman picture
***

Bocsi...a hoszzú topikindítódat csak felületesen olvastam, az új akku kimaradt. 
A "mélykisülést" sem értem, mert az akku-elektronikáknak le kéne kapcsolniuk az akku kimeneti feszültségét, ha a cellafeszültség lecsökken egy bizonyos szint alá...   

0

PushyG
PushyG picture

Le is kapcsol, ezért nem tudja elkezdeni a feltöltést, mert annyi feszkó már nincs ilyenkor, hogy az oprendszer elinduljon, anélkül meg nem tölt...
 

0

Sponsored links