You are here

LG 32LC2R lcd tévén melegedésre sötétedik a kép. (megoldva)

12 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Eme csoda gépezet feladta a leckét. Mintegy bő órás üzemelés után fokozatosan elmegy a fényerő, miközben a színek is változnak és "negatívossá" válik a kép.
T-con panelt ( V320B1-C) vizsgálva a feszültségek rendben vannak. Hűtésre visszaáll, de egyszerűen nem tudom behatárolni, hogy mi okozza a hibát. Csavarhúzó hegyét hűtve, csak egy-egy alkatrészt (smd tranzisztor, smd kondi, stb.) megérintve is visszaáll egyből. Ebből én arra következtetnék, hogy valamely "visszacsatolási"/referencia pontot változtatok meg. Pláne mivel hűtés nélkül ujjal megérintve egy-egy pontot is helyrejön a kép.
Bevallom nem találom a hiba forrását, talán valakinek volt már ilyen jelenséggel dolga és tud tippet adni.
Köszönettel: Kiss Z.
(ezt a videot fényképezővel készítettem, de talán látni a lényeget. Itt rossz állapotból jön visszafelé fokozatosan, mert kis ventilátorral hűtöttem közben)
https://drive.google.com/file/d/0B2pl5qNfezCKSVBFQWhveXFwZmM/view?usp=sh...

Comments
zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia! ( :fun: )
Ismét bebizonyosodott milyen jó a "tanya". Ugyanezen hibával van asztalomon egy készülék. Valami rémlett, hogy volt már dolgom ilyennel, de nem :oops: emlékeztem... viszont a kereső egyből megtalálta a "megoldást".

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Sajnos az IC csere nem hozott eredményt, de újra végig gondolva (és mérve) arra jutottam, hogy a DP7 pozícióban levő 431AK a bűnös. Egyrészt túlságosan melegszik, másrészt kimenetén 1.6V van jelen. Lecserélve ez a feszültség immár 2.5V és kevésbé melegszik.
Nem tudom első körben miként kerülte el figyelmem ez az alacsony(abb) feszültség.
Persze puding próbája az evés, készüléké pedig a "járatás", így most ez következik.
Üdv,Z.

File csatolás: 

0

jancsika
jancsika picture

Szia--hát ilyen hiba nálam is feladná a leckét :D :D ...nálam van egy panasonic LCD,annak időnként remeg a kép,s ilyenkor mintha duplán látszana,s az emberi szemnek összemosodva látszik minden...aztán majd megadom a T-con tipusát,de nem tudom mi tud okozni ilyen hibát...üdv...

0

agressiv
agressiv picture
*

Az lesz az, én is erre jutottam végül amikor egy ilyennel szórakoztam azóta is megy. De vigyázz, mert a kimeneti fesz magas is lehet, kb 19V-nak kell ott lennie, a benne lévő 431-nek egyszerűen mintha más lenne a referenciafeszültsége, nekem az ellenállásokat is módosítanom kellett.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Hááát még reménykedek, gond nélkül működik eddig. Nekem LM431 volt kéznél, azt tettem bele.
Üdv,Z.

0

balage
balage picture

Én az IC-re gondoltam, nem a TL431-re: https://hqelektronika.hu/termekek/lm2700mt-adj-step-up-pwm-dcdc-converte... Nekem az okozta a sötétedést.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Értettem :beer: és az is volt az első amit cseréltem, de nem hozott változást. Után az ismételt méréseknél fedeztem fel a hibát..
Köszönettel: Kiss Z.

0

balage
balage picture

Helló! Őt kell kicserélni: LM2700MT-ADJ Azt hiszem van a Pityeszéknél.

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nagy eséllyel igazad lesz, mert épp annak környékét "tapogatva" javul a kép. Ezek szerint ez a hiba nem csak nálam fordult elő. Minden esetre egy próbát megér, utána jelentkezem a fejleményekkel.
Köszönettel: Kiss Z.

0

balage
balage picture

Pár éve volt ilyen hibám.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Kicseréltem, most járatás következik. Pár órán belül végleg kiderül ez okozta-e.
Üdv,Z.

0

Sponsored links