You are here

LG 32LC2RR nincs háttérvilágítása, de hang van.

23 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

A fenti LCD TV-nek nincs háttérvilágítása. Bekapcsol, működik, de a képernyő fekete. Szétszedéskor az LVDS kábel csatija nem volt a helyén, de szerintem nem szétszedéskor csúszott ki. A helyére tolva sincs háttérvilágítás. Két invertere van. Nem valószínű, hogy mindkettő egyszerre lenne rossz. A tápból kijön mindkét inverter panelre a 24V az 5V és a 3,3V. A letöltött SM nem tartalmazza sem a táp sem az inverter rajzát. Púpos kondi nincs benne. Ráadásul az inverter nagyon rossz helyen van ahhoz, hogy rendesen hozzáférjek atomokra kellene szecskázni az egész TV-t. Jól jönne egy ötlet.

Üdv.

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Még nincs vége. :(
Kicseréltem a Master inverteren a szakadt biztosítékot és mind a 6 db trafót meghajtó FET-et. Csak az egyik volt zárlatos de kérdéses, hogy a többi mit kapott. A TV beindult, volt háttérvilágítása, és hibátlan képe. Pár perc elteltével egy pattanó hangot halottam, mint amikor áthúz a nagyfesz. Lekapcsoltam a villanyt, hátha látom hol szikrázik. A következő pattanást követően kikapcsolt. Sajnos nem láttam sehol szikrát. Viszont az inverter FET ismét zárlatos lett, ráadásul a biszti túlélte, de a táp nem, mert már nincs meg a 24V. A nagyfesz vezeték látható része (a csatlakozótól az LCD-ig) teljesen ép. Nincs megsérülve, megéve, stb. Vagy a trafón belül húzott át, vagy az LCD-n belül. Az LCD-t érdemes szétszedni, emiatt?

Üdv.

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Elég valószínű, hogy a trafó menetzárlatos lett. Én nem kínoznám tovább, keresnék inkább másik invertert, a tápot így is kinyírta.

0

helpme
helpme picture

Szia,
az invertertrafó lábait átforrasztottad?
Dénes

0

Jimmy
Jimmy picture

Szia!

Véleményem szerint ha a csöveknél lenne gond, a védelem tiltana.
A két trafó azonos a két inverteren, így esetleg összehasonlítva megmérni a tekercsek ellenállását/induktivítását.
Bár ha menet közben áthúzott attól még lehet jó az így mért érték.
Illetve lehet még a trafó előtti Fet-eknél pár nF-s kondi ami rossz.

Egy konkrét típusszámot írhatnál az inverterről!

Üdv,
Jimmy

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

A trafó lábát nem forrasztottam át, mert teljesen jónak tűnt. Mellékelek 3 képet az inverterekről.

Üdv.

0

Jimmy
Jimmy picture

Szia!

Ahogy agressiv írta, egyszerűbb bontott invertert keresni.
Nálam egy kinézésre egyező 6632L-0211A - 6632L-0212A típusú lenne.
Felfogatásra ugyanaz, a képek alapján csak a egy csatlakozóban tér el ami a t-con-ra csatlakozik, enélkül is működne a készülék.

Üdv,
Jimmy

0

Ravasz András
Ravasz András picture

Üdv!
Ne add fel! Ez a szakma a munkáról szól.
Nem egyszer fordult már elő velem is a
teljes bontás utáni vasak nélküli indítás,
hogy egyáltalán mérni lehessen valamit.
Ha képet láttál az biztató jel,valószínű
csak a csöveket kell meggyujtani.
Bontott cuccot bele lehet dugni,ha a konkrét
hibát nem tudod orvosolni.
Kitartás;András

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
Valóban ahogy Cormyus írta ...minden kiderült, csak az nem, hogy van-e kép....nagyon NEM mindegy. A hangot meg nem kell nézni.
Üdv:kocici

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Olvasva írásod egy dolog látszik biztosnak, ez így nehéz lesz...
Két inverter van, de mivel "beszélgetnek" egymással, elég ha az egyik nem működik és máris tiltás a vége. Első lépésként sajnos kénytelen leszel jobban(kibontva) szemügyre venni, mérni. Ezáltal szinte biztos, hogy megtalálod a hibát. Nem mellesleg legalább mi is megtudjuk milyen inverter van benne pontosan, ami nem árt a konkrétabb segítséghez.
Üdv, Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Hát igen...Z. mester már látott ilyet!: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/help-lg-lcd-tap-problema-megoldva

Üdv.: uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem csak púpos kondi lehet rossz!

Bálint

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Azért valamit állapítsunk meg. Ha csak háttérvilágítás nincs akkor képnek kellene lennie ha bevilágítod elölről valamivel. Tehát kép lenne rajta,csak a háttér nem megy?
Üdv!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ezt próbáltam megállapítani, de nem sikerült. Annyira fekete, hogy szemből hiába világítom nem látszik semmi, csak csillog. Hátulról is próbáltam de sehol sem találtam olyan rést ahol be tudnám juttatni a fényt. Körbe világítottam az egészet de sehol sem szűrődik be.

A szétszedéssel az a bajom, hogy le kell vennem a HDD,t az MPEG panelt, a digit panelt, a tápot. Alatta van egy teljes TV szélességű vas lap amit le kell venni, de ez tartja az LCD-t is, és még a talpát is le kell vennem. A vas lap alatt van a két inverter perforált vas dobozban (kutyaház). Ha szétszedem nem tudok mérni benne, mert nem tudom összedugdosni a csatikat. A manual-ban be sincs rajzolva a táp és az inverter, így azt sem tudom, hogy honnan és milyen jelet kellene kapnia. A táp csatlakozókra szitázott feszültségek megvannak ezért nem gyanakszom elkó hibára. De lehet, hogy kicserélek párat a táp szekunderében hátha... Nem egy szervizbarát szerkezet. Az SM azt írja, hogy cseréljek invertert (de melyiket) és ha akkor sem jó cseréljek tápot és ha akkor sem akkor digit panelt. De ez nem javítás, ráadásul egyik sincs a fiókomban :)

Üdv.

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Edmundson!
Na akkor tisztázzuk !
Nem vagyok egy nagy LCD fan ,de látom nem vagy tisztába ezzel a belevilágítás
dologgal.
Nem hátulról nem szemből ,és nem is a vaskereten keresztül ,hanem oldal irányból
de a képernyőt érintőlegesen érintő ,zseblámpa fénnyel megvilágítva.
Ne várj gyönyörű képet , hanem csak úgymond , sejtelemesen látszik a kép ha csak a háttérfény halt be.
Ez a módszer legtöbb TV nél alkalmazható , de nem mindnél.
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Sándor!

Mint feljebb megírtam körbevilágítottam de sehol sem szűrődik be a fény.
Annyi eszem magamtól is van, hogy a vaslemezen nem jut át a fény.

Viszont mivel nincs róla rajzom és ripityára kellene szedni afelé hajlok, hogy nem gazdaságos a javítása. Még rászánok egy órát aztán összerakom és megy vissza.

Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Tényleg ne okoskodásnak vedd, hiszen magam(sem) vagyok profi a javítás terén.. de az az egy óra amit még rá szánsz, pont hatvan percel több mint amit érdemes lenne. Ha jól értem eddig még aztsem sikerült kideríteni, hogy "kb.merre van a hiba". Nem be kellene világítani, csak megfelelő szögből előről a kijelzőre és látható lenne némi kép, ha "csak" inverter hiba. Azt pedig elég egyszerű ellenőrizni rajz nélkülis. Mint írtad tápfeszt megkapja, kapcsoló jel szintén ellenőrizhető. Inverter biztosítékja, egyébb "látható" probléma stb.
Minden más ezután kkövetkezhetne szerintem...
Üdv, Z.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Minden értelmes ötlet jól jön. Most a nagy kérdés az, hogy ha a két egyforma inverter közül az egyik rossz akkor tuti, hogy letilt a másik is? Vagy olyankor az még működne és lenne fél világítás? A tápból két egyforma kábelköteg megy az inverterre, más nem. Persze lehet, hogy a tápon keresztül kommunikálnak a procival, de rajz híján csak tippelgetni lehet és innentől már csak tökölés az egész.

Ráadásul tartok tőle, hogy trafó hibás és azzal nem tudok mit kezdeni.

Üdv.

0

Jimmy
Jimmy picture

Szia!

Szinkronba megy a két inverter, és általában hátulról nézve a bal oldali, a mester pusztul meg.
Többen bontunk ilyen gépeket, lehet találni hozzá alkatrészt.Persze mérni kellene pl az inverterre menő kábelkötegnél a bl-on lábat legalább, hogy van-e rajt vezérlés.
Nem egy nagy kunszt egyébként szétszedni, minő furcsa, épp most bontok egyet. :) Kb 20 darab csavar, lejön egyben egyébként a vaslappal a táp és a főpanel.Utána már látni a jobb oldali címkén a kijelző típusát.
A nálam lévőben mondjuk más kijelző van, V320B1-L01. Jó lenne tudni azért milyen kijelző van benne hogy segíteni is tudjunk.

Nem szabad feladni, nem lehetetlen!
Ez a szakma kitartóvá és türelmessé tesz, persze kell némi eltökéltség is hozzá!

Üdv,
Jimmy

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Jimmy!

Igazad volt. Kiszedtem az invertereket, és a MASTER panelon szakadt a biztosíték A trafót 3-3 SMD FET hajtja meg. Ebből az egyik oldal zárlatos, a másik jónak tűnik. Nyilván a zárlatos oldalon mindhárom FET-et cserélem. Érdemes cserélni a másik ágban is a 3 FET-et?
A trafó nem szakadt. a két trafót összehasonlítva teljesen egyforma ellenállást mértem. Persze a primer 0,4 OHm, itt nem lehet észrevenni a menetzárlatot. Ha kicseréltem a FET-eket és pár órát működik akkor vélhetően jó a trafó.

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Köszönöm a biztatást. :)
Most, hogy már teljesen sötét van, sikerült szemből úgy belevilágítani, hogy látszik a kép. Tehát van képe. Nekem is a baloldali a gyanús, de ez csak olyan megérzés. Érdekes, hogy a bal oldali vastagon poros míg a jobb oldali tiszta. Én is arra jutottam, hogy egybe lejön az egész. Vasárnap délután kiterítem. :)

Üdv.

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Edmundson !
Nem akartalak megbántani csak inkább , félre értetted amit írtam !
Bocs !
Így kezdtem én is az LCD -s gépek javítását !
Csak annyi a különbség , hogy a sajátomon.
Fülesmester által ajánlott mérési módszerrel
kb 30 perc alatt találtam meg az invertertrafó hibáját !
Olvass vissza a fórumon !
Ja igen egy szkóp az igen jól jön az ilyen javításhoz.

Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nincs harag. :)

Üdv.

0

Sponsored links