You are here

LG 32LF5610-ZF LCD-TV nincs háttérvilágítása_MEGOLDVA

10 posts / 0 new
Last post
fridiszerviz
fridiszerviz picture

Üdv a Tisztelt kollégáknak!

A címben szereplő 2016-os példánynak (elméletileg chassis:LD55T vagy LD55H) standby OK, bekapcsolható, képtartalom és hang OK., csak megszűnt a háttérvilágítása. Gondolom valamelyik LED-bar hunyó lesz. Mielőtt bontanám a kijelzőt, ellenőriztem a tápokat. A mainboard felé menők rendben vannak, egyedül a háttérvilágítás feszültsége 228V ami magasnak tűnik(felirat a panelen:119,7V).
Ha emlékeim nem csalnak akkor azon terheletlenül is a névleges feszültségnek kellene lennie nemdebár?
Sajna rajzot sem leltem még hozzá, ha valaki tudna feltenni megköszönném!

Táp:EAX66171501
Main:EAX66164204 (ch:LD55H)

Üdv!
fridiszerviz

(MEGOLDVA:     A teljes led-bar szett cseréje után a tápja szépen beállt 114V körüli értékre.)

Comments
fridiszerviz
fridiszerviz picture

Bontottam a kijelzőt, és a ledszalagok teljesen tropán vannak (a 3-ból kettő teljesen rossz, egyen is csak pár led világít), úgyhogy egy teljes szett csere lesz a megoldása. Azután meglátjuk mit csinál a táp.

Ami viszont újabb kérdést vet fel:
Eredetileg 2db "A" jelölésű (6916L-2223A) és 1db "B" jelölésű (6916L-2224A) led-bar van benne, viszont a megrendelt KIT-ben 3db "A" jelölésű (6916L-2223A) led-bar van (tudtam meg utólag a forgalmazótól). Amúgy mi a lényegi különbség az "A" és a "B" szalag között? A 3db "A" típusú szalaggal is menni fog majd ugyanúgy?

0

mosomedve
mosomedve picture

Menni fog a dolog, csak a hátsó fehér reflektáló felületen kell a lyukakat majd hozzáigazítani.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ha mindegyiken azonos számú LEd van, akkor nem feltétlenül kell a lyukakat módosítani. Mondjuk én még olyan komplett szettel nem találkoztam, amiben csak 3 A sor lett volna. A középső mindig más. A B sor a ledek elhelyezkedésére ugyanolyan, csak a pozícionáló lyukak máshol vannak kialakítva rajta, tehát módosítás nélkül nem fog felfeküdni teljes felületen a hátulja. Vagy kifúrod a ledsor paneljét, vagy a pozicionáló bütyköket faragod le a fém tepsiről. Én ha ilyen volt, (eddig csak Vestelnél kellett) a tepsit szoktam "faragni" így a ledsor eredeti marad, biztos nem roncsolódik semmi rajta...

0

fridiszerviz
fridiszerviz picture

Köszi! Az előzetes infó nem volt helyénvaló a forgalmazótól, mivel az új KIT-ben is valóban "A" és "B" ledsor van. (Igaz eredeti LG ledsorok, viszont az eredeti típusszámokat nem tüntették fel rajtuk). Most jöhet a beépítés....

0

fridiszerviz
fridiszerviz picture

Üdv!
Beépítve az új ledsorokat a tápja szépen beállt 114V körüli értékre. Köszi a segítő infókat!
(mondjuk nem láttam még tönkremenni ledsort ennyire, általában 1-2 led adja meg magát, de itt 90%-a tönkrement)
Szép napot mindenkinek!

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A ledek leggyakrabban kétféleképp mehetnek tönkre, zárlatos lesz, vagy mexakad. Ha zárlatos lesz, a többi simán világít tovább, majd egy újabb zárlatos lesz, és így tovább, aztán ha menet közben egy megszakad, akkor áll meg az egész háttér.  Ja, és a meghajtást mindenképp állítsd visszább, legegyszerűb menüben 100-ról visszavenni, 60...70 között már elfogadható fénye van, és nincs túlhajtva a ledsor.

1

fridiszerviz
fridiszerviz picture

Üdv! Igen, sajna a gyári beállítás általában 100-on van mindegyiken (gondolom nem véletlen), természetesen ilyenkor mindíg érdemes visszább venni, így az új ledekkel talán tovább fog élni mint az előzőekkel. ( 80-as értéknél már csak kb. 108V körül hajtja). Köszi!

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Az elmondás szerint biztos, hogy a háttérvilágítás áramköre szakadt. Ilyenkor a LED driver áramkör próbálja beindítani a világítást, de mivel nem kap visszajelzést, tólja fel a feszültséget ameddig az áramköri elemek engedik. Ezért jó, ha az embernek van LED vizsgáló műszere, amivel önmagában tudja vizsgálni a háttérvilágítás állapotát. Ma már elengedhetetlen mérő műszer azok számára, akik ledes LCD televíziókat javítanak, vagy próbálkoznak.
László

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
A hibamegállapítással egyetértek, de a megoldáshoz hozzászólnék.
Részemről, ha megvan a LED-ek tápfeszültsége, már veszem is le a kijelzőt. Utána 2.4-2,5V-al egyenként lepróbálom a LED-eket. Kicsit macerásabb, de, ha esetleg egy szalag még működik, ott azt  is látom, ha valamelyik dióda "kilóg a sorból" (áram, fényerő) . A fényerő kissé szubjektívebb, de az árammérő nem csal. Vannak kb. 4V-al működő LED-ek is, ezért előbb mindig a kisebb feszültséggel kezdek. Magyarán: nem feltétlenül szükséges a műszer, de persze ez gusztus kérdése, döntse el ki-ki, melyik módszert választja.
Üdvözlettel:
Attila

0

Sponsored links