You are here

LG 55LF592V LED TV hattervilagitas problema (?!)

16 posts / 0 new
Last post
Janos.ro
Janos.ro picture

Sziasztok
LG 55LF592V LED TV 
A hattervilagitas fel-fel villan, nekem ugy tunik, tul nagy fenyerovel.
Szetszedtem, kivettem es lemertem a hatter kornyeken levo kondenzatorokat. Nagyon szepen tartjak az ertekuket (10uF es 27uF).
Nem csereltem, mert szerintem meg mindig jobbak mint a filleres kinai amit kapnek helyettuk.
Minden kondi jonak tunik.
A hatter ket kulon aramkorrel van meghajtva.
Elvileg 5 LED sor van benne, mindegyikben 11 LED. Nem tudom, hogy van bekotve az 5 sor.
Itt egy video egy olyan TV hatter cserejerol.
Van LED teszterem. Kulon leteszteltem a ket aramkort
Mindketto vilagit, az egyiken 119V a masikon 146V-ra all be a teszter.
nem tudom eldonteni, hogy ez hattervilagitas problema lesz, vagy elektronika?
Nyilvan jobb lenne szetszedni de egy alkalommal eltortem egy jo Samsung uveget osszerakaskor, ezert kicsit tartok tole. Nyilvan sok mas alkalommal nem volt gond, de akkor is ott van bennem a felsz.
Szeretnem tudni a velemenyetek.

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nálam így nézett ki a 42LB650 LED szalag csere előtt, az összes cserélve lett.
Pár évnél öregebb tévénél érdemes az összes szalagot cserélni, ha nem táplálás hiba van

Bálint

File csatolás: 

0

poczferenc
poczferenc picture

Szia!
Ha valamelyik ledsor csatija nem érintkezik rendesen akkor is csinálhatja.
Úgyhogy ez szétszedés lesz.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szi
Ferenc, ez is lehetseges, de teszterrel rendesen megy. Eleg sokat jatszadoztam a menuiben ugy, hogy kozben a hattervilagitas teszterrol ment.

0

mosomedve
mosomedve picture

Sajnos a teszter félre vezeti az embert. Én is belefutottam már ebbe a problémába. Alap fokon a teszter csak 100mA áramot enged rá a vizsgált alkatrészre. Az eredeti LED driver rögtön 300mA áramot küld rá a háttér világításra. Pontosabban a driver vezérlő megküldi a ledeket a beállított feszültség felső értékhatárra közben figyelve a terhelő áramot. Ha bármelyik körben hibát érzékel (Túlfeszültséget illetve alsó feszültség határ alatti érték) a driver leáll. Ezért én már külső tápegységről járatom meg a led csíkokat külön-külön. Ekkor már kiderül a turpisság. A párhuzamosan kötött led soroknál ez még kritikusabb.
László

0

lacoka
lacoka picture

Sziasztok
háttér világítás csere vagy javításkor nem minden esetben kell kivenni az LCD panelt habár mindenhol ezt látni
megoldható úgy is hogy kiszedem körben a csavarokat a műanyag keret kis körmökkel kapcsolódik a hátlaphoz ( tepsihez )
ha a keret és a hátlap kapcsolódási helyei közé körben vagy három oldalról vékony kis műanyag lapokat dugok be ezzel szétválasztható a keret és a hátlap így a hátlap kiemelhető az LCD panel kiszerelése nélkül kisebb a kockázat hogy eltörik a panel
legutóbbi ilyen javításom egy áruházban E hulladéknak leadott 42 colos LG lcd tv volt 3 ledet cseréltem benne és tökéleteden működik csak sajnos a tv lábait nem tették bele a dobozába

0

mosomedve
mosomedve picture

A táppal a legritkább esetben szokott baj lenni. Mindig a háttérvilágítás adja meg magát. Csak úgy érdemes javítani, ha az összes csíkot kicseréled. Én már csak így javítok LCD televíziókat. Nem éri meg egyenként cserélni a ledeket, abból előbb utóbb mindig baj lett.
László

1

Janos.ro
Janos.ro picture

Egyetertek, hogy legtobbszor igy van, bar a napokban javitottam hasonlo hibaval egy Samsungot (UE32EH5000).
Ebben a CM867 elko volt hibas. Ranezesre teljesen jo volt, nem puffadt, stb.
Kiforrasztottam, mertem, pikos nagysagrendu kapacitasa volt. Az eredeti erteke 33uF/200V
Csere utan vigan ment, azelott ugyanezt csinalta, neha felpislant.

0

imrus101
imrus101 picture

Annak az elkónak hajlamos a lába a kirohadásra:
https://elektrotanya.com/comment/423145#comment-423145
Nehéz eldönteni, hogy mi a hiba, mert a LED hibára letilt a táp.
imrus101

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Igen, en is talalkoztam forumokon ezzel a hibaval.
Visszaterve a hattervilagitasra, arra gondoltam, hogy kisebb fenyeronel kisebb elteres lesz. Betaplaltam a hatteret a LED teszterrol es bekapcsoltam a tv-t.
Valoban, a fenyero 100%-on volt. Lehuztam (50%-ra), de semmi sem valtozott. Ugyanolyan fenyes felvillanasok, tehat a vedelem kapcsolt ki...
Volt olyan Samsung sassze, amelyiknel az alaplap dugaszat lehuzva lehetett tesztelni a hatteret, mert nem mukodott a vedelem, nem tudom ennel is ugy van-e.

0

oritop
oritop picture

HA A két (led) áramkört lemérted és egyenlő menyiségű ledet tartalmaz akkor a teszter is egyformán kell, hogy mutasson ,elegendő csak ha egy led dioda visszavezet, már nem mükődik a háttérvlágitas. Esetleg 1 digit lehet a külömbség 119v vagy 120v már ha több  vagy kevesebb nem jó. Bizony a legjobban a display kiszedésénél és visszarakásánal kell nagyon vigyázni, praktikusan ha eltöröd....dobhatod mert használhatatlanná vállik.
Azt pedig látnod kellene hamár nézted valahol , hogy párhuzamosan vagy sorba vannak kötve.üdv.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Sajnos nem jottem ra, hogyan kot be 5 LED sort ket aramkorbe, en nem irnam le feltetlenul a led sorokat, mert lehet a 146V harmat taplal be, a masik kettot.
Az is igaz, hogy az arány nem tokeletes...

0

oritop
oritop picture

Ha igy van ahogy irod akkor valoszinű a 3x11 led sorban van a hiba ha számolsz. Szerintem 2sor van kötve sorba ami 119 voltot mutat. mert a ledek soha sincsenek 6 voltosak vagy 5,4 vagy 5,5  igy hát  5,4x22=118,8 ami jo.  VISZONT A  33x5,4=178,2  Tehát ahol 146 voltot mutat ott valami nem stimmel. OTT LEHET LED AMI ÁTVEZET mert ha a146 voltot osztod 33 al akkor ugy jön ki , hogy  4,42 voltos diodak vannak a harom sorba.   UI:   Nos én is ugy gondolom, hogy 3x11 sorba + 2x11  sorba kötve......no mindegy szét kell azt szedni ha meg akarod csinálni..üdv. Vajdaságbol 
 

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szoval akkor szerinted mindenkeppen a hatterrel van a baj, nem valami a tap reszen?

1

vecseizoltan
vecseizoltan picture

Hi. Én nem zárnám ki a táphibát!  32"LG-vel jártam így. Ugyan ez a hibajelenség. Kűlső táprol minden OK! Próbáltam táppanelt szerezni de még MOSÓMEDVE-nek sem volt. Tovább méregettem hát és egy 1.5 ohm-os ellenállással párhuzamos zener dióda volt zárlatos.Ez okozta, hogy letiltott a háttér világítás. Ha lehúztam a ledeket nem terhelt be és minden más működött. Kivettem a diódát és máris megszünt a probléma.Így is működne de azért betettem egy 4.7-est. Azóta tökéletesen megy. MOSÓMEDVE-nek ezúton is köszönöm,hogy próbált segíteni! Üdvözlettel Zoltán.    

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Koszonom a velemenyed, Zoltan
Tudom, az igazi proba a szetszedes. Egyelore akkora ures helyem sincs ahol elferne lefektetve a 140cm TV + kulon az LCD panel...
Tobbek kozott ezert is probalom elkerulni.  Ahogy nezegettem, eleg furcsa a hattervilagitasa. 5 darab 5 LED-es es 5 darab 6 LED-es:


Ezek sorba vannak kotve, igy:


Ha hozzafernek, akkor latnam, vilagit-e mind, valamint mekkora feszultseget es aramot vesz fel.

0

Sponsored links