You are here

LG 60PV250 plazma tévé színhiba [MEGOLDVA]

6 posts / 0 new
Last post
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!

Fent nevezett tévé az alábbi hibajelenséget produkálja. A fehér színek mákos lilásak. Egyébként normál képnél alig észrevehető, csak ha nagyon figyelem, időnként bemákosodik. Merre keressem a hibát? Egyáltalán érdemes-e foglalkozni vele?

Megoldás: az y-sus és z-sus panelokon a nagy tekercsek lábainál a forrasztás megrepedt, elengedett. Átforrasztás után a színhiba megszünt.
 

File attachment: 
Comments
Sakos2
Sakos2 picture
Szia,

Nem biztos, hogy hasznos info itt, de anno az LG 42px4 plazmán a hasonló hibát nem a képernyő, hanem tipikusan az y-sus gyengélkedése okozta és a panel csere volt a szokásos megoldás. A feszültségek állítgatása csak ideig-óráig segített, ha egyáltalán.

1

mosomedve
mosomedve picture

Az Y-board munkapontjait kell megpróbálni állítani vagy a VS tápfeszültséget egy kicsit csökkenteni. Ez a hiba alapvetően a kijelző elöregedéséből ered.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!
Levettem a hátulját, megtaláltam az értékeket és az állítási helyeket. Az y-sus panelen a VSC potin állítsak? Ha nem segít akkor a power board-on a Vs potin?
Ha jól értelmezem, akkor a kijelző menthetetlenül öregedett és ezzel adok még neki egy kis időt ha sikerül? Általában mennyit szokás állítani?
Egyszer javítottam már ilyen tévét, ott nem volt kép és az FGPF4633 IGBT-k mentek ki a Z-SUS panelen. Feltételezem ezek cseréje most nem hozna javulást jelen esetben.
Nézzétek el ha hülyeségeket kérdezek, tévét nem szoktam javítani. 

Update
Kivettem a z-sus és y-sus paneleket, mindkettőn a nagy tekercsek lábainál a forrasztás meg volt repedve. Egyiknél meg is barnult már a panel a forrasztás környékén. Próba még nem volt, mérés sem. Talán holnap.

0

mosomedve
mosomedve picture

Igen lehet forrasztási hiba is. A Vs feszültségen kellene elsőként állitani és csökkenteni 10-20 V-tal. Ez általában segitani szokott. A Vscan állitása nem fog változást hozni.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Jelentem a tekercsek lábainak átforrasztása megoldotta a hibát. Öröm van :-) Köszönöm segítő hozzászólásod!

2