You are here

LG CRT TV hiba

13 posts / 0 new
Last post
nagycsaba
nagycsaba picture

Tisztelt fórumozók, kollégák !

Egy LG CK-20F60 tipusú készülékkel szenvedek. Proc. CXP 86441, dzsungel TDA8842, tápja STRS 5707. A készülék hibája a következő : bekapcsolás stby.-ról megy, majd kb. 2-5. másodperc múlva vissza stby.-ra. Ha véletlenül sikerül bekapcsolni akkor programhely váltáskor ismét visszamegy stby.-ba.

A kondik ESR-re jók, hőmérsékletre független a hiba, tápfeszültségek nem brummosak és nem szőrösek, adatbusz szkóppal megfelelő, reset bemenet jó, EEPROM újra égetve és mégis rossz a TV. Táp 60 W-os izzóval terhelve jó.

Kérlek benneteket, hogy ötletetekkel segítsetek a hiba kijavításában.

segítségeteket előre is köszönöm !

Tisztelettel : Nagy Csaba

Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Kösz hogy leírtad a hibát mert ilyen processzor problémát még nem láttam. Az ügyfél meg nem tudom mit akar vannak olyan szervizek akik 6000 Ft ért be sem vizsgálnak. Még jó hogy nem kellet neked fizetni. :evil:

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvötzlet !

A tápegységben az R808 nincs megnyúlva ? 2W 0.43 Ohm

0

nagycsaba
nagycsaba picture

Köszönöm kollégák az önzetlen segítséget. Fülesmester javaslatára kényszerítettem a tápot a működésre és nem is állt le. A processzor 1 lábán lévő P ON feszültség szintet tartottam. Tehát táp jó. Következett TDA 8842. Annak cseréje nem oldotta meg a problémát. A lomok között találtam mikrokontrollert és annak cseréje viszont megoldotta a problémát.
A készülék azóta is működik.

Köszönöm máégegyszer a kitartó segítséget.

Tisztelettel Nagy Csaba

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Csaba!

Örülök, hogy sikerült. :oke:

Gratulálok! :taps2:

Azt elfelejtetted leírni, hogy telefonon konzultáltunk.

A processzor 1-es (POWER) openkollektoros kimeneti lábán a stby állapothoz H logikai szint, az üzemhez pedig L szint tartozik. Ezt a lábat problémamentesen lehet L szintre kényszeríteni (lezárni a földre).

Üdv:
Fülesmester

0

nagycsaba
nagycsaba picture

Szia Fülesmester !

Valóban elfelejtettem leírni hiszen a javítás szempontjából lényegtelen. Bizonyára te is voltál úgy a javítások során, hogy egy gondolatmenet szerint haladtál előre és a megfelelő alkalomban mindíg kihagytad azt a mérést vagy lehetséges vonalat ami a megoldást szolgáltatná. Én is így voltam ezzel.

Köszönöm Neked és LAPATNET-nek a segítséget.

Az egészben az a poén, hogy délután jött az ügyfél és kérdezte, hogy mennyi lesz a Tv javítás, akkor mondtam neki, hogy 6.000.-Ft. Erre azt mondta, hogy neki nem ér annyit, rakjam össze és elviszi.

El tudjátok képzelni, hogy mi járt a fejemben.

Tisztelettel Nagy Csaba

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Erre találták ki a bevizsgálási díjat, amit akkor kell fizetni, ha nem kérik a javítást. Jelen esetben az 5000.- Ft lenne.
Üdv! Kalex

0

nagycsaba
nagycsaba picture

Szia Kalex !

Igazad van !

Nálunk egyszemélyes falusi szervízben nem lehet megtenni. Itt mindent el kell vállalni és nincs kiszállási díj, viszont az adó tartalom ugyanaz mint egy nagyvárosban. Nem panaszknént írom mert így is megélek és eltartom a családomat. Az ilyen kisvárosi szervíznek az az előnye, hogy mindenki ismer a városban és majdnem köztiszteletben álló személynek tekintenek. Persze ennek nincs anyagi vonzata, de kérdem, hogy Fülesmester, Te és a többiek miért csinálja az önzetlen segítséget itt a fórumon. Szerintem az egymás iránti tiszteletből és a szakma szeretetéből.

Ettől függetlenül Kalex igazad van és lehet, hogy be fogom vezetni a bevizsgálási díjat. Néhány éve amikor megjelentek a 11AK sorozatok akkor azt éreztem van jövője a lakossági szervíznek, viszont most nem érzem mert tíz behozott készülékből négyet kell megjavítani " de azonnal és qrva olcsón ".

Mégegyszer köszönöm a hozzászólásotokat !

Nagy Csaba

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nézd. Nekem két helyen volt szervizem. Bent Pesten és Alsónémedin. Ugyanaz a szabály volt érvényes mind a két helyen. Vállalási feltételek kifüggesztve, átvételi papírra rányomtatva. Igaz, soha nem egy lábon álltam. Most már csak passzióból javítok lakosságit, mert az ipari elektronika jobban fizet.
Üdv! Kalex

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Miért nem mondtad, hogy rendben, de akkor 9 ezer lesz a többletmunka miatt, míg kiszedem a beépített alkatrészeket.

Ezért kell fölülbecsült árajánlatot adni, és annak felét előlegként elkérni,.
Az árajánlat elfogadása esetén örömmel veszik az ügyfelek, ha mégis kevesebb lesz a végösszeg.

Ezt persze mondani könnyű, megtenni már nehezebb.

Üdv:
Fülesmester

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

PC81A sasszi.

Az IC01 (CXP864P61S) mikrokontroller 41-es (ABNORMAL) lába figyeli a függőleges végfokozat +16V (Vp) tápfeszültségét a D301 (1N4148) diódán keresztül, és a +45V (Vfb) tápfeszültségét a D403 (1N4148) diódán keresztül. A láb normál üzemnél az R58 (10K) ellenállás által az ST5V tápfeszültségre (H szintre) van fölhúzva, és hiba esetén L szintre kerül.

A kikapcsolgatás leggyakoribb oka a képkioltó impulzusok előállításához szükséges Vfb (+45V) lecsökkenése, vagy teljes hiánya.

Ellenőrizd / cseréld:
FR743 (R47/1W)
C748 (47uF/100V)
R745 (22R/0,5W)
C303 (22uF/100V)

Ezeken kívül célszerű még ellenőrizni a sortranszformátor által előállított RGB végfok tápfeszültséget (185V) is, illetve annak simító kondenzátorait.

Üdv:
Fülesmester

0

nagycsaba
nagycsaba picture

Köszönöm a válaszokat, a felsorolt ellenállásokat és kondikat átmértem de jók voltak ennek ellenére cseréltem de a hiba megmaradt.

Függ. 16V és 45 V megvan , annak szűrése cserélve, RGB végfok megvan, annak szűrése jó. 33 V megvan. A rajzon az ABN bemenetet vezérlő áramköröket átmértem és minden jó.

A 41. láb mellet lévő R57-et kivettem így R58-on keresztül fönt a 41-es láb de még mindíg kikapcsol.

Szerintetek mit nézzek még meg.

Tisztelettel Nagy Csaba

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A kezelőegység processzor 41-es lába (ABNORMAL) tíltja le a működést. Ha a hozzá tartozó áramkörökben lévő elkók kiszáradnak akkor szokott a gép leállogatni. Ehhez elég akár az a sugáráramváltozás ami csatornaváltáskor a kép feketére váltása miatt bekövetkezik.

0

Sponsored links