You are here

LG M227WDP LCD Tv nem kapcsol be (további mérésekkel kiegészítve)

9 posts / 0 new
Last post
Eddyke
Eddyke picture

Sziasztok!
Egy LG M227WDP típusú LCD tv javításában szeretnék segítséget kérni.
Az előlapon lévő visszajelző led nem világít, gombokra nem reagál. A hátlapi Optikai csatlakozóba a led világít.
Tápot megmértem, a 15V és az 5V megvan a csatlakozónál. Az alaplapon ellenőriztem a feszeket, 3,3V, 1,25V, 5V, 12V megvan, de az 1,8V nincs.
Ez az IC leírás szerint IC1104 pozíció számon van. Rámértem de a bemenetén ilyen 1,5V körüli fesz mérhető. Előtte van egy si4925bdy típusú dual mosfet. Az 1es lábán mérhető 5,2V. A 2es lenne a Gate, de ott 0V van. Gyanúm, hogy ez miatt nincs meg az 1,8V. De előtte MULTI_ON felirattal egy tranzisztorral kapcsolnák a gate lábat. Ez a Multi_on csak ha bekapcsolom kellene, hogy menjen, vagy alapból kellene valami feszültségnek lennie? Több ilyen MULTI_ON felirat is található a stabilizátoroknál, de azok adnak ki feszt. Elképzelhető, hogy a vezérlő tranyó meghalt vagy valamelyik ellenállás abban a körben? Első sorban, erre a MULTI_ON lábra lennék kíváncsi, hogy ott milyen szintnek kellene lennie, mielőtt jobban belemászok a mérésekkel.
Előre is köszönöm a segítséget!
Update:
Méregettem tovább, és a tranzisztor, ami a dual mosfetet kapcsolná, 1V körüli fesz mérhető. A többi helyen ahol van még ilyen MULTI_ON felirat, ott 3,35V mérhető. Tettem egy kicsit bátrabb lépést, és a fet S1 és D1 lábát áthidaltam, így meg is lett a hiányzó feszültség. Ezek után a TV-t be tudtam kapcsolni, kép is meglett. Ami érdekes így, hogy a bekapcsolást jelző led kéken elkezd villogni 3-4x és utána kapcsol be teljesen.
Az ilyen gyári paneleken előfordulhat, hogy egy lyukgalván megszakadhat?

Comments
Eddyke
Eddyke picture

Sziasztok!
Köszönöm aki segített a hiba megtalálásában.
Egyenlőre megnéztem mindent, még a fet gate lábát is elemeltem a forrpadtól, de a helyzet nem változott.
Átkötöttem a D1-S1 lábakat, így minden fesz megvan és működik a tv.
Ha majd lesz megint időm, vagy találok valami pontos infót, hogy mi is ez, akkor újra előveszem a készüléket.

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Az 1,8V-ota RAM és a proci is használja működés közben. Sajnos volt már rá példa, hogy valamelyik alkatrész beterhel, lehet, hogy valamelyik táp hidegítő kondi a ludas, de aktív elem is lehet hiba. Le kellene választani az 1,8v tápról a terhelést és így megnézni, hogy meg jön-e a feszültség. (Esetleg még fólia átvágás terhe mellett is).
László

0

Eddyke
Eddyke picture

Szia!
Az 1,8V megjön, ha a Q1106 S1-D1 lábait átkötöm. A tv be is kapcsol, lehet is tv-t nézni bármi. Tehát, az jónak tűnik. Az R1125ös ellenálláson ha GNDhez képest mérek akkor a MULTI_ON feliratnál megvan a 3,35V a tranzisztor bázisára menő oldalon nincs. Ellenállás kiforrasztottam, áthidaltam egy másik 10k-s ellenállással, a hiba maradt. A Q1101-et is kicseréltem egy másik tranyóra, hiba megint maradt. Ma kiforrasztom a C1133 1uF-os kondit és megnézem úgy mi a helyzet. De nekem sanda gyanúm, hogy a Q1106 fet gate lába ment tönkre.Lehet nem is a kondit forrasztom, hanem rögtön a fet lábát forrasztom le és nézem meg, hogy úgy helyre áll e ott a nyitó fesz.
Egy képmetszetet csatoltam pár hszel lejeb ottani pozíció számokkal írtam

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A kék villogàs normális. Van nálam egy kijelző hibás, az is villogva indul...

Nálam is volt már hibás via gond, igaz, samuval. Ott egyszerűen az USB csati 5V ágára tettem külső stabot, úgy tápláltam meg. Jó lett, vagy 3 éve nézi anyós.

0

Eddyke
Eddyke picture

Szia!
Szűkítettem a hibát. Kép csatolmányba, az alapján írom le. Ott szerepelnek az alkatrészek pozíció számai amire hivatkozom.
Link
A MULTI_ON az R1125nél a bemenő oldalán megvan a 3,35V de ami a tranzisztor Q1101 bázisára megy és az R1112 ellenállásra, ott már csak 0,5V mérhető. Leforrasztottam az R1125öt, egy másik alkatrész MULTI_ON lábáról táplálom a tranzisztor bázisára forrasztott vezetékkel, akkor ott is leesik a fesz 0,5Vra. A két említett ellenállás megmérve 10K mint a rajzon. Gyanúm, hogy valami beterhel, és ezért nincs meg a megfelelő feszültség. Gyanúm a tranzisztor, de SMD ugye, és a ki-be forrasztgatást ha nem muszáj nem erőltetném.
Ha a Q1106on az 1es és 8as lábat áthidalom, akkor ugye mint írtam fent megy.

0

BlackForce
BlackForce picture

Próbáltad a Q1101 E és C-t rövidrezárni?(szerintem a Q1101 rossz)
Akkor van változás a Q1106on?
Ha a Q1106 kapcsol,akkor cseréld a Q1101 tranzisztort.

0

Eddyke
Eddyke picture

Szia. Tegnap este meg a tranyot kivettem, es proba kepp csereltem egy kommerszebb darabra, de a fesz ugyan ugy leesett. Nekem a dual mosfet a gyanus. Esetleg meg a kondi ami a gate labon van. Azok milyen gyakran mennek tonkre?

0

Istvan78
Istvan78 picture

Szia! A rajzot átnézve a kondi ha jó akkor már a duál FET marad mint gyanúsított.
Vedd ki a kondit úgy próbáld le. Lehet a kondi maga zárlatos.

Üdv Istvan78!

0

Sponsored links