You are here

LG WD-12230 mosógép SE hibakód.

27 posts / 0 new
Last post
kenyérke
kenyérke picture

Sziasztok Urak !

A fent jelzett LG gép hibájával kapcsolatban kérném a véleményeteket, tapasztalatokat.

Gép 5 éves. Kívül-belül tökéletes műszaki állapotnak örvend.
A gép azonban nem indul el. (Találtam hozzá itt a fórumon manual-t, így el tudtam indulni.)

Be sem kell kapcsolni,elég ha bedugom és máris SE hibakód jelenik meg csipogás kiséretében. Bekapcsoláskor a szitu ugyan ez.
Manual szerint ez a hibakód a motor HALL jeladójának hibája. Iromány szerint rángasd át a vezetéket,csatlakozót,'oszt jónapot...

Persze én is kimértem a vezetéket a hall-tól a panelig. Vezetékek jók. Sőt a jeladóhoz menő vezetékek közül a piros és fekete vezetéken ott a 15,5-6 volt feszültség. És ezt tudja kikapcsolt állapotban,bedugott konnektorral.Ami nem csoda, hiszen ilyenkor is "él " a panel. Ez indokolhatja is az SE hibakódot kikapcsolt állapotban.

A gép rendelkezik -hogy nevezzem-teszt lehetőséggel. Motort, fűtőbetétet,stb.lehet tesztelni.
De mivel SE hiba van, a tesztbe nem lehet belépni.
Érzésem szerint ez valami alap info lehet a gépnek.(teszt üzemben több fordulaton is működteti a motort,így ennek hiányában ezt sem tudja megtenni)
Kérdés: Tudok-e mérni még valamit a jeladón-esetleg panelen- mielőtt kicserélném a jeladót ? Merthogy úgy tünik a jeladó nincs külön,csak motorral együtt van ?
Nem gondolom, hogy vezérlő panel gond lenne.

A hall jeladó teljesen kiöntött.A füst még benne lehet,de ettől függetlenül lehet rossz.
Teszek fel képet róla, hátha valakinek akad egy otthon amivel a macska játszik unalmában.. :)

Előre is köszönöm a segítséget !

File attachment: 
Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Nem akarlak elkeseríteni de ez a hiba 3 dologtól fordúl elő az LG Direct Drive mosógépekben -Vezérlési hiba. A beépített hibrid megy tönkre
-Hall jeladó hibája
-Motor hibája

A hibákat az előfordulásuk gyakoriságának megfelelően írtam le. Ha a pufferelkó mellet lévő védőellenállás szakadt akkor nagy valószínűséggel a motorvezérlés ment tönkre. Nem szeretek ilyent írni de ez eggyike a reménytelen eseteknek. A Hall jeladó elvileg az 5 V os tápfeszűltségről működik.

File csatolás: 

0

kenyérke
kenyérke picture

Némi reményre adhat okot-valamibe kapaszkodni kell- hogy ez a gép még nem direct drive-os. Ettől függetlenül persze a panel még lehet ugyanaz.
Viszont tegnap elfelejtettem egy tényt-remélem fontos- Amikor a gép hibamentesen bekapcsolt,és elindult a mosási program(feltöltő mágnesszelep nyitott)-anélkül,hogy a motor vezérelve lett volna-kézzel elfordítva a dobot azonnal kiállt az SE hibakódra.
Ez talán kizárja a motorvezérlés hibát. Hiszen a dob feltöltés közben a ruhák egyeletlen elrendeződésének köszönhetően elmozdulhat. A hibára kiállást eszerint a fordulat jel értékelhetetlen,vagy tartományon kívüli értéke adhatja.

Ma lebontom az elejét és megnézem a panelt. Csak felöltözöm és a műhelyben megetetem a jegesmedvéket és fókákat..

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A Hall jeladóból gondoltam, hogy Direct Drive. Volt egy átmeneti változat ahol már 3 fázisú inverteres motor van a gépben de még hagyományos szíjmeghajtással. A lényeg sajnos ugyanaz. Van olyan verzió is ahol az erősáramú panel nem a kijelző mögött hanem a készülék jobb oldalán nyert elhelyezést. Ha a jeladó lenne hibás akkor a dob megmozdúlna de mivel nem kap visszacsattolást a forgásról ezért letílt. Ha a dob nem mozdúl meg akkor a hibajelzés jogos nem az érzékelőkőr hibás. Ha kézzel forgatod a dobot azért áll ki hibára mert nem a kivezérlésnek megfelelő sebességjelet kapja.

0

kenyérke
kenyérke picture

Sziasztok !

Szédszettem a gépet, és megnéztem a panelt. Sérülés sehol,a füst még benne van..
Viszont..
Korrigálnom kell a mért értéket...Sajnos tegnap megviccelt a multiméterem. Pedig nem is gagyi.. valszeg nem bírja a hideget,vagy a pingvinek játszottak vele..
Ma elővettem -igaz gk-hoz való-digit. multiméter és oszcilloszkóóópot. Ezzel mérve a hall tápfesz 12 Volt.
Viszont ha már elővettem,rámértem a hall jelvezetékeire. Rajz szerint 3 van belőle + táp és gnd.
(A doksiban megtalálható)
A HS1-en és HS3-on gyönyörűen látszik a négyszög jel ha forgatom. Viszont a HS2-ön csak a 12 volt jelenik meg.
Javítsatok ki ha rosszul gondolom: azért kell 3 jel,mert a dob jobbra, balra forog, valamint centrizik is.
A gépet bedugva ismét hibamentes volt. Bekapcsolás nélkül elforgattam a motort,és rögtön kiállt hibára. Ezért azt gondolom ez jeladó probléma. Hiszen a háziasszonyok nem csak a férjüket forgatják,hanem esetenként bepakoláskor-kipakoláskor a mosógép dobot is...

A szíj feszes és eredeti rajta. Nincs megnyúlva...
Azért foglalkozom ezzel a nyavajás géppel a kamrában a jégtáblákon,mert az asszonynak megtetszett..
7 kg.kapacitás(szemben a mostani 6 kg-val.)És ezt szeretné használni.(Szerinte a 17 hónapos lányunknak is nagyon tetszik..:) ) És mint engedelmes párja én nem merek ellentmondani Neki...

Még az jutott eszembe, hogy ezek a gépek miért "kelnek életre" a konnektorba csatlakozást követően ??
Miért nem elég, ha a főkapcsolójával bekapcsoljuk ? (sejtésem, hogy áramszünet után tudják merre van előre..) De egy zivataros napon így a villám leteszteli a panelt ...

És nem felejtem el megköszönni ismét a kapcsolási rajzot ! KÖSZÖNET érte annak aki felrakta !

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Üdv!
Rakj rá egy fekete hajtószíjat,gondolom a gyári van rajta...

Sanyi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz lapatnet!
Ezek szerint Tibi jár az igazsághoz közel.
Az a 15 Volt elég magas ezek szerint. Van egy kis mázlija Bélának, akkor csak valami táp megszaladás a baj, és a többi túlélte.
Köszi, úgy könnyű, ha már láttál ilyet! :rohog:
Én csak saccoltam. Holnapra többet fogunk tudni!
Üdv:
exGelkás

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet exGelkás!

Ha a táp szaladt volna meg akkor már jelentkezne más hibaüzenet is mivel a vízszintszabályzó is az 5 V ról működik. Az az egészben a baj, hogy a program ki van öntve gumival a hibrid IC lábai egyszerüen kiforraszthatatlanok a furatgalvánból a gumi miatt. Ezeket a gépeket sajnos emiatt szokták kiselejtezni.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz lapatnet!
A vízszint szabályozó, az kapcsolók, vagy valamilyen analóg eszköz?
Üdv:
exGelkás

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet exGelkás !

A vízszintszabályzó elektronikus felépítésű ami tartalmaz egy oszcillátort melynek a vasmagja egy membránhoz van rögzítve és a vízoszlop magasságának megfelelően elmozdul egy tekercsben. A jeleket egy integrált áramkőr dolgozza fel. A programmal 3 vezetéken keresztűl kommunikál 5V, GND, jel. Önellenőrzése úgy történik, hogy 22-26 KHz-es jelet vár az elektronika a jelkimenetről. Ha ez nem érkezik meg a gép PE hibával leáll. Az ellenőrző funkció folyamatosan működik tehát kikapcsolt gépnél is. Ennek az a jelentősége ha a mágnesszelep meghibásodása miatt a gép megtelne vízzel a szivattyút vészprogramban elindítja akár a gép kikapcsolt állapotában is.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz lapatnet!
Köszönöm szépen, ezt a kimerítő választ. Mondhatni ez sem lett egyszerűbb szerkezet. Ipari körülmények között, ismert ez a méréstechnika, de nem gondoltam volna, hogy bekerül a háztartási masinákba is. Ebben az esetben, ez a tápfeszültség megemelkedés, elég sok mindent vihetett magával, bár érdekes, hogy egy újra táp alá helyezés esetén, a gép működőképességet mutat, mindaddig, mig a dobot meg nem kell forgatnia a programnak. Azt hiszem, lesz mit mérnie a kollégának.
Üdv:
exGelkás

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Sziasztok!
Szóval ezt a készüléket is abban a szemléletben konstruálták, hogy nincs még elég hulladék, tehát tettek róla, hogy ne legyen érdemes javíttatni... :cry:

Minden esetre érdekesnek tartom, hogy a szenzorperifériák túlfeszültségét(?) hogyan élhette túl a kontroller, hiszen -feltételezhetően- ugyanarról az 5V-os "tápsínről" üzemel(het)nek...

Mindenesetre gyalázat ez a visszafejlődés a megbízhatóság, élettartam területén, amit ez az indokolatlan elektronizálás hozott/hoz.
Ezek java részének már semmiköze nincs az energia, és víz takarékossághoz, viszont annál több a féktelen környezetszennyezéshez, valamint kapzsisághoz!!!
Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Béla!
Kézzel, forgasd át a dobot (motort), és a hall kimenetein, egy multiméterrel nézd meg a feszültségeket.
Rendszerint táp-nulla között kell változniuk.
Üdv:
exGelkás

0

kenyérke
kenyérke picture

Szia ExGelkás ! :)

Megnéztem a jeladót,úgytűnik működik. A dobot kézzel forgatva mind 3 jelvezetéken változik a fesz.
Valamilyen csoda folytán egy bekapcsolást követően eltünt a hibaüzenet(ill.konektorba dugást követően) Sikerült bekapcsolni a gépet.
Először egy mosást indítottam. A feltöltés megindult, töltő mágnesszelep nyitott.

Centrifuga programra kapcsolva a szivattyú elkezdett üríteni. Ám abban a pillanatban,hogy a dob elindult volna, a gép ismét kiállt hibára. pontosabban a dob megmozdult, majd rögtön ki is állt hibára.
Ezt követően ki-be kapcsolva ismét hibamentes. Belelépve a teszt programba a 2.lépésnél(motor forgatás) ismét hibára kiállt.De előtte ismét a dobot megmozdította.

Jelenleg a gép ismét SE hibaüzeneten"pihen". Kimértem a motort, mindhárom tekercs jó, 8 Ohm.Sem egymáshoz,sem földhöz nincs zárlat. Mivel a gép inverteres innen megáll a tudományom....
Összes periféria rendben.Érzékelők,fűtőbetét,stb.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Béla!
Jó ötlet Tibitől, hogy meg kellene nézni,azt a 15V-s tápot. Lehet, hogy valóban annyinak kell lennie, de esetleg a panelon van egy elszabadult zener, fóliarepedés, zárlatos stabkocka, és a magasabb fesz miatt, nem elég határozott a forgásérzékelőből olvasott jelalak. Azért gyanús a dolog, mert egy pillanatra megpróbál elindulni a motor, és stabilan ugyan erre a hibára áll ki.
A nyitott HALL elemen cca.0,5-0,8V-t kell mérned.
Üdv:
exGelkás

0

kenyérke
kenyérke picture

Elgondolkodva a dolgon teljesen igazad van..
Valszeg a bejövő fordulat jel nem megfelelő a komputer számára.
Viszont meglepő,hogy a hall ekkora túlfeszültséggel is képes működni..

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Nem biztos, hogy túlfesz...ez csak egy felvetés volt részemről...
Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tibi!
Csak valahogy olyan "lököttnek" tűnik ez az érték.
Most jut eszembe, lehet, akár brummos is az a tápfesz!
Most jól jönne Bélának, egy szkópos mérés!
Üdv:
exGelkás

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia exGelkás!
Nos igen. Szívem szerint átnézném az inverterben található kondikat is, de mivel ma már több topikban előhozakodtam a kondi problémákkal, még végül azt hinnétek, hogy csak ezt az egyfajta alkatrészt ismerem... :fun: :beer:
Üdv Tibi.

0

kenyérke
kenyérke picture

Köszönöm a segítségedet.
Holnap kiszedem a panelt és megnézem. K@**a hideg van a sufniban ! Ma már nem görcsölök vele.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia exGelkás!
...és én még azt a 15Voltot is sokallom...
Szerintem elég lenne oda valami 5V körüli fesz.
(Bár a mai világban minden megeshet. :) )
Üdv Tibi.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Szerintem mérj át minden perifériát, mert ezek a hibakódok néha "mellé nyúlhatnak". :yes:
Fűtőszál, főmotor, szelepek, ajtóretesz, lúgszivattyú...test fele nincs-e valamelyiknek szivárgóárama, stb.

Üdv Tibi.

0

kenyérke
kenyérke picture

Sziasztok,

A gép problémája megoldódott a hall-jeladó cseréjével.
A három jelvezetékből az egyiken nem volt négyszögjel,csak stabil tápfesz.
Lefuttattam a centri programot. Hibátlanul működik.

Már csak valahogy fel kell imádkoznom az emeletre,mert az asszony vérszemet kapott...

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK a segítséget, ötleteket ! Öröm Veletek együtt dolgozni ! :super: :super: :taps2: :taps2:

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Gratulálok, az eredményhez, és a kitartásodhoz!
Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Béla!
Az eltökéltség, és a kitartás elnyerte méltó büntetését! :bow:
Most aztán cipekedhetsz! :izom:
Üdv:
exGelkás

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Gratulálok ! :taps: Mázlista vagy . Hall jeladót honnan tudtál szerezni? Mert én eddig külön nem tudtam rendelni csak motorral eggyütt.

0

kenyérke
kenyérke picture

Köszönöm !

Nem volt egyszerű.. Először is felhívtam az LG Magyarország ügyfélszolgálatát. Ott megadtak két szervíz elérhetőséget.
Az egyik visszahívást igért.(ez volt tegnap reggel..azóta hívnak.)
A másik cégnél elértem a mosógépes kollégájukat. Neki volt külön hall-ja. 7000-ért odaadta. (Persze nem árulta el,hogy csak motorral együtt lehet kapni-ahogyan az előző cég elmondta-gondolom azért mert ez valahonnan "maradt"..
Ha kiváncsi vagy privátban átküldöm az elérhetőségét.Gondolom nem lenne jó itt közzé tenni a nevét és telefonszámát.

Még annyit, hogy külföldi oldalakat böngészve valahol láttam egy céget ahol-elvileg lehet,lehetett kapni hall jeladót.Sokan hivatkoztak rá. Ha nagyon érdekel utána böngészek...

0

Sponsored links