You are here

LG_RZ-21FB35MX_chassis: MC049B nem indul

31 posts / 0 new
Last post
csabafi54
csabafi54 picture

Sziasztok! :)
Tanácstalan vagyok ezzel a készülékkel kapcsolatban.
Látszólag rendben van, de mégsem indul. Se nyomógombra, se a távirányítójára nem reagál. Új sorkimenő trafót tettem bele, mert a trafóteszter rendellenes jelalakot, és alacsony nagyfeszültséget indikált a hibásnak vélt trafónál.
Sajnos az új trafóval sem indul. Bekapcsoláskor "ciccen" egy rövidet, és marad készenlétben ugyanúgy mint a eredeti, erősen égett szagú trafójával.
Tápfeszültségeket és a kritikus pozícióban levő tápszűrő ELKO-kat ellenőriztem.
A sorvégtranzisztor kollektorához kapcsolódó 6,8 nF-os és 220 pF-os impulzus kondik rendben. Sorkicsatoló kondi szintén rendben. Eltérítő tekercs menetzárlat vizsgálóval tesztelve. A vertikal IC kivezetésein ohmikus zárlat nem mérhető. Egy ellenállás osztó segítségével oszcilloszkóppal vizsgáltam hogy a bekapcsolás pillanatában mi történik a sorvégtranzisztor kollektorán. Igazából csak egy feszültségugrást láttam, 0-ról a sorvégtáp névleges értékére. De a sormeghajtó tranzisztor kollektorán is csak egy 10V-os negatív impulzus látszik, holott a sormeghajtó trafó tápja 33V.
Tud-e valaki segíteni? :help:
Üdv.: Csabafi54

Comments
csabafi54
csabafi54 picture

Sziasztok!
Megint eltelt egy nap, és igaz, hogy tegnap késő este volt időm utoljára "nyúzni" ezt a makacs jószágot, de némi reménnyel kecsegtet az, hogy miközben az oszcilloszkóp vezetékének tapogató hegyével a készülék szerviz csatlakozójának SDA ill. SCL kivezetésein matattam egyszer csak váratlanul "felszisszent" és rövid időn belül megjelent a "hangyafoci". Sajnos azonban kezelni sem az előlapi gombokra sem a távirányítóra nem reagált. Viszont a fényerő periodikusan hullámzott. A mikrovezérlőnél melegedést nem tapasztaltam. Kikapcsoltam, hogy majd teszek bele egy másik "kavicsot", de aztán láttam, hogy egy 20,250 Mhz-es van benne. Ilyennel viszont még nem is találkoztam. Amint lehet beszerzek egy példányt mert lehet hogy bejön amit "lapatnet" javasolt. Addig is nem tudom érdemes lenne-e a működőképességet pl. egy 10 Mhz körüli rezonanciájúval tesztelni? Mit javasolsz Fülesmester?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv.: Csabafi54 :)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Tedd vissza az eredeti kvarcot, és ellenőrizd az oszcillátor működését szkóppal.

Olvasd át a csatolmányt!

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia Fülesmester!
Két rendellenességet találtam a készülékben.
Egyik, hogy a hálózati tápegységtrafó 6,5 V-os kimenetén m a sortápot műterheléssel leterhelve is csak 5,8 V-ot tudok mérni az egyenirányító dióda után. Másik, hogy tartósan figyelve az SCL jelet egyértelműen ki-kimaradozik, ill. legtöbb alkalommal figyelve le is áll.
A mikrovezérlő táplábain a 3,3 és az 5 V jelen van, ha a power vonalat direkt aktiválom.
Üdv.: Csabafi54

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az órajel szakadozását okozhatja a kvarcoszcillátor leállása, vagy az SCL port hibája.

A 6,5V lecsökkenését okozhatja az F805 megnyúlása, vagy C840 kiszáradása is, de leginkább a teljes táp visszafogott működése. (Ekkor mindegyik tápfeszültség alacsonyabb.)
Ez azonban mindaddig nem okozhat problémát, amíg a belőle előállított feszültségek stabilak. Mit mérsz a stabkockák kimenetén?

Kényszer indítással (műterheléssel) hogyan viselkedik a tápegység?

+B mekkora?
Milyen SExxxN van benne (IC826)?

A táp primer oldalát rendbe tetted?

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia Fülesmester!
Ennek a készüléknek a javítását is azzal kezdtem, hogy a tápegység primer és szekunder oldalán az ELKO-kat ESR mérővel ellenőriztem. A C810-es elko-t úgy ítéltem, cserélni kell.
Most újra átvizsgáltam a készüléket, és az itt leírt feszültségértékeket mértem:
Készenléti állapotban a stab. IC-k kimeneti fesz. értéke:
IC853--3,25V
IC825--1,9V
IC822--0V
IC821--0V
B+ értéke: 105,3V (IC 826 hibajel erősítő típusa: SE110)
Kényszer indítással (IC11 ABN/POWER kimenete leválasztva):
IC853--3,25V
IC825--1,9V
IC822--4,3V
IC821--3,3V
B+ értéke: 113V
A készüléket így áram alá helyezve néhány tized másodpercre aktiválódik az IC11 ABN/POWER kimenete, de a sormeghajtás egy pillanatra sem indul.
Kényszer indítás (a B+ táp 220v/60W-os izzóval terhelve)
IC853--3,25V
IC825--1,9V
IC822--5V
IC821--3Í3V
B+ értékw: 109,6V
A készüléket így áram alá helyezve az IC11 ABN/POWER kimenete 0V feszültségen marad.
A sormeghajtás ebben az esetben sem indult egy pillanatra sem.
Ellenőriztem még, hogy az IK hibavonal minden esetben inaktív volt.
Kérlek írd meg, mi a véleményed az eddigiek alapján!?
Ücv.: Csabafi54

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Csatolmány!

Ezt már csatoltam egyik előző hozzászólásomban:

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/lgrz-21fb35mxchassis-mc049b-nem-in...

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia Fülesmester!
Bocsánat, ha nem értem, de ez a link erre a topikra mutat vissza. Ha az előző két csatolmányra gondolsz, azokat figyelmesen átolvastam, de sajnos nekem nem volt elég a sikerhez, pedig sok jó info-t tartalmaztak.
A kapcsolási rajzot áttanulmányozva és a készülék alaplapját összevetve az is kiderült, hogy az ABN áramkör elemei ebben a készülékben nincsenek beültetve, és arra nem tudok rájönni, hogy ezen kívül mi tilthatja le az IC11 POWER kimenetét, és az IC sormeghajtó kimenetét, annak ellenére, hogy a tápfeszültségek legalább is műterheléssel maradéktalanul megvannak.
Üdv.: Csabafi54

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Stimmel!
Ugyanez a topik, de egy másik hozzászólás, amiben a védelmek leírása, és néhány hibaeset tippekkel szerepel. Kattints rá, és meglátod!

Én még olyan változattal nem találkoztam, ahol a védelmek nem voltak kiépítve.

A csatolmányban a pin59 által érzékelt VPROT-ról is szó van.

Ha a pin49 (POWER/ABN) portja L szinten marad (miközben a fölhúzó ellenállása ép), annak oka lehet a táplálás elégtelensége, nem rezeg a kvarc, szoftver hiba, vagy IC hiba.

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Igen, olvastam a hibaesetek, és a védelmek leírását a VPROT pedig, ha jól emlékszem a függőleges eltérítő fokozat hibáját figyeli, de ha a soreltérítés el sem indul, úgy gondolom nem ez a vonal tilt le, mivel a függ. elt.ák. csak a sor beindulása után kap tápfeszültséget.
Üdv.: Csabafi54

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nézd meg a szervizmanuál 14/26 oldalán található hibakeresési algoritmust!

Reset IC?

RGB végfok? Függőleges végfok?

A végfokok hibája (túlterhelő hatása) esetén a sormeghajtás már be sem indul, mert a HOUT porton megjelenő első fölfutó élre nem érkezik megfelelő HFB válasz (400ms-on belül).

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia Fülesmester!
A reset IC kifogástalanul működik. Az RGB, és a függőleges végfokot is ellenőriztem alkatrész szinten. A HFLB jel is látható egy kb. +4V-os impulzusként oszcilloszkóppal. A tápfeszültségek rendben vannak. A soreltérítés mégsem indul. Az ABN vonal elemei pedig valóban nincsenek beültetve, kivéve a D884-es, és a D885-ös diódát, mely alkatrészek a +3,3V, Vagy a +5V hiánya esetén alacsony szintre húzzák az ABN vonalat. Mivel ez a két tápfezsültség mérhetően jelen van, ezért az ABN/POWER vonalnak magas szinten kellene maradni, és a soreltérítésnek indulni. A hibakeresési algoritmust is áttanulmányoztam, és sajnos mindezek alapján a szervizleírás is az IC11-es processzor cseréjét javasolja.
És ennek a javításnak a története sajnos itt fejeződik be, mert ez már irreálisan magas költség lenne. :(
Ettől függetlenül köszönöm a segítségedet.
Üdv.: Csabafi54

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ha az R37(100R) fölhúzó ellenállás ép, és már mindent levettél róla, ami lehúzhatná, akkor más nem marad, mint a processzor.

Nézd a jó oldalát:
Ismét tanultál valamit!

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Az R37-es ellenállás ép, és sajnos nincs a két diódán kívül egyéb alkatrész, ami beterhelhetne az ABN vonalnak. Viszont az igaz, hogy ennek a topiknak a kapcsán megint sokat tanultam tőled, és ezt külön köszönöm! :yes:
Üdv.: Csabafi54

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Nagyon köszönöm, ezek az info-k segíthetnek!
Elnézést a sok nyüstölésért, nyugodalmas jó éjszakát kívánok.
Üdv.: Csabafi54

0

csabafi54
csabafi54 picture

Sziasztok!
Annyi kiigazítást szerettem volna még tenni, hogy az IC11 ABN/POWER kimenete csak kényszer indítás nélkul áram alá helyezett készülék esetén aktiválódik arra a néhány tized másodpercre, a sormeghajtás hiánya mellet!
Sajnos már szerkesztés fület nem találtam!

Üdv.: Csabafi54

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Olvasgattam az alkatrész, főleg a kondikra vonatkozó írásodat. Szerintem néhány kondi cserére szorulna, a bizonyosság végett. Tapasztalataim szerint, a műszerrel mért adatok leginkább a konkrét, durva hibát jelzik. Tehát a kritikus alkatrészeket mérés nélkül ki szoktam cserélni. Ilyenek, a sorcsatoló, táp primer, szekunder szűrők, tápkockák szűrései. Ezek cseréje sok meglepetéstől, és felesleges munkától mentett már meg.

Üdv Stevepapa

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Javaslatodra kicseréltem a tápszűréseket és a sorcsatolót is, de sajnos eredménytelenül. Mint ahogy azt már Fülesmesternek leírtam, arra a következtetésre jutottam, hogy processzorhibáról van szó. Ebben a meggyőződésemben a szervizleírás hibakeresési algoritmusa is megerősít.
Ettől függetlenül neked is köszönöm a segítő szándékú hozzászólást!
Üdv.: Csabafi54

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Régóta dolgozom már ezzel az ESR mérővel, de ezidáig még egyszer sem csalatkoztam benne. De igazad van, 100%-ra nem lehetünk biztos semmiben.
Pl.: arra nem gondoltam hogy átvezethet a stab. IC-k kimenetén valamelyik ELKO. Ezt a hibát az ESR mérővel nem lehet kimutatni!
Üdv.: Csabafi54

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia Fülesmester, és üdvözletem a többi kedves "Tanyalakó"-nak is!
Elég nehéz időszak volt az életemben ez az elmúlt 11 hét, de sikerült túlélni, még ha teljesen nincs is rendben még az egészségem.De most szeretnék újra dolgozni, és mivel kaptam még haladékot a készülék megjavítására a hónap végéig, szeretném befejezni ezt a javítást. Nagyon köszönöm az eddigi támogatást, és most szeretném a befejezéshez a további segítséged kérni! Miután meg tudom adni a választ a kérdéseidre, újra jelentkezem.
Üdv.: Csabafi54

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia! :)
Köszönöm!
Úgy nézem, ez a jó kis tanulmány segíthet!
Üdv.: Csabafi54

0

csabafi54
csabafi54 picture

Sziasztok, szia Fülesmester!
Hát én jól beégtem ezzel a készülékkel!
Igaz, hogy a 4 napos szünetben nem dolgoztam, hanem érdes tinóru után kajtattam az erdőben, de azóta már vagy 5-ször körbejártam ezt a makacs jószágot, de sajnos eredménytelenül.
Mielőtt kikiáltanám a mikrokontrollerét hibásnak, jó lenne még egy eprommentéssel kipróbálni, de nem találok ehhez a típushoz.
Tudtok-e nekem ehhez a típushoz küldeni?
Üdv.: Csabafi54

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Érdemes esetleg egy kvarcot is belepróbálni mielött a mikrokontrollert cserélnéd. Ha az a fajta mikrovezérlő van benne ami "duplasorsos" lábbal rendelkezik akkor esélyes a cserére. Annak idején gyakori hiba volt érdemes a hűtését megoldani az IC-nek.

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Az a helyzet, hogy a "duplasoros" lábú van benne.
Mindenesetre neked is köszönöm a segítő hozzászólást!
Üdv.: Csabafi54

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nem csak körbejárni, hanem javítani kellene! :fun:

Itt találsz két dumpot:
http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=LG%20MC049&kategoria=tv&kat2=...

Csatoltam is néhányat.

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Viccen kívül: én már amit kaptam tőled információk alapján mindent végigellenőriztem. Viszont ebben a chassis-ban a H-OUT kimenetet tiltó áramköri elemek be sincsenek ültetve, az SDA és SCL vonalak viszont működnek, ezért gondolom, hogy vagy mikrovezérlő, vagy dump hiba lehet.
Üdv.: Csabafi54

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Jó hosszú napom volt megint. Nagyon kreatív óvónő a feleségem. Úgy megszervezi a napomat, hogy aludni se nagyon marad időm.
Na de ezt is túléltem.

Köszönöm a dump-okat!
Üdv.: Csabafi54

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ellenőrizd a tápot műterheléssel, és a védelmeket a csatolmány alapján. Tippeket is találsz benne.

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Köszönöm a segítséget, máris kezdem!
Üdv.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Inkább nézd a meccset! Nagyon jó!

Ellenőrizd a HFB jelút elemeit is! (C415, R412, ZD401, R528, R532, R527, C519, UOC pin61)

Üdv:
Fülesmester

0

csabafi54
csabafi54 picture

Szia!
Csak azért néztem vissza most az oldalra, mert minden info jól jöhet. A meccset pedig az órát nézve nyilván lekéstem. Erre a készülékre viszont már majdnem egy hete reménykedve várnak. Viszont nagyon köszönöm a további infot is.
Üdv.: Csabafi54 :)

0

Sponsored links