You are here

Logitech X-230 2.1 hangfal sistereg, recseg MEGOLDVA

9 posts / 0 new
Last post
knight87
knight87 picture

Üdv!

A témában említett hangfallal van problémám!
Egyszer volt hasonló problémája, hogy recsegett, de akkor a potméter okozta, és mivel anno nem tudtam ugyanolyat szerezni bele, fix 50%-ra lett beállítva a hangerő, ellenállásokkal! Ez így működött is egy ideig! Most olyat csinál, hogy bekapcsolás után, kb 10-20 másodperccel elkezd szabálytalanul hangosan recsegni sisteregni, pattog erőteljesen a mélynyomó hangszórója, viszont ami érdekes, hogy csak az egyik oldali kicsi és a mély csinálja ezt, a másik oldal nem! Valamint állandó "alapzaj" is van a recsegős oldali kis hangszóróban, mint amikor a rádión 2 állomás között állunk, tehát monoton fehér zaj, de az szép egyenletes, erre csak plusz jön rá az előbb említett recsegés, pattogás! De csinál olyat is, hogy a recsegés közepette teljesen elnémul kb. 1 másodpercre, majd egy erős pattanás után újra folytatja!

Az erősítőben STA540 végfok működik, ez szinte teljesen biztosan hibamentes! Amiket eddig néztem:
ha a hangfal jack dugóján a bemenetet testelem, a recsegés ill. alapzaj ugyanúgy megvan, talán kb. 10%-kal halkabban, de jelen van!
oszcilloszkópon a táp részt -> OK
a végfokot leválasztottam az előerősítőről -> zaj, recsegés teljesen megszűnt
a leválasztott végfok bemeneteire jelgenerátort kapcsoltam -> zajmentesen, tisztán hallatszódott a rákapcsolt frekvenvcia!

A végfok előtt egy TL074CN erősítő IC található, ennek megfelelő kimenetét, illetve ugyanazon csatornához tartozó bemenetét szkópon vizsgálva a szabálytalan, recsegést okozó jel megvan!

Gondoltam már vmi hibás kondira, vagy az IC-k szűrőire, hogy talán azok közül vmelyik....

Van vkinek vmi további ötlete ezzel kapcsolatban?

Köszi előre is! :R

Comments
Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Lehet hogy valamelyik ellenállás okozza. Már jártam így. Az előfok bemenetén, vagy a negatív visszacsatolásban levő kis kínai szénréteg ellenállások közül lehet valamelyik.
Tantál elkókkal is voltak ilyen tapasztalataim. Volt egy sötétzöld, csepp alakú noname sorozat, abból mindegyik ugyanezt a zajosodást produkálta.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok:én elkó hibára tippelek, ami kiforrasztva sem mérhető.
Ilyenkor a kivezetés belső érintkezése bizonytalan.Volt olyan, hogy ki lehetett húzni a lábat, visszadugva működött.

Bálint

0

knight87
knight87 picture

Na valami mégsem okés ezzel a cuccal!
Rákötöttem telefonra, teljesen tisztán szólt vele a zene, aztán kb 5 perc után újra előjöttek a tünetek!
El van ez átkozva szerintem :P

0

knight87
knight87 picture

Nos, TL074CN és a hozzá kapcsolódó 100uF elkó cserélve, elsőre hibátlan, sok óra tesztelés, hallgatás után, 0,5-1 óra után, a nagy csendből egyszer csak jön a sistergés, recsegés! Aztán kikapcs, pár óra szünet, most bekapcs, és hibátlan! Na ezt fejtse meg vki, hogy miért kezd el szarakodni, ha épp nem szól rajta semmi!?

0

uniman
uniman picture
***

Hello Knight87.

A harmadik IC-ről mélyen hallgatsz...nincs benne ?

Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

knight87
knight87 picture

A probléma elhárítva! Az ok elég ciki, de annál egyszerűbb!
Anno a poti ellenállásokkal való helyettesítésénél gyantás ónt használtam, és elfelejtettem lemosni a panelt, azért volt a zavar! Adtam neki nyák-tisztító sprayt, fogkefével, és a gond megszűnt!

De köszi a segítséget! :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: forrasztásokat átnézted?
A két oldal azonos pontjain a feszültségeket hasonlítsd össze.
Gyakran pusztulófélben levő elkó okoz ilyen hibát.
Legegyszerűbb az IC-t cserélni, 120 Ft körüli áron kapható.

Bálint

0

knight87
knight87 picture

Hello!

Először is köszi a választ!
Igen, a forrasztások rendben vannak! Most mértem épp tovább a cuccot...
A bemeneti hangkábel az egyik kis hangszóróba fut be, itt volt a poti is, itt kapcsolódik a tápfesz, innen fut be minden a fő panelba egy RS232-es csatin keresztül!
Leválasztottam a zajos bejövő csatornát a fő panelról, tehát a kis hangszóró irányából jövő jelet mértem, és így is egyértelműen látszik a szkópon a probléma, viszont csak ha be is van kapcsolva a cucc, akkor! Érdekes a dolog, gondoltam még a fejhallgató aljzat kapcsoló részére, viszont az nem is volt sosem használva! Ebben a felállásban a zaj csak a közös ponton jöhet elméletileg vagy a bementi hangkábelon, viszont azt akárhogy mozgatom, nincs egyértelmű reakció...Leveszem a bemeneti kábelt a kis panelról, hogy azt is kizárhassam...
Tényleg elég valószínű, hogy az IC vagy elkó lesz, ahogy Te is írtad, de a kábelt még megpróbálom! 47uF/25V-os pici elkó, ami az IC mellett van, csinálhat ilyet?

0

Sponsored links