You are here

M3001 dig-eltron TR-1696 SM, hitelesítés, beültetési rajz.

37 posts / 0 new
Last post
joepapa
joepapa picture

Hozzájutottam, egy TR-1696 os multiméterhez.
Az előlapra és a méréshatárváltó nyákra M3001 dig-eltron van szitázva. (gondolom ezt sokan gyártották)
(A méréshatárváltó nyákon FN207 típúsú 6 lábú fekete dobozt is találtam, nem tudom mi lehet)
Amit itt a tanyán DJVU ban, és a régiműszerek-en is taláéltam az egy hobbielektronika 1995/6 os szám szkennelés, a kapcsolási rajzról. Pár alkatrész, ellenállásérték nem stimmel.

Keresnék egy beültetési (ahol látszik melyik helipot mit állít), ill hitelesítési leírást, vagy szervízdoksit hozzá.

Amire nem tudok rájönni hiba:
fesz mérésnél méréshatár függetlenül 004 et ír ki, azaz 00.4 .004 0.04 00.4 004 0.004 (ez az utolsó a legnagyobb méréshatár feszültségmérésnél hány volt?, mert ha 200mV 2V 20V 200V 2000V után jönne akkor 20 000V lenne, holott max 1200V DC 600V AC-t kaphat az előlap szerint, vagy ez a méréshatár csak ellenállásmérésnél értelmes alternatíva, amúgy ebbe a méréshatárba kapcsolva a 0.04 es fellépdel lassan 0,20 ig sacc, igaz a méréshatárváltóról a jobb hátsó koax le van forrasztva, azon jön az 1200V os banán aljzat)

Szóval olyan nullhibás, a TL 062 est kicseréltem, talán akkor 0,10 et írt ki mindig, azaz az IC működik csak állítani kellhet a nullát?
Igaz a hobbyelektronikás rajzon a tl072 van ("ugyanaz") és ellenállás mérés-konverter nek van írva.
Ellenállás mérésben a 777 villog ami jó jel, emlékeim szerint annak kell "szakadtan".
Elég pontosan mér ellenállást, egy műszerből bontott 1k71 et rátettem és megmérte pontosan.
Feszültséget is mér, de +polarítással a 9,86V pl ha fordítva ugyanazt a feszt (9V os elem) mérem akkor csak 9,53V.

Melyik trimmer mit állítha, milyen sorrendben kellene beállítani, mert állítólag pontosan lehet AC feszt mérni vele (majdnem TRU RMS 50kHz ig kompenzálható talán) ami miatt hasznos műszer is lehetne.

A tápjában az 5V stab megvan, a két 2219 es szépen ketyeg, bár a szkópon előre hátra 0,5s es ritmusban ugrál a négyszög (nem triggelési hiba), a kis impulzustrafó után viszont a -12V majdnem megvan 11,92V a plussz 12V helyett azonban csak 9,3V van.
A 723 ast is cserélgettem, ugyanaz a 0,04 a kiírás (referencia fesz 7,33V evvel a 723 al ami mmost van benn, de volt már 7,2V os is benn eredetileg...vissza is teszem, mert ezekszerint az is hibátlan IC)

Furatgalván repedése-vagy forr öregedése volt, mert amikor idekerült összevissza számolt, a fele forrasztás át lett ónozva-leszívva, ónozva nagyító alatt főleg a gyanúsak, azóta "működik" így "nullhibásan" ha nevezhető ez nullhibának.

Comments
Vaki75
Vaki75 picture

Szia! A tanyán fent van a TR1669-es komplett gépkönyve. Az is hasonló mérőátalakítóval van szerelve és szerintem a méréshatár váltója is hasonlíthat rá. Érdemes lehet megnézned az irományt, hátha találsz benne valami okosságot.

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

köszi, majd holnap, mert elalszom...

0

Vote up!

You voted ‘up’

furnan
furnan picture

Szervusztok !
Feltöltöttem a munkahelyi M-3001 műszeremhez kapott füzetecskét, hátha jó valamire:
TRI-TON_M-3001_TR-1696_Digitális_multiméter.
Üdv:
furnan

0

Vote up!

You voted ‘up’

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Joepapa!
"egy hobbielektronika 1995/6 os szám szkennelés, a kapcsolási rajzról. Pár alkatrész, ellenállásérték nem stimmel."
Béka oldalán ugyanez a rajz TR-1698-ként szerepel.
Lehet ott az igazság, és ezért nem stimmel az a pár alkatrész? :hmmm:
Üdv: Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Igen lehet nem ez a kapcsolási rajz, több helyen is van eltérés, és mintha nem is lenne teljes rajz...de hasonló.
A ref feszültség az 7,2V az elmegy...egyenlőre nincs 12V os plussz táp csak 9,1-9,3V...
amire felmegy 9,3 ra addiga számol le 004 ig indításkor 023 ról kezd, azaz tuti kevés neki a táp...

Ráadásul lehúztam 4V ig labortápról akkor már 1,874V okat írt ki...

Ennek szerintem továbbra is táp gondja van, és ezt kivédték kissebb zenerrel a ld111 nél, mert 9,1 V os zenez még 0,6v al (soros dioda sacc) az már 9,7V de nem tud annyi lenni 9,2V os plafonnal.

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Kiszedtem a multivibrátor tranyókat az egyik 2219 a másik egy ősrégi BFY33 volt, raktam be NOS BFY33 at egyforma forrasztatlantm és láss csodát +-11,5V om van, nem 12 de szimmetrikus.

Szaturáció? Lehet a 2219 nek kevesebb az kellene bele? Akkor lenne 12V, csak errefelé 250Ft egy 2N2219, annakidején a 1555szkópba vettem, akkor ültem le amikor 1000ft volt a 4e tranyó. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

gyuri50
gyuri50 picture

Sziasztok!
" Köszi Dávid, de ezt én is megtaláltam. Sajnos a TR1698 nem ilyen belülről
Köszönettel Békei Péter "
A Péter kereste a 1698-at de nagyon!

Üdv. Gyuri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Gyuri!
Köszi az infót.
Ezek szerint Béka írta el. (Én meg sajnos egyik műszert sem ismerem.)
Valószínű valami (nem dokumentált) fejlesztés, módosítás miatt nem stimmel akkor az a pár alkatrész...
Üdv: Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Az LD111 IC körül pl 9,1 es zéner helyett egy ZPD 6,2 est vettem ki most (mert azt a részt tapogatva nagyonváltozik a kijelzés, bár kell is, mert ez a "kijelző rész")
Most befeszítem a 6,2 est, működik-e, mert a műszerben jó ha 4V esett rajt, akkor minek van ott 6,2 es zéner...33k val sorosan 10V ra kötva 6,06V esik a zéneren...működik, mint alkatrész.

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Valahogy nekem az sejlik nincs elég amplítúdó a kapcsolóüzemű részben, hogy meglegyen a 12V, mert a plussz 12 V os részt kevesebb menet viszi a kis impulzustrafón, mint a negatívot, ami 11,92V azaz az is kevés.

Lehet a kapcsolgató tranyók elfogytak? Nagy a szaturációjuk?

Keresek valami tranyópárt oda, és visszateszem a +12V ba az eredeti diódát.

Ezért lenne jó egy SM, amiben le van írva mi mennyi, pl itt mekkora amplitúdóval ketyegjen, milyen frekin.

Az 5V ot megnézem szkópon nem-e gerjed a 7805 ös.

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Az LD111 is kap abból a 12V ból, ami csak 9,1V ebben a műszerben, lehet ezért cserélték a 9,1 es zénert kissebbre, mert 9,1V ról nem lenne értelme...a 6,2V ossal is sorban van egy dióda, azaz 6,2+0,6 tehát 6,8V esne rajtuk, ehelyett csak 4,2V ot mérek üzemben.

Nem tudom, gyanús, betettem egy diódát, azaz még 0,4-5-6 V al "emeltem" de semmi nem változott, de ha 4,7V osra csökkentem a zenert (még jobban eltérek a doksitól) akkor már nem 4 est hanem 6 ost ír ki "hibajelként".

Kellhet az a 9,1V de akkor hol veszik el a 12V os tápom.

A 12V os tápon lévő elkót kicseréltem, pedig jó volt, de ha már kiszedtem olyat raktam be aminek josszó odaférek a lábához, és a furatgalvánban nem bízva mindkét oldalt beforrasztottam, azaz a lábbal át is van kötve az esetleges furatgalván repedés. (1978 az 1978 :) bármi megtörténhet, de a jó kis 100 mikros MM most is 140 mikro volt, a 47 mikro pedig 68 mikro, ahogy Magyaroknál illik)

Amúgy 12V os akkuról hajtom (hálózatról is 004 a kiírás, megpróbáltam), hogy nehogy belenyúljak a delejbe, tegnap este, ma éjjel lemerítettem egy 1,2Ah zselés akkut erre a célra, éjjel feltöltöttem, azaz a bemeneti feszre érzéketlen, mert most 13V ról, tegnap este 9V ról ment.
Ügyes a táp eleje, de mintha a 12V nál lenne a hiba.

Lehet emiatt átalakították, majd eltekergették?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Joepapa!
Legelőször a táp és referenciafeszültségeket előállító panelt tedd rendbe, hogy meg legyenek a pontos referencia feszültségek.
Szerintem a névleges kapacitásnál 50 %-al nagyobbat mutató kondik is hibásak, én cserélném valami jó minőségű újra...
Üdv: Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Szia. Az MM kondik (sok NOS MM kondim van) mind ilyenek, azaz a 100 mikro 150 a 10 mikró 16, eddig minden MM elkó +40 százalékos volt, de mintha ezt is tanították volna anno a régi rendszerben, mikor csak MM volt a tananyag, az elkók tulajdonságainál, hogy minusz 5 plussz 40 százalék a tűrésük...de lehet csak szóban hangzott el mellékesen.

Én eddig minden MM elkót ilyennek mértem.

De cserélve lettek.

Most megjárattam labortápról, hátha a 7805 gyengélkedik-gerjed, de semmi...illetve mégis.
5V ról ugyanezt a 9,3V ot tudja a 12V helyett, de ha 5,8 ig emelem eljutok 11,9V ig is, tovább nem emeltem, mert az 5V on ülnek a 74xx ek is...

Lehet kellene egy külön 7V os táp a multivibrátornak az elején és marad a 7805 a többinek.

A 2n2219 ek elmennek nagyobb feszről is...

De kellene működni rendesen 5V ról is, azaz megintcsak nem tüneti kezelés, azaz 5V 6-7V ra emelése kellene...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Ha a többi feszültség stimmel (1-2 tized V eltérés még talán belefér), akkor a 12 V-os ágon keress valami bibit, ami beterhel.
Üdv: Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

bbgames
bbgames picture

Ha minden range-ben egyforma nulla hiba van, akkor az A/D konverter nullája rossz. Ezt a trimmer kondival (!) lehet állítani. A zenereket ne bántsd, védelmi célokat szolgálnak.

üdv
bbgames

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Ha magtalálnám az 1MOhmot amin jön az A/D be a mért mennyiség akkor már leszakítottam, leföldeltem volna, de nem lett meg eddig.
Akkor kiderül az A/D nullája-e...vagy nem?

Esetleg valamennyi fesz van ott, és annak ellenére kell kinullázni a "kijelzést".
Tehát ha bemenetet földelve nullázom ki az A/D részt akkor nem lesz jó?

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Köszi. Ott elöl a LED alatt a DA (LD110 LD111) körüli részen (A/D részen) egy 25pF os kerámia van, az viszi el? Igen az is gyanus rész volt, mert a 100nF ot közelítve is rendesen elmegy, nemhogy megérintve.

A ZENER a rajzon 9,1 V os ebben már valaki cserélte, görbe lábbal túloldalon, rondán benne lógott a 6,2V os, sorban a sima diódával.

Ha már a védelmi rész, a + és a minusz 12 V os tápra is megy 1-1 dióda, 39k ár és tovább földre 1-1 dióda, és ez a pont megy a bejövő mérendő mennyiségre, ami az 1MOhmon érkezik.
A hobbyelektronikás rajzon, mintha egy dióda ott fordítva lenne nem? És ez a védelmi rész?
Itt:
http://regimuszereklhanzi.5mp.eu/honlapkepek/regimuszereklhanzi/KaVEKvZ1...
A D5 vagy a D6 nem fordítva értelmes?
Mert az egyik nyitva a másik zárva van normálesetben így.

Ami zener ről én beszélek az a ZPD9,1 a rajzon a ld111 10 es lábán, és egy dióda is van sorbanan, én azt tapogatom.

A +12V os tápra gyanakszom ami 9,1V os, most a tápban a 47 mikróra a kapcsolóüzemű trafóról jövő diódát kicseréltem egy 4007 re azon több fesz esik nyitóban emiatt csak 8,89V a +12V os táp, na most 0,23 a hiba minden méréshatárban...ez itt táp gond lesz, szerintem, persze lehet el lehetne vinni a nullát így is, de először a betegség okát kellene megszűntetni, nem tüneti kezelést alkalmazni...
A timmer az a fajta ami el szokott oxidálódni, ha megmozdítom lehet örök halálk, de majd ha van 12V om megpróbálom, és max cserélem.

Köszi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

bbgames
bbgames picture

Az aszimmetria valószínű hogy a táp miatt van, az IC +-12V-ról jár. Valóban el van rajzolva a dióda, a D6 fordítva van, ez azt csinálja, hogy +-0.6 V-on megfogja a bemenetet a két bb105 diódával.
Én is arra a zenerre gondoltam, az integráló kondival párhuzamosan kapcsolták. Ha kiveszed, a mérést nem szabad befolyásolnia. Nézd meg, hogy kivéve is van-e aszimmetria. Persze a táp után.
A trimmer helyett tehetsz fix kondikat is.

üdv
bbgames

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

9,1 es zenert nem találok, de 10 esből van 100db om legalább, ha a 4148 és a 9,1V helyett teszek egy 10V ost az jó lehet?

Ez is védelem, hogy az IC ne kapjon 9,8V nál többet az integráló kondin?
ami bent volt az 6,2 es és az kicsit elvitte a mérést, ha 4,7 re cseréltem akkor nagyon...mert 4V körüli fesz van nulla bemenetnél itt...

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Találtam 2db 4v7 est az jó lesz és a 4148 is marad.

szerk:
közben látom az előző hszt is.
akkor megy a 10V os, nem számít a +0,9V "megengedése"?

Azt biztos, hogy ami bent volt 6,2 az beleszólt a mérésbe.

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Szóval egy SM vagy hitelesítési leírás, műveleti sorrend értékekkel most jól jönne, mert mér ezt is azt is, de nem tudom kinullázni.
11,5V +- megvan 7,2ref megvan, az állítólagos display és A/D TRIMMERT KICSERÉLTEM MAJD VISSZATETTEM, SEMMI EREDMÉNY.

Az 555 IC mit csinál az 5k helipottal? mintevételezési gyakoriság?

az ominózus zenerből vettem 9,1V osat, nehogy a nem számít szívasson meg.

0

Vote up!

You voted ‘up’

bbgames
bbgames picture

Első lépésben 200mV DC-ben nullázd ki a trimmerkondival, bemeneti rövidzárral, aztán P1-el 200 mV végkitérést állíts. Az 555-el valamilyen 50Hz egész többszörös frekit kell állítani, ez az AD órajele. Úgy is lehet állítani, hogy megfogod a bemeneti mérőzsinór meleg pontját, ettől ugrálni kezd a kijelzés, majd igyekezni kell a leglassabban ugrálást megkeresni a potival. Ha a 9.1 zener aszimmetriát okoz, dobd ki inkább.
Az Ohm 0 P3 P104 105 két ellenállás poti, nem bogarásztam ki, hogy melyik mit csinál, szerintem egyszerűbb kipróbálni.
P4 AC 200mV
P103 200mA
P102 2A
P101 600V
Ez a sorrend is, de ha nem tekergették el őket,a DC 0-án és DC 200 mV-on kívül kár hozzányúlni, mert a gyárban jobban be tudták állítani a műszert.

Ha a nullázás nem sikerülne, itt a 6. ábrán van egy egyszerű hatékonyabb kapcsolás.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/85849/ETC/LD110.html

üdv
bbgames

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Az a baj az a trimmerkondi semmit nem állít, körbe forgathatom, de ugyanazt írja ki.
Amúgy 6-25pF van ott és már egyszer kiszedtem és tettem be 10-40 es újat, arra sem reagált.
A 100nF os kondit kis kicseréltem 3 félére, aztán egy siemens mkp maradt ott.
Nem a 200mV ban rövidzárra, hanem a LD111 IC 2 es15 ös lábát összezárva próbáltam nullázni, de nem megy, nem tudom lejjebb csalni, jelenleg 020 0.20 azaz már nem 4 a vége hanem 20, amióta jobb a táp.

Most lebontottam a méréshatárváltót, csak a 2-15 rövidzárral próbálkozom, így hozzáférek az alsó lap minden tekerentyűhöz, mert már 100x szedtem szét össze.

Én is arra tippelek először nullát kell kiíratni a kiíró résszel, ha a bamenete össze van zárva.

A P1 es dolgot nem értem...a 8-as 9 es láb közt a 75 soros P1 (20k) val végkitérést? azaz amikor 1,999 és épp átbillen?

De mi van ha ez van alapból eltekerve?

Azaz mi van ha a P1 el kellene "nullázni"?

Arra sem reagál....

Esetleg kellene 1,99V ot adnom labortápról, és úgy állítsam be, azaz ez a hitelesítő poti? Nem értem a végkitérést, lehet nagyon elhavaztam.

Úgy logikus, hogy visszarakom az osztót és bemenetre 200mV ot adok (de honnét adok pont 200mV ot???) és akkor állítom be...

Nincs valami ide ezt oda azt kösd és állíts 0-át...stb...mert így csak beállítgatni lehet, de hiteles nem lesz, max olyan mint a másik műszer.

De 3 multiméterem van, mind mást mér.

Kell valami feszültség referencia.

Ami egy komolyabb USB DAC ban lehet 3,3V os stab az 3,300000000V vagy milyen pontos lehet? Nem tudom a tipust, smd, és nincs szétszedve, de apró...

A 7805 öknek is ahány db annyiféle feszültsége van...

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Hiába, így sem megy, tl072 est 723 ast is cseréltem, mindent el és vissza tekertem semmi...

Kontakthiba, vagy szakadt ellenállás, vagy valami beleekézés miatt el van húzva a rossz táphoz.

Az ellenállás értékek rittig mások, mint a rajzon, sok nem is a helyén van...

Itt gebasz van, és pont a tüneti kezelés miatt.

Hiába zárom rövidre a ld111 bemenetét, ha balfelül AB3-4-5-6-7 csatlakozókon jön be jel, akár olyan ami elhúzza? Vagy mi jön a 7407nre...na keresek 7407 datastheetet.

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Egyetlen egy dolog használ, ha emelem a tápot.
Azaz ha a 7805 alá diódát rakok, és 5,6 V vagy 6,2V lesz belőle akkor a 12 V is 13 és 14V ra ugrik, és a hibajel is 020 ról 010 aztán 006 ...érdekes.

Mi feszültségfüggő ennyire?

0

Vote up!

You voted ‘up’

bbgames
bbgames picture

A nullpontot elhúzhatja pl valamelyik bb dióda. Úgy teszteld, hogy az 1Mohm túlsó végét földeled (tehát nem az IC bemenetét), majd söntöld az 1MOhmot pl. 100k-val. Ha változik a nulla értéke, az 1MOhmon áram folyik. A tápokat szkóppal is meg kéne nézni.
Írtam egy emailt telefonszámmal, szerintem élőszóban jobban tudnék segíteni.

üdv
bbgames

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

LD111 IC2 es 15 ös láb rövidvezetékkel összeforrasztva, na itt aztán mindentől függetlenül az A-D rész megy csak, és így is 030 at ír ki...itt van valami gabasz.
A trimmerkondi egy digitet sem visz el erre arra, se az ha 33pikot még ráteszek, csak ha odanyúlok, az rendesen elviszi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

LD111 2 es 15 ös láb továbbra is zárva 028 029 030 at ít kimost pont 028 at félperce.

Ha a C5 ös 22nF ot azaz az integráló kondit rövidrezárom, akkor 008 at ír ki.
Talán valahol átvezetés van a lábak közt és valamennyi tápfesz bejut az egyik lábra?

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Az a baj, már rájöttem, tegnap már IC 15 ös lábát is testre csuktam, akkor sem lép le nullára...
Pedig akkor ha az LD111 15 ös láb földön van a BB diódák akármik is lehetnek (rövidzár) mert a 15 ös láb földelt, de most le is szakítom a 15 ös lábat teljesen, de akkor is 030 a kijelzés...

Megpróbáltam az 1MOhm túlsó végét, akkor is....

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Köszi, mindjárt az 1M Ohmon onnét is zárok...eredmények mindjárt.

A tápot megnéztem szkópon, és tettem 1nF pici kondikat a tápelkókra.
Az elejét a multivibrátort is megnéztem, szépen látszik a bázisokon a fűrész a kollektrorokon a négyszögek egyforma túllövéssel.
11,5 11,4V azaz alig tér el, ez függött a felhasznált tranyóktól is, a végén BFY33 akat tettem be párban.
A DC11,5 11,4 V okon azért van pár 5mV zaj.

0

Vote up!

You voted ‘up’

bbgames
bbgames picture

A táp akkor OK. A 15. láb az IC nagyimpedanciás bemenete, ezért lehet sorba 1MOhm vele. Viszont ezen az 1Mohm-on egész csekély áram is elég a 20 digit nulla hibához. Gyakori, hogy a bemeneti túlfesztől valamelyik védő dióda szivárogni kezd. A kiderítése lehet a fenti söntlős módszer, de ki is lehet őket venni próbaképpen. Az erősítő kimenete az 1. láb, a bemeneti 0V-nál itt is 0 kell legyen (egyébként az M/Z jel ütemében felváltva Ux és GND jelenik itt meg). A 0-t másik 200mV-os voltmérővel lehet detektálni.

üdv
bbgames

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

2 es 15 ös ugye rövidzár IC lábak közt betéve továbbra is.

Ezt azért írom le ennyiszer, mert így a BB diódák hiába szivárognak vagy van ott feszültség, mert közvetlenül az IC láb testre van zárva.

Az 1 es lábon (2 eshez képest, talán ez pontos föld) -6,1mV jön ki...

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Kicsit főztem, stb mellékmeló, közben ment az asztalon, jövök be 042 őt ír ki...elfogyott az 1,2Ah akku, ugye fél Ampert eszik.
Na ha elfogy a táp és csak +-11V ill épp alá süllyed akkor rögtön növekszik a "nullhiba"...

Tehát tápfüggő elég rendesen, de tegnap is rájöttem, ha növelem a tápot akkor kezd magához térni.

Na megpróbálom megint labortápról a 7805 helyett, így rövidrezárva a 2-15 ös lábat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

bbgames
bbgames picture

Hát ez az IC akkor alighanem meghalt.
Az elején mintha nem lett volna ekkora nullahiba.

üdv
bbgames

0

Vote up!

You voted ‘up’

joepapa
joepapa picture

Ha fordítva van a D6 akkor van értelme a védelemnek, remélem csak elrajzolva van, nem elépítve.
Most keresek a 6,2V os zener helyett 9,2V ot ami a rajzon van...vegyem ki?

szerk:
Kivettem....most, hogy "jó" (+-11,5V) a táp alig megy el zener nélkül azaz 008 lesz a 004 de a rossz táppal elment az egekig...itt mókoltak bele tünetileg ezekszerint, 9,1 es jó lehet od ami a rajzon van?

Most már lehet a nulla trimmer is hatásos, mert eddig nem volt (közben megtekertem azt is)

0

Vote up!

You voted ‘up’

bbgames
bbgames picture

Nyugodtan tegyél 10V-ost, a 4148-al sorba

üdv
bbgames

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content