You are here

Maclair AK-635 javítása! Végfok hibás

142 posts / 0 new
Last post
István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözlet mindenkinek egy kicsi segítség kellene egy Maclair AK-635 Erősítő javításában!Így is ismerheted!:PHILSONIC AK-635, INKEL AK-635, MACLAIR AK-635, McLaren ML-3838, EAGLE A 7400 and SHERWOOD S-402 CP
Ezek elméletben egy végfok modulra épültek!Első sorban egy kapcsolási rajz kellene nekem a panelról ha lehet?!Egy két alkatrész beazonosításához (Tranzisztorok)pl:(Motorola)MU9680--FH9013--Ezeknek a helyettesítője kellene mert a boltba sem tudják megmondani és én sem nagyon találom!
A moderátori beírást ne töröld ki!
"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

File attachment: 
Comments
István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözlet Mindenkinek!Sajnos idő hiányában nincs elég időm foglalkozni a dologgal ezért mindenkitől elnézést kérek!Amint lesz módom jelentkezem!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: az egész már áttekinthetetlen

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Javaslat? Egy újabb atom bomba? Minden esetre lementettem a jelenlegi állapotot ha szükség lenne egy újabb "családegyesítésre".
Ez az eredménye az SMS fal szerű topik működésnek. Csak az látja át és érti a dolgokat hogy éppen miről van szó akinek az egész az elejétől fogva nem probléma, értem rajta azt hogy egy ilyen erősítőt rajz nélkül is megjavítson.
A topik nyitó szétszenvedi magát mert a legjobb segítő szándékunk ellenére sem érti meg a dolgokat. Ez nem is csoda mert alapok nélkül akár több száz segítő hozzászólás sem fogja a hiányzó ismereteket pótolni. Szinte reménytelen vállalkozásnak látom hogy a jelen helyzetben ebből az erősítőből "énekes halott" legyen. Van az a mondás hogy:súgni csak annak lehet ...

Üdv. laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Laci!
"...alapok nélkül akár több száz segítő hozzászólás sem fogja a hiányzó ismereteket pótolni."
Ez igaz, de itt több is hianyzik, pl. kerdezönknek nincs meg a kellö melysegü odafigyelese, irottak-keresek ertelmezese sem_ szerintem...
Volt itt egy mosogepes topik vagy 5 eve, egy hölgy inditotta, de emlekeim szerint peldamutatoan sikerült_minden (mü)szaki ismeret nelkül_ megoldania a javitast, az is 100 hsz tajan volt a vegen.
DE ök hajlandok voltak FIGYELMESEN olvasni,s a kereseknek megfelelöen ELJARNI: igy a vegen eredmenyesen javitottak!!
Ez it sztem "nullsanszos"
:-(
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Kari !
Azért mikor bő 120 hozzászólás után kell azt leírni hogy egy készülékben alap esetben a GND-hez viszonyítunk, ahhoz képest mérünk, az már ne haragudj olyan mértékben nívótlan és méltatlan a Tanya mint szakmai fórumhoz hogy az egyenesen felháborító.
Elvileg a topik nyitója egy villanyszerelő, vagy is nem laikus. Az egészen elemi, a mi szakmánkra is jellemző alapok ugyan azok. És Te pontosan tudod hogy ma már a villanyszerelés sem csak drót és kapcsolóból áll. De itteni,régebbi kollégák némelyikénél is tapasztalom azt hogy nem tanultak meg "józan paraszti ésszel" logikusan gondolkozva hibát keresni. Cserélnek sorba vagy ötlet szerűen alkatrészeket ész nélkül. Ha alkalmanként az ügyfél látta amint javítok, sokan gondolhatták hogy csak abból áll a szakma hogy csavarozok, forrasztgatok, cserélek dolgokat. Azt hogy méregetés közben mi játszódik le az ember fejében, arról halvány sejtésük sincs.
A topik nyitó gyakorlatilag a jelenleg legaktívabb taggá avanzsált elő az üzenőfal üzemmóddal. Ennek ellenére azt látom hogy egy mákszemnyit sem közeledett a megoldáshoz pedig már a kapcsrajzot is a feneke alá tettük. Így nem lehet valakit a jelenlegi szintről megtanítani és azt hiszem ez nem is a feladatunk. Ajánlottam olyan könyveket ami az épülésére szolgálhatna, csak le kellene töltenie és ELOLVASNI. De nyomát sem látom hogy akár két sort is elolvasott volna belőlük. Akinek van hozzá ideje, de legfőképpen türelme vasidegekkel az cseteljen vele tovább.

Üdv. Laci

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözlet mindenkinek!Ma megpróbáltam minden eredeti tranzisztort beszerezni megrendelni de ezeket nem sikerült!MPS9680- MPS9631- MPSL51-2SB558-- 2SD428 Ha valaki tudna olyan boltot ahol ezeket meg tudom rendelni venni akkor kérem egy linket küldjön mert ma felkerestem egy jó párat de nem tudtak adni csak a helyesítőt!

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Valaki valami ötlet ???

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Érdekelnének az áramkör feszültségei?
Némi megközelítéssel, egyes pontokban megtudnánk értékeit de ahoz kéne tudni az ellenállások és valamennyi feszültség értékét is (+U, -U, -Ustab, +Us).
Üdv. Feri

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdv az U+ 2SD428 U- 2SB558 (Táp)76Volt
R19 Nekem (22,Ohm) MPSL51 76-Volt A Táp Mínuszhoz Képest A feszültség
-Ustab R17 (14,84Kohm) +U T8 46.6-Volt

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A GND-hez, parasztosan a földhöz képest kellene mindent mérni. Valamiért ez terjedt el a szokásban.
Laci.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Sziasztok:
Köszönöm. Gondoltam, összerakom az áramkört szimulátorban.
Javítottam a rajzot valamennyi ellenállás értékkel...
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözlet!A P1 4.7Kohm
+US 14.7 V

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Köszönom! Úgy látom több ellenállás megeggyezik a Laci (DINO54) álltal feltöltött anyagban. Ha van lehetőséged, javítsd ki azokat az értékeket a rajzon amelyek szín-kódjaik nem egyeznek azokkal az értékekkel amiket a csatolmányban bekarikáztam. Ha nehezen megy (már ahogy írtam), leolvasom én ha feltöltessz képet.
Üdv. Feri,

0

István Miskolc
István Miskolc picture

ÜDV amint lesz időm leolvasom és ellenőrzöm is a leírt értékeket egy színkód programmal!

0

formasu
formasu picture
*

Szia István Miskolc!
Nem kimondottan emlékszem ellenállás hibákra ezekben az erősítőkben, /ami előzőleg működött, és nem volt bele piszkálva/ kivéve, ami elégett, de azon általában látszik.Inkább kondenzátor, és tranzisztor hibák szoktak lenni. /Tranzisztor hibás bekötések is, ha már hozzá nyúltak./
Én inkább ezen a vonalon indulnék, ill. kivenném az összes tranzisztort, mérnék ellenállásokat, és utána feszültségeket is. Nem olvastam végig, bocs, de lehet, hogy ezen már túl vagy?

Üdv: formasu

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Köszönöm az infót itt már csak a Dióda száma kellet igen ellenállások nem nagyon hibásak egy égett el inkább a tranyók szálltak el!Csak ezekkel viszont annyi a baj hogy már nem rendelhetőek egy két példány de rajta vagyok hogy minden gyári tranyót megszerezzek!Már csak azért is jó ha végig csináljuk a rajzot ha esetleg a jövőben másnak is lenne ilyen problémája hogy nincs hozzá pontos rajz így ez nagy segítséget nyújthat a jövőben mindenkinek!!!:D

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Teszteltem az áramkört, azzal amit eddig megtudtunk. A kapcsolás mondhatom, jó lessz: lehet állítani a végfok nyúgalmi áramát (15 ,,, 25 [mA]) és a kimenet feszültségét is (a ~0 [V]). A saccolt - valamennyi kondi, ellenállás és dióda bekötését/értékeit szürkén jelöltem.
Csekély torzítás mellett még erősít is :) . Valamennyivel túl a névleges teljesítményén, a védelem nem látszik valami hatásosnak. Inkább a kimeneti zárlattol védenek egy rövid ideig – a tranzisztorok melegedése miatt. 4 [Ohm] terhelássel, kicsivel 100W fölött kezd működni - ‘vágni’ a jel csúcsait. Ube=1.4 [Vcs-cs] kell a 45 [W]-hoz...
Üdv. Feri

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem 6 Ohmos a készülék?

Bálint

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Bálint!
Csak ezt találtam róla:
'It has a power rating of 45 watts/channel with a distorsion less than 0.08%'
Üdv. Feri

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Köszönjük!Meg mérjem a GND hez képest még egyszer vagy jó ahogy lemértem??

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Igen. Csakis (és mindig) a GND-hez képest.
Az eddigiek szerint úgy értem, hogy a +U = -U = 76/2 [V]. Sajnos, a többit nem túdom kiértékelni.
Vagy talán hagyjuk az egésszet(?). A működő kanális nyomtatott á.k.-re eltér ehez képest, igy nehéz lessz megtalálnod a mérő pontokat.
Ezen kívül kéne az ellenállások (+ a két trimer-poti) értékei is. Az ellenállásokat leolvashatom ha túdnál feltölteni képet, amelyen jól látni a szín-kódokat.
Üdv. Feri.

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Szia Csütörtök délelőtt megmérem a feszültségeket a jó oldalon!

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Na jó legyen mára abba hagyom megrendelem az eredeti alkatrészeket ha tudom és jövőhéten neki esek ha megvan minden köszönök Minden segítséget!!!:)Jövőhéten találkozunk Mindenkinek Jó hétvégét!:)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Rendelj 3 garnitúrát, mert valamitől tönkrement, és azt az okot is meg kell szüntetni :)

Üdv: Jácint

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Én is így számoltam biztosra megyek jövőhéten Nem adom fel!!!:)Pénz nem számíííttt hihihhi :)

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Először ezekre kellene költeni. (bár ezek ingyen vannak)
https://drive.google.com/open?id=0B-gB7RqJ1_jweHFLWllCQ01RZVk
https://drive.google.com/open?id=0B-gB7RqJ1_jwTDcxN3RGQnQ2QUE
https://drive.google.com/open?id=0B-gB7RqJ1_jwYlJXZVNiY1NhY1k
https://drive.google.com/open?id=0B-gB7RqJ1_jwY0lnZUxMekxrSzg
Letöltés után DjVu programmal tudod megnyitni. Ha nem lenne a gépeden, innen letöltheted:
https://elektrotanya.com/?q=hu/needed_progs
.
Más: Ha bele olvasol más topikokba, azok elsöprő többségében köszönni szoktak a "népek" (be és el) mint ahogyan ha valahová betessszük a lábunkat. Nékem még a szüleim és a tanáraim ezt tanították. Ez az oldal bár sokan máshogy szeretnék, nem csetfórumként/SMS falként üzemel ahol kétszavas üzenetekben zajlana a kommunikáció. Ez ugyan is a későbbiekben mikor már nem új tartalmakról van szó, az oldal struktúrája miatt nehezen érthetővé, követhetetlenné válik.
Itt van ez a topik. immár több mint 90 hozzászólás de gyakorlatilag semmi eredmény több ok miatt.Ilyenkor kellene skyp vagy más hasonló alkalmazással élni akár video kapcsolattal is. Kétszavas üzenetekben nem lehet megtanítani valakit erre a szakmára amit az ember 4+2-6 évig tanul plusz folyamatos évtizedeken át tartó önképzéssel karban tart ha nem akar éhen halni.
Laci

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdv először is én nem mai gyerek vagyok akár mennyire is annak tűnik köszönés elköszönés stb... szerintem nem engem kéne megtanítani erre!!De ez nem ennek helye!!

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdv Mindenkinek!Ma elkezdtem csinálni a jobb oldalt 2SB558 Helyet BD246 2SD428 Helyet BD245 párokat tettem be de a BD246-245 elfüstölt!+ bizti

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia István!

Mielőtt még nagyobb károkat okoznál a készülékben, ha helyettesíteni akarsz egy alkatrészt, legalább a fő paraméterei egyezzenek meg. Tranzisztornál: NPN vagy PNP, kollektorfeszültség, kollektoráram, teljesítmény. Egy 100v-os kollektorfeszültségű tranzisztor helyett nem lehet berakni 50-60 V-osat.
Ezeken kívül van még pár paraméter, ami fontos: frekvencia, erősítés (Béta vagy hfe), zaj.

Üdv: Jácint

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Üdv. István!
Szerintem "most kéne abba hagyni".
Meglátásom szerint nincs meg a kellő szakmai tapasztalat, műszerezettség.
BD245C/BD246C típusokat raktál be? (Mert hát 100V zárófeszültségű dukál.)
Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello Laci.
"Most kéne abba hagyni" ...vagy tán jobb lett volna bele se kezdeni!? :hmmm:
Kíváncsi lennék, hogy lett "bedrótozva" ez a tranyó a TO3-as helyére (Mi az a "TO3"... :D ):

Üdv.:Uniman

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Mint ahogy a képeken is látszik kivan vezetékelve collektor bázis emitter abban a sorrendben tettem be őket és a bal oldalban mentek is szépen semmi gond nélkül!!!!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha lenne fotó, elvethetnénk a gyanút...de mivel az nincs. :szetver:
Egy javítás nem csak az alkatrészek cserélgetéséből állna...tudtad?
Úgy tűnik, hogy jobb lett volna, ha inkább egy közeli szakember (Tanyatag) személyes asszisztenciáját kéred a javításhoz...
Üdv.:Uniman

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Szeretem a kihívásokat és a jutalmat a végén!:)

0

uniman
uniman picture
***

OK! ...csak le ne égjen a ház lakótelep a végén! :D
SHERWOOD S-702CP SM-je talán segíthet egy kicsikét, vagy nem?: https://elektrotanya.com/sherwood_s-702cp_sm.pdf/download.html
Üdv.:Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ráadásul párba is kell válogatni 10%-on belül
(de nem hagyományos bétamérővel)

Bálint

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözlet Arz S9013 Helyet BC337 lett betéve és záraltos lett az is!

0

István Miskolc
István Miskolc picture

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Teszek fel a diódáról képeket nem tudom mennyit segít de hátha közelebb jutunk!:)

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Amíg egy ilyen egyszerű kapcsolást nem rajzolsz meg fejből és nem tudod elmagyarázni az egyes alkatrészek szerepét addig feleslegesen töltögeted fel a képeket mert csak az oldalt szemeteled tele vele. Ez így nem fog menni!
L.

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
A PHILSONIC AK-635 rajzát feltöltöttem, jelenleg a rendezetlenek között.
https://elektrotanya.com/PHILSONIC_AK-635.jpg/download.html
A kapcs rajz tekintetében nem lehet nagy különbség. De amilyen egyszerűnek látszik a panel fotója alapján, már rég vissza kellett volna rajzolni! Azzal is tanul az ember fia.
Laci

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Ez pontosan meg egyezik az Inkel AK650 Rajz alapján Amit már valaki küldött de ez nem egyezik meg az enyémmel sajnos!:)

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Megvetem az 1N4148 Diódát holnap kerül bele!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Megvetem az 1N4148 Diódát"
Mi rosszat tett neked, hogy ilyen szigorú vagy vele?

Üdv! Kalex

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Megvettem!!:D

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözlök Mindenkit!A Holnapi nap fogok neki ugrani még egyszer addig beszerzem a diódát!azt jól tettem mikor pl:a MPS9680 (1,C 2,B 3E ) helyet BC559 (1,E 2B 3C) akkor a emitter collektor láb felcseréltem!

0

DINO54
DINO54 picture

Hali !
Gyerekek! Kitalálták már a videós skyp-ot. Ott hatékonyabb lenne.
L.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Talán valami ilyesmi is megtenné...
CDG24 vagy MA150 típusú dióda is simán kiolvasható a Tanyán fellelhető dokuból (közel 2 tucat van a készülékben abból a tipusbóL), bár a pozíciószámok nem stimmelnek...
Üdv.:Uniman

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Ma megkérdeztem a boltba van e CDG24 vagy MA150 dióda azt sem tudta mi az!Nos így vásároljak!:(

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Élt már vajon az a "boltos", mikor azt a diódát meg lehetett vásárolni, pl. USA-ban? :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: sok zöldségesből lesz alkatrészkereskedő
(A Ferencz Józsefek meg kihaltak)

Bálint

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Hát igen elég szomorú pedig nem mai bolt és dolgozók!

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Ez így van hogy a pozíciószámok nem stimmelnek!Köszönöm a segítséget

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Köszönöm!

0

SzBálint
SzBálint picture
****
File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Köszönöm igen valószínű 1N4148 !

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Szép estét mindenkinek!El keztem ma beépíteni az alkatrészeket a jobb oldalba mindent be ültettem de valamiért ez is 25 voltot ki engedi a kimenetre!S9013 Helyet BC337-MPS9680 Helyet BC559 MPS9631 Helyet BC183 Valami javaslat?

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Egy nagyon fontos kérdés a képen látható dióda száma sajna olvashatatlan valami tipp?Tudom Sokba fog nekem ez még kerülni!:)

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a rajzon mit ír?

Bálint

0

István Miskolc
István Miskolc picture

szia sajna rajz nincs a vég panelről!

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Vissza kellene már rajzolni azt a végfokot, mert érdemben nemigen tudunk segíteni. Áramkörileg az a dióda hol helyezkedik el? Milyen funkciót tölt be? (Akár zéner is lehet.) Rajzom nincs az adott készülékről, de szeretnék segíteni megfejteni a rejtélyt.
Laci

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Passz nem tudom annyit tudtam leolvasni hogy 24 ez nekem is a bajom hogy így került hozzám hogy jobb oldalból hiányzik a dióda a bal oldalból viszont nem tudom leolvasni!Azért is tettem fel a képet hogy hol hogyan helyezkedik el a dióda valószínű zéner de viszont a panelon nem úgy jelzi hanem sima diódaként!

0

István Miskolc
István Miskolc picture

A panelen így jelzi a diódát!Aminek az értékét nem tudom!

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Tudnál távolabbrol is készíteni fotókat olyan minőségben hogy vissza túdnánk rajzolni? Esetleg a nyák két oldalárol is...
Üdv. Feri

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Csináltam képet a dióda helyéről remélem segít!

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Sajnos nem elég. Több infó kéne már mint az alkatrészek oldalárol, jobban.
A 92-es fotót próbáld például 2x távolságrol. Hasonlóan a fólia oldalrol is...
Egy szóval, jó volna ha a teljes kanális látható volna ebben a felbontásban.
Üdv. Feri

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Üdv:

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

A C1(kerámia 103 as) C2 (kerámia 47 számúak )

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözletem!Akkor most ez mit is jelent pontosan?azt értem hogy lehet dióda és zéner is jelen esetben a kérdés jó lesz e bele az 1N4148?

0

István Miskolc
István Miskolc picture

A holnapi nap Folyamán csinálok képeket Mind a két oldalról!Ilyen van már a gépen a 3933 akitől vettem még ő csinálta a képet az eredeti felállásról utána kezdte szétszedni!Amennyiben ezek megfelelnek kérem jelezze!Köszönöm

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Az alkatrészek fotója megfelel(ne). A fóliás oldala túl sötét de az előző fotók segítségével ki lehet majd értékelni. Sajnos a nyák asszimetrikusan van tervezve.
Elkezdem ezzel ami van. Majd meglátjuk... :)
Üdv. Feri

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Hamarosan meg lessz :D . Kérném csak a tranzisztorok tipusait...
A dióda tipussával nem lessz gond. A túláram védelemhez tartozik.
Üdv. Feri

0

István Miskolc
István Miskolc picture

A mai nap folyamán le írom a tranzisztorok számait!

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Köszönöm!
Üdv.

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözlöm! A T8 az ami a fotón bekarikáztam?Mert a rajzon nem annak tűnik?!Fotó csatolva csináltam egy másik képet ezen rajta van az azonosítás!Remélem megfelel?!A T1-2SB558 T3-2SD428

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

'A T8 az ami a fotón bekarikáztam? Mert a rajzon nem annak tűnik?'

...egy bázis amelyre egy dióda anódja és egy Kollektor(Emiter?) van rákapcsolva, csakis a T7 - T11 tranzisztorok lessznek.
A T8 - T9 (diff. pár a rajzon) tipusok egyformák szoktak lenni. Talán segít ha megtalálsz egy kék színü (C10, tantál?) kondit ami az eggyik bázisára vezet. Emiterük - közös. Nagyon remélem hogy NPN tipusok :) .
Sajnos a '22'-es fotón csak az MPSA56-t túdom kiolvasni.
Köszönöm!
Üdv. Feri

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözletem Így jó?

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Igen. Köszönöm!
Egyesek ismeretlen, ritka tipusok...
Üdvözöletem, Feri.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Melyik lenne az "ismeretlen"...vagy a "ritka" ? Meg is nevezhetted volna őket...
Üdv.:Uniman

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Uniman!
A BLC1000, MU9680 és a MI9631-re gondoltam.
Üdv. Feri.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A C1000-es akkor már ismered...a két utóbbiról is minden le lett írva még a topik elején...vagy nem? :hmmm:
A tranzisztorokra nem mindig a típusszámot írják, hanem bizonyos azonosítókat, amelyekből akár még ki is deríthető a pontos típus...
Az "olvasható" fotó nagyon lényeges...minden apró részlet számít(hat).

Üdv.:Uniman

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Uniman!
Köszönöm. Megkeresem rólluk az adatokat és kiegészítem a rajzot.
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Az a két tirisztor mit keres ott? :fun:

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Lehet hogy nem félcolos kijelzőn kellene nézned. Vagy egy újabb szemüveg? Esetleg sikerült a sajátodat elcserélni valakijével? :) Nincs ott semmi tirisztor.
Egyébként a két dióda szerepe az hogy a T6-ot csak a pozitív, a T4-et pedig csak a negatív félperiódusban engedje kifejteni a T5-öt ill. T7-et lezárni igyekvő hatását.
Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én nem látok tirisztort

Bálint

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

:D
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Köszönöm Szépen!

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Ebben a csatolmányban fokozatonként átrendeztem. Marad még hogy feltöltsem az alkatrészek oldalát.
Sikeres múnkát!
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Tessék! :D :

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Feri!
NAGY VAGY - full gratula!!
Kari

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Kari!
Ide írom. hogy ne zárjam le a alábbi hozzászólásod.
Korán lessz boríték alá tenni a 'Project'-t :) . Összehasonlítva azzal amit Laci feltöltött (ID:372489) nincs kizárva hogy lessz még változás (nagyon hasonlítanak).
Kiváncsi vagyok a tranzisztorok számaira...
Üdv. Feri

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Amit feltöltöttem abban nem a meghajtók bázisát lezárni igyekvő, áramgenerátoros üzemet kényszerítő védelem van hanem a két végtranzisztor emmitere között figyeli az áramot a Q317/318 vezérelve a védelem áramkörét. Ez a megoldás sem szokványos mert általában csak az egyik végtranzisztort vonják be a figyelésbe ezen megoldásnál.
.
Engem zavar hogy a rajzodon nem jelölöd a tranzisztorok polaritását és kivezetését pedig ez a tápfeszültség polaritásából és a kapcsolásból egyértelmű de ezzel nem biztos hogy mindenki így van. Talán kivétel a T2, nyugalmi áramot beállító tranzisztor mely lehet mindkét fajta. Az általam bejelölthöz képest fordított polaritásúnál a C és E értelem szerűen felcserélendő! Estetleg lesz egy V3 is? :)
Laci

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Laci!
A táp-elméletem csak a C1-en alapult :) . Ha ott valóban a + kivezertés van a GND-re kötve akkor gondoltam minden 'rendben' lessz. Másik dolog ami szembe tünt, hogy a bemeneti pár mind a pozitív, mind a negativ tápjait jobban szokás szürni és/vagy sztabilizálni. Itt már a pozitív ág jóval egyszerűbb.
A tranzisztorok tipusaival csak biztos akartam lenni, mert elég fura kapcsolásokat láttam...
Üdv. Feri

0

Kari
Kari picture
*****

Feri,
közben összefüztem _ ha megfelel.
Kari

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Kari!
Köszönöm!

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Sziasztok.
Reménytelen eset. "Akár a lóval leülnénk kártyázni!"
A csatolmányban lévő részről kellene "nagy felbontású" fotó mind két oldalról, ahol szitázás és a fólia is jól látszik.
Laci

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Egy Jó Hír A régi oldal (bal) Újra megy az MPSA56 cseréje megoldotta a problémát!Most jön aminek jönni e kell a jobb oldal!:)

0

István Miskolc
István Miskolc picture

csak azt nem értem mitől szált el?!

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Talán mert hiányik egy kondi? Kapacitása 47p (a másik kanálisban '47'-es jelzéssel van beépítve). Az értékét az ID:372475 hozzászólásod alapján értelmezem.
Üdv. Feri

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdvözlet Mindenkinek!Mai nap sajnos elromlott a másik oldal is nem tudom miért bekapcsoltam szólt egy fél percig majd brumm 25 volt jön ki a kimenetre!A vég tranzisztorok jók! Valami javaslat?Pedig ma indultam megvenni az alkatrészeket a másik oldalhoz!

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Találtam egy MPSA56 Zárlatos!Az lehet hogy vitt még valamit magával a 25 volt?

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Üdv Egy Két tranzisztor helyettesítője kellene ha valaki tudna segíteni megköszönném!!Egy két alkatrész beazonosításához (Tranzisztorok)pl:(Motorola)MU9680--MI9631--FH9013--Ezeknek a helyettesítője kellene mert a boltba sem tudják megmondani és én sem nagyon találom!

0

city217
city217 picture

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Józsi !
El sem kezdődött volna ha (sértődjön meg aki akar) olyan értelmes volna mindenki hogy elsőre képes egy topikot megnyitni normálisan. Baromi bonyolult az egész, kész csoda hogy valakinek sikerül egyáltalán.
Laci

0

István Miskolc
István Miskolc picture

és a lábkiosztás pontosan meg egyezik?mivel az eredetinek nem tudni a rajzát!?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Még új vagy a Tanyán, te még nem tudhatod, hogy ebből még baj lesz !: https://elektrotanya.com/?q=hu/content/maclair-ak-635-javitasavegfok-hib...
(Majd mástól megtudod a részleteket is...)
Nem mellesleg a felfüggesztett topikodban írtam, hogy van hozzá rajz a Tanyán... :falfej: :szetver:
Üdv.:Uniman

0

István Miskolc
István Miskolc picture

igen?Azt töröltem a fórumot mert akár hogy írtam ki a címet nem volt jó!!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
:jajj: Azt meg, hogy csináltad... :hmmm:
Javítani kéne az előzőt, nem újat nyitni!
De majd az illetékesek bizonyára "felhomályosítanak"...
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Emlékszem rá. Nem a címmel volt ott szerintem baj hanem hogy rajz lett keresve, aminek hát tudjuk máshol a helye. A moderátor felhívta a figyelmet a topik nyitás szabályaira illetve elvárásaira. Ez után már az alkatrészt keresek topikok közé kerűlt mi után megjelen a szövegben az alkatrész igény is. Az első topik az "elsősorban kapcsolási rajzot keresek" mondat miatt lett felfüggesztve.(szerintem)
Laci

0

István Miskolc
István Miskolc picture

NOS akkor most mi a teendőm hogy minden rendben legyen??

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Több márka illetve típusnéven ismert, lásd a csatolt képen.
Sajnos most nem érek rá segíteni a keresésben.
Laci

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Igen ismerem mind egy végfok modulra épültek meglátásom szerint csak nekem az a problémám hogy egyikhez sem találtam kacsolási rajzot!!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: így néz ki?

Bálint

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

IGEN!!Pontosan Erről van szó!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

a másik nevén

először rajzot kell keresni

Bálint

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Másik nevén?Semmilyen rajzot nem találtam sehol!Ehez

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem rajzot, hanem másik képet is tettem fel

a 9680 T5 és T6 pozíciószámú?

A középsőt én 9013-nak látom

Bálint

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Nekem Úgy van hogy Q308 a panelon!

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Küldök Fotót!Ezt én csináltam meg az azonosításhoz!remélem segít!

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

ez szép, de inkább a kérdéses 3 alkatrészről kellene a kép

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tudnál jobb képet feltenni az alkatrészekről?

Bálint

0

István Miskolc
István Miskolc picture

MI9631

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

ezen a 9680 és 9013 van

0

István Miskolc
István Miskolc picture

kapcsolási rajzot hol lehet ehhez találni?

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Valaki tudna segíteni abban hogyan tudnék írni a moderátornak!?Sajnos kezdő vagyok ezen az oldalon és szeretném helyre hozni azt a hibát hogy nyitottam mégy egy fórumot!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Itt lejjebb Kalex nevére kattintassz, aztán megkeresed a privát üzenet küldését. (Vagy nyitsz egy ötödik topikot, és meg fog jelenni :) Bocs. )

Üdv: Jácint

0

István Miskolc
István Miskolc picture

ok köszi

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Köszönöm mindenkinek a segítséget amint kész írok a fejleményekről!

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Nem kell ebből ilyen nagy procedurát csinálni,írd le hogy milyen pozícióban\funkcióban vannak ezek és máris könnyebb lesz segíteni.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Immáron harmadszorra írom, hogy van róla kapcsolási rajz a Tanyán!
Csak valószínűleg fárasztó lehet beírni egyesével az erősítő fent felsorolt típusait a Tanya keresőjébe...persze én megtettem és lett is eredménye.
Sajnos első "értelmes" hozzászólásom a felvezetőkkel kapcsolatban az enyészeté lett...így azt kevesen olvashatták.
Üdv.:Uniman

File csatolás: 

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Igen csak ha úgy írom ahogy a tranzisztoron van gyárilag úgy semmi eredmény! azért köszi a képet!:)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Uniman!

Ne törd magad, neki konkrét, kapható helyettesítő típus kell, mert nem tudja, hogy egy adott alkatrész helyettesítőjét milyen paraméterek alapján kell kiválasztani.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
Kámforrá vált hozzászólásomban ahhoz is volt segítség: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_cs9013.html
(Meg eredetik is találhatók a kincsesdobozaim mélyén)
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Csak azért mert oly jó együtt látni.
Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello Laci!
Az már a másodjára nyitott topik...az azonnal letiltott "egyes" számú pedig ez lenne, de már "kozmetikázott" tartalommal látható. :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Tudom. Csak a "család egyesítés" a szívem csücske. Valamint mint már korábban nem egyszer, éreztem a "vér szagát". Próbáltam belőle kimaradni de van az a határ amikor azt mondom: Na ez már sok! Ha egy idegen nyelvű fórumon minimális vagy semmi nyelvtudással bénázik valaki az még érthető de itt messze nem erről van szó. Részemről több éven keresztül csak olvasója voltam a Tanyának. megismertem a szokásokat már amiket reg. nélkül lehet. De pl. pontosan Te voltál aki valamelyik első bejegyzéseim egyikénél felhívtad a figyelmem kifogásolható szóhasználatra. Ilyesmire pedig akkor és most is kényes voltam ill. vagyok. Elég gyakori a számomra már trágárnak mondható szavak, kifejezések használata egyesek részéről. Kevésbé tartom elfogadhatónak mint a nem tökéletes helyesírást.
laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Máskor legyél figyelmesebb!
A javításhoz:
1.A tranzisztor nem M9631, hanem MPS9631. Itt vannak az adatai: link
2.A másik tranzisztor:simán 9680 link
3. Farchild ss9013: pdf link

Üdv! Kalex

0

István Miskolc
István Miskolc picture

Hozzám így került ilyen haldokló állapotban én szeretném rendbe tenni már egy oldal megy szépen csak nem akartam szétbontani az alkatrészek miatt szeretném maradjon gyári állapotban amennyire lehet!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az eredeti tranzisztorok paraméterei alapján az alábbi linkeken bejelölöd ugyanazokat a paramétereket, és válogathatsz a találatokból.
http://www.tme.eu/hu/katalog/pnp-tht-tranzisztorok_100591/
http://www.tme.eu/hu/katalog/npn-tht-tranzisztorok_100180/
Vagy googleba beírod a típusszámot és azt, hogy "crossreference", aztán a találatokból megnézed, mi található itthon.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Régen milyen jó volt a HQ keresője. Meg lehetett adni a paramétereket tól-ig, és már köpte is az alkatrészeket. Kár, hogy ezt a funkciót tönkretették A TME-nél még szerencsére lehet ilyen módon vadászni.

Üdv: Jácint

0

Sponsored links