You are here

Magnum IDS 2007 Ipod dokkoló cd lejátszó része nem működik

13 posts / 0 new
Last post
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!

Fent nevezett készülék cd lejátszó részét próbálom megjavítani. A hiba elég érdekes. Mikor hozzám került beraktam próbára egy cd-t, minden gond nélkül elkezdte játszani. Az öröm nem tartott sokáig, az első szám után abbahagyta ezt a jó tulajdonságát. Szétszedtem, motorokat kimértem, 11-13 ohm. Mivel semmi különöset nem láttam, csúszkát kicsit megkínáltam szilikonos zsírral. összeraktam, próba és ismét működött. Szépen játszott, beletekerés, léptetés sem okozott neki gondot.. a 3. számig. Mert ott elkezdett kihagyni, egyre gyakrabban és egyre hosszabb ideig, míg nem egyszer csak már abszolút nem játszott semmit, NO DISC felirattal üzent. Újra szétszedtem, teljes mechanika kiszed, majd összerak és megint működött, de ismét csak 3 szám erejéig. A lemez forog, a csúszkát félretolva majd bekapcsolva a gépet hallom hogy visszaáll alaphelyzetbe. A fedél alá bekukkantva látom, hogy a lézer fej is mozog fel-le, próbál fókuszálni.
Viszont a lézeren nem látom, hogy világítana. Egyáltalán a látható tartományban működik? Vagy nem is kellene látnom semmit?

Hagytam pihenni egy napot, de attól nem tért magához. Szóval elég rejtélyes a hiba, legalábbis számomra. Kerestem a lézerfejen potit, amivel a lézer áramát lehetne növelni, de ilyet nem láttam rajta. Tudom, hogy nem ez lenne a végleges megoldás, csak gondoltam egy próbát megérne. Sajnos kapcsolási rajzot sem találtam a gépről.

Kérdésem, hogy érdemes-e próbálkozni új lézerfej beszereléssel? SF P101N típusú van benne. Vagy lehet nem is azzal van a gond, hanem valamelyik elkóval?

Nem dőlök a kardomba ha nem lehet megjavítani, igazából a kihívás az amiért szeretném újra működőképes állapotba hozni.

Előre is köszönöm a segítséget!

Comments
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Egyelőre ott tartok, hogy a cd része továbbra sem működik, valószínű nem is fog, mert nem akarok már nagyon költeni rá. Újabb lendületet adott viszont az a tény, hogy valószínű jó az MP3 része, csak túl finnyás a kicsike. Codekiller fórumtárs mondott pár jó dolgot, már odáig eljutottam, hogy pár számot lejátszik az alábbi feltételekkel:
- 2 Gb-nál kisebb pendrive
- FAT32 fájlrendszer

Így a számok 20%-át lejátssza. Most jönnek majd a további tesztek, már szereztem programot amivel az id tag-et el tudom távolítani. aztán ezzel vagy sikert érek vagy vagy nem :-) Tudjátok, a lepény hal megy elől, a remény hal meg utoljára :-)

nils

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

A lézer infravörös (IR) tartományban üzemel, nem ajánlatos belenézni.
Lehet poti a vezérlő-panelon is.
Nem lehet, hogy a forgató-motor tengelye, vagy a "bigyó" amire a lemezt rakod csálé rajta? Esetleg a fej-szán dőlése változott meg? De lehet még a forgatómotor-vezérlő hiba (nem tud lassabbb fokozaton stabil sebességet) vagy a lézer-szervó is rendetlenkedhet.

sajna elég komoly felszereléssel (szkóp, ...), és mérőlemezekkel lehetne pontosan utánna járni

üdv,
ck

0

Imyke
Imyke picture

"mérőlemezekkel lehetne pontosan utánna járni"

ilyen mérőlemez beszerzési, letöltési forrást nem tudsz esetleg valahol?

Köszi!
Üdv!
Imre

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Korábban itt is volt, pl: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/teszt-cd
Letölteni csak áviteli teszteseket van értelme, optikai beállításhoz értelmetlen.

üdv,
ck

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Hát igazából ettől tartottam, gondoltam, hogy nem egyszerű a dolog.
Abban reménykedtem még, hogy legalább az USB része működik, max használtam volna azt. De az előbb kipróbáltam és sajnos nem működik. :-) Ide már komolyabb szakértelem szükségeltetik. De sajnos alig találni már szakembert aki szívesen elvállalna egy ilyen kütyüt, mert úgymond csak a szívás van ezekkel :-)
Az vigasztal, hogy a tuner része megy, rádiót legalább lehet vele hallgatni :-)

0

CodeKiller
CodeKiller picture

USB-ben van delej? FAT32 formátumú pendrive-val próbáltad? Több pendrive/usb hdd-vel is próbáltad?

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Köszi az ötletet, fél siker. Megformáztam FAT32-re a memóriakártyát (SD kártya), így már villám gyorsan beolvassa a számokat. De még mindig nem játssza le, bár egyszer sikerült 1 számot meghallgatni. Azt csinálja, hogy beolvassa a számokat, rányomok a lejátszásra és újra elkezdi beolvasni a memóriakártyáról az adatokat. Olyan mintha kivenném a kártyát is visszatenném.
Kipróbáltam másik kártyával is, azzal detto ugyanez.
Azt hiszem megy a kukába az egész :-)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Hali!

Azt írtad, hogy Apple gyártmány.

Eredeti vásárolt (iTunes webshop) zenét adj neki!

Tudod a beépített jogvédelem.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

MÁR NINCS BENNÜK DRM!!!! És ez így van már pár (3+) éve!

És valsz nem Apple gyártmány, mert gyárt dokkolót boldog-boldogtalan (gyakran még csak nem is licenszelik).

A töltést szerintem nem lehet nehéz bele-hack-elni.

üdv,
ck

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Nem Apple gyártmány, hanem Magnum, ami képes fogadni Ipod-ot. Arról játssza is a zenét, csak nem tölti a készüléket. Állítólag nem is törvényszerű, hogy töltenie kellene.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Próbáld ki több különböző pendrive-val is! Előfordulhat, hogy válogatós a kicsike. Nézd át az mp3-akat is, mert soknak az elején lehet olyan "szemét" (ID3v2 TAG) ami ha nem elég alapos a lejátszó kódja, kiakaszthatja a dekódert. Pl winamppal ki lehet szedni belőlük (nem mindig).
Memkari olvasó azért nem épp a legjobb tesztalany.... rendes flash-drive-val is le kéne próbálni.

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Köszi az újabb ötletet, kipróbálom majd, valahol van is egy kisebb méretű (512-es) pendrive-om, hátha azzal sikerül. Lehet ezeket az újabb ((8-16 gigás) peneket már nem szereti.
Aztán az is lehet amit mondasz, hogy az ID tag is bezavar neki. Adok neki még egy esélyt, aztán tényleg megy a háztól.

0

Sponsored links