You are here

Makita BMR100 rádio, nincs hang!Megoldva!

46 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdvözletem Mindenkinek.Hozták a fent nevezett rádiót azzal a panasszal hogy nincs hang egyáltalán,A kijelzö müködik , a panelen minden gomb funkcioja látszolag müködik elinditva az automata keresését keres de nem talál semmilyen adot. Kézi kereséssel ugyanez a helyzet.Tda7265 audio végfok ic bemenetére 1kHz jelet adva a végfok müködik , nincs elnémitva.Ide az audio jel MC4580 dual müveleti erösitöröl kéne érkezzen de ide nem jön semmi jel.Bizonyos gombok megnyomásakor csippant egyet halkan de értelmes hangot nem találtam benne sehol audio -jelkövetövel sem. Rajzot természetesen nem találtam rola sehol, csak használati utmutatot. Igy aztán méregettem benne és azt találtam hogy YD2149 tuner ic VCC 5- táplábán csak 1 volt van.Ez egy kicsit kevésnek találom mert a max tápnak 8 voltot ad meg az adatlapja .Nem tudom mennyi kellene legyen az üzemi tápja ,és nem tudok rájönni hogy honan kellene jönnie a tápfesznek.TC4052BP,és TC9260P icék is vannak a panelen. Ha valaki javitott ilyent akkor nagyon jo lenne ha valami tanácsal vagy utmutatoval szolgálna mert lehetséges hogyha a tápgond megoldodna akkor talán életre is kelne a készülék...Elöre is köszöntem mindenkinek a joindulatát üdv dddemeter.

Comments
welding alt
welding alt picture

Szia!
"hogy YD2149 tuner ic VCC 5- táplábán csak 1 volt van." Ez kevés. A minimális tápfesz 1,8V. A lábat kikötni ( pin5), és feszültséget mérni.

Üdv. welding alt

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv welding alt, Köszönöm a tanácsot, holnap ujra nekiesek és leválasztom a táplábat , és majd referálok a fejleményekröl. Addig is köszönöm a tanácsot, üdv dddemeter.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Demeter!
A Tuner IC-nek az üzemi tapja 1,8-7V lenne a tipikus inkabb 3V, az adatlapja 1. oldalarol. A TC4052 a jo öreg CD4052 Toshiba valtozata, 3-18V közt müködik, mig a TC9260 4,5-12V-rol, tipikusan 9V-al jarathato.
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Kari.Köszönöm az infokat,ezek szerint akkor tul kevés a kakao a müködéshez már csak az okát kellene megtalálnom , de rajz(meg tapasztalat) nélkül kicsit nehéz lessz de nem adom fel , üdv dddemeter,

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igencsak ugy nezki mert az IC1,8V-tol hajtando, de a TC pedig megtöbbel, 4,5V-al mint minimum(apropo, annak mennyi fesz van a taplaban?), de ha kiiktatod a tuner IC taplalasat, es mindeg alacsony a tapja: lehetseges, hogy valamely elko/abblokkolo kondi szivja a tapot... A tap terheles nelkül, ill. a radioresz levalasztasa utan hogyan all? Itt van kis leiras a radio csaladrol, de hibakeresesre nemsokat er_ugytünik, hogy nincs adatforras roluk...
Rajz helyett hasznald a benne levö IC-k adatlapjain talalt rajzokat; iranyadonak jok szoktak lenni: jobb hijyan...
Latom van jutyube film is a javitasarol, de, hogy mennyire erthetö_hmm... Van egy robbantott rajz is-összeallitasarol, ezt fel is töltöttem. Kutakodva talaltam egy nemet forumon kis infot hasonlo helyzetre: Lenne ebben BackUp elem is, anak cserelese aktualis lenne, a kezelesiben allitolag levan irva a mikentje is_ betartando a helyes Reseting miatt!
"Makita radio blinks e
usually the blinking E means the backup batteries are dead.

the backup batteries are AA and should go in the lower compartment on the rear of the radio.

just make sure you install the backup (AA) batteries in first, then insert your main battery to run the unit. doing it backwards wont always clear the "E" notification "
Villogo "E" esete: a hatul, alul valahol talalhato 2xAA backup elem kicserelendö! Figyelem: elöször a backup elemet kell begtenni, majd a fö aksijat is- a man emlitett reset megejthetèse miatt.
Eredmenyest! Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Kari.Holnap megmérem a többi ic tápjait is és referálok akkor rola . A készülékben én más elemet nem láttam csak a fö akumulátor mögött két ceruzaelem szuportot, azokban ki is cseréltem az elemeket mert le voltak merülve , de sajnos ugy láttam hogy csak az óra kijelzést müködteti arra az esetre ha kiveszem a fö akumulátort,mert azzal és annélkül is néma a készülék persze lehet más "szemmel nem látható funkcioja " is .De nem hiszem hogy emiatt nem lenne elég a tápfesz... Köszönöm hogy utánanéztél , ezeket én is megtaláltam de érdekes modon rajz nem keveredett sehol sem a dokumentáciok közé még véletlenül se... :-( üdv dddemeter.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia - Kerlek!
Talaltam meg 4 klf kezelesit, azokat is feltettem_ vegül is ugyan azt ragozzak-nagyjabol, rajzot asszem nem lehet ehhez (sem) lelni- ovjak epp ugy mint a töltöjeikèt.
Igen, azokrol a ceruza elemekröl szolt a fama...
Ezen a forumon a 78RL05 5V-regler (Cross=SA78RL05, Hangzhou Silan Microelectronics CO.,avagy Alldatasheet: TS178RL05) elött talalt bibis elko volt a megoldas. Ha ilyen stabod van= a jobb szlesö laba az enable, ennek H-on kell lennie! Aztan, a transistornet-en irjak: az akku fiokban levö kis kartyan 2 P-MOSFET-ettudott azonostan, melyek 3,3MOhm-al vezereltek, ezt az ellenallast muszaly volt 100KOhm-ra modositani, 0805 SMD befèrt...

Kari

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok , Folytatván tovább a küzdelmet ezzel a rádioval ,felemelve a tuner ic táplábat a helyzet nem sokat változott csak anyit hogy a tápfeszültség 0.3 voltal emelkedett,Probáltam zárlatos iclábak , kondi után kutatni de ilyent nem találtam ...Méregetéseim során rátaláltam arra pontra ahonnan ered a tápfeszültség .Eljutottam EGY BA09T feszültségszabályzó- hoz amelynek sem a bemenetén sem a kijövetén nincs meg a kellö feszültség. A bemenetére a feszültség egy háromlábu tranzisztornak látszó alkatrészen át kellene kerüljön.AE felirat van rajta nagy betükkel aztán kissebb számokkal erre merölegesen 06 szám nem tudom azonositani hogy milyen tranzisztor lehet.A bázis és emitte között át van ütve egy 100k ellenállás van a bázis és emoitter közt . a kollektor megy astab ic bemenetére....

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a BA09T egy 9 V-os stabilizátor ic, az AE lehet

AE 2SA1365-E Si-pnp Relay-Drv, 25V, 1A, 150mW, B=150..300, 180MHz SOT-23 16ta - 3a Mit

vagy

AE BCW60E Si-npn GP, 32V, 200mA, 0.33W, B=250..460, 250MHz SOT-23 16ta - 3a Fer

vagy

AE CPH3105 Si-pnp Relay-Drv, 50V, 3A, 900mW, B=200..560, 360MHz CPH3 16ta - 3a San

tranzisztor,
A tokozását nem írtad
(de lehet, hogy másnak másféle típus jön elő)

Bálint

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok , Végre megszületett "Jézuska" :-) .Elindult végre a rádio , kicseréltem a 9 voltos stabilizátort 7808-ra mert csak ez volt itthon, de a helyzet nem változott. Aztán rájöttem hogy a bemenetére egy pnp tranzisztor kapcsolja rá a feszültséget , ez viszont a B-E közt csontzárlatos volt, Probaképpen kicseréltem egy hagyományos PNP tranzisztorra és igy amikor megnyomodik a bekapcs gomb ,akkor megjelenik a háttérvilágitás is ,és szoll a rádio is . Érdekes modon A tuner ic 5 lábát nem kötöttem vissza , és igy is vette a helyi adást, de nem müködött az automata keresés vagyis nem talált adót magátol és nagyon érzéketlen volt.Miután visszaforrasztottam az ic 5 táplábát megoldodtak ezek a problémák.Ugy látszik hogy külön kapcsolja csak a tuner részét és a háttérvilágitását a rádionak . Most visszateszem az eredeti stabilizátort mivel semmmi gyanusat nem mértem rajta és uj 9 voltos nincsen itthon ,Már csak azt kellene eldöntsük hogy milyen tranzisztor lenne jo ide tartos üzemre?Bálint neked bevallom töredelmesen hogy tokozást azért nem irtam mert még eléggé hadilábon állok az smd alkatrészekkel, kapcsolatban , és nem dolgoztam még nagyon ilyen "aproságokkal" és ezért nem tudom hogyan azonositsam a tokozást . De ugy látszik bele kell ássam magam ezekbe is , mert hova tovább mind több ilyen alkatrészel találkozom...:-) ....

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a hadilábhoz.

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Bálint köszönöm szépen , elmentettem a dokut üdv dddemeter.

0

city217
city217 picture

Szia.
Van itt a tanyán a bal oldalon olyan, hogy "Félvezető katalógus" az segít!
Az ezt megelőző írásod után már csomagoltam a kőműves bizonyítványomat is hogy azt is visszaadom, olyan borzalmas volt. :) Direkt nem írtam mert így legalább a saját károdon tanulsz.
Hogy vállalsz el ilyen dolgokat ha......., de ha hobbi akkor hajrá.

Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia city.Mindenböl lehet tanulni valamit , de ha nem válalsz el semmit , akkor nincs is honnan tanulj ezt azt , mert például ez esetben biztos hogy sosem vettem volna egy ilyen gépet ennnyi pénzért csak azért hogy megtudjam hogy hogyan van felépitve .Másrészt pedig már valaki járt elöttem benne mert mindenütt össze vissza van forrasztva a panel , csak éppen ahol volt a baj azon a környéken nem járt a páka , ugyhogy ebböl arra következtetek hogy még nálamnál amatörebbek is járhattak benne.. végülis a végkifejlet a lényeg , jaj és nem is álitottam soha magamrol hogy profi lennék , valoszinüleg nem is leszek soha , de szeretem amit csinálok és örülök amikor sikerülnek is dolgok és Hála istennek, és a Tanyának sikerülgetett már sok minden , azon kivül is amiröl itt a tanyán topikoztam ,Viszont tudom hogy a legtöbbet itt tanulom /tanultam Töletek és ezért nem fogom magasan hordani az orrom sosem,:-) mindenki ugy hobbizik ahogy a körülmények és a lehetöségek engedik ,,és tanulni sosem késö....:-) üdv dddemeter . UI:Nem igazán értem hogy mi lehet olyan borzalmas abban amit irtam ...nyavalyás amatörként irtam és amit egyszer megkérdezek és választ kapok rá azt többet nem szoktam megkérdezni....:-)

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Próbáltam eddig visszafogni magam, nem volt könnyű.
Piszok nagy mákod van hogy ma már előtted az internet szinte kimeríthetetlen kincsestára.
Ez azért nem volt mindig így. 14 éve még vidéken, Nyíregyházán épp hogy létezett ilyesmi. Szinte minden IC adatlapja hozzáférhető nem úgy mint régen mikor szinte csak hazai kiadású szakkönyvekből, vásárokon szerzett papír alapú katalógusokból, ha tudtál rá áldozni külföldi folyóiratokból juthattál információhoz.
Nem, nem kell megvenni egyetlen készüléket sem a tapasztalat szerzéshez-ahhoz logikus gondolkozás kell és persze alap ismeretek.
Ez utóbbihoz ott vannak a régebbi és újkeletü tan és szakkönyvek, klf. kiadványok.
Egy rádió a különböző működési elven alapuló felépítésétől eltekintve ugyan úgy javítandó legyen az bármelyik cég terméke. Számomra a javítás nem arról szól mint hajdan egynémelyik "kollégának" hogy egy "kockás füzetbe" lejegyzem a saját és mások "hibaeseteit" s ebből gépiesen "javítok".
Miután ismertek voltak a felhasznált IC-k típusai és adatlapjai, sőt ezek egyszerű analóg áramkörök lévén a működésükbe igen rendesen bele lehet látni nehéz lett volna nem eredményre jutni.
A ma ilyen feladatokra vállalkozóknak összehasonlíthatatlanul könnyebb dolga van mint 10-20 évvel korábban.
Üdv. Laci

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet azt is szajkózni, hogy tanulni, tanulni, tanulni.
Meg lehet tanítani is. Melyik is a nehezebb? Nem az a profi, aki tud valamit, hanem az, aki át tudja adni a tudását. Nem a megoldást kell megmutatni hanem elmagyarázni, hogy lehet odáig eljutni.

Üdv: Jácint

0

dddemeter
dddemeter picture

SziasztokTeljes mértékben egyetértek azzal amit itt kifejtetettek , csak megjegyezném hogy nekem sem volt még 7 évvel ezelött internetem ,és emlékszem még azokra az idökre amikor egyszer kint jártam Pesten és nem tudtam hogy hol keressem azokat a könyvesboltokat ahol szakkönyveket találnék , igy aztán fütöl fátol érdeklödtem és napokat töltöttem antikváriumokban és másztam könyvespolcokat hogy megtaláljam azokat a könyveket amik engem érdekeltek , és amikor egyet- egyet találtam, ugy örültem neki mintha Aladin kincseire bukkantam volna.Az internet kétségtelenül felmérhetetlen segitséget jelent, viszont ebböl következik a "böség zavara"is, mert sokszor a sok informáciobol ki kell szürni azt ami tényleg hiteles ,,És a mai napig is azt a kis juttatást amit eseleg kapok a hobbizásbol szakkönyvekre forditom , mert az a véleményem nekem is , hogy elöször a müködési elvet kell megismernem és aztén jöhet a többbi, de gyakorlatot nem tudok szerezni csak akkor ha konkrétan is kibontok valamit és megnézem hogy a valoságban is hogy néznek ki a dolgok.. Mindenki a lehetöségei és tehetségéhez mérten kell boldoguljon,ezért én amit lehet elkészitek saját kezüleg és minnél kevesebb költségvetésböl probálok boldogulni. Van nálunk egy közmondás mely igy szol : Jo annak ki máson tanul, jaj annak ki magán tanul ...ezért aztán ugy gondolom, ha valamiben nem biztos az ember, jobb ha megkérdi egy nála okosabbtol , mielött önfejüen szikráztatni kezd, mert ha egyszer tévedtél akkor azt az elektronika nem bocsátja meg , ha csak utolag jövök rá,,,,, Végül de nem utolso sorban szeretném megköszönni mindenkinek aki hozzászolásával/ tanácsokkal segiteni probált a probléma megoldásában. A készülék tökéletesen müködik, egész nap járattam ,nincs gond vele , igy megoldottnak tekintem az ügyet.Mégegyszer köszöm Mindenkinek a segitö szándékot, üdv dddemeter!

0

mihist
mihist picture

Sziasztok !
Szeretném a Makita BMR 102 javító fórumot feléleszteni.
Szóval a nálam lévő BMR 102 a következőket produkálja:
Bekapcsol, majd 2 másodperc múlva elmegy a hang. Kijelzés, s minden egyéb működik, csak hang nincs.
Az a panel a hibás, amelyiken a végerősítő van, mert van egy másik ilyenem, s abból átraktam a jót, így kicsit lokalizáltam a hibát. A panelen volt pár vezető réteg szakadás, összeforrasztás, ezeket elhárítottam, de a hiba maradt. A 2db nagy elko-t bemértem ESR mérővel, azok jók. Az IC -k tápja megvan.
Gondolom vmi zárlat miatt bekapcsol vmelyik IC védelme.
Ötlet ?

0

proba
proba picture

Első tisztázandó kérdés, hova mentek / honnan jöttek az olvadt vezetékek. A két vég tisztázása után már legalább egy rossz alkatrész behatárolható.

1

mihist
mihist picture

A vezeték szakadások, nem olvadás eredményei, hanem panelhiba, valószínű maratási hiba, egyszerűen meg volt több helyen szakadva a nyák.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

A Tda7265 IC egy közismert ic.
Adatlap szerint ellenőrizd! 
Adj neki jelet! 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a TDA7265 az 2x25W-os ic

Bálint

1

mihist
mihist picture

Ebben LA 4631 végfok ic van, 13 lábú. A 9, 11, 13 lábak nincsennek bekötve.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: IC-k alkalmazási rajza
Az 5. láb a standby

Bálint

1

mihist
mihist picture

Stand by -on milyen jel kell, hogy legyen, működés közben ? Ja, látom, 5V, igaz ?
 

0

zsugori
zsugori picture
***

1

mihist
mihist picture

Huu, eddig elkerulte a figyelmem, ez tényleg meg van olvadva ! majd holnap kicserélem.

0

zsugori
zsugori picture
***

nincs egy lemez darabjuk szegényeknek

1

mihist
mihist picture

Még nem vagyok a szervízasztalomnál, esetleg segítenél, h Magyarországon kapható ekvivalens tipus melyik lehet ?

Itthon nem találok 50V/4A bipoláris tranyót.

Esetleg magyarországi 2db pnp tranzisztor összekötésével ?

0

zsugori
zsugori picture
***

bd440

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: milyen típus?

Bálint

1

uniman
uniman picture
***

1

SzBálint
SzBálint picture
****

1

sistvan
sistvan picture

Az adatlap vonatkozó részének google általi fordítása:
-
• Az erősítő be- és kikapcsolható az 5. tű magas / alacsony állapotának vezérlésével.
• Az erősítő bekapcsolása 1,5 V vagy annál nagyobb feszültséggel vagy 800 µA vagy nagyobb beáramló árammal történik. (Ha egy 5V
szintet közvetlenül az 5. érintkezőre alkalmazzák, az 5. érintkező beáramló áramának értéke kb. 4,5 mA lesz.)
• Ha az 5 V-ot meghaladó Vx feszültség kerül alkalmazásra, akkor helyezzen be egy áramkorlátozó ellenállást (Rx) úgy, hogy a beáramló áram
nem haladhatja meg a 4,5 mA-t. (Lásd az alábbi képletet.)
  Rx = (Vx - 5V) / 4,5mA

0

mihist
mihist picture

A Standby-on az jelenik meg, ami a jól működő rádión is, mégis elhallgat. Lehet, h csak kiforrasztom a nagyobb elkokat, s úgy mérem meg az esr-jüket.

0

Kari
Kari picture
*****

Az esetleges szivargast ESR merövel soha nem fogod tudni kideriteni, vagy merj üzemi feszen szivargo aramot-vagy csereld öket ismert jokra...
Kari

1

mihist
mihist picture

Mindenkinek köszönöm az építő jellegű hozzászólást. Sikerült megcsinálni. Úgy látszik, hogy a Makita rádiókban a Q17-es alkatrész, ami egy bipoláris tranzisztor, sűrűn elromlik. Q17 = B1143. Én BD438-ast tettem bele, mely 45V /4A-t bír.

2

city217
city217 picture

Szia.
Kár volt már hozzáírnod, mert erősen bólogattam!
Nálam ez sok, meg sokk volt, "háromlábu tranzisztornak látszó alkatrészen".
Csak így tovább, rajtad legalább látszik a fejlődés. :)

Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia City. Azt a "háromlábu tranzisztornak látszo" kifejezést azért használtam , mert mielött kérdeztem volna , én is keresgéltem az smd kodok közt és azt találtam hogy attol amiért három lába van ,még egyáltalán nem biztos hogy tranzisztor ugyanis találtam olyant is hogy lehet pld zenner dioda is meg sok más egyéb is ,,,aztán végülis a kapcsolásbeli poziciojábol és vélt feladatábol következtettem rá hogy pnp tranzisztor kellene legyen, ha nemlett volna csontzárlatos akkor kimérem és tudtam volna hogy tranzisztor.... üdv dddemeter.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia es gratulaciom!
Bocs az elmaradasomert, de masfele kellett jarnom_ lehet ezert lettel hamarabb kesz a ketyerevel :-)...
Teljesen igazad van, egy 3 labu tokban lehet valamifele (hagyomanyos, avagy "digitalis" NPN/PNP tranyo, N/P csatornas FET es akàr MOSFET is - nomeg dioda(k)/Zener(ek)...)
Te nem nyvalyàs amatör vagy, azaz ha lennel sem lenne bün, hanem egyszerüen kerdeztel amit nem tudsz, eppugy mint senki sem tud mindent (legfeljebb azt hiszi)- ellenben az allando tötözködö lelöhetne vegre magat.
SMD tokok beazonistasara nèmi segitseg meg mèg egy...
Legjobbakat!
Kari

0

welding alt
welding alt picture

Szia Kari!

"A TC4052 a jo öreg CD4052 Toshiba valtozata, 3-18V közt müködik, mig a TC9260 4,5-12V-rol, tipikusan 9V-al jarathato." Köszönöm a kiegészítést. A kiszigetelt lábas feszmérést csak azért javasoltam, hogy könnyebb legyen az IC üzemképességének eldöntése.

Üdv. welding alt

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
Nézz bele ebbe (TA2149)
http://elektrotanya.com/casio_cd-9g.pdf/download.html
nem a fülhallgató aljzatnak kéne átkapcsolni?
http://imgur.com/gallery/1duDO
http://i.imgur.com/uxBJVyv.jpg

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia zsugori.A fülhalgatoban tettem fejhalgatot de nincs semmmi hang ott sem . de mégegyszer megnézem holnap. Viszont ha a tuner nem müködik akkor nincs ahonnan legyen hang sem...azért köszi a joszándékot.Üdv dddemeter.

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
Bocsánat hogy fülhallgatónak néztem AUX IN1

0

Sponsored links