You are here

Maxwell MT-25901 Infra hőmérő hibát jelez, nem mér

1 post / 0 new
knight87
knight87 picture

Üdv Mesterek!

Adott a címben szereplő hőmérő-pisztoly. Kb. 5 éve vásároltam, azóta néhány alkalommal volt csak használva, dobozában pihent. A használaton kívüli időben az elemet is kivettem belőle.

A napokban épp szükségem lett volna rá, betettem egy új elemet, nyomtam a ravaszt, aztán csak az "Err" felirat jelent meg, ami néhány másodperc után el is tűnt.

Mivel a készülék már nem garanciális, szétszedtem.Eléggé egyszerű a belseje, a vezérlő IC-n kívül (ami be van cseppentve) egy 24C02-es chip van még a panelon, néhány smd kondi és ellenállás mellett. Feltételezem ez valamiféle kalibrációs adatokat tartalmaz. Sikerült kiolvasni, de értelmezhetetlen a tartalom.

Átnéztem a forrasztási pontokat, illetve letisztítottam a gyártás során ottmaradt folyasztószer maradványait, valamint néhány pontot átforrasztottam. Így a helyzet annyiban változott, hogy most már bekapcsol, és az LCD világítása, illetve a lézer kapcsolható gombokkal, viszont folyamatosan 617,2 Celsius fokot mutat, ami konstans.

Ilyen esetben mi mehet tönkre, és miért? Maga az infra szenzor, vagy a vezérlő chip? Esetleg a kalibráció szállt el?

Külföldi fórumon találtam egy hasonló készülékkel kapcsolatos leírást, amiben az ember belépett manuális kalibrálási módba, és abban állítgatott dolgokat. Abba a módba ezzel is sikerült belépni, viszont a kalibrálási szisztémát nem értem egyelőre, csak feltételezésem van a mikéntjére. Belépés után megjelenik a 300, illetve az aktuális készülékhőmérséklet, váltakozva, utóbbi huszon egynéhány fok, és ahogy a kezemtől melegszik a készülék, az érték is emelkedik. Ha a Mode gombot ilyenkor megnyomom, a 100 érték jelenik meg, és szintén váltakozva mutatja az aktuális hőmérséklettel. Ha mégegyszer megnyomom, utána a 0 váltakozik a hőmérséklettel. Következő nyomásra kilép. A hőmérséklet nem változik annak függvényében, hogy mit helyezek a készülék "látóterébe". A sejtésem az, hogy ebben a módban külső hőmérőt kellhet csatlakoztatni (gyártás során), és úgy megadni neki a referencia hőmérsékleteket, vagy olyan hőmérsékletű tárgyat a készülék elé helyezve kellene húzni a ravaszt. Nem tudom...

Van ötletetek erre? Ilyennel még sosem találkoztam.

Köszönöm előre is!

File attachment: