You are here

Meddő teljesítmény mérése

3 posts / 0 new
Last post
torokj
torokj picture

Üdv,
Lehet láma lesz a kérdésem,de a meddőt mérik /kompenzálják a 20 KV középfeszültségen ?
Van a cégünknek  egy 20KV /400V 4MW  trafója,amiről mindenki azt hitte ,hogy az áramszolgáltatóé.Teljesítmény mérése a szekunder oldalon,GSM távadóval is felszerelve.Természetesen van fázisjavító,közel 50 db 1-200 KW teljesítménytartományban dolgozó motorhoz,amelyek részben frekvenciaváltóval,részben csillag delta indítású mágneskapcsolóval vannak működtetve.
Elméleti kérdés,amennyiben meghibásodik a fázisjavító (pl beég egy mágneskapcsoló) az "csak" a mi veszteségünk ,vagy primer oldalon is mérhető/szankcionálható?Kapacitív meddőt miért büntetik jobban,mint az induktívot?
tj

Comments
Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
A kapacitív meddőt azért büntetik jobban , mert mint az induktív meddő rész is olyan plusz áramot jelent ami a hálózaton hővé alakul de nem ebben van a különbség  a lényeg a kapacitív meddő emeli a hálózati feszültséget! Továbbá a kapacitív áramokat megszakítani sokkal nehezebb. Ez akkor válik fontossá amikor védelmi működés van és a védelem nyitja adott alállomáson a megszakítót egy jelentős kapacitív meddőárammal terhelt leágazáson. Továbbá a szolgáltató a kapacitív meddő kompenzálására nem rendelkezik közvetlen eszközzel pl kompenzáló induktivitások. Az erőmű tud nyelni vagy termelni a hálózatra meddőt de ő nem a szolgáltató része .Szóval több okból is kerülni kell ezt az üzemállapotot.

Másik kérdésedre a válasz, hogy a szekunder oldalon terhelt kapacitív áram mérhető a primmer oldalon is ugyanazzal a szöghelyzettel, az áram nagyságát tekintve az áttétellel fordítottan arányosan. Azaz ott is azt a teljesítménytényezőt méred mint a szekunder oldalon. Kicsit módosítja a trafó a saját induktív meddőjével. Ugye ezeket vektorosan kell összegezni. Nagyon leegyszerűsítve kb ezek miatt

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Az áramszolgáltató trafóállomásain ,  van meddő kompenzálás 6kV,10kV, 20kV-s szinten is.

Igen ,azért a cég felárat fizet , gyakori a bizti kiégés, kondi tönkremenetel  is.

Az induktiv meddő ? Mert az áramszolgáltatói kábelek/távvezetékek  is adnak kapacitiv meddőt .( sokszor az ind 0,8 érték nem is tudja  kihozni az 1,0 ig )

0