You are here

még egy EMG szkóp javítás (1568/2)

84 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Üdvözlet!
Úgy látszik elkapott a ,,vegyük rossz oszcilloszkópot és én majd megjavítom'' betegség, mert még épphogy csak megjavítottam a 1567-es szkópot most vettem egy rossz 1568/2-t is... Még nem kaptam kézhez ezt se, viszont ennek van két fényes pont a képcsövén bekapcsolás után, tehát vagy a fűrész generátor, vagy az X eltérítése a rossz.
Tegyük fel, hogy sikerülne ezt is megjavítani. Szerintetek melyiket tartsam meg? Ez a 1567 sok szempontból nagyon tetszik nekem, csak az a baj vele, hogy az asztalomon a ,,munkatérből'' nem látok rá rendesen a szkópra, mert túlságosan kilóg. Ilyen szempontból a 1568/2 jobb, mert az sokkal rövidebb, viszont az csak 30MHz-es (jó, azt sem használnám ki jelenleg, de ki tudja mit hoz a jövő) viszont kettős idő alapja van, ami nagyobb rugalmasságot jelent, mint a 1567-es 10x kapcsolója. Illetve ki mit tud mondani arról, hogy mekkora eltérés van 1568/2 és /2A jelű gép között, átalakítható-e gazdaságosan a sima /2-es /2A-ra?

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Én nem alakitanám át .
Szerintem az ereditileg használt pl. félvezetöket nem lehet már reális áron beszerezni .

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

A gépezet azóta is többé-kevésbé jól működik, de időről-időre előjön néhány bosszantó probléma (általában ugyanazok) ezek közül mostanában az a legnépszerűbb, hogy a fényerő változtatására a kijelzés elmászik függőlegesen, minél nagyobb a fényerő annál följebb megy, van, hogy kapcsolgatásra varázsütés szerűen elmúlik, de még logikát nem véltem felfedezni a nyomogatott kapcsolók és a hiba elmúlása között, van valakinek ötlete, hogy merre érdemes keresgélni?

0

braunv
braunv picture

Most látom ez már egy régi topik !

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szerinten jó hogy ide irtad a véleményedet .
Legyen egy helyen .

0

SzLaszlo
SzLaszlo picture

Tisztelt Szakértők!

Nekem az a fő gondom a 1568/2 vel hogy a fényerő eléggé változik ha nyomogatom a gombokat, pl CH1 ről CH2 re váltok és vissza.
Tehát ha bekapcsolom a szkópot de nem adok rá fényerőt akkor eleinte semmi fény nincs csak ha elforgatom kissé a potit, gondolom ez a jó állapot amikor rá kell adni kissé a potival a fényerőt hogy legyen látható.

De aztán ha kapcsolgatom a gombokat pl CH1 ről CH2 re és vissza akkor véletlenszerűen elég erős a fény lesz pedig nincs is ráadva aztán megint elmegy a fény a kapcsolgatáskor. Van valakinek ötlete? Több helyen is lehet kontakthiba ami közrejátszik a fényerő ingadozásban?
Köszönöm előre is.

 

0

braunv
braunv picture

Szia ! Javítottam  már egy párat ebből a típusból , minden jel arra mutat hogy a feszssokszorozó kondenzátorok átvezetnek  ! Ajánlatos a kondikat cserélni !
Az eredeti kondikat lehet ugyan pótolni de horror áron vannak ,én az enyémet átalakítottam légszereléssel ! A meglevő  kerámia forrcsíkok  segítségével meglehet oldani
fillérekből ! A nevem alatt találsz erről egy topikot ott jelzem hogy az 500 pf -es 15 kV -os kondenzátorokat hol tudod beszerezni természetesen Kínából ! A szkóp utána
stabilan működik már két éve ! Sajna képet nem csináltam az átalakításról és már nm is tudok mert pár hónapja eladtam ! És még annyi a kicsi kerámia potik hajlamosak
kontakt hibásak  lenni ! Beszerezni lehetetlen de kellő türelemmel javíthatók !   Üdv!      

2

SzLaszlo
SzLaszlo picture

Tisztelt braunv és varga jeno!

Még arra rájöttem hogy a szkóp fényereje nem csak akkor változik ha kapcsolgatom a nyomógombokat hanem akkor is ha a kezemmel megkocogtatom kicsit a készülék házát oldalt vagy felül , tehát mechanikai kis rázkódásnál is  előjön a hiba.
1.Ez jelentheti azt Tisztelt Szakértők , hogy mégse a feszsokszorozó kondi vezet át  és nem is a kapcsolók kontakthibásak?
2. Kondi átvezetést ki tudom mérni valahogy anélkül hogy kiforrasztanám?
3.Kiszedett állapotban már biztosan meg lehet állapítani valahogy a kondi átvezetést?
Köszönöm.

 

0

braunv
braunv picture

Szia ! Ha ez az infó korábban jön akkor akkor mindjárt más a megítélés ! Kocogtatással aránylag belehet határolni a hibás területet ! A sokszorozó kondiai csavaros kontaktussal vannak ellátva lehet hogy valamelyik ki lazult ! De még lehet a max fényerőt beállító  poti ,de még ezer más ! Feltételezem kapcsolási rajz segitségével
 keresed  a hibát !  Mérni honnan indul ez a folyamat ami a fényerő változást okozza , de mint írtam korábban a kis kerámia potik  tudnak hibát produkálni ! Üdv!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Kedves László!
Lehet szigetelt nyelü gumi kalapáccsal ütögetni a szkópodat. smiley
Attól a hiba még kh.
Üdv Varga JAno

0

SzLaszlo
SzLaszlo picture

Tisztelt braunv!

Köszönöm szépen a választ!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Nem tartom magam "szkóp szakértönek".
(Más területen dolgoztam.)
Én befújnám kontakt szprével a kapcsolókat . Az eredet felületi bevonat már oxidos . Kontakt60,Kontakt61,KontaktWL,...stb.
Nem olcsó . De legalább drága a javitás .
Szerintem .

0

SzLaszlo
SzLaszlo picture

Tisztelt Varga Jano!

Köszönöm szépen, megpróbálom, hátha segít a contakt spray.

 

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Ma megint elromlott a szkóp... az időalappal van valami gond. A Hiba leírása: egy bekapcsolás után nem jött meg az időalap, körbetekergetve a kapcsolót még produkált először némi aktivitást, aztán szétszedtem, nagy nehezen megtaláltam, hogy a föld kábel letört az időalap állító kapcsolóról (a töltő ellenállásokról), de azóta már gyakorlatilag semmit nem csinál az időalap. A feszültségek látszólag rendben vannak, azzal a kivétellel, hogy nem töltődik a Miller kapacitás, sem single indításra, sem auto triggerelésre. Az X végerősítő működik azt próbáltam. A tranzisztorokat az áramkörből kivéve jónak mérem, többszöri mérés után is, a feteket is cserélgettem, de semmi eredmény eddig. A H panelen az ic-k közül csak a UA710-eket, illetve az SN7400-t tudtam cserélgetni, de amennyire értelmeztem a kapcsolási rajzot valójában csak az SN7400-nak van köze konkrétan az időalap müködéséhez.
Van valakinek ötlete ez most mi lehet?

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Bar szerencsesen megjavult ez a keszülek is, de esetleg meg jol jön valakinek a következö nagyfesz kondenzator ajanlat:

Murata 2200 pF 6 KV condensatore disco conf. 20 pezzi= € 3,- + posta =xxx
http://cgi.ebay.de/Murata-2200-pF-6-KV-condensatore-disco-conf-20-pezzi-...
Kari

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Kari!
Nekem még lehet, hogy jól jön... Köszi!
Üdv: Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Laci!
Szivesen, s egeszsegedre, ill. keszülekeid epülesere! :-)
Egyik ismerösöm rendelgetett mar töle, megbizhato-korrekt, eszak Olasz-nak mondta, asszem nöci...
Kari

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ilyen kondit csak 5 Kv adok ingyen,csak gyertek érte.
Ne hogy 3 euro!
Mire használatos ,hogy ilyen drága? Én a TV gyárból kölcsönöztem pár tucatot ,de a mai napig egyet sem tudtam sehova sem felhasználni.
Miki.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Batyo!
Szivesen el is fogadnam, ill. mennek, csak a bocskorom szetkopik mire oda caplatok...
Mellesleg a 3€-t 20 db-ert kerik. :-) Igaz a postadijat is hozzakell meg adni!
Különben a nagyfesz sokszorozokban, es a kimenetük szüresekor hasznalandok...
Kari

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Karesz !
A négyzetben az van irva Stückzahl,a Stuk oroszul darab. :hmmm:
Vagy csak egyben vihető el?
Igaz én németül sem értek....
Üdv Miki.
Tudom hol használják,mondom a tv gyárból kölcsönöztem,de még sehova sem kellett,birják a strapát,nem avulnak =nevet=

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ez meg DARABSZÁM a jelentése, pontosan. 20 pezzi- darab csomagonként.

Üdv.: uniman

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!
Gondoltam írok még egy utolsót ebbe a témába, hogy megköszönjem mindenkinek a segítségét, aki hozzászólt a témához :) Végre volt időm befejezni a gép összerakását és úgy néz ki a nagyfeszültség problémát is sikerült elhárítani már, a kép sem ugrál, szóval minden oké :)
Csatolok két képet, hogy lássátok nem hiába segítettetek :)

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia jakyg!
Gratulálok!;o) Jó kis mérföldkő a szakmában egy oszcilloszkóp javítás, csak így tovább!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia jakyg!
Gratula-csak igy tovabb, sok sikeres javitast a szakmadban! :-)
Elarulnad azt is, hogy miert röcögött a kep, ill. mi volt a nagyfesz gondja?
Megköszönve-üdvözöllek!
kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Köszönöm :)
Szétszedtem a sokszorozóját ennek is és közben kiderült, hogy az egyik kondenzátor lenti kivezetéséről "letört" a drót és csak ímmel-ámmal ért hozzá, de nem tudom hogy volt eredetileg, mert az az alátét amire elvileg rá volt forrasztva úgy nézett ki, mintha soha nem forrasztották volna még, csak egy icipici gyanta folt volt rajta -megforrasztottam rendesen. Ha már szétszedtem jól kiáztattam a kondikat meg a forléceket ecetben aztán átmostam denaturált szesszel, a drótokat kicseréltem jobb szigetelésűre. Ettől azt reméltem, hogy a röcögés is megszűnik, de nem tette.. jobb híján elkezdtem kopogtatni az Y végerősítőt és látszódott, hogy hatással van a mozgolódásra. Átforrsztottam a munkaellenállásokat és pár másik gyanús ellenállást és megjavult. Egyébként ezek előt még elszállt a +15V áteresztő tranzisztora is -csak úgy menet közben, lehet, hogy a szivárgó nagyfesz tett be neki, mondjuk eléggé melegednek is ott a tranzisztorok, nagyobbra cseréltem.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

"kiáztattam a kondikat meg a forléceket ecetben "
Bocs, de erről még nem hallottam. Mindig úgy tudtam, hogy a sav vezeti az áramot, ecetet csak vízkőoldásra, és bablevesbe használtam, kondik és forrlécek lemosásához soha, mert ez esetleg a legjobb út egy következő zárlathoz. Pláne ha arrafelé nagyfeszek vannak.
Szia, Csaba

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Én onnan közelítettem, hogy a kondenzátorok vonzzák a koszt, ecetben pedig sec perc alatt lejött az a kosz ami denaturált szesszel hosszas sikálás után sem, ecet után jól átmostam vízzel, megtörölgettem, aztán utána még áttörölgettem denaturált szesszel is, én átvezetési gondot nem tapasztaltam, viszont minden csillog a tisztaságtól :)

0

Kari
Kari picture
*****

Köszi jakyg!
Jokat!
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Üdvözlet!
Segítséget kérnék a két időalap működésének kapcsolatával. Jelenleg odáig javult a helyzet, hogy a fő (A) időalapot használva egyetlen kapcsoló állás kivételével (5us/div) működik a fűrész generátor az orosz ic-vel. (Azzal még nem foglalkoztam, hogy abban az egy állásban miért nem működik) De sajnos most nem ez a legnagyobb bajom.
"A inten by B" üzemmódban a fényes vonal elejét tudom szabályozni a delay time-al és a végét pedig a sweep length-el. A két fűrész generátornak ilyen a kimenő jele (fent A lent B) ha átváltok "B DLY'D BY A" üzemmódba ugyan ez a kép, ha elforgatom a B időalapot az A-hoz képest ennél csak rosszabb alakok jönnek elő a B időalapban.
MIXED üzemmódban így néz ki, ha a két idő alap együtt áll, mellesleg ebben az üzemmódban kb. minden harmadik kapcsoló állásnál nincs se A se B fűrész jel. Ha eltekerem a B időalapot az A-hoz képest akkor pl. így -vagy jobban- eltorzul a B fűrész jel, de a meredeksége nem változik. Továbbá együtt futtatva mixed módban 0,1us/div állásban így néz ki, míg csak az A időalapot használva ugyanitt szép a jel.
Miért és hogyan van hatással a B idő alap az A időalap jelére?

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Az 1994 -es RTÉK -ben egész jó leírás és kapcsolási rajzok vannak az 1568/2A kettős időalapjáról, ha nincs meg szólj és felteszem valahová. Amúgy mintha a B fűrész linearitás hibás lenne. Egy IPA-s lemosás ráférne az egész panelre és a jaxlikra is. Régi műszereknél érdemes egy jó tekergetéssel kezdeni, minden kezelőszervet jobbra-balra párszor, nyomógombokat be-ki, hogy az oxidréteget lepucold az érintkezőkről/ellenálláspályákról.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
A jacksley-t már jópárszoor körbetekertem és még egy kis kontakt sprével is rásegítettem,viszont azt nem igazán tudom mi az az IPA-s mosás... :/
Viszont nagyon örülnék annak az évkönyvnek, mert most szétnéztem a neten, sok évkönyvet találtam, csak a '94-5-6 sorozatot nem.

0

peterpan
peterpan picture

ID:79659 Abban a hozzászólásban minden benne van.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Töltöm felfelé iszonyatos sebességgel... IPA= IzoPropil Alkohol, nagy tisztaságú lecsapódásoktól mentes tisztítószer, kifejezetten elektronikai célokra.
Kontakt sprével vigyázz ilyen helyeken főleg ha kenő is, mert lerontja a nagyfrekis viselkedést a hátramaradó oldalék/páralecsapódás.

http://s2.toldacuccot.hu/letoltes?sid=582bda8aad926a03e0315cfa72e1e027&f...

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Köszönöm, leszedtem, már olvasom is.
Átforrasztgattam a gyanúsabb helyeken a panelt, IPA helyett sima alkohollal átmostam (csak tán nem lesz rosszabb alapon) Ma valahogy jó napja van a gépnek, mert a gyors időknél jól(!) működik a kettős eltérítésben, na de újabb fejtegetést majd csak azután miután átrágtam magam a cikken és távolabbi méréseket végeztem...

0

jakyg
jakyg picture

Sajnos túl messzire nem jutottam most sem, haladva a leírás alapján, mindjárt a trigger fokozat bemenete nem stimmel. A leírás szerint a bemenő FET "alatti" zenner anódját úgy kell beállítani, hogy 0V-on legyen. Az én esetemben ez a pont mindkét trigger fokozatnál -4V-nál nem hozható közelebb a földhöz, csak akkor lehet felvinni a potenciált ha a 9,1V-os zennert sima diódára cserélem (polaritásra persze figyelve) ekkor viszont rettentően elkezd melegedni a FET és a tranzisztor is. Tápok megvannak, ellenállások rendben vannak, FET cserélve vadi új darabra, pnp tranzisztor szintén cserélve -hatástalanul

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Na ez egy érdekes pont!) Szerintem itt egy elírás áldozata lettél, mert a TR502-TR513 kollektorán kell beállítani a 0 voltot.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Köszönöm, már elképzelni sem tudtam, hogy mi lehet a baj...
Egyébként felgyorsultak a dolgok, mert gyanús lett, hogy single módban sosem indul gomb nyomásra az időalap, hamar kiderült, hogy szakadt a TR508-as csere után láss csodát rögtön jó lett az A időalap minden sebességen. De a B csak nem akarta tudni a leckét, itt jobb híján elkezdtem cserélgetni a félvezetőket és az tűnt fel, hogy ha a TR515-t kicserélem bármilyen másik BF245-re, akkor nem indul be egyáltalán az időalap, így kiderült, hogy a munkapontja rosszul volt beállítva. Immáron működik mindkét időalap :)

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Gratula a javításhoz!;o) Az én utánépített változatomban is sok nyűgje volt a FET -eknek. Elmászkált a munkapont, fűrész linearitási hiba stb, aztán lecseréltem a két FET-et(trigger, fűrész) egy ECC85 -re +85V -15V -ról járatva és nagyságrendekkel stabilabb/pontosabb lett. Az Y-erősítő bemenetén is kiváltottam a 2xBF245C -t egy E88CC -re. Persze egy gyárit nem dúrnék szét a csővesítés kedvéért. Nekem nincs B időalap, mert nem volt hozzá 2x24 jaxlim, áramkörileg minden másban megegyezik a Te gépeddel. A 74S122 helyett nekem ha jól rémlik 74S74 van, a 7400 helyett pedig 74S00.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Hát neked is gratula, hogy megépítetted, azért nagyságrendekkel komolyabb munka 0-ról felépíteni egy gépet, mint amit én most itt összeszenvedtem :) Még nekem is sok munka van hátra, mert szinte még teljesen szét van szedve a gép és hát "természetesen" a nagyfeszültség is cicereg, de ezekkel már csak megküzdök egyedül is :)

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Ez volt az első szkópom, az alkatrészbolt polcán megláttam egy gyönyörű új Telefunken D14 111GH-16 csövet, amin komplett rajta volt a 2 tekercs is. 5 ezer volt az ára ezelőtt kb 15 évvel. Ehez szedtem össze a 76-94-95-96 -os évkönyekből a technikát.;o)
Ha kell még valamelyik évkönyv szívesen feltöltöm, mint a múltkor csak szólj!

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
Erről én is álmodoztam (boldog idők), aztán (jó szokás szerint) addig ültem a "problémán" míg (másképp) megoldódott. Nagy tisztelettel gratulálok!
PP

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Köszönöm szépen! Egy élmény volt megépíteni még így adott kapcsolási rajzok után is, mert menetközben több megoldást is kipróbáltam az egyes fokozatokra és jó volt látni, hogy mindig kicsivel szebb rajzú, érzékenyebb, stabilabb lesz.;o)

0

peterpan
peterpan picture

Kicsi ízelítő?....kóstolócska?...galéria...? kilyukad az oldalam...csak nézem, nem piszkálom....
Üdv PP

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Nincs fotóm róla és gépem sincs sajna... Amúgy nem is egy szépség, mert minden része házibarkács az EMG1567 utánzata, ami épp volt itthon. Az osztó és Y-erősítő megvan vagy 7 kg, 2 -es vörösréz lemezből külön dobozolva.;o) A hálózati trafót nem szereltem bele, hogy ne termeljen az sem zavarjelet és messze legyen az ágyútól, mert az árnyékoló búra sem épp ehhez a KS -csőhöz való.
Végülis nem a szépség volt a lényeg, hanem a használhatóság. Legnagyobb freki amit vizsgáltam vele 32 MHz volt. Az érzékenysége kb 20mV/Div, amit az E88CC tudott.

0

peterpan
peterpan picture

O.K. Ki vagyok elégítve. Kösz.!
Üdv PP

0

Kari
Kari picture
*****

Hali}
Mintha pont az effele kenyes *HF* kenesekre talaltak volna fel a Tunerxxx spay-t?...
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Kari!
Hallottam róla, de nem ismerem/használtam még.
Zivataros frisslevegőst!;o)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia jakyg!
nekem ugy tünik, hogy a B idölalapodban pl. a tapok hidegitese nincsen rendben, de a vezerleseben levö alkatreszeket is szorgalmasan vegig mernem/cserelnem...
Kari

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
Ezek megvannak már? Lehet, közvetlenebb választ vársz, gondolom lesz itt aki megadja.
http://elektrotanya.com/emg_1568_2a_sm.djvu/download.html EZ a 94, 95, 96-os RT Évkönyv vonatkozó részei. Nem is hittem volna, hogy fölöslegesen "fáradozok" mert rá se bojszintotok!
http://elektrotanya.com/emg_1568-2_tr-4655_sm_no-sch.rar/download.html
Üdv: PP

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Még a téma indítása előtt végig néztem az összes tanyán fellelhető ezzel kapcsolatos dokumentumot, így ezeket is, le is mentettem őket magamnak, kivéve (valamiért) az RTÉK-es részt, viszont arra emlékeztem, hogy láttam én már valahol... csak aztán újra már nem találtam meg sehol, a linkeket, amiket küldtél meg azért nem néztem át megint, mert az volt benne, hogy már átnéztem régebben és ami érdekes volt azt le is lementettem... hát nem :/

0

jakyg
jakyg picture

kipróbáltam a fűrészgenerátort ma a 74LS00-val és meglepő módon nem indul el, visszatéve az orosz ic-t beindul. A kapcsolási rajz 7400-t jelöl, ami az alap TTL ic, ha jól tudom az LS annyiban másabb, hogy gyorsabb a működése, ami elvileg nem kéne hogy gondot okozzon itt. Mi lehet a magyarázat?

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha jol emlekszem az LS fan-out-ja csak 1, a simae pedig talan 10 is, azaz joval kisebb meghajtokepessegü...
Ezt megkerülheted egy 74AC00 beszerzesevel, az kapasbol tudja a 25 MA-t is, ami meg mintegy 50%-al több TTL alapterhelest/fan-outot is eredmenyez.
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Hát a dolog úgy volt, hogy bementem a boltba és kértem egy sima 00-t, meg egy LS-t gondoltam kísérletezek, de csak LS volt, lehet AC-ről még nem is hallottak :)
Közben találtam néhány pár pF-es kondit a generátor körben, aminek levált a fegyverzete, azokat most kicseréltem, csak még küzdök az idóalap kapcsolójával, hogy együtt fusson a két alap (mert eddig nem tette) és a végállását is most sikerült belőnöm (többé-kevésbé), úgyhogy a nagy próba holnapra marad.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha jol emlekszem az LS fan-out-ja csak 1, a simae pedig talan 10 is, azaz joval kisebb meghajtokepessegü...
Marmint az LS a kissebb terhelhetösegü.
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Ma sikerült szereznem UA710-es ic-t, de az hogy lehet, hogy 2011-ben besétálok egy boltba és a kezembe nyomnak egy 1985-ös gyártású tungsram ic-t, mint új ic, ennyire nagy készlet van még ezekből az alkatrészekből felhalmozva, vagy hogy van ez?
Közben teljesen szétbombáztam a gépet, kiszedtem a H panelt, mert volt rajta pár rövid szoknyás kondenzátor, ráadásul a házuk is elég púposnak tűnt.
A fűrész generátorban a nand kapu orosz ic-vel volt megcsinálva (K1LB553) amikor azt átcseréltem egy másik orosz ic-re (csak ez volt kéznél: K155LA3) akkor határozottan jobb lett az időalap, mert 10us/div-ig működött, most vettem bele 74LS00-t (TI) kíváncsi leszek mit produkál majd, ha sszerakom

0

Kari
Kari picture
*****

Szia jakyg!
A K1LB... nem a CD4000-es szerü csalad tagja?
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Eszerint sima TTL ic

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Igen, közben mar en is rajöttem, hogy tevesen remlett, ill., hogy a 00-as jo-bocs...
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Felmerült még pár probléma:
-Az időalap kapcsolójának több állása van, mint ahány beállítási lehetőség van, tehát a 0.5s/div után még tudok kettőt csavarni rajta, ugyanígy 0,1us/div-nél is lehet tovább csavarni, a kapcsoló úgy néz ki mintha rendesen működne, de ez önmagában még nem volna gond, viszont az időalap a us/div-es tartományban csak bizonytalanul működik (a vonal csak a kép jobb oldalán max. két osztásig látható, ilyenkor nincs normális gate jel sem), lassabb eltérítésnél minden oké.

-Néha elkezd ugrálni a "vonal" és ilyenkor a fényerő változtatása is a vonal függőleges mozgását eredményezi, máskor pedig atom stabil.

-A CH2 variable tengelye elforog, ezt csak úgy lehet megjavítani, hogy ha kiszedem az egész ellenállás osztót, netán az osztót is szét kell bontani?

-Bármelyik bemeneti csatornát használva a X5 gombot benyomva a "vonal" kiugrik a képernyőről és vissza se lehet hozni.

0

jakyg
jakyg picture

Tegnap meglett a gép, pár hibát már kiiktattam: leszakadt x eltérítő vezeték a képcsőről, letört X eltérítő végtranyó láb, szakadt -15V-os vezeték a H panelre, ezt visszakötve zárlatos lett a gép egyetlen tantál kondenzátora. A vége az lett, hogy van X-Y eltérítés.
Viszont úgy néz ki, hogy a B triggernél rossz a UA710-es. Van ennek esetleg valami modern helyettesítője, mert elég drágán mérik darabját és persze ki tudja, hogy milyen az...

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Itt kemény 70Ft darabja a 710-nek

http://bajielektronika.dunaweb.hu/arlic.html

Csaba

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igen, az LM710, s mindössze 1-3$ az ara:
http://octopart.com/partsearch/#search/requestData&q=lm710
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Ez így van valahogy:
1568: 30MHz, egy időalap
1568/A: 50MHz, egy időalap
1568/2: 30MHz, két időalap
1568/2A: 50MHz, két időalap

0

peterpan
peterpan picture

Hali!
A 1568 kis szerencsével átépíthető /Á-sítható (Sipos Gyula után szabadon)/

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

Sziasztok!
Ezt az 1568/2A végfokot megépítettem D14 111 GH-16 csőhöz és gyönyörűen dolgozik.
Elóőször BF178 volt a végén, aztán monitorból kapott valami 2sc... -t.
A 2N2369A -t nem szabad kispórolni és ajánlott páronként összeválogatni őket.
Érdemes átalakítani.

0

jakyg
jakyg picture

Egyszer volt szerencsém felmarkolni 250db vadi új dobozos fairchild 2n2369-et (igaz nem A-s), természetesen ingyen :)

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
6-7 éve még 30Ft volt darabja, most láttam 600 -ért is...
Itt 22Ft: http://www.makfa.hu/termek.php?id=.6572.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Trazix!
Tudnál adni valami elérhetőséget is, mert én ezen az oldalon semmi ilyet nem találtam.
(Ha jól emlékszem Szegeden is közel 400 Ft-ot kértek a nyáron darabjáért.) -jaj-
Üdv: Laci

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Laci!
Nem ismerem őket csak rákerestem és kiköpte a gép.;o)
Múltkor valahol debrecenben találtam ICL7107 katonai változatát hihetetlen áron, valami 110Ft körül adták... Ilyen van a FokGyem TR-9175/A panelműszerében.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Nyilvánvaló, hogy én soha a büdös életbe nem fogok annyi 2n2369-et elhasználni, ha beérnéd az én "A" nélküli változatommal, akkor beszerzési áron + posta szívesen küldök neked 10-20 darabot :)

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Ez a "beszerzési áron" ajánlat tetszik! -D
PÜ megy.
Üdv: Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Laci;
majdnem USA modszerrel, ezt mind megadjak: "Ha bármilyen kérdése merülne fel, ne habozzon írni egy levelet az info@makfa.hu e-mail címre, vagy hívjon bennünket!
Telefon: 06-30-476-6930"
Kari

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Kari!
Köszönöm.
Üdv: Laci

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Lehet rosszul emlékszem, de mintha a 1568/2A 50 megás lenne.
Az átalakításról nem igazán tudok semmit. Talán más félvezetőkkel van megoldva.
Üdv: Laci

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Igen éppen ezért volna izgalmas a sima /2-t A-sra átalakítani, így már nem volna kérdés melyiket válasszam.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Sztem a valasztas igy sem kerdeses, mert a kettös idöalap sokat er, pesze attol függ, hogy mifele meresekkel küzdeszz?
A 30MHz prdig 3dB-es savszelesseg, szokasosan 6dB/oktav kifutassal, ugyhogy ha a trigger müxik; az 50M-at is lathatod mintegy 5-6dB veszteseggel :-)
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Ebbe nem is gondoltam bele, bár ha így gondolkodunk, akkor a 60 megás akár 100-ig is elmehet :) Gyorsan utána is néztem, hogy a HT szkópot 15MHz-re -1dB-es tűréssel adták meg amit -3dB-re átszámolva szintén 30MHz körül van a sávszélesség, ami már nem olyan rossz attól a géptől sem.

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo jakyg!
Azert csak ovatosan a nagyremenyekkel, mert a HT meg az EMG sem Tektronix, ahol a trigger jol müködik még a ca. 2x-es frekin is, mégha pl. "csak" fele oly erzekeny is lesz_ezt a konkret modellen kellene megtapasztalnod/kimerni!
Ezek sokszor a 3dB-en belül sem nagymesterek, s lehet, hogy ket polusuk is van (12dB/oktav)...
A HT 1 dB-es speckoja sztem a studio minösegü video meresekhez volt szükseges, de a franya triggert sajna ez még nem qualifikalja.
Kari

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Őszintén szólva engem sokkal jobban érdekelne egy cső az enyémbe, mint az átalakítás.
(Persze utána lehet azon is agyalnék.) -)
Üdv: Laci

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Én a 1567-et azért vettem(rosszan), hogy majd jól átrakom a képcsövet a HT szkópomba (ami kb. 15MHZ-es, viszont jóval kisebb, mint a 1567) aztán végül nem volt szívem lebombázni az EMG-t... :S

0

Kawabiker
Kawabiker picture

Mi van talán ez is vaterás? :)))))
Most tápra meg jelgenerátorra vadászok ami még ha hibás is de nagyon olcsó de valahogy nem ugrik be a vaterára :)

0

jakyg
jakyg picture

az :) ráadásul két külön eladótól, amiről aztán kiderült, hogy mindkettőt az Urbán elektronika árulta valójában. Ennek ellenére egyik sem menthetetlen, csak nekik nem érte meg vele foglalkozni.

0

Kawabiker
Kawabiker picture

Tervezem,hogy elnézek a boltjukba mivel látom hirdetnek a vaterán és már lassan emberi áron.
Lehet a volt videotonból vásárol műszerek tartogatását megunták, hogy csillagászati áron nem kell senkinek?:)

0

Sponsored links