You are here

MEGOLDVA - Házimozi hangproblémák, HDMI cseréje optikaira?

31 posts / 0 new
Last post
prwnd
prwnd picture

Megoldva: "Inhouse" és "Agressiv" nyert. A külső HDD-t az erősítőbe dugva megszűnt minden hiba, akadásmentes másfél órán vagyok túl.

Valószínűleg az van, hogy a TV-n nincs ventilátor, ezért valamilyen ARM-os rendszer van benne. Ezek a rendszerek - a telefonokhoz hasonlóan - teljesítménykorlátozással tudnak hűlni. Ha érzi az elektronika, hogy meleg van, akkor lentebb veszi az órajelet. És ezért lehetett, hogy fél óra után már elég meleg volt, belassított a TV a hűlés miatt.
A full HD videót még éppen elvitte, de emelett a Dolby Digital-ra már nem jutott elég kraft.

Ezzel szemben az erősítő hűtőventilátorral van ellátva, így ott nem szükséges lassítani az órajelet, ha meleg a helyzet. Mindenkinek köszönöm a választ, magamtól nem jöttem volna rá ilyen hamar. Örülök hogy megoldódott.

Boldog új évet mindenkinek!
A téma részemről zárható.

Üdv - prwnd

********** ********** ********** *** ********** ********** **********

Sziasztok!

Én sosem szerettem az erősítőket, most sem értek hozzájuk. Megpróbálom olyan röviden leírni a problémámat, amennyire a részletek engedik:

Adott egy 2013-as Samsung UE40ES6540 TV (csatlakozók itt), ami külső HDD-ről tökéletesen játsza a médiatartalmat. Szerettem volna 5.1-es hangot élvezni, ezért be lett szerezve egy 2012-es Samsung HT-E4500 home theater (csatlakozók itt).

A home theater "HDMI out" kimenete a TV "HDMI in (ARC)" (audio visszacsatolásos) bemenetébe van dugva 1.4-es típusú, aranyozott csatlakozóval ellátott HDMI kábellel, amire én nem panaszkodok. Megy is a hang, azonban ritkán, kb 45 percenként megakad 0.5 de max 2 másodperc időtartamra, majd megy tovább.
Ez akkor is megtörténik, ha TV adást nézünk külső hangszórókon keresztül!
Olvasgatás után én a HDMI technológiájából adódó szinkronizációs folyamat közben bekövetkező hibára gyanakszok, ha szinkronizáció közben hibát kap, akkor újraindul az adatfolyam. Véleményem szerint emiatt akadhat a hang, és nincs mit tenni ellene. Ez egyáltalán nem biztos. Valahol azt írták, hogy eltérő évben készült termékek eltérő típusú HDMI-t használnak, és az eltérés miatt is történhet akadás. A lényeg, hogy nagy valószínűséggel a HDMI-nél kell keresni a hibát.

Azonban a TV-n van "digital audio out (optical)", az erősítőn meg van "digital audio in (optical)". Az optikai kábel szerintem működik, vörös lézer jön a végéből, ha a TV-be dugom, ráadásul szomszéd szerint is működik. Azonban a home theater-t sehogy sem bírom rávenni, hogy ezt a hangforrást használja:

 • Ha a TV "HDMI ARC in" bemenetéből átdugom "HDMI DVI in" vagy "HDMI (normal) in" bemenetre hogy véletlenül se kapjon hangot HDMI-n keresztül, akkor látom a házimozi kezdőképernyőjét (tehát képet látom), majd kiválasztom hogy ne fm rádiózzon, ne lemezt keressen, hanem digitális bemenetet használjon, akkor egy pillanatra felvillan ez a kép.
  Várja a "digitális be" jelet. Még nem dugtam be az optikai kábelt, de ez rögtön eltűnik, átvált TV adásra, és nem lesz hang (jelet talált). Valószínűleg érzi a digitális jelet (van HDMI), de direkt nem az audio visszacsatolásosba dugtam, azaz nem kap hangot.
  Hogyha bedugom az optikai kábelt a TV kimenetébe és a házimozi bemenetébe, és mégegyszer megcsinálom ugyanezt, akkor sem lesz hang, azaz CSAK a hdmi-t használja, optikait nem.
 • Gondoltam akkor vonjuk ki a HDMI-t, hogy ne zavarjon bele az optikai kábelbe. A házimozi S Video out-ját bedugtam a TV bemenetébe. Így ugye nem észlel digitális jelet, de mégis látom a menüt.
  Kiválasztom, hogy digitális hangbemenetet szeretném használni.
  Kiírja, hogy várja a jelet (fenti linkelt kép).
  Hiába van bedugva az optikai kábel, nem lesz hang és tovább várja a jelet.
 • Úgyhogy bármit csinálok, optikai kábelen érkező hangot sehogysem nyomja ki a hangfalakra. Csak akkor van hang, hogyha audio visszacsatolásos HDMI-t használok, ami véleményem szerint a hang akadások oka.

  Elég sok variációt leírtam fentebb.

 • Hogy bírhatnám rá, hogy HDMI-s hang helyett az optikait használja?
 • Mit csinálok rosszul?
 • Mi mástól akadhat ritkán a hang, még TV műsor közben is a külső hangszórókon?
 • Válaszokat előre is köszönöm.
  Hihetetlen, hogy annyi szabvány és technikai eltérés van, hogy lassan villamosmérnöki végzettség kell, ha valaki hd filmet szeretne nézni térhatású hanggal.

  Comments
  prwnd
  prwnd picture

  FEJLEMÉNY

  Inhouse-nak igaza volt:
  Az erősítő menüjében volt egy olyan hangbeálíltás, hogy "visszirányú hangcs.", miután ezt kikapcsoltam, ment a hang optikai kábelen (HDMI-t direkt kihúztam), ez volt a gond, ez tiltotta le az optikait.
  Sokkal jobb (térhatásúbb) lett a hang, egyből lehetett érezni a különbséget, és végre ment az optikai!
  Sajnos 27 perc kellett, hogy megakadjon a hang optikain. Úgyhogy az alapprobléma maradt, viszont mostantól tudjuk, hogy nem a HDMI a hibás..

  A következő lépés, hogy a HDD-t átdugom a TV-ből az erősítőbe, hogy kikerüljük a TV gyenge elektronikáját, mint ahgy azt agressiv is írta. Na kíváncsi leszek. Sokat haladtunk előre, szerintem most minden kiderül, nincs más lehetőség :D

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Inhouse
  Inhouse picture

  Szia!

  Örülök, hogy jó lett. A Samsung mentségére legyen mondva, sem az enyém, sem az ismerősíi körben levők nem csinálják ezt a hibát.

  Üdv
  Inhouse

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  agressiv
  agressiv picture

  Nyerteeem, a samsung egy szaaar. :)

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  prwnd
  prwnd picture

  Agressiv nyert. A külső HDD-t az erősítőbe dugva megszűnt minden hiba, akadásmentes másfél órán vagyok túl, részemről a téma lezárva.

  Valószínűleg az van, hogy a TV-n nincs ventilátor, ezért valamilyen ARM-os rendszer van benne. A telefonokhoz hasonlóan teljesítménykorlátozással tudnak hűteni. Ha érzi az elektronika, hogy meleg van, akkor lentebb veszi a teljesítményt. És ezért lehetett, hogy fél óra után már elég meleg volt, belassított a TV a hűlés miatt, és rögtön nem volt kraft a full HD + Dolby Digital páros akadásmentes lejátszásához.

  Ezzel szemben az erősítő hűtőventilátorral van ellátva, így ott nem szükséges leszabályozni a teljesítményt, ha meleg a helyzet. Mindenkinek köszönöm a választ, magamtól nem jöttem volna rá ilyen hamar. Örülök, hogy megoldódott.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  uniman
  uniman picture
  **

  Hello.

  "nem volt kraft"...akkor kell bele még egy (vagy 3) plussz proci: http://www.extremetech.com/computing/145072-samsungs-new-quad-core-tv-co...

  BUÉK!: uɐɯᴉun

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  agressiv
  agressiv picture

  Üdv

  Én valószínűbbnek tartom, hogy samsungszokás szerint olyan hőmérsékleten megy a processzor, hogy, ha nem ólmomentessel lenne forrasztva, talán saját magát kiforrasztaná és egyszerűen hibázik "akadozik". Ha ilyesmi kerülh ozzám, elsőp dolgom, hogy valami jó nagy bordát rakok a processzorra és máris elmúlnak az olyan gondok, hogy olykor nem reagál a távirányítóra, vagy nem kapcsol ki-be elsőre stb. Ja és így nem halnak meg 3 év után :)

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  uniman
  uniman picture
  **

  Hello.

  A házimozin meg csak mosolygok: "1000 Watt összteljesítmény"..."92,2 W működési áramfogyasztás" !!! Ez csodálatos!
  http://www.samsung.com/hu/consumer/televisions/home-theater-systems/home...

  Üdv.: uɐɯᴉun

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Oszi11
  Oszi11 picture

  Szia,

  Biztos olyan mint a kompakt fénycső! A 92W "hagyományos házimoziban" 1000W-nak felel meg! :lol:

  Üdv,
  Oszi

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  SzBálint
  SzBálint picture
  **

  üdv: a barátom Sony házimozija is 1000 W-os, 2,5 A-es biztosítékkal, akkora,mint egy laptop, csak 4 cm magas.

  Bálint

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Oszi11
  Oszi11 picture

  Szia,

  Egy angol fórumon hasonló problémákkal küzdöttek, és kiderült a TV hibája okozza. Az ARC hibásan működik! Sajnos nem biztos, hogy van rá gyógymód. Valakinek segített a firmware update, valakinek nem!

  Üdv,
  Oszi

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Zedonius
  Zedonius picture

  Kicsit késő van és lassú vagyok.

  Gondolom, akkor is van akadás, amikor a ht-e4500-től csak kép megy a TV fele és a hang az ott helyben megy a külső hangszórókra? Mert ha bluray-t nézel, akkor neked az ARC-ra nincsen szükséged, a hangnak nem is kellene a TV fele mennie.
  Próbáltad nem ARC-os HDMI bemenetre kötni a TV-n?

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  prwnd
  prwnd picture

  A lejátszást a TV végzi külső HDD-ről, tehát bluray lemezt sosem nézünk. A TV a lejátszó, így neki kell hangot küldenie a ht-e4500-nak. Hangot csak ARC-s HDMI-n kap. Hogyha kihúzom a HDMI-t és csak optikai van, akkor sincs hang, és lényegében ez a bajom. Mert szerintem nem akadna meg a hang, hogyha optikain venné a hangot HDMI helyett.

  Igen, próbáltam nem ARC HDMI-re kötni, de ugyanaz történik, mintha be sem dugnám: nem lesz hang, csak ARC-HDMI-n van hang.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  uniman
  uniman picture
  **

  Hello.

  "a TV végzi külső HDD-ről"...persze láttunk mi már olyan BD-playert, amely az USB csatlakozójára dugott külső HDD-ről is le tudja játszani mindenféle formátumú mediafájlokat...persze az nem HOME CINEMA volt...
  Ezekszerint benne van a tiédbn ia a Samsung ConnectShare Movie...

  Az is elképzelhető, hogy csak 5.1-es Dolby hangot sugárzó műsorforrás (TV csatorna) esetén jön ki jel a TV optikai kimenetén...vagy nem?

  BUÉK!: uɐɯᴉun

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Oszi11
  Oszi11 picture

  Szia,

  azt lenne jó tudni, hogy a TV küldi-e a hangot! (A piros fény még nem jelenti azt, hogy információt is küld!)

  Üdv,
  Oszi

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  agressiv
  agressiv picture

  Üdv

  Szerintem a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha nem a Tv-vel játszanád le a filmeket, hanem valami külsö lejátszóval és az lenne az erősítőre kötve közvetlenül, így a TV gyenge elektronikáját elkerülné.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Zedonius
  Zedonius picture

  Sziasztok.

  A TV és a ht-e4500 is támogatja az ARC-ot így ugyanazt a szabványt, HDMI 1.4-et támogatják. Ezzel szerintem nincsen gond.

  A hang eldobásnak sok oka lehet. Egy és talán ami itt is van, hogy valamiért sérül a stream és az audio packet-ek is, így a TV-ben lévő IC muteolja a hangot. És újra szinkronizál.

  Most egy kicsit visszaolvasva, ha TV adást néztek, akkor is eldobja a hangot a ht-e4500. Ha jól gondolom, akkor ilyenkor a HDMI ARC csatornán kell, hogy menjen a hang a TV-től a ht-e4500 fele. Ebben az esetben lehet, hogy a kábel okozza a hibát.

  Próbáld meg cserélni, ha még nem tetted meg. Elég sok kábel megfordult már a kezem alatt és elég sok képes érdekes hibát generálni.

  Üdv, Anti.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  prwnd
  prwnd picture

  Jól gondolod, HDMI ARC-n megy a hang a TV-től, mert máshogy nem megy...
  Köszönöm a válaszod, megrendeltem az új kábelt.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Kalex
  Kalex picture
  *****

  Szia!
  Már eléggé kitárgyaltuk, úgy hogy itt az ideje, hogy a kezelési utasítást is átlapozzuk (RTFM). Annak alapján, nincs optikai bemenete.
  Egyéb kérdés?

  Üdv! Kalex

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Inhouse
  Inhouse picture

  Kalex!

  Ne hülyéskedj! A TV-nek miért is lenne? Azon kimenet van, a házimoziján meg bemenet. Ott linkelte a képet róla.
  Vagy a HDMI-re gondolsz, nem az optikaira, amivel küzd? Abból valóban, de elírtad... bár a TV-t linkelted.

  Üdv
  Inhouse

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  uniman
  uniman picture
  **

  Hello.

  Az tény, hogy eléggé "kacifántosan" van leírva a topicnyitó által, hogy mit mivel szeretne...

  Üdv.: uɐɯᴉun

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Hjoco
  Hjoco picture

  Szia!

  A Samsung tv-ken van a digitális hang kimenetnek két üzemmódja, ezek közül választhatsz valahol a menüben.
  Vagy PCM vagy Bitfolyam módban képes működni. A házimozi nekem is csak az egyik állásban fogadja el a jelet, de régen szórakoztam már vele, nem emlékszem melyik a nyerő.
  Remélem e te készüléked menüjéből nem felejtették ki a menüpontot, az enyém egy jóval régebbi darab.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  prwnd
  prwnd picture

  Szia! Köszönöm a válaszod. Megvan a beállítás, "SPDIF kimenet" a neve. Na ez egy nagyon furcsa beállítás. Ugyanis a neve optikai kimenetre utal, de én nem ezt tapasztalom:

  Hogyha HDMI kapcsolat áll fenn, akkor minden hangszóróból ugyanaz szól. Ekkor bemegyek az SPDIF kimenetbe, és PCM-ről átállítom a hangot Dolby Digital-ra vagy DTS-re vagy ami van. Ekkor térhatású hang megfelelően fog szólni. Ez jó, csak egyrészt a nevével ellentétben HDMI-n visszamenő hangot állította jóra, de megmarad az alapprobléma, óránként meg fog akadni a hang szerintem a HDMI miatt.

  Hogyha csak optikai kapcsolat van (tv out, home theater in), akkor akár PCM, akár más van beállítva, ugyanúgy nem lesz hang.
  És a home theater nem fog átállni automatikusan D IN funkcióra, azaz nem látja a jelet. Megjegyzem, közben a kábel vége világít, ha kihúzom leellenőrizni.

  Ráadásul TV műsor esetében csak PCM van ugye, ami HDMI-n ugyanúgy tud szólni, nyilván nem térhatásúan. Optikai viszont sosem szól.

  Mostmár kezdek megbarátkozni, hogy nézzék meg garanciálisan.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  agressiv
  agressiv picture

  Üdv

  Az S/PDIF nem optikait jelent, vagy utal rá, csak egy digitális szabványt. http://hu.wikipedia.org/wiki/S/PDIF

  PCM módban csak szeteróban megy, ilyenkor a TV, vagy lejátszó dekódolja és tömörítetlen PCM jelet küld,, ha a dolby digital-ra van álítva, akkor az erősítő dekódolja a tömörített nyers adatot ami a filmból jön. Az akadás jó eséllyel a TV hibája, lehet, hogy melege van a processzornak.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  uniman
  uniman picture
  **

  Hello.

  Nem elég "dugdosni"..."nyomni" is kéne a házimozi távirányítójának megfelelő gombját..
  FUNCTION gomb : D. IN

  Üdv.: uɐɯᴉun

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  prwnd
  prwnd picture

  Próbáltam! Kihúztam a HDMI-t és most CSAK optikai kábel van.
  Benyomom az erősítőt, és function gombbal digital in-re állítom, kijelző szerint: D IN
  És semmi. A TV-n a teljes hangbeállításon átmentem már.

  Amikor HDMI van bedugva, akkor automatikusan átvált D IN-re, mert látja, hogy jelet kap. Most nem vált át automatikusan, ezért nem látja, hogy jelet kap optikain. Azonban a kábel vége világít, ezért úgy gondolom, hogy a TV-ből jön a kimenet.

  Now what.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  SzBálint
  SzBálint picture
  **

  üdv: attól még lehet rossz az optikai vevő, pont a múlt hét előtt volt nálam egy ilyen darab.

  Bálint

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  agressiv
  agressiv picture

  Üdv

  Ha normálisan szeretnél tévézni, mozizni, kerüld a Samsung-ot. Nevetséges, hogy bármilyen szedett vettett rendszer képes együtműködni, de, ha már mindkettő samsung, akkor vége a világnak. Nem kellene akadozni és nem kizárt, hogy másik digitális összeköttetéssel is ugyanez lenne a helyzet, mivel gyakorlatilag, csak az összeköttetés módja változna, a forrás és a cél ugyanazok az áramkörök lennének.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Inhouse
  Inhouse picture

  Szia!

  A TV hangbeállításait nézted már? Esetleg ott van valami elállítva?
  Annyi van még, hogyha HDMI-n keresztül nézel valamit a TV-n, akkor annak az optikai kimenetén csak sztereó jel fog kijönni. Tunerről, USB-ről a TV saját lejátszójával nézve, internetről lesz 5.1 optikai kimeneten.
  HDMI bemenet esetén a lejátszóról kell vinni az optikai jelet az erősítőbe.

  Üdv
  Inhouse

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  prwnd
  prwnd picture

  Hogyha csak optikai kábelt használok, akkor sincs hang, azaz valamiért nem használja. Szétnézek a hangbeállításokban a TV-n.

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  Inhouse
  Inhouse picture

  Szia!

  Blőd kérdés lesz, de járt már úgy más, hogy az optikai kábelt a műanyag kupakkal együtt dugta be, nehezen, de bement. gondolom nálad nem ez áll fenn.
  "Ráadásul TV műsor esetében csak PCM van ugye"
  Már miért lenne? Most is épp Dolby Digital. Érdekes ez a menü egyébként, most látom, hogy van műsorszórás audio opciói és azon belül audioformátum, ami lehet Dolby Digital vagy Mpeg (földi digitális adás), aztán ott van a további beállításokban az SPDIF-kimenet, ami lehet Dolby Digital és PCM (mindkettő szól), valamint van egy érdekes alatta, a Dolby Digital töm., ami lehet RF, vagy line, ez utóbbi halkabb, de ez is szól.
  Szerintem valamiért nem tudod átkapcsolni azt a bemenetet arra az optikaira.
  A manuálod szerint D.in, ahogy írtad, de van egy nekem érdekes részlet:
  "This system supports only DTS and Dolby Digital audio. MPEG audio, a bitstream format, is not supported."
  A másik:
  "This system supports Digital sampling frequencies of 32 kHz or higher from external digital components."
  Minek ennyire részletezni? Létezik, hogy ennél alacsonyabb frekin adjon valami és ezért nem megy? Meg sem lehet nézni, hogy mennyivel jön ki a TV-ből, de nem hinném, hogy ez a baj.
  Ahha ez az ARC-os HDMI tényleg visszacsatol, viszont:
  "When Audio Return Channel set to on, use HDMI Cable to
  connect the product to the TV. At this time, optical input
  does not work."

  Tehát ha HDMI, akkor nincs optikai, valamint:
  "When HDMI audio output to the TV speaker, it is automatically down-mixed to 2 channels."
  Nem egészen értem, de talán ha a HDMI kimenet a TV hangszórójára van állítva, akkor automaikusan lekeveri 2 csatornára... Vannak variációk...
  Esetleg próbáltad már, hogy a külső HDD-t a házimozira dugod és úgy nem kell a hangot átvinni a TV-ről?
  Kíváncsian várom a végét.

  Üdv
  Inhouse

  0

  Vote up!

  You voted ‘up’

  More similar content