You are here

Megoldva:SHARP LC-32LE630E LAD TV (dps-93bp tápegység) esetenként nem indul a háttér világítás.

9 posts / 0 new
Last post
szuts
szuts's picture

Üdvözlet Mindenkinek!

Módosítom a bejegyzést, mert változott a hiba megfigyelt jelensége:
Van egy Sharp LC-32LE630E készülékem, amiben egy tárgybéli táppanel látja el a faladatát.
Ami a problémám, bekapcsoláskor csak az alsó LED világítássor villan fel, majd le is kapcsol az egész háttérvilágítás. Vannak - még nem tisztátott helyzetek -, amikor probléma nélkül indul minden, és órákon át kifogástalanul működik. De újra indításkor már az előbb leírt jelenséggel indul.
Letöltöttem a TV és a táp modul sevíz leírását, de számomra elég komplikált a tápegysége, és elvesztem benne.
Esetleg tudna valaki segíteni a hibakeresésben?!

Köszönettel előre is.

Comments
yohnsee

Szia,
belinkeled a szóban forgó szervizdoksit?
Egyébként először az alaplapról jövő vonalat nézném meg, ami a processzortól jön, hogy egyáltalán kéri-e a háttérvilágítás indítását? Ha nem, akkor processzor hiba. Egyébként ha minden más jól működik, akkor máshonnan is kapcsolható a háttérvilágítás, viszont ez esetben nem lesz fényerőszabályzás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

szuts
szuts's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

yohnsee

Akkor hidegindításnál és standby-ból felébresztve kellene mérni a következőket:
Tápegység CN4-es csatlakozó 9-es pontján (BL-ON) mekkora feszültség van? Mivel hidegindításnál van háttérvilágítás, az lehet a referenciánk most a hibakereséshez. Standby-ból felébresztve is ugyanekkora fesz. mérhető? Ha igen, akkor tényleg a táppal van a hiba. Ha nem, akkor az alaplap felé kell elkalandozni.
Ha ezeket a teszteket megcsináltad, írd meg, mi lett az eredmény. Utána nyomozunk tovább.

0

Vote up!

You voted ‘up’

szuts
szuts's picture

Yohnsee!

Kicsit módosítottam a hibaleírást, mert elkezdtam vizsgálni a jelenséget. Ahogy a módosított hibaleírásból kitűnik: Hidegen sem indul mindig, és ha nem indul, akkor látszik, hogy az alsó LED-sor felvillan, majd kialszik. A felső sornál nem látom ezt a felvillanást.

0

Vote up!

You voted ‘up’

yohnsee

Akkor taktikát váltunk.
Húzd le az összes kábelt, ami a tápegység és az alaplap között megy. A háttérvilágítás maradjon rajta csak.
CN4 csatlakozó 1-es és 2-es lábát összekötöd egy 100 ohmos ellenállással, ekkor a táp elindul. Ha összekötöd ugyanígy a 2-es lábat a 9-essel, akkor a háttérvilágításnak be kell kapcsolnia. Ezt célszerű egy kapcsolóval sorba kötve kivezetni. Ezután néhányszor kapcsold kézzel fel-le a háttérvilágítást. Ha ilyenkor is lesz olyan eset, hogy nem indul be, akkor ebben az állapotban el kell kezdeni méregetni az IC702 környékén. Le kellene olvasni ennek az IC-nek a típusát, adatlapot keresni hozzá, és megnézni, milyen hibára "fut" (túláram, túlfesz) és akkor tudsz tovább lépni, hogy a háttérvilágítás haldoklik, vagy ez az IC rosszalkodik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

szuts
szuts's picture

Helló!
No, hál' Istennek volt egy kis időm, és elkezdtem méricskélni.
A LED meghajtó trafó és diódák, ellenállásra azonos értéket mutattak, ott nem lehetett a hiba.
Bekapcsolgatva mértem a 4 LED-BAR-on lévő kimenő feszültség értékeket (2 db fent és 2 db lent). Más-más értéket mutatott a felső sor egyik és másik diódasora.
Szétbontottam, és a képen látható piros körrel jelzett forrasztások elengedték a háttér világítás paneljét.
Holnap tudok "finom"' forrasztópákához jutni, forrasztani fogom.
Szerintem ezzel meg fog oldódni a probléma.
Köszönöm a segítségedet. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

szuts
szuts's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

szuts
szuts's picture

Jó taktikának tűnik. Köszönöm. Valószínűleg, csak hétfőn leszek olyan helyzetben, hogy ezeket próbálni tudom.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content