You are here

MERCEDES MF2750, nincs hang, avagy nincs az optikán

10 posts / 0 new
Last post
bluemoon
bluemoon picture

Tisztelt kolegák,

most tlálkozok először ilyen atórádióvan. Nem vállalom javitsukat, de ezt a kuncsaftot nem akarom lepattintani. Nemrég vásárolt egy használt B tipusú mercit de a rádió nem adatott hangot magábol. A munkasztalomon bekapcsoltam, működik. Amikor az auróba be akartam kötni, nem én szereltem ki, a hangszórócsatlakozó nincsen. Van ilyen, hogy a kupecok kiszerelnek belöle ami tetszik nekik de megnéztem, az ajtókban ott vannak a hangszórók. Elkűldtem egy autóvillamossági szervizbe, de onnen visszapasszolták. A rádió nem ad ki jelet az optikus kábelra. Mire?? Amikor szétkaptam láttam, hogy az alaplaprol két fekete vastag kábel vezet a csatlakozóra, de nem vettem figyelembe. Hát, baromnak estem ki, lövésem nem volt, hogy most már optikával vezérlik a hangszórókat. Azt, hogy pl az audikba BOSE aktiv hangszórókat szereltek, de a rádió bekapcsoláskor ezt tudomásúl is adta, a kijelzőre büszkén kiirta, hogy BOSE már tudtam, de optikával még nem találkoztam.
A kérdés, kérés az az, hogy van-e valakinek tapasztalata e téren és hogyan lehet leellenőrizni, vagy beállitan azt, hogy optikára is és ne csak a saját erősitőjére adja ki a jelet.

Üdvözletem

Comments
kovacsna
kovacsna picture

Szia!

És hogy fokozzuk a dolgot, van egy MOST-CAN gateway is benne. Így lehet megszólítani a diagnosztikán keresztül. Továbbá itt ellenőrzi, hogy abban az autóban van-e amibe gyárilag tették. Azt, hogy ezt a komfort elektronika, az immo vagy az motorvezérlőjével tesz, nemtudom.
Egyszer nekem is jutott egy ilyen. De passzoltam eszközök hiányában.

Üdv,

Kn

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz bluemoon!
Az optikai adatfolyam -MOST- hálózat egy hurok, ami magába foglalja a jármű minden olyan eszközét aminek akár képhez, akár hanghoz köze van.
Kiindulási pontja a fejegység, és sorban egymás után érintve a résztvevő készülékeket ugyanide érkezik vissza.
Pl: "rádió"-CD váltó-navigáció-telefon-külső multimédiás bemenetek-erősítő-"rádió"
Bekapcsoláskor a fejegység, egy "ébresztő" szálon tájékoztatja a felfűzött rendszert az indításról, majd az optikai hálózaton végighívja a
hozzárendelt (programmal bővíthető) résztvevőket, és azok hiánytalan megléte esetén üzemképessé nyilvánítja a rendszert.
Legtöbb esetben, a MOST rendszer résztvevőinek hibája okozza a némaságot.
Külön erre a célra fejlesztett tesztműszerrel ki lehet szűrni a hibás egységet, sok esetben egy optikai szálból készített hurokkal a hibás egységet
kiiktatva szólásra lehet bírni a szerkezetet.
A jármű előéletét is célszerű feltérképezni, mert volt amikor valamelyik mester fekete "drót"-nak nézte, és belekötve onnan szeretett volna GND-t nyerni.
Üdv:
exGelkás

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

na ezt nevezem kimeritő válasznak. Most már értem, ennél a rendszereknél nincs mit keresnem, kutatnom. Ha valami kipurcant, vegy netán soft hibás az a merci szerviz hatásköre, legalább is olyannak akinek ilyen dijagnostikája van. Ez még nem jenti azt, hogy meg is javitják, csak detektálják a hibát. Melegen ajánlani fogom neki, hogy egy autóvillanyszerelőnél huzasson be 2 pár vezetéket a hangszórókig és direktbe kötöm, legalább fele annyiba kerül mint a dijagnostika. Áldás békesség, megkerüljük ezt az optikai marhaságokat. Habár, itt össyetetebb gondot sejtetek, ugyan is az autóba szerelve alig talál 1 max 2 rádióállomást, nálam a munkaasztalon meg 1 szál dróttal működik szápen. Lehetséges, hogy a perifériáknak nincs tápja.

Nagzon szépen köszönöm a segitséget, örömmel passzolom ezt a marhaságot.
üdv

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Szia!
Meg kellene nézned, hogy amikor a fejegységet tápra kötöd és bekapcsolod, akkor az optikai kimenetén látható e piros fény.
Bekapcsoláskor az ugyanis inicializálná a rendszert és az szemmel is látható villanásokat okoz ezen a kimenetén.
Aztán, amikor látja hogy semmi válasz nem jön, akkor utána kikapcsolhatja.
MOST busz akkor van az autóban, ha a vevő magasabb felszereltséggel kérte az autót.
Ilyenkor kell lennie az autóban egy sokcsatornás erősítőnek, ami a hangszórókat hajtja.
A hangszóró kábelek oda mennek.
Az is lehetséges, hogy a hangszórók impedanciája más, mint ami az autó hifi-ben szokásos.
Sőt, valószínű, hogy külön van mély és magas, esetleg közép sugárzó, amiket az erősítő direktben hajt (mert benne van elektronikus hangváltó is).
Szóval átkábelezni a hangszórókat direktben a fejegységre, nem biztos, hogy megoldás lesz, vagy csak nagy kompromisszumokkal.
Ha a rádió MOST TX vonalán látszik a fény, akkor tovább kell menni, meg kell keresni az autóban az erősítőt.
Ez vagy az ülés alatt, vagy hátul a csomagtérben szokott lenni.
A MOST vezetékeket egyszerűen lehet ellenőrizni, ha belevilágítunk lámpával, akkor a másik oldalon láthatónak kell lennie a fénynek.
Ez a legtöbb esetben elégséges vizsgálat.
Persze van erre célműszer is.
Aztán ha találtunk egy perifériát, amibe a fény bemegy, de nem jön ki, akkor azt kell tovább vizsgálni.
A Merci szerviz diagnosztikai teszterrel ki tudja olvasni a hibatárolókat és az alapján elég jól be lehet határolni a hibát, ha ilyenünk nincs, akkor mehet a fenti favágó módszer.

Még egy dolog.
Te is látod, hogy a fejegységeben is vannak végfokok, amik működnek is, tehát az a fejegység építhető egy olyan Mercibe is, amiben nincs ez az optikai rendszer, tehát olcsóbb hangrendszerrel lett rendelve.
A fejegységet az autó üzembe helyezésekor programozzák fel, és ott mondják meg neki, hogy milyen felszereltségű autóban fog dolgozni.
Ezért ha pl. ez a fejegység egy másik autóból való, akkor lehet, hogy a MOST kimenete nem is aktív, nincs fény.
Ezt érdemes megkérdezni a tulajtól, illetve megnézni, ahogy fent is írtam.

Üdv!
Kaszi

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

erőt vettem magamon, mert a pap már liheg a nyakamba, és belenéztem a fejegység csatlakozójába és szépen villog, ami azt jelentené, hogy az optika bus aktiv. Mielőtt ezt a hülyeséget papostol kidobom a műhelyböl még csak az érdekel, hogy bekapcsoláskor a fejegység automatikussan letapogatja ki és mi van a láncolatban, vagy ezeket valmilyen service menu-ben található tétel aktiválásával keresi ki. A net-ten találtam néhány nyomd egyszerre ezt meg azt tipusú engineering menu tippet, de a konkrét esetre, MF2750 amelynek VFD kijelzője és nem TFT, nem találtam. Röviden, betanitható-e ez a fejegység az autóban lévő cuccok kiszimatolására vagy sem.

Üdvözletem

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Hello!

Hát ha ad fényt, akkor abból kell kiindulni, hogy ott adatot is küld.
Csak meg kellene nézni a rendszer többi részét is az autóban.
Kiváltképp az erősítőt.
Meg egy hibatár kiolvasás sem ártana az autóról.
Egyáltalán nem biztos, hogy a fejegység a ludas.
Hogy letapogatja e a buszt, vagy sem az egy bonyolultabb kérdés.
A MOST buszon alap esetben van egy BUS MASTER (lehet külön órajel master is, de ez nem jellemző).
Ez általában a fejegység.
Ő automatikusan letapogatja a buszt minden indításkor és regisztrálja a résztvevőket, oszt nekik címet, menedzseli a hálózatot, stb.
Tehát busz protokoll szintjén ez megvan automatikusan.
Ha egy résztvevő hiba miatt kiesik az is meg van oldva, a jelek akkor is mennek körbe a MOST gyűrűn.
Persze, ha éppen az erősítő esik ki, akkor azzal nem vagyunk nagyon kisegítve, ha a busz többi része megy csak éppen nincs hang, de mondjuk egy TV Tuner képe akkor is el tud jutni, mondjuk a kijelzőig.
De magasabb szinten lehetnek korlátozások.
Pl, ha a fejegység MOST-ra van kódolva, de nincs beállítva arra, hogy az audio jelet arra tegye ki, akkor hiába megy a MOST, mégsem fog semmi szólni.
És ez a rész nem kapcsolódik be automatikusan, ha felfedez a fejegység a buszon egy erősítőt.
Szerintem az autót előbb rendszerszinten kell megvizsgálni, akár egy villamossági szerelő, akár szakszervíz által.

A konkrét kérdésedre, hogy hol lehet beállítani, hogy a MOST-ot kezelje a fejegység, arra típusismeret hiányában sajnos konkrét válaszom nincs.
Az biztos, hogy autódiagnosztikai műszerrel lehet.
A fejegységek tartalmazhatnak különböző engineering menüket, amik segítik a beszállítót, vagy a hibakereső mérnököket az analízisben, de nem jellemző, hogy ezen keresztül lehessen konfigurálni a készüléket.
Pontosabban a szériába kerülő szoftver verziókon a mélyebb beavatkozás lehetősége ki van kapcsolva.

Üdv!
Kaszi

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

emelem kalapom, nagyon hasznos infókkal bir a hozzászólásod és a többi kolega ismeretterjesztő irásivail most már okosabb vagyok. A tulajdonosa a falubéli ortodox pap és csk azért mert rendes fickó nincs szivem elkűldeni ellenben már megköszönném a bizalmát és kikisérném a műhelyböl. Nemrég vásárolta használtan ezt a mercit és első napnál fogva nem adott ki hangot magábol a cucc. Még a rádióban lévő CD meghajtót is valaki megerőszakolta de azzal nem foglalkozok. Szerintem az autókupec kiszerelte belőle az OK fejegységet és beletette ezt, hogy ne tátongjon a lyuk. A fickó igényei e szempontbol minimálisak, neki elég ha csak szól a rádió még a CD sem érdekli, e miatt merném ajánlani neki, hogy kábeleztesse be a hangszórókat és utánna áldás, békesség. Amikor fiatalabb voltam nem esett nehezemre szétkapni az autó kárpitját, hogy bekössem vagy átkössem a hangszóró bekötését ( a régebbi tipusú autóknál nem volt alapban rádió, sokakban még hanszóró és a hozájuk tartózó vezetékek sem, de még olyan is volt, hogy valahol az autó belsejében összekötötték a hangszórók negativ pólusait és az akkoriban újonnan megjelent hidkapcs végfokok a rádiókban sorra kiégtek). De, most kishiján 60 évessen már nem bújom az autókat és keresgélem a 4 kerekű házimozikban mi és hol van elszúrva vagy mi az ami megadta magát. Az álltalad leadott infók megvilágitásában még 1x előveszem és megnézem, hogy világit-e a TX és ennyi. Ja, persze azt is, hogy a csatlakozón az autóban van-e optikai vezeték. Igérem, jelentem a fejleményeket.

köszönöm,
üdvöletem

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Szia!

A közölt infók alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a rádiót tényleg barkácsolták az autóban, vagy nem is bele való.
Amit írtam, hogy a gyárban mondják meg a rádiónak, hogy milyen felszereltségű autóba kerül, tehát többek között azt is, kell e neki a MOST-ot használnia vagy sem, odáig is elmegy hogy olyan esetekben, amikor kell a MOST, tehát külső hangerősítőt használnak az autóban, akkor a rádióba épített végfokot le is tiltják, hogy ne disszipálgasson ott feleslegesen.
Ezt az előző hozzászólásomban azért nem írtam, mert sajnos ennél a Merci rádiónál nem tudom, hogy így van e, de több más márkánál igy működik.
Szóval nekem elejétől fogva gyanús volt, hogy nálad az asztalon szólt a rádió, mert ez az én elméletem szerint csak akkor lehetne, ha nem MOST-ra van kódolva és ez nekem nem illik a képbe.
Ha az elméletem helyes, akkor nem fogsz fényt látni a rádió seggénél.
Akkor pedig a szitu az, hogy egy másik rádiót építettek az autóba.


Amúgy mostanában én is többször elméláztam azon, hogy mit fogok kezdeni magammal ezzel a szakmával a kezemben 60 éves koromban.
Igen össze kell szedni magam, ha követni akarom a technika fejlődését, különben az elromlott kütyüket még kezelni se fogom tudni, nem hogy javítani, már ha akkor még egyáltalán javíthatók leszenek ezek.

Érdekesek ezek a papok. Egyszer szereltem egyikőjüknek be egy legalapabb Blaupunkt rádiót + szintén legalapabb hangszórókat és azt mondta, hogy olyan jól szól, mintha koncerten volna. :-)

Üdv!
Kaszi

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

amint lesz egy üresjáratom csinálok egy rektoszkópiát a rádión amiböl kiderűl a savanyú valóság.

A szerencse ami a koromat illeti az az, hogy még mindig imádom a szakmámat. Az elmúlt 35 év munkakoromat az első munkanaptol e szakma töltötte ki. Nem sorolom mivel volt dolgom ez idő alatt, de a tapasztalatom alapján merem állitani, hogy ennyi elektronikus szemetet még nem termelt az ipar, ennyi romlotságot mint a hardware mint a software terén ami a programozott, tervezett elavulás, elévülés magyarúl szarráválás netovábjához vezetett. Ilyen még nem volt, hogy egy operációs rendszer képernyőjét bámulom és nem tudom kikapcsolni az aplikációt, nem tudom hova let lementve amit letöltöttem meg, hogy a sikeres instálació után órákon át a net-röl frissiti magát anélkűl, hogy bármivel job volna. E miatt a maximum upgrade az XP-röl W7 volt és ennyi, habár még ez a gép amin a legtöbb időt töltök az XP-n fut. Simán kiállok az új operációs rendszer(ek) hiveivel vitára, hogy mi az ami miatt hanyatt kelene esnem a W8, W10 láttára. A biztonsággal ne jöjjenek elő mert csak az nem tör be a renszerbe aki nagyon siet a vonatra. És akkor vissza is tértünk az indulópontra, hogy mi az öregördögnek komplikáltak agyonra egy olyasmit ami a világ legegyszerűbb dolgát kel, hogytegye, rádiot hallgassunk, max CD-t, habár azok hamar megadják magukat a por stb miatt. De ezen a témán rágódhatunk, ha egyszer úgy adódik, hogy a diófa árnyékában borozgatunk

üdvözletem

0

Sponsored links