You are here

Mérleg átverés

24 posts / 0 new
Last post
Stonhy
Stonhy picture

Kedves Egybegyűltek!
Problémám nem friss és nem egyedi! Már az elmúlt évben is kerestek ezzel.
Egy vetőmag-felvásárló és egy színesfém telep vezetője panaszolta, hogy az elektromos nagy mázsájukat (EMX 100 típus van írva a kijelzőjére) valamilyen trükkel átverik. Pl. egy közelről elindított mobil hívásra kevesebbet mér... A minap kaptak rajta egy sofőrt, aki kereken 1 tonna rezet akart elcsalni (1.2millió Ft). Kicsit szkeptikusan érkeztem tegnap a mázsaházhoz, de mikor az alkalmazott a szemem láttára felhívta egyik mobiljáról a másikat (átlagos kétéves olcsó Nokiák)...és erre a mázsa nulláról -10kg-ra váltott, már hittem nekik...
Ismerős-e valakinek ez a jelenség és mit lehet tenni ellene???

Comments
perlaci
perlaci picture

Üdv!
Én a hibakeresést azzal kezdeném, hogy a mobillal közelebb illetve távolabb mennék a mérlegtől, majd a mérlegházban a kezelőszervek környékét is pásztáznám. Így talán kiderülne hol veszi fel a zavart. Ezután egy vastag földelt vezetékkel alumínium lemezt nagyobbat tennék a mobil és a feltételezett zavarérzékeny rész közé. Ezzel mint tükör árnyékolnám. Ha így sikerül behatárolni a "vevőantenna" kilétét talán provizórikusan megoldás lehetne, hogy pár réteg alufóliával becsomagolni az érzékeny részt. Persze földelni a fóliadarabot. Ha sikerült behatárolni a hibaforrást érdemes megbontani és talán kiderül belül hibádzik valami. Árnyékolás kibuherálva, vagy csak trehány összeszerelés egy javítás után.
Sok sikert Laci

0

Stonhy
Stonhy picture

Szia Laci!
Köszi a hozzászólást!
Ez egy vadiúj (kb 1 max.2 éves) kamionmázsa. Az aggályom a következő: A telefon ad ki magából valamit...hogy ez egy vivő, vagy egy impulzussorozat, vagy más...azt nem tudom, de a mázsa erre negatív irányban tér ki.
Ha erre specializálódott emberek egy buherált mobillal, vagy más készülékkel jóval erősebb jeleket adnak ki, akkor lehet, hogy inkább ezt kellene detektálnom, és nem az árnyékolást fokozni...( amit csak egy egyszerű mobollal tudok leellenőrizni)
Még reménykedem, hogy akad olyan, aki már találkozott a jelenséggel...
stonhy

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Ahogy kari említi és ahogy Én is gondolom.
Fogj egy közönséges mobilt és csörgess egy olyan számot amit nem vesznek fel. Közben pásztázz a telefonnal mikor jön elő a jelenség. Megteheted a próbát fordítva is. A csengetett készülékkel pásztázol. De akkor a hívó készülék legyen messzebb mondjuk arrébb leparkolsz és otthagyod a telefont az autóban. Ha van olyan PDA vagy mobilinternetes Notebook ami kimutatja a térerőt érdemes megnézni minden szolgáltatót mekkora ott a lefedettség. Lehet az is a gond, hogy nagyon gyenge a térerő és tényleg teljes energiával dolgozik a telefon adott szolgáltatónál és ezt használják ki. Kérdezz rá hátha tudják melyik szolgáltatót használta a csaló emberke.
Sok sikert Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Stonhy!
Szerintem a Laci megoldasa-utkeresese az igazi; megkell oldani/visszallitani a rendszer arnyekolasat/sugarzott zavarvedettseget, persze ehhez azt sem artana tudni, hogy mi ellen, amit Te detektalassal keresnel meg...
Nagy valoszinüseggel a rasugarzast veszi valahogyan, pl. a nem (kellöen) földelt arnyekolasok/kabelharisnyak jovoltabol.
A meröcella mikrovoltokkal dolgozik_lehet, hogy "csak" a bemeneti/meröerösitö aramkör rosz arnyekolodoboz földelese a gond, de eppugy lehet a tapfeszek nem kellö szürese is!. Bemenö (220-as)halozaton is.
Mondjuk az sem lehetetlen, hogy közönseges mobil is eleg az akcio kivaltasahoz: nemtudod ezt pl. ellenörizni 1-2 "privat" peldannyal?
Nehezen kivitelezhetö-tudom, de mas effele mereget fölhajtani, s ott (is) ellenörizni a mobil behatast?
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Még azon gondolkodok, hogy milyen software lehet egy mérlegben ami negatív tartományban is mér ? Ez valami elég nagy baki lehet. Azt értem hogy a tara-nál 0-ázni lehet de hogyan mérhet kisebbet.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Lapatnet!
Ez pedig minden mérlegnél így van, és így is kell lennie.
Gondolj bele, hogy mi történne, ha nullánál egyszerűen "megakadna"...
...nem vennéd észre, hogy rendesen tárázva van-e.
Az analóg multimétered is meg tud mozdulni negatív irányba, jelezvén, hogy valami bibi van.
Üdv Tibi.

0

Stonhy
Stonhy picture

Szia Tibi!
Valóban ez is történt. A mázsa nullázva volt és amikor a múzscsina elindított a mázsaházban egy telefonhívást akkor mínusz 10 Kg-ot mutatott... Itt nem arról akartam vitát nyitni, hogy amit láttam az igaz-e vagy nem, hanem reménykedtem, hogy más is találkozott már a jelenséggel. Ez a demonstráció egy fémkereskedés mázsájánál történt...bármikor megismételhető.
És - hozzád hasonlóan - én sem láttam még olyan kalibrálható digit-műszert, ami valamilyen módon ne jelezné a negatív tartományt...

0

Jantsika
Jantsika picture

Szia ! Szerintem az elektronikus mérlegek, csak nulla és maximum terhelhetőség között mérhetnek . Minden egyéb terhelés, valamilyen hibakódot generál. /Elvileg /. Nincs minusz kijelzés. Bekepcsolásnál nullpontot keresnek,ez annak az értéknek felel meg , amit a hitelesítésnél megtanitottak neki ./Megint csak elvileg /. Ez minden tipusra vonatkozik, terhelten be sem kapcsolhatna !

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

A bekapcsoláskor a digitális mérlegek valóban nullpontot keresnek és ha ezt a hitelesítéskor beállított nullponttól +- 3 %-on belül megtalálják akkor az lesz a nullpont. A +- 3 %-on kívül eső nullpont esetén hibajelzést adnak és nem indulnak el. De ha használat közben a terhelési viszonyok megváltoznak, akkor negatív értéket is kijelezhet a mérleg. Más kérdés az, hogy ekkor újra kell indítani a mérést a nullapont újbóli megkeresésével. A mérleg nullpontja elvándorolhat az elektronika hőmérsékletének megváltozása, a mechanika súrlódása és még sok egyéb okból, ezért nem lehet csak a hitelesítéskor letárolt nullából kiindulva mérni. A nullapont megváltozása a +- 3 % határon belül nem befolyásolja a mérés pontosságát.

Üdv.:

Feri

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jancsika!
Jó, hogy oda írtad, hogy elvileg.

"...terhelten be sem kapcsolhatna !"
Gondolj bele, van egy hídmérleg, és kora hajnalban kiadós mennyiségű "cines eső esett" :) , nos ez esetben, reggel hatkor nem tudod bekapcsolni a mérleget???...de betudod, és bekapcsoláskor -mint minden digitális mérleg- végre is hajtja az automatikus tárát. :yes:
...majd ha kisütött a nap, és a jég felolvad, és a víz lefolyik róla, akkor megnyomod a "tára" gombot.

"Bekepcsolásnál nullpontot keresnek,ez annak az értéknek felel meg , amit a hitelesítésnél megtanitottak neki "

Nullpont = tára.
Nos ez nem azonos a hitelesítéskor "megtanított" értékkel, ugyanis hitelesítéskor azt "tanítjá" meg neki, hogyha 10kg terhelést kap, akkor pontosan tízszer annyit mutasson, mint ha csak 1kg-ot teszek rá.
A hitelesítés/kalibráció, az egy másik fogalom, tehát köze nincs a tárázáshoz!!!

Üdv Tibi.

0

gbenyov
gbenyov picture

A mérlegek bekapcsoláskor hitelesítik magukat és lenulláznak. (A legyek jöhetnek-mehetnek ugyanis.)
Én rendszeresen úgy mérek, megterhelem, bekapcsolom, lenulláz, leveszem és leolvasom.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Én a tulaj helyében bevezetném az emeltdíjas SMS-el történő fizetést. :) Egyébként azt nem értem, ha a telefonok impulzuscsomagokat bocsájtanak ki
akkor a kijelzés miért nem ugrál a csomagoknak megfelelelően. Habár az országban vannak csodák és ügyes emberek. Anno egy társulat vett egy kiszuperál IKARUS autóbuszt és beszerelt egy 1000 literes tartályt az utastérbe összekötve az eredeti tartállyal. Beállt a benzinkútra tankolni és töltött mondjuk 1050 l gázolajat. A benzinkút viszont 999 l töltése után 0000Ft ról indúlt. Tehát fizetett 50-et elvitt 1050 et.

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Kcsaba

Szinesfémkereskedő....pffffff

0

kovi
kovi picture

Na ez a nem mindegy!!!
Színesfém kereskedő avagy színes fémkereskedő ;-)
Üdv, kovi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: szerintem színes szinesfémkereskedő....

Bálint

0

Jantsika
Jantsika picture

Szia ! A tulajnak üzenem , hogy amikor az OMH-s kimegy hitelesíteni , panaszkodjon annak is ! Én még telefon miatt csaló mázsát nem láttam . Sokkal inkább a söfőr , és a kezelő személyzet mutyizik ! A kezelő a megfelelő időpontban, és megfelelő üzemmódban TARA-zik, vagy ha nagyon profi, a mérleg elektronikát átalakítja ! OMH-s mérésnél mindenképp bukta, mármint ha odafigyenek !!! Ebben általában benne van a tulaj, a kezelő, a mérleges , de a telefon nem hiszem ! Bár lehet csak én vagyok lemaradva !

0

Stonhy
Stonhy picture

Hali!
Én is hitetlenül kjözelítettem a problémához, de a szemem láttára csaltak le 10 kilkót egy mobilhívással!!!
Az OMH matrica rajta van a kezelő-kijelző dobozon!
Ha valaki közületek gyártja, vagy forgalmazza ezt a mázsát, és kíváncsi a hibajelenségre, annak összehozom a szeanszot...

0

gbenyov
gbenyov picture

Úgy látszik ez az OMH matrica
arra jó, hogy az
1T=1T-val,
de arra nem jó,
hogy a kütyü jó(-e?).

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasztok.

Néhány hete javítottam a környéken egy zöldséges mérlegét, valamilyen "zsákmérleget".
Azzal hozta hozzám, hogy össze-vissza mindenféle marhaságokat mutat.
200 kg max méréshatár, külön LCD a súlynak, a göngyölegnek, az árnak.
A hiba oka: a műszer műanyag doboza, benne a panel is repedt, rossz forrasztásokkal tele, stb.
A műszer és a mérő "platni" között kb 150 cm-es kábel elvágva, de összetoldva, "zöldséges" módon összecsavarva és szigszalagozva, de az árnyékolás nem volt összekötve, hanem csak leszigetelve.

Javítás után elmondtam a gazdájának, hogy többek között ezt is rendbetettem, és megkérdeztem, hogy normálisan mért-e a cucc, mert nem volt az érzékelő (egyébként fém doboza) test potenciálon.
A válasz annyi volt, hogy a főnöke vágta el és kötötte ki már régebben az egyik vezetéket, hogy melyiket, azt biz' ő nem tudja (és nem is érdekli), de azt mondta neki, hogy az úgy lesz jó.

Abban maradtunk, hogy így tökéletes, fizetés után meg azt vág el a főnöke, amit akar.
Legfeljebb újra megcsinálom, van még üres számlám épp' elég...

Lehetséges, hogy ez is valamiféle trükk része volt?

Dávid.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: árnyékolni az elektronikát és minden fémrésszel összetestelni.

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Nekem ezekről, a mérleg elektronikákról van információm. A helyszínen kellene műszeres vizsgálatokat végezni és a zavar bejutását elhárítani. (MONDANOM SEM KELL, HOGY A MŰSZEREK JÓK. A hiba, amit láttatok is, valami más problémából is adódhat.
(Ahol jelentkezik a hiba, ott persze nyilván kicsi a mobiltérerő, a GSM kütyü pedig felszabályozza magát (a normális 50mW-ról) a maximumra, 2W-ra, és dübörög kifelé a térerő. DE a műszerek ennél sokkal nagyobbtól sem jöhetnek "zavarba"!)

EMX100/111
EMX100/113
EMX100/113
EMX100/123
EMX100/143
EMX100/114

ui.: gratula a sofőröknek. Minden elismerésem...
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Stonhy
Stonhy picture

Nem lehetséges, hogy régi 450-es telefont használnak...vagy valami ebből épített célkütyüt??? Ezek bizonyára nem 50mW-osak...
Első reakcióm az volt, hogy hívják fel a gyártót...most,hogy már egy mobil-hívással lehet demonstrálni a hibát, nem csinálnak magukból bolondot...

0

Sponsored links