You are here

MIDI - elekroncsöves hangszererősítők csatornaváltására

14 posts / 0 new
Last post
Hawthorn
Hawthorn picture

Kedves Fórumtársak!

Építeni szeretnék egy modult, ami lehetővé tenné egy erősítőben, hogy a 2 különböző csatorna és a hozzájuk tartozó Effect loopok MIDI kapcsolópedállal legyenek működtethetőek, azonban itt falba ütköztem mert eddigi munkásságom alatt sajnos nem kerültem kapcsolatba ilyen eszközökkel...

Ezzel a problémával kapcsolatban nagyon nagy szükségem lenne bármilyen tanácsra, segítségre!

Comments
H_Mike
H_Mike picture

Szia!
Én építettem már többfélét!
Először egy neten találhatót építettem meg (tökéletesen működik), de ez nem elégítette ki az igényeimet (pl kevés volt a kapcsoló kimenete).
http://www.jimkim.de/html/guitar01_01.htm itt megtalálsz mindent a programot a pic-be a kapcsolási rajzot... Aztán ebből végülis egy kis ügyességgel többet is ki lehet hozni, de én inkább megépítettem a sajátomat, saját programmal nagyobb pic-el...
Ha nem boldogulsz írj nyugodtan!
Jó építgetést!

0

Hawthorn
Hawthorn picture

Köszönöm! Ez valóban nagyon jó ugródeszka. Viszont itt csak egy .hex fájl van, esetleg tudnál eegy felkommentezett programot küldeni ami segítséget nyújt, hogy én is megírjam a sajátomat?

0

H_Mike
H_Mike picture

Igen ez csak egy HEX fájl méghozzá azért mert így nem tud senki belenyúlkálni! Sztem ez tökéletesen működik, és a te problémádat ez megoldja, azt javaslom építsd meg, ez így működik frankón! Ha sajátot akarsz építeni, azt javaslom fogj egy PIC-et inicializáld az UART-ot, 31250 Baud-ra és ha megnézed a MIDI MESSAGE table-t megtalálod hogy neked milyen utasításokat kell fogadni (ha vevőt akarsz építeni). Két bájtos átvitelről van szó, C2 00, ez pl. a 2-es csatornán érkező 0-ás presetet jelenti, C1 05 ez pl az 1-es csatornán érkező 5-ös presetet jelenti, és így tovább... ebből már meg lehet építeni! Sok sikert hozzá! Én amúgy assembly-ben írtam az enyémet, el lehet vele játszani jó pár órát! ;)

http://www.midi.org/techspecs/midimessages.php

Itt le van írva mi mit jelent! A Midi lábkapcsolók általában preset váltáskor Program Change utasítást küldenek magukból!

üdv.

0

Hawthorn
Hawthorn picture

Köszönöm a segítséget mégegyszer, azt hiszem ez így elég információ lesz :)
A későbbiekben majd közzéteszem a tapasztalatokat esetleg a kész modul leírását.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Hawthorn!
Sztem elneztel valamit, vannak ott rajzok, s egyebek is...
Kari

0

Hawthorn
Hawthorn picture

Sziasztok!

Megpróbálom kicsit pontosabban megfogalmazni mit is szeretnék :)
Ez a készülék jelenleg egy egyszerű lábkapcsolóval kezeli a csatornaváltást illetve mindkét csatornán az effekt loopokat. (Teljesen jól működik egyébként.) Viszont ezeket a funkciókat szeretnénk egy MIDI kapcsolópedállal működtetni, ehhez építeni kéne egy modult. (A probléma megoldásához programozni kellene egy mikrokontrollert ami a MIDI jeleket kezeli, sajnos én még önállóan ilyet nem csináltam...) Hasonló eszközök manapság a legtöbb modern hangszererősítőben megtalálhatóak. Mutatnék egy példát erre:

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Értem! Most "buta pedállal" Váltogatod. De te szeretnéd "okos pedállal" váltogatni. Vagyis nem kapcsoló érintkezővel, hanem paranccsal, amit elvileg bármivel kiadhatsz (billentyű, pc, amiga, de akár pedál is).

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Talán nekik írhatnál!

Ollóztam:

"Miből látszik, hogy lengyelek megőrültek? A termékeikből. A MAC4.4 MIDI vezérelt erősítő kapcsolót 1 hónap alatt fejlesztették le Madi kérésére, a Bogner Extasy fejéhez. Hamár fejlesztenek, akkor legyen jó máshoz is, így úgy alakították ki, hogy Mesa fejeket is lehessen kapcsolni vele. És ez csak az első példa."

Link:

http://gitar.blog.hu/2009/04/04/az_orult_lengyelek_i

Meg ezt találtam:

"RG-16 MIDI vezérelt audio kapcsoló hub
Nagyon hasznos ha egy ilyen is van a setup-unkban. Először is belekötjük különféle eszközeinket, majd MIDI-n keresztül változtathatjuk a routing-ot. Az RG-16 főleg gitárosoknak készült de mindenhova jól jöhet – az ötlet az, hogy egy MIDI lábkapcsolóval mindenféle erősítő és effekt konfigurációt előállíthassunk. 8 audio hurok áll rendelkezésre, 8 funkció kapcsoló az egyes erősítők vagy egyéb eszközök tulajdonságainak kapcsolására és egy jó minőségű audio buffer – mindez egy 1U magas rack-ben. Az előlapról könnyedén programozható, 256 memóriahely áll rendelkezésre a preset-ek számára, és amikor 7 tűs MIDI kábelt használsz még fantomtápot is tud adni az ezt megkívánó eszközök számára. Lehet custom kábeleket is rendelni hozzá, melyek mindenféle eszközhöz csatlakoztathatóvá teszik"

Kép: http://c0.dmlimg.com/1fc1c1c2db5852e08ffc380475e263360a3cbf4dd567e95f93f...

Ilyesmire gondoltál?

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Tulajdonképpen mit is akarsz?

Mert ha csak az erősítő bemenetét akarod kapcsolni az egyszerű analóg-audio.

De, ha a MIDI-t akarod kapcsolni, az egyszerű digitális jel. Példáúl ezzel is kapcsolható:
http://forum.allaboutcircuits.com/image_cache/httphowcircuits.comdownloa...

Akkor most mit és hol akarsz kapcsolni a jel útban?

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Szerintem egyértelmű: van egy pedálja, ami MIDI jeleket ad ki, és azzal szeretné az erősítőjét/effekteket kapcsolni.

Kiindulásnak ezt tudom ajánlani: http://www.ucapps.de/midimon.html

üdv,
ck

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Helló!

Nem biztos, hogy okos pedálja van. Lehet hogy tényleg csak egy sima kapcsoló. Olyat is árulnak, árultak. Akkor szerinted egy midivel vezérelt analóg kapcsolót akarhat?

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

"MIDI kapcsolópedállal legyenek működtethetőek..."

nekem ebből az jön le, h a pedál midi jeleket ad ki, és azt szeretné használni

üdv,
ck

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Üdv az Elektrotanyán, elég szűkszavú a probléma-leírásod...
http://stageshop.hu/lehle-dloop-sgos-looper-p-219.html
http://www.glab.com.pl/midi_2xloop_en http://www.glab.com.pl/midi_4xloop_en
/Hiába tekintek hosszan a mélységbe/...mottód után "szabadon"(Az adatlapodból).
Üdv.: uniman

0

Sponsored links