You are here

Miele WKE 130 WPS mosógép ELFU1000 főpanel vizet kapott

1 post / 0 new
nilsmasterson
nilsmasterson picture

Sziasztok!

Vettem magunknak piacon egy ilyen egész új mosógépet. Gyanús volt már vételkor is, hogy tele van a dob löszös homokkal, de először azt gondoltam, hogy biztos nagyon koszos ruhát mostak vele, talán bányában dolgozott a volt a tulaj :-) Amúgy bekapcsolt a gép, de dobot kézzel forgatva jó csapágyas hangja volt.
Na de otthon kiderült miután szétszedtem, hogy valószínű árvizes gép, az üst és az egész belső rész egy merő löszös homok. Szerencsére a kijelző panelig nem ért a víz, de a főpanel sajnos ebben a típusban alul van egy műanyag dobozban. És az is kiderült, hogy nem a dobcsapágy szól hanem a motorcsapágy.
A panelt kiszereltem, meglepően jó állapotban van. Egy helyen húzott át a villany, fotón látható. A fűtés relé tekercsének egyik lába és a fázis között. Természetesen nem is fűt a gép, egyébként szépen működik, igaz hangos motorral, de ez már egy másik történet lesz. 

A hosszú bevezető után a kérdésem: két fotót csatoltam, egyik a saját panelom a sérült résszel, másik egy netről szedett. A bekarikázott részen eloxidálódott a vezető sáv, két helyen is. A netes képen jól látszik, hogy csak úgy ott van, nem megy tovább, túloldalon sem. Kérdésem, hogy miért van kivezetve a panel szélére a fázis meg a nulla? Ez a rész alul van a panelt tartó műanyag tokban, ha vizet kap ez a rész fog először vízbe érni. Ahogy most is ez történt. Nem értem mi célból. Valami védelem lehet? Ezzel védik a panel többi részét? Állítsam helyre ezt a részt vagy hagyjam így ahogy van?

A fűtés rész hiba úgy néz ki megvan, találtam egy szakadt 47 ohmos ellenállást ami a relé tekercsének egyik lábához menő szálon van. Ha szerencsém van ennek cseréje megoldja a fűtés problémát. Utána már csak a motort kell megcsapágyazni, BLPM motor van benne, első blikkre úgy tűnik nem lesz egyszerű szétszedni. De ez már egy másik történet lesz. :-)

Üdv.: nils